Plantera blomkrukor i trädgården – tips & arrangemang

blomkrukor-trädgård-växt-konsistens-idé-sten-pelare-dekorera

När den sista frosten är ett minne blott kan du börja piffa upp trädgården med några nya och fräscha blommor. När allt kommer omkring vill du komma på vårhumör där också. Bortsett från rabatterna kan du också använda Plantera blomkrukor i trädgården och design. Arrangemang som sätts ihop från olika blommor, växter och blommafärger är särskilt vackra.

Plantera blomkrukor i trädgården – typer av behållare

Plantera krukor i trädgården lila pensé kombination kombination

Naturligtvis är alla typer av blomkrukor lämpliga för detta. Oavsett om den är gjord av plast eller lera, i en rund eller fyrkantig form, färgglatt utformad, som en planterings- eller hängande blomkruka, uppnås alltid en stor effekt. Du är också välkommen att kombinera olika arter med varandra när du planterar blomkrukorna i trädgården.

Plantera krukor i trädgården på något sätt

Plantera krukor i trädgården häng-pensé-gul-lila

I princip finns det inga gränser för arrangemanget. Det finns bara några få regler du bör följa. Välj olika typer eller kombinera en typ i olika färger när du planterar blomkrukorna i trädgården. Tanken med att kombinera olika nyanser av en färg är också intressant. Gillar också att ställa in kontraster: Designa en blomkruka med varma nyanser och en med kalla blå nyanser. Valet av färg beror också på grytans färg.

Tips och idéer för arrangemanget

blomkrukor-trädgård-plantering-skål-form-rosa-blommor-mitten-hög-petunior

Vi har sammanställt några tips som kan hjälpa dig när du planterar blomkrukorna i trädgården. Det finns också några bra idéer för arrangemanget, eller vilka typer av växter och blommor du kan använda. Vi hoppas att du får stor inspiration på detta sätt som du också kan implementera i din trädgård. Glöm inte att befrukta dina blommor minst två gånger i veckan. Detta ger dig frodiga blommor och friska växter under hela säsongen.

Observera kraven

blomkrukor-trädgård-plantering-färg-mix-korall-gul-blommar-hängande-design

En viktig punkt som du bör tänka på när du väljer blommor och växter är naturligtvis de krav som de utvalda växterna ställer på sin miljö. Solälskande blommor kan till exempel inte planteras tillsammans med skuggälskande blommor i en blomkruka, eftersom du inte kan garantera båda samtidigt. Detsamma gäller blommor som kräver mindre eller mer vatten. Rätt partner spelar en viktig roll för varje växt som du väljer för att plantera blomkrukor i trädgården.

Bestäm krukstorleken

blomkrukor-trädgård-plantering-graeser-ragwort-accent-röda-blommor-höst

När du har valt alla typer av växter och blommor för att plantera blomkrukor i trädgården, bör du också ta reda på vilken krukstorlek du behöver. Vissa älskar det lite smalare, medan andra behöver breda eller djupa krukor för att kunna utvecklas bra. Du kombinerar blommorna därefter. Nu kan du ta hand om arrangemanget med vilket du planterar blomkrukorna i trädgården. Som med buketten rekommenderas ett oregelbundet antal växter och blommor. Hur många beror naturligtvis på det utrymme som respektive blomkruka eller låda erbjuder.

Designa ensidiga blomkrukor

blomkrukor-trädgård-plantering-prydnadsväxter-graeser-kål-medelhavs-original

Om blomkrukan bara ses från ena sidan kan du använda växter av olika höjd för arrangemanget när du planterar blomkrukorna i trädgården. I det här fallet, ordna dem i etapper, med den högsta växten på baksidan och den lägsta på framsidan.

Titta på blomkrukan från alla sidor

blomkrukor-trädgård-plantering-gardenia-träd-fuchsia-häck

Om blomkrukan ska vara på en central plats senare måste du komma på ett arrangemang som kan ses från alla håll. I det här fallet är det bäst att välja ett ringformat arrangemang när du planterar blomkrukorna i trädgården. Den högsta växten är i mitten. Utåt blir blommorna lägre och lägre.

Ettåriga eller fleråriga växter

Plantera krukor i trädgården färgglada-blomma-idé-blad-mix

Om du använder årliga eller fleråriga blommor när du planterar blomkrukorna i trädgården är upp till dig. Du kan också kombinera båda varianterna. Årliga växter kan bytas ut varje år för att fortsätta implementera nya idéer. De fleråriga växterna fungerar också som dekoration på vintern, förutsatt att du hittar en varm plats i huset.

Nya arrangemang för varje säsong

blomkrukor-trädgård-plantering-badkar-retro-idé-säng-narcissus-penséer-färgglada

Eftersom ettåriga växter brukar blomma vid en viss tidpunkt kan du också byta ut dem efter blomningen och därmed plantera om blomkrukorna i trädgården varje säsong på året. Till exempel plantera lök-vårblommor som påskliljor eller tulpaner på våren och kombinera dem med fleråriga blommor som också blommar på våren. Dessa inkluderar penséer, glöm-mig-inte och tusenskönor. På sommaren byter du dessa mot sommarblommor.

Arrangemang beroende på bladstruktur

blomkrukor-trädgård-plantering-badkar-student-blomma-apelsin-hängande-växt

När du väljer de växter som ska användas för att plantera blomkrukor i trädgården bör du också överväga bladens form och färg. Till exempel är en bra idé att plantera växter med stora blad och växter med små blad i en behållare. Du bör följa denna regel även om bladen har en annan färg eller ett annat mönster. Annars tävlar de med varandra och ingen av blommorna kan verkligen komma till sin rätt.

Plantera blomkrukor i trädgården – gräs

blomkrukor-trädgård-plantering-silver-fat-hinkar-graeser-ganska-modern

Olika gräs används allt oftare för trädgårdsdesign. Och de ser också riktigt bra ut i krukor, särskilt i kombination med andra växter. I princip är alla typer lämpliga för detta ändamål. Populära och visuellt vackra typer som du kan använda när du planterar blomkrukorna i trädgården är följande:

Typer av blomkrukan

blomkrukor-trädgård-plantering-neusselaendischer-lin-vårkål-rosa-orange

Nya Zeelands lin (Phormium tenax) har bredare blad. Här har du också valet mellan rödaktiga och mångfärgade bladfärger om du vill plantera dina blomkrukor i trädgården. Du kan få gulgröna blad med alla olika Variegata, medan amerikanskt pampasgräs (Cortaderia selloana) är mycket lämpligt för mycket stora blomkrukor eller till och med planteringar.

Arrangemanget med gräs

blomkrukor-trädgård-plantering-röda-gröna-blad-terrass-inspiration

Kom ihåg att gräs är mycket förtjusta i solen. Så bör blommorna du väljer när du planterar gräs i blomkrukorna i trädgården. Eftersom gräset växer väldigt högt måste du hitta fler höga växtarter för att skapa en jämn övergång från gräset till de låga blommorna.

Plantera krukor i trädgården med barrträd

blomkrukor-trädgård-plantering-stor-vintergröna-mitten-nässla-dekoration

Har du redan tänkt på växter med nålar? Inte konstigt, för de gör en intressant förändring i ditt arrangemang när du planterar blomkrukor i trädgården. En mycket lämplig, vintergrön variant är enbär (Juniperus). Denna finns i grön, guld eller silverfärg.

Idéer för solen

blomkrukor-trädgård-plantering-rosa-petunia-idé-romantisk-arrangemang

Särskilt populära för att plantera blomkrukor i trädgården är petunior, surfinia, verbenas, feta blad, ringblommor, konjak, läderbalsam, elvspeglar, magiska klockor, lobelia, tvåtänder, purslane, tomtespor, men också andra. Alla dessa är ettåriga som du kan byta ut igen nästa år. Fleråriga pelargonier och murgröna pelargonier är lika populära. Du kan se både individuellt och i kombination med andra blommor och växter.

Skugga växter

Blomkrukor-i-trädgården-växt-terrass-deco-planter-idé

Om du också vill dekorera skuggan med blommor har du också ett ganska stort utbud. Om du planterar blomkrukorna i trädgården väljer du till exempel de lila klockorna, de fantastiska sparvarna eller hostorna. Dessa är särskilt lämpliga för påkostade arrangemang. Som gapfiller eller för mindre krukor är de hårt arbetande ödlor, nässlor, jonglörblommor och fuchsior mycket lämpliga.

Hängande blomkrukor

blomkrukor-trädgård-plantering-pelargonium-rosa-barer-hängande-romantisk

Hängande behållare är ett bra val om du har flera plantkrukor i din trädgård. Särskilt hängande växter är ett bra alternativ här och ser väldigt vackra ut. En annan bra idé är att använda samma typ av blomma i krukan i det här fallet. Men välj sedan olika färger och blanda ihop dem.

Blommor på väggen

blomkrukor-trädgård-plantering-vägg-design-vägg-murgröna-lerkrukor

Om du har bestämt dig för att fördela blomkrukorna på en vägg eller ett staket finns det ett annat attraktivt alternativ för att plantera blomkrukor i trädgården och det är klätterväxterna. Dessa är mycket lämpliga för att utgöra bakgrunden. Innan dess kan du plantera alla andra typer av blommor och växter. Clematis är en vacker klätterväxt för soliga områden. Murgrönan känns däremot väldigt bra i skuggan.

Ställ in accenter med löv

blomkrukor-i-trädgården-plantering-färgade nässla-grön-röda-färgade-blad

Om du inte är för förtjust i färgglada saker och föredrar något enklare när det gäller färg, lita på växter som imponerar med sina blad när du planterar blomkrukorna i trädgården. Murgrönan, hornörterna med sina silvergråa blad, harpbuskarna, som finns i silver och grönt, eller Iresins med sina röda blad är mycket effektiva.