Retro -lampor av brons ser bra ut med alla inredningsstilar!

Hängande lampor industriell stil metall glödlampa design

Speciellt nu under den mörka årstiden saknar många människor sol och starkt dagsljus. Även om vi inte nödvändigtvis är beroende av ljus, påverkar det fortfarande organismen och psyket. Sist men inte minst finns det ett gammalt talesätt att “ljus är liv”. Så det är inte konstigt att vi ofta känner oss slappa och utmattade på hösten och vintern. Å andra sidan känner de som utsätter sig för mycket ljus mer vitala, klarar svåra uppgifter bättre och är ofta lyckligare. Detta beror på att ljuset frigör lyckohormoner (så kallade endorfiner) i kroppen och hjälper till att stänga av och slappna av från vardagens stress.

Om det inte finns dagsljus under den kalla årstiden är det desto viktigare att säkerställa goda ljusförhållanden i dina egna fyra väggar. Det mest effektiva och billiga sättet att göra detta är genom intelligent användning av lampor och andra ljuskällor. Nuförtiden, tack vare en mängd olika lampor, kan ditt eget hem bli ljusare snabbt och enkelt för att skapa en avslappnad, må-bra-atmosfär.

Vilka delar består en lampa av??

Retro lampor brons lamphållare sladd

Beroende på design och användning består en lampa, t.ex. taklampa, golvlampa, etc. av olika delar. När du köper är det viktigt att studera lampans komponenter i förväg. En taklampa består till exempel av en konsol, anslutningskablar, lampans kropp, dess elektronik och en kabel för jordning. Däremot är denna kabel inte tillgänglig på de flesta golvlampor. Det är också viktigt att ta en titt på olika versioner att kasta. De kan vara gjorda av plast eller metall och uppfylla en viktig uppgift: de innehåller ljuskällan och ansluter den till den elektriska kretsen. Detta är det enda sättet att skapa ljus.

Lamphållare – plast eller metall?

Retro lampa metall lamphållare antik stil hem

När du köper en ny lampa är det ofta svårt att fatta ett beslut på grund av de olika alternativen. Utbudet av runda, fyrkantiga, ovala och extravaganta lampor i olika prisklasser verkar nästan oändligt. Det är därför vettigt som köpare att koncentrera sig på vissa funktioner som storlek, design eller material som används. Ett bra exempel på detta är användningen av brons. Metallen var tidigare en del av grundmaterialet för lamphållare. Plast ersatte senare metallen, men problem uppstod ofta. Plast kan ha en spröd yta, om den faller, sprickor eller raster bildas. Även större temperaturfluktuationer (t.ex. i källaren) kan leda till problem förr eller senare.

Brons tål även de lägsta eller högsta temperaturerna, påminner om tidigare tider och ger en fin retrostil. Bockning är endast möjlig med extrem ansträngning, ramen kan fungera permanent. Plast är svårt att använda här. Det har säkert många fördelar, men det är inte hållbart och behåller ofta inte sin glans på lång sikt. Gummi- och plastkablar minskar ytterligare det optiska värdet. Av denna anledning bör endast textilkablar användas med bronsuttag. Även om dessa är dyrare att köpa, är köpet värt att bara titta på de många erbjudandena. Tygkablar finns i alla färger, mönster och längder.

Retrolampor – dina egna skapelser lönar sig

Retro lamphållare brons akrylglas skärm trend

Om du går till en järnaffär eller en möbelbutik då och då bör du vara orolig för produktgruppernas priser – inklusive lampor. När man tittar på modellerna uppstår frågan om värde i samband med priset. Lampor består ofta av ett litet antal komponenter och gör ofta ett ganska sämre intryck.

DIY retro lampa lamphållare textilkabel metalltråd

Speciellt i dagens DIY -tidsålder får många människor tanken på att skapa en lampa själva. Med en liten investering av ekonomiska resurser, lite teknisk skicklighet och lite kreativitet kan alla enkelt designa en individuell lampa och ge sitt hem det där säkra. Uttagen och textilkablarna kan integreras perfekt i befintliga möbler och omgivningar som hemtillbehör. Om du vill få lite inspiration för design och design kan du göra det när som helst i en av de många bloggarna eller med hjälp av olika sociala mediekanaler. Så ingenting står i vägen för din första egna lampa.

Retro lampa bordslampa fot metall

Bilder: pxhere.com © (CC0 0)

Bild 3: Pixabay.com © distel2610 (CC0 1.0)