Gör slem själv – snabba och enkla recept för mycket roligt

gör slem själv glasögon-hav-hittar-nemo

Barn älskar att leka med hala, viskösa slem, gräva sina små fingrar i goo och till och med skrämma mamma med slem. Vad sägs om kanske när du är hemma Gör slem själv? Dina barn är också mycket välkomna att delta och ha mycket roligt. I den här artikeln erbjuder vi dig olika recept för att göra spelslime, bland vilka du säkert kommer att hitta det som är bäst för dig och dina avkommor.

 Gör färgat slem själv – rör om, knåda, spela och bara ha kul

pojke-småbarn-gör-slem-själv-lek-blå

Att leka med slem är mycket roligt för barnen och den här unika leksaken passar utmärkt till olika dagis- och skolprojekt. Det tas också väl emot på barns födelsedagskalas. Även om du inte vet hur du ska underhålla nära och kära på en regnig dag, är att göra slem själv en utmärkt hantverksidé.

Recept och instruktioner för att göra slem – mycket enkelt och säkert att lyckas

modellera lera-slem-glitter-tjej

Den första metoden för att göra lemslim utan lim introducerar dig till detta recept, som använder majsstärkelse. Det enkla receptet innehåller följande ingredienser:

 • 350 ml vatten
 • 2 dl majsstärkelse
 • 3-4 droppar matfärgning (alternativt: pulveriserad temperafärg)

Lägg först vattnet i en liten kastrull och värm upp det. Vattnet får inte bli för varmt, för trots allt måste du blanda slem med handen. Häll 250 ml av det uppvärmda vattnet i en skål och tillsätt önskad matfärg. Blanda allt väl med en sked. Om färgen på vätskan verkar för mörk för dig, oroa dig inte, slemmet blir lite ljusare till slut. Lägg majsstärkelsen i en annan stor skål och tillsätt det redan färgade vattnet till majsstärkelsen. Blanda allt noggrant med fingrarna så att majsstärkelsen löser sig och en tjock och slät pasta bildas. Om blandningen är för tunn kan du röra i ännu mer majsstärkelse.

främmande-monster-gröna-barn-sommar-vifta-ögon-slem

Om massan fortfarande är för tjock kan du använda det återstående varma vattnet för att späda ut det. Det slemmiga slemmet är klart så snart massan har rätt slimig konsistens och du enkelt kan sticka fingrarna i slemet. Håll händerna torra när du hanterar slem. För förvaring kan du överföra slemet till en fryspåse och försegla det väl. Om du vill göra det hemlagade slemmet ännu mer attraktivt för barn kan du lägga till olika små föremål, till exempel plastfigurer eller små djur, till slemet. Små spindlar i plast, till exempel, gör gooslemmet till ett bra tillbehör för Halloween.

Gör slem själv av lim och tvättmedel

slim-gör-barn-leksaker-glitter

Om du vill göra ett monster slem med ditt barn kan du också använda tvättmedel och lim som ingredienser:

 • Barns hantverkslim utan lösningsmedel, vattenbaserat
 • Bra & Billigt Activ tungt tvättmedel
 • Karamellfärg

flickor-pull-ljus-blå-slem-glitter

Lägg önskad mängd hantverkslim i en skål och tillsätt några droppar av flytande tvättmedel. Blanda allt med en sked tills det blir fast och inte längre drar i snören. Om klumpen är för kladdig kan du tillsätta några droppar tvättmedel och fortsätta knåda. I början är massan fortfarande ganska klibbig, men blir särskilt fin om du knådar Slimy väl och rullar till en boll. En plastlåda är perfekt för förvaring.

dinosaur-knåd-slime-guld-glitter-pulver

Du kan också göra en slem utan borax av lim, vatten och tvättpulver. Blanda först lite vatten med en matsked tvättpulver tills pulvret löser sig. Tillsätt hantverksblandningen i limmet och rör om allt väl tills det blir mjukt. Fortsätt knåda blandningen med händerna tills du får den goo du vill ha.

Gör själv glitterslim med lim och flytande stärkelse

goo-slime-play-girls-glitter

Om du vill göra ett skimrande slem själv som ser ut som guld eller en stjärnhimmel kan du använda flytande stärkelse istället för kraftigt tvättmedel:

 • 1/4 kopp vatten
 • 1/4 kopp hantverkslim
 • 1/4 kopp flytande stärkelse
 • Karamellfärg
 • Glitterpulver

slem-vit-filtpenna-dekorativa stenar-barn

Blanda limmet med vattnet och matfärgen i en skål och blanda allt försiktigt. Lägg till glitteret i den färg du vill ha. Knåda kittet väl och tillsätt vid behov några droppar flytande stärkelse, om kittet är för klibbigt. Du kan också göra det roliga slemmet med tvättstärkelse i pulverform. För att få degen med en perfekt konsistens måste du blanda en del tvättstärkelse med två delar vitt lim.

Gör slem själv med bakpulver och kontaktlinsvätska

lila-glitter-småbarn-gör-själv-slem

Om du vill överraska dina barn med ett snyggt, halt slem kan du enkelt göra nästa recept hemma med hjälp av följande ingredienser:

 • 100 g lim, lösligt i vatten
 • 1 påse bakpulver
 • 1-2 tsk kontaktlinsvätska
 • Matfärg eller akrylfärg
 • Glitterpulver
 • eventuellt lite vatten

Slem-gör-själv-konfettifärgad

Häll det klara limet i en skål och tillsätt glitteret. Rör ner bakpulver och tillsätt sedan kontaktlinsvätskan. Blanda allt med skeden tills en viskös massa bildas. Fortsätt knåda blandningen med händerna tills slemmet inte längre är för klibbigt. Häll glitterslemmet i en tupperskål och låt det vila några timmar så att det får sin slutliga konsistens. Låt dina barn vara med, de kommer att fascineras av hur flytande ingredienser kan användas för att göra ett bra lekslime. Med rätt färg kan du också skapa ett giftigt grönt, glödande Olchislim.

Gör monster slem med babypulver

Med detta recept måste du blanda en halv kopp PVC -lim med matfärgen, rör om väl och tillsätt en halv kopp babypulver eller talk. Om slem inte är den konsistens du vill ha kan du lägga till mer pulver.

Gör slem själv med rakskum

flicka-grön-lopp-frö-slem

Det stora gooslemmet kan också göras snabbt med rakskum. Ingredienserna för slemet är:

 • 100 g hantverkslim, vattenlösligt
 • 1-2 tsk kontaktlinsvätska
 • raklödder
 • Karamellfärg

Blanda limmet med en bra skvätt rakkräm i en behållare. Ge sedan färgen och kontaktlinsvätskan. Blanda, knåda och sträcka allt väl. Om det hemlagade slemmet inte töjer tillräckligt kan du lägga till mer rakkräm. Om det är för tunt kommer en del av limmet att hjälpa dig att uppnå önskad konsistens.

Gör slem själv av fiberpulver

rör-knåda-slem-blå-tjock

Du kan också göra slem för spel från en kopp vatten och en tesked fiberpulver. Blanda ihop ingredienserna och tillsätt lite matfärg om så önskas. Blanda allt noggrant och värm blandningen i mikrovågsugnen i 3-5 minuter. Låt sedan blandningen svalna i 2-4 minuter och upprepa samma process med alternerande tillagning och kylning några gånger. Kontrollera om och om igen att blandningen inte rinner ut över behållaren. Ju oftare du upprepar processen, desto fastare blir spelet. Slutligen ska slemmen stå i cirka en kvart och sedan svalna.

Gör monster slem själv med psyllium

guld-glitter-dinosaur-barn-slem-spel

Trodde du att klibbigt slem också kan göras med ett hälsosamt kosttillskott? Psylliumskalarna har stora svällningsegenskaper, vilket skapar ett tjockt slem. För leksaken med en hög rolig faktor behöver du faktiskt bara 2 ingredienser: 2 matskedar psylliumskal och cirka 220 ml vatten. Värm ingredienserna på spisen under konstant omrörning. När du får en slimmassa. Slemet fastnar inte längre i händerna och kan dras perfekt och dräneras från ena handen till den andra.

Gör magiskt slem själv

istid-figurer-is-blå-slem-hemlagad

Vill du överraska dina barn med ett unikt slem som inte bara är bra att töja utan också är magnetiskt, vilket gör det fascinerande för unga och gamla? Tack vare metallpartiklarna kan den flyttas med en magnet. Till exempel bilda tunna band från massan och använd magneten för att sätta dem i rörelse som små ormar. För det magiska slemet behöver du följande ingredienser:

 • 400 g vetemjöl
 • 1/2 L varmt vatten
 • 3 msk matolja
 • 200 g salt utan jod
 • 2 msk alunpulver (finns på apoteket)
 • 2 msk järnpulver (finns i en järnaffär eller hantverksbutik)
 • Karamellfärg

skål-pojke-grön-djur-plast-monster-slem

Blanda först mjölet med saltet, tillsätt alunpulvret och rör allt väl med stavmixern. Tillsätt vattnet gradvis och rör om blandningen. Tillsätt färgen och oljan och blanda allt tills du får en jämn blandning. Därefter tillsätts järnpulvret och slemet knådas igen. Förslut alltid slem lufttätt i en plastlåda efter användning.

Gör ätbart slem själv

Om du är orolig för att de små barnen kan få tanken att stoppa slem i munnen kan du göra ett ätbart slem själv. För detta behöver du:

 • 1 burk kondenserad mjölk, sötad
 • 1 msk majsstärkelse
 • några droppar matfärg

havsslim-gör-stenar-anka-kärl

Häll den kondenserade mjölken i en kastrull och tillsätt majsstärkelsen. Låt blandningen sjuda försiktigt på svag värme under konstant omrörning. Ta kastrullen från spisen så snart vätskan tjocknat. Nu kan du röra i den färg du vill ha. Låt det självgjorda spelslemmet svalna. När detta har hänt är han redo att leka eller äta.

strass-spindel-skål-apelsin

Om du låter dina barn leka med det självgjorda slemmet får du inte glömma att den slemmiga massan möjligen kan lämna fläckar på mattan eller ditt barns kläder. Det är också bäst att täcka arbetsytan väl under produktionen, annars kan allt stänkas över. Lämna inte barnen utan uppsikt medan de leker, särskilt med små barn, slem kan vara en kvävningsrisk. Glöm inte att låta slemmen svalna en stund i alla recept där ingredienserna värms upp.