Fosforescerande epoxihartsbord och andra DIY -projekt

I den här artikeln kommer vi att titta på några av de områden där epoxiharts kan användas och hur du kan bygga ett fosforescerande epoxihartsbord själv.

Polyperoxider, eller epoxipolymerer, är kemikalier som erhålls genom polymerisering av epoximonomerer med ett härdningsmedel. På grund av deras tätningsegenskaper, motstånd, etc., används de i stor utsträckning, särskilt inom konstruktion, elektronik, strömförsörjning etc. Epoxihartset kan också användas för att förverkliga och dekorera designermöbler och många imponerande självmonteringsprojekt.

Fosforiserande epoxiharts för polering av möbler

fosforescerande epoxiharts bord DIY projekt träbord ljusbord gör din egen vägghylla

Det epoxiharts som ska användas består vanligtvis av ett syntetiskt harts och en härdare som blandas ihop. En av dess främsta fördelar är att den enkelt kan kombineras med många material som trä, metall, natursten, keramik, etc..

Epoxiharts för unika och iögonfallande möbler

fosforescerande epoxiharts bord DIY projekt träbord ljusbord gör dig gjuten hartsfyllning

Dessutom kan färgämnen, fosforescerande pulver och andra tillsatser tillsättas till den fortfarande flytande blandningen för att ge olika effekter. Efter att ha blandat de två komponenterna och torkat dem helt är hartset ganska motståndskraftigt och reagerar knappt med kemikalier.

Att köpa epoxihartsmöbler eller bygga det själv – idéer för kreativa möbler

Ett designer soffbord inspirerat av havets djup

Gör smycken av gjutet harts själv – kreativa idéer och tips

Hur du själv kan göra ett fosforescerande epoxihartsbord med en magisk effekt

fosforescerande epoxiharts bord DIY projekt träbord ljusbord gör dig själv

Nästa video visar som ett exempel hur du kan täcka och dekorera ett trädgårdsbord med fosforescerande epoxiharts för att ge det ett sagolikt utseende. Ta en titt på tillverkningsprocessen och testa dina egna gör-det-själv-färdigheter.

Videoinstruktioner för självmontering från tabellen epoxiharts

Som klart framgår fyller det fotoluminescerande pulvret blandat med det transparenta hartset de naturligt formade tomrummen i cypressvirket. Således kommer du att skapa ett unikt epoxihartsbord som förvandlar din trädgård till en extraordinär plats.

Mögelskador orsakar fantastiska estetiska effekter

fosforescerande epoxiharts bord DIY projekt träbord ljusbord gör din egen bräda

För att uppnå denna stora effekt måste bordet av epoxiträ placeras utanför eller nära ett fönster så att det kan samla solens strålar. Således laddas pulvret i ljuset och avger en sval blå glöd på kvällen. Oroa dig inte – som tur är är det inte radioaktivt!

Rått trä, epoxiharts och andra nödvändiga material

fosforescerande epoxiharts bord DIY projekt träbord ljusbord gör dina egna bräda hålrum

Förutom cypressplankorna behöver du också epoxiharts och blått fosforescerande pulver. Videon ovan klipps kompakt, men i sig ganska förklarande. På grund av detta kommer vi bara att överväga några av de viktigaste stegen och detaljerna som inte är underförstådda i det.

Fyll hålrummen i brädorna med gjutkåda

fosforescerande epoxiharts bord DIY projekt träbord ljusbord gör ditt eget hartsgjutning

Träet som används är skallig cypress (Taxodium distichum), som naturligt skadas av mögel. Hålen i ytan ser helt rustika ut och är perfekta att fyllas med epoxiharts och lysande pulver.

Rengör hålrummen i träet med en platt skruvmejsel och tryckluft

fosforescerande epoxiharts bord DIY projekt träbord ljusbord gör dig själv snickare hantverkare

Observera att i videon rengörs hålrummen med en plattskruvmejsel innan de fylls. Därefter kan de av er med rätt utrustning kasta ut flisen med en finstrålande luftkompressor.

Slipa och rengör DIY -epoxibordet

fosforescerande epoxiharts bord DIY projekt träbord ljusbord gör dina egna brädor slipning

Du kan behandla träytan med sandpapper på valfri slipmaskin. Antalet sandpapper ska vara ungefär detsamma som antalet slipkorn per kvadratcentimeter. Ju högre spannmål, desto finare används papperet.

Grundlig rengöring före vattning

fosforescerande epoxiharts bord DIY projekt träbord ljusbord gör dina egna brädor slipade

Syftet med slipningen är att ta bort eventuella stötar mellan de limmade plankorna som utgör platån. Efter det måste du ta bort allt damm eftersom du behöver en superren yta innan du kan hälla epoxin.

Närbild av de naturliga hålrummen i trä före och efter rengöring

fosforescerande epoxiharts bord DIY projekt träbord ljusbord gör din egen bräda innan efteråt

Observera att några av tomrummen sträcker sig in på andra sidan av brädorna. De måste förseglas för att hålla hartset på plats. Ett band används i videon för detta ändamål.

Genomskinligt epoxiharts och härdare

fosforescerande epoxiharts bord DIY projekt träbord ljusbord gör dina egna material härdare harts

Nästa steg, som visas i videon, tar snickaren ett kristallepoxiharts och en härdare, som måste blandas i förhållandet 1: 1. Logiskt betyder det att du inte behöver mäta den specifika mängden av någon komponent, förutsatt att du styr förhållandet till samma.

Tillsätt fosforescerande pulver till övriga ingredienser

fosforescerande epoxiharts bord DIY projekt träbord ljusbord gör dina egna pulverpåsar

Naturligtvis kan du använda någon annan typ av harts som du tycker är mer lämplig. Epoxihartstabellen i videon mäter 104 X 56 cm och kräver cirka 2 liter gjutet harts och cirka 100 g lätt pulver. Ju mer av de glödande saker du använder, desto mer imponerande blir effekten.

Blanda epoxihartset, härdaren och pulvret i lika delar i koppar

fosforescerande epoxiharts bord DIY projekt träbord ljusbord gör dina egna mixkoppar

Häll samma portioner i separata behållare, se till att de är mindre än halvfulla. Lägg fosforescerande pulver i en av skålarna och blanda väl. Se till att den kemiska reaktionen börjar när de två vätskorna blandas. Därefter har du bara ca 5-7 minuters arbetstid.

Häll epoxihartset i de naturligt skapade hålrummen

fosforescerande epoxiharts bord DIY projekt träbord ljusbord gör dina egna brädor hålrum

Vi rekommenderar att du förbereder och häller epoxin flera gånger så att du kan arbeta mer exakt. Sedan måste det torka väl och härda enligt tillverkarens instruktioner i minst 24 timmar.

Slipning av den belagda bordsskivan

fosforescerande epoxiharts bord DIY projekt träbord ljus bord gör dig själv slipning

I videon har hantverkaren Tillgång till en professionell trumslipare, men denna maskin är inte absolut nödvändig. Du kan arbeta på och släta ut ytan på ditt framtida ljusbord med en vanlig elektrisk kvarn.

En slät yta med sandpapper

fosforescerande epoxiharts bord diy projekt träbord ljus bord tinker själv slipat

Börja med ett grovt sandpapper med 80 korn och fortsätt sedan med 120 korn ända upp till det ganska fina 400-gruset. Ta dig tid att slipa för att säkerställa en riktigt slät och jämn finish.

Polyuretanlackbeläggning för det framtida epoxihartsbordet

fosforescerande epoxiharts bord DIY projekt träbord ljusbord gör dig själv polyuretanlack

Slutligen, efter slipning, kan du applicera en hållbar och blank polyuretanbeläggning. Om du går för en exceptionellt ljus finish kan du gå tillbaka till våtslipning och måla om.

Våtslipning med superfint sandpapper med en > 1000 korn

fosforescerande epoxiharts bord DIY projekt träbord ljusbord gör din egen brätspray slät

Efter att färgen har torkat ska du spraya ytan lätt med vatten och behandla den igen med en 1200 gryn för att släta ut penseldrag av den tidigare polyuretanbeläggningen.

Slutresultatet: ett epoxihartsbord av cypress som lyser i mörkret

fosforescerande epoxiharts bord DIY projekt träbord ljusbord gör det själv resultat trädgård

Du kan sedan rengöra den slipade träytan noggrant och måla den med en annan polyuretanbeläggning. Denna process kan upprepas flera gånger för att få fram skönheten i hartset och skapa en högglansig finish. När den väl laddats av solljus kan du beundra ditt nya fantastiska epoxihartsbord i cirka trettio minuter till en timme.

Gör hyllor av kastanjeträ med fosforescerande epoxiharts

fosforescerande epoxiharts bord DIY projekt träbord ljusbord gör dina egna hyllboxar

Vi har andra förslag på heminredning som du kan kryptera med epoxi. Redan bekant med tekniken kan du använda den för att dekorera dina vägghyllor.

Sprickor och brister erbjuder många kreativa alternativ

fosforescerande epoxiharts bord DIY projekt träbord vägg hylla tinker själv

I följande bildgalleri kommer vi att presentera dig för ett DIY -projekt för vägghyllor med epoxy -accenter. Dessa kan lysa i mörkret när du tar slut på förvaringsutrymmet och kan ta slut på originella DIY -idéer.

Accenter med blå epoxi ser också vackra ut under dagen

fosforescerande epoxiharts bord DIY projekt träbord ljusbord gör vägghyllor själv

Grunden för projektet är ett stycke kastanjeträ som är ca 155 cm långt. Den ska ha gott om spruckna områden. Återigen finns det bevis för att brister lätt kan bli attraktiva effekter.

Hur du kan göra beundransvärda hyllor själv i några enkla steg

fosforescerande epoxiharts bord DIY projekt träbord ljusbord gör din egen träplatta tejp

Som med det tidigare projektet måste du täta de nedre delarna av sprickorna och de djupa hålrummen. Se sedan till att träet är helt jämnt. Det drar alltså nytta av den jämna fördelningen av epoxihartset och undviker ansamlingar som inte kan bota bra.

Kombinera kristall epoxiharts och härdare med fosforescerande pulver

fosforescerande epoxiharts bord DIY projekt gör det själv material härdare kristallharts blått pulver

Det andra steget är igen att blanda ingredienserna genom att tillsätta det blå fosforescerande pulvret. För bästa resultat, följ alltid instruktionerna på förpackningen. Det är också viktigt att notera proportionerna.

Fyllda områden efter härdning och torkning

fosforescerande epoxiharts bord DIY projekt träbord vägghylla pyssla själv fylla sprickor

Fotokollaget ovan visar fyllning av sprickor, resultatet efter härdning och den sista slipningen. Slutligen bara måla den, låt den torka och montera den på väggen med metallfästen.

Fosforescerande detaljer av epoxiharts och blått pulver

fosforescerande epoxiharts bord DIY projekt träbord ljusbord gör det själv resultat

Du kan traditionellt använda samma teknik för att reparera brister “osynligt”. Det verkar dock som att ett helt annat tillvägagångssätt är mycket tillfredsställande.

Gör-det-själv smycken av epoxiharts och naturligt trä

fosforescerande epoxiharts bord DIY projekt pyssla smycken själv

Det sista projektet som vi skulle vilja presentera för dig är också extraordinärt. Det är självtillverkade smycken baserade på samma princip som epoxihartsbordet.

Gör smycken av gjutet harts själv – kreativa idéer och tips

Gör cabochonsmycken själv av färdigt glas eller syntetiskt harts

Använd pressade blommor för underbara hantverksidéer

De nödvändiga materialen

fosforescerande epoxiharts bord DIY -projekt gör smycken själv instruktioner

För att undvika upprepning kommer vi inte att förklara de olika stegen i detalj utan snarare visa dem på foton. Sammanfattningsvis måste vi erkänna att alla dessa DIY -projekt kräver ett visst tålamod, men spelet är värt det eftersom slutresultatet verkligen är att beundra.

Blå epoxi och träbrickor i ett glasbad

fosforescerande epoxiharts bord DIY -projekt gör smycken själv instruktioner steg för steg

Gradvis produktion av hängen från fosforescerande epoxiharts

fosforescerande epoxiharts bord DIY projekt pyssla smycken själv steg för steg

Skärning och grovslipning av framtida smycken

fosforescerande epoxiharts bord DIY -projekt skär ut ditt eget hantverk

Borra fina hål

fosforescerande epoxiharts bord DIY projekt gör smycken själv borra hål

Olika mönster och färgkombinationer av trä och blått harts

fosforescerande epoxiharts bord DIY -projekt gör smycken själv lim

Slutresultatet är anmärkningsvärt!

fosforescerande epoxiharts bord DIY -projekt gör smycken själv