Träterrass med gunga ansluter sömlöst in- och utvändigt – fritidshus med japansk arkitektur

trä terrass gunga hus sluttning

Ett modernt fritidshus mitt i skogen smälter in harmoniskt med omgivningen – det arkitektoniska konstverket var inspirerat av den typiska japanska villan, men det traditionella konceptet har moderniserats. Samspelet mellan arkitektur och natur inspirerade arkitekterna på Sugawaradaisuke för deras projekt – utsprång i fasaden ger byggnaden en intressant silhuett, generösa glasfronter släpper in mycket solljus inuti och en liten träterrass med en gunga inbjuder dig att koppla av. Det tvåvåningshuset byggdes på flera nivåer, vilket möjliggör sömlös övergång mellan de olika vardagsrummen. Varje nivå uppfyller flera funktioner samtidigt och garanterar därmed optimal livskomfort även i begränsat bostadsutrymme.

Fritidshus mitt i skogen kombinerar traditionell japansk arkitektur med moderna rumskoncept

trä terrass gunga trä fasad gaveltak

Den kompakta konstruktionsvolymen är inspirerad av det traditionella japanska fritidshuset – gaveltaket och de två våningarna, fasaden klädd i trä och den lilla träterrassen framför entrén är typiska för asiatisk arkitektur. Övervåningen bildar ett skyddande tak över bottenvåningen för träterrassen med en gunga. Terrassens ljusa träkorn är en attraktiv färgkontrast till den annars mörka fasaden. Samtidigt erbjuder terrassen möjlighet att vara utomhus, väl skyddad mot vind, sol och regn. Glasdörrar från golv till tak skapar en sömlös anslutning mellan utsidan och insidan. De stora fönstren formar träfasaden och tillför arkitekturen en modern touch. På andra våningen är huset stängt för den närliggande byggnaden – orienteringen skyddar det privata området för invånarna, samtidigt öppnar byggnaden sig mot den närliggande skogen genom generösa inglasningar och erbjuder panoramautsikt över de vackra omgivningarna.

Träterrass med gunga ger den perfekta semesterkänslan

trä terrass gunga täckt lagringsutrymme ved nedanför

Den lilla träterrassen med en gunga ger de boende den perfekta semesterkänslan – så att hela familjen kan sitta ner på helgen och njuta av det vackra vädret. Eftersom huset ligger på en sluttning finns det precis lagringsutrymme under terrassen för veden. Terrassen byggdes av lokala skogar, som sedan gjordes väderbeständiga med specialoljor.

Multifunktionellt vardagsrum omdefinierar konceptet med öppet utrymme

vardagsrum trägolv bäddsoffa läder fåtölj

Vardagsrummet är utformat enligt de minimalistiska trenderna – rummen och nivåerna smälter sömlöst in i varandra. Ädla material som granitplattor vid entrén, trägolv i vardagsrummet och metall på väggarna avgör utseendet på inredningen. Arkitekterna har medvetet avstått från nästan alla möbler – istället fyller golvet och trappan flera funktioner samtidigt – till exempel kan trappan användas som läshörna vid fönstret. Förutom köket med ett intilliggande matbord har en bekväm sittgrupp utformats för familjen – en soffa, en liten bokhylla och en bekväm skinnfåtölj inbjuder dig att koppla av efter middagen. Den danska spisen skapar en mysig atmosfär och bryter upp det minimalistiska utseendet på inredningen. Sovrummet med dubbelsäng, garderob och direkt tillgång till badrummet skiljs visuellt från vardagsrummet med en skiljevägg – arkitekterna bestämde medvetet att inte ha en innerdörr. Den absoluta höjdpunkten i interiören är på bottenvåningen – en bastu erbjuder möjlighet att koppla av kroppen efter en lång dag på jobbet.

rymdbesparande rumslösningar vardagsrum kök trä matbord fyra nivåer

kök trä matbord vit gas spis ved hyllor

matbord glasfronter kök industriell livsstil

stuga skog sovrum träbjälkar garderob partition

semesterhus skog bastu bottenvåning utsikt trä terrass gunga

vinds gaveltak förvaringsutrymme litet fönster träpanel

trä terrass gunga entré ved lagringsutrymme

trä terrass gunga lokala träslag oljade

trä terrass gunga fritidshus glas fasad två våningar gaveltak

Projekt av: Sugawaradaisuke