Vägglampor skapar atmosfär – så sätter du in interiören i rätt ljus!

vägglampor skapar atmosfär metall svart

Oavsett om det är i den trendiga industriella stilen, charmigt i ett lantligt hus eller puristiskt i vitt – vägglampor skapar atmosfär och sätter möblerna i rätt ljus. Allroundaren spelar en avgörande roll för rumsdesign – som arbetsbelysning ovanför läshörnet, som en accent i vardagsrummet, som ett mjukt, indirekt ljus i korridoren. I artikeln får du veta vad du måste vara uppmärksam på när du planerar och hur du effektivt kan sätta lamporna.

Vägglampor skapar atmosfär – ett välplanerat belysningskoncept är ett absolut måste

vägglampor skapar atmosfär, bordslampa kopparutseende

Allt beror på bra planering – om du vill skapa en mysig atmosfär är det bäst att tänka på belysningen innan du flyttar in. Vid denna tidpunkt kan lamporna placeras på lämpligt sätt i rummet. Följande tumregel gäller: för bästa resultat bör direkt och indirekt ljus kombineras. Strålkastare, taklampor och vägglampor med dimmare översvämmar rummen med mjukt ljus och låter möbler och hemtillbehör komma till sin rätt. För att det jämnt upplysta interiören inte ska bli tråkigt spelar fläckar, dekorativa hängande lampor och golvlampor in. De sätter accenter och låter mörka nischer lysa i ett nytt ljus. Belysningen ska inte bara ge vardagsrummet karaktär, utan också stödja de boende i deras dagliga uppgifter. Så här ser bordslampor, klämlampor och lutbara ut Vägglampor som ett extremt praktiskt tillägg till inredningen – de erbjuder tillräckligt med direkt ljus för läshörnan eller arbetsbordet.

Vägglampor skapar atmosfär – så kombineras belysningsarmaturerna med andra ljuskällor

vägglampor skapar ett svart vardagsrum med industriellt utseende

Flera ljuskällor i rummet säkerställer optimala resultat. Här är några grundläggande tips för att kombinera belysningsarmaturerna i de olika rummen:

  • Vardagsrummet är ett multifunktionellt utrymme där familjen kan vila, laga mat tillsammans och bjuda in vänner på middag. Belysningskonceptet är på samma sätt mångfacetterat – justerbara väggfläckar ovanför soffan sparar utrymme och tillåter viss flexibilitet. Takbrickor skapar en sömlös övergång mellan de enskilda områdena. Flera hängande lampor eller en ljuskrona ger tillräckligt med ljus ovanför matplatsen. Fläckar ovanför arbetsytan säkerställer tillräckligt med ljus i köket.

vägglampor skapar atmosfär bordslampa industriell look svart

  • Sovrummet är en plats för lugn och ro – så att de boende kan koppla av där på kvällen, bör de välja vägglampor och taklampor med dimmare. På så sätt kan ljusförhållandena i rummet regleras på nolltid och en skön stämning skapas.
  • I hallen tillåter eleganta vägglampor med två ljus väggdekorationer (fotovägg, målningar, etc.) att komma till sin rätt.
  • På utomhusområdet – på fasaden och vid husets ingång är vägglampor ett absolut måste – med sitt mjuka ljus välkomnar de gäster på ett snyggt sätt.

Vägglampor skapar atmosfär – så här sätter du lamporna i rampljuset

vägglampor skapar atmosfär saxlampa vit

Vägglampor är riktiga allroundare – de kan användas på olika sätt i alla hus och lägenheter. Om de matchas med inredningsstilen blir de snabbt en höjdpunkt i rummet. Moderna vägglampor har till exempel ett enkelt men mycket elegant stålutseende. Väggfläckar och vinklingsbara vägglampor med ett skulpturellt formspråk passar därför perfekt i den minimalistiska interiören. Vintage rutnät lampor och vägglampor i en trendig industriell look passar harmoniskt in i både moderna och eklektiska interiörer. Svarta lampor med koppardetaljer har för närvarande stor popularitet och används av kända inredningsarkitekter som accenter i puristiska interiörer. Vägglampor med lampskärm i tyg ger pricken över i: et i kolonial eller vintage stil. Saxlampor med vridbara armar av trä har etablerat sig som riktiga snabbbytarkonstnärer-modellen skär en fin figur i både skandinavisk och lantlig interiör.

vägglampor skapar atmosfär grå vardagsrum läshörna

Vägglampor är en viktig del av belysningskonceptet – de kan iscensättas på olika sätt, få poäng med ett tilltalande utseende och erbjuder en viss designfrihet. Tre viktiga skäl till att lampor har blivit en oumbärlig del av interiören.