5 sätt att säkert transportera cyklar med bil

Cyklar är inte bara användbara transportmedel, utan också lojala följeslagare i vardagen och på resor. Du kan åka vart du vill med din cykel. Det finns dock situationer när du behöver transportera cykeln över en längre sträcka eller när du vill resa lite snabbare. Så vad kan du göra? Du kan antingen transportera din cykel på eller i bilen. I den här artikeln kommer vi att presentera dig för några av de bästa alternativen för cykeltransport. Ingen av dem är perfekta, och du måste välja den som är mindre krånglig för dig.

Vilka cykelställ finns det?

Vad finns det för cykelställ för bilen?

Det mest populära sättet att transportera en cykel med ett fordon är att använda ett cykelställ. Det bästa med ett cykelställ är att du fortfarande har gott om plats i bilen för bagage och passagerare. Det omfattande utbudet av cykelställ erbjuder rätt modell för alla krav. Gör det val som passar dina personliga preferenser.

Cykel takräcke

Cykeltakhållare sparar utrymme i interiören

Med denna bärare kan du transportera din cykel på taket på din bil. Det är en effektiv lösning för transport av flera cyklar eller tunga elcyklar. Din cykel är ordentligt fastsatt på detta sätt och det finns ingen risk för att den repas. Tillgång till bagageutrymme och interiör är också obehindrat.

Hur många cyklar kan du transportera på biltaket? Det beror på cyklarna. Men i princip passar upp till 4 cyklar bra på taket. Om du vill transportera 5 cyklar kanske du vill lägga en av dem i bagageutrymmet.

Precis som alla andra alternativ har denna typ av cykelställ några nackdelar. Först och främst är det inte lätt att lyfta en cykel och sätta den på takräcket. Det är därför praktiskt att ha en liten 3-stegsstege nära till hands.

Med en cykel på taket finns det platser som inte kan nås med bil, till exempel garaget. Gör inte misstaget att glömma detta under körning.

En annan nackdel är att din Bilen använder mer bränsle. En ADAC -kontroll har visat att förbrukningen ökar med 41 procent om två cyklar är på taket.

Cykelställ för släpvagnskoppling

Cykelhållare för dragkrok elcykel

Dragstångsstället är en fantastisk typ av cykelhållare som gör att du kan bära mer än en cykel utan mycket stress. De är lite dyra, men det är värt det. I motsats till takräcket behöver du inte arbeta så hårt för att installera det. Med vissa modeller kan du enkelt komma åt din bagageutrymme när du vill. Även om du kan transportera flera cyklar på dragkrokshållaren, bör du se till att du inte överskrider maxlastgränsen.

Transportera 2 cyklar med bil

Denna metod är mycket säker och påverkar inte bränsleekonomin lika mycket som takräcket. Men det har också sina nackdelar:

 • Din bil måste ha en dragkrok.
 • Bäraren kan vara ett enkelt mål för tjuvar så du behöver ett bättre säkerhetssystem.
 • En kollision bakifrån kommer att skada cyklarna
 • Att lagra dessa system kan vara krångligt om du inte köper de vikbara modellerna.

Dragkrokhållare för 2 cyklar

Bild på cykelstället www.autodelar.de

Transport av cyklar utan släpvagnskoppling

Transport av cyklar utan släpvagnskoppling

Bakluckestödet, som kan klämmas fast på fordonets baksida, är ett riktigt alternativ för många fastighetsbilsägare. Till exempel på bilden ovan kan du se remmarna som håller fast cykeln. Detta är ett bra alternativ för tillfälliga åkattraktioner när du inte behöver ett fast ställ för din cykel. Fördelarna är det lägre ingångspriset och den enklare lastningen.

Transport av cyklar utan släpvagnskoppling med bakre ställ

Cyklar och bäraren är dock inte optimalt skyddade mot stöld och skada. Det finns också en möjlighet att cyklarna kan skadas om de inte är ordentligt fastsatta i stället. Ett bakre rack begränsar också åtkomsten till bilens bagagerum eller baklucka. Om den är felaktigt installerad kan en sådan bärare också repa lacken på din bil.

Hur du transporterar din cykel i bilen

Transportera cyklar i bagageutrymmet

Det är inte så enkelt som det låter, men det är utan tvekan den säkraste metoden. Speciellt om du äger en cykel av högre kvalitet från ett av de bästa cykelmärkena, är detta något du bör överväga. Men du kan inte bara sätta din cykel i bilen. De flesta fordon har inte tillräckligt med plats för en hel cykel, och beroende på hur rymlig din bil är kan du behöva vidta några tekniska försiktighetsåtgärder.

Transportera cyklar i bagageutrymmet

Att transportera en cykel stående i bilen

Ju mindre din bagageutrymme, desto mer måste du demontera. Om du har en större bagageutrymme passar din cykel perfekt med framhjulet borttaget. Om bagagerummet är mindre kan du behöva ta bort båda hjulen. Om du har en mycket liten bagageutrymme måste du också ta bort sadeln. För de flesta cyklar kan du enkelt göra detta med en insexnyckel.

Obs: Bara för att bagageutrymmet är stort betyder det inte att du bara behöver ta bort ett hjul. Tänk också på all annan utrustning och bagage som du behöver förvara där. Det viktigaste är att din cykel är i gott skick i slutet av din resa.

Att transportera en cykel stående i bilen

Vad kan du göra om cykeln inte passar i bagageutrymmet – eller om det finns enheter som kan repa den där? Du kan fortfarande bära den i baksätet.

Rengör först din cykel. Det behöver inte vara pipande rent, men torka av allt som kan fläcka din bil. Du kanske också vill ta bort framhjulet. Placera inte cykeln på sätet, utan på golvet. Ställ in den så att den vänstra pedalen vilar på sätet för lite stabilitet. Lägg ett tygstycke mellan pedalen och sätet för att förhindra fläckar, och även mellan utfällningarna och sätet för att förhindra att de gräver i sätet.

Medan transport av din cykel i bilen är säker från tjuvar, kan det vara farligt för dig och andra i bilen. Se till att cykeln är säkrad medan du rider för att undvika allvarliga skador vid en olycka eller en skarp sväng.

Och en sak till: även om du har försökt rengöra din cykel kan den fortfarande fläcka ditt fordon. För att undvika fettfläckar är det bäst att använda någon form av skyddande presenning.

Vilken bil passar din hobby bäst?

Cykla i bagageutrymmet transporterar vilken bil

Storleken på cykeln spelar också en roll vid bekväm cykeltransport. De flesta tävlingscyklar och tidsräcyklar samt små till medelstora mountainbikes kan vanligtvis transporteras i en kompakt bil med baksätet nedfälld. För plusstorlekar behöver du ett lämpligt externt cykelställ.

Vilken bil är den rätta om du vill transportera din cykel mer bekvämt inuti? Här är några av de bästa fordonsmodellerna för problemfri cykeltransport:

 • Ford Focus ST
 • Toyota Prius
 • Tesla Model S
 • Honda Fit
 • Honda Jazz (med Magic Seats)
 • Honda element
 • Volkswagen Golf GTI
 • Nissan Cube
 • Volkswagen Jetta kombi
 • Mazda 3
 • Ford Escape
 • Land Rover Discovery SUV
 • Skoda Superb Kombi
 • Mercedes E-klass Kombi
 • Ford Galaxy MPV
 • Nissan X-Trail SUV
 • Skoda Kodiaq