Sommarvärmeskydd för fönster genom fönsterdekorationer

Sommarvärmeskydd fönster-lamell-golv till tak bänk

Är det inte underbart, sommaren? Långa nätter på terrassen, ett dopp i det kalla vattnet eller en glass på eftermiddagen: det är mycket som vi gillar att njuta av i sommarsolen. Men när vi kommer hem och lägenheten känns som en ugn, när kontoret med fönstren förvandlas till en bastu, när sömnen är omöjlig eftersom värmen på vinden bara inte försvinner, är vi trötta på allt det vackra solens värme. Men det finns ett botemedel. Läs mer om värmeisolering på sommaren!

Var kommer värmen i rummet ifrån??

sommar-värme-isolering-fönster-loft-lameller

Tre saker händer med solljus när det träffar föremål. Det absorberas – dvs absorberas – reflekteras – dvs skickas tillbaka – eller släpps igenom (överföring). När den absorberas genereras värme. Detta är särskilt märkbart på mörka ytor. Så om vi inte har solskydd på våra fönster, kommer solljus in i rummet, absorberas av allt här och omvandlas till värme. Felaktigt solskydd har en liknande effekt. En mörk gardin absorberar ljuset, vilket innebär att värmen skapas precis vid fönstret.

Värmeskydd och värmeskyddande textilier för fönster

sommar-värmeskydd-fönster-sovrum-rullgardin

Så bara ett tyg som har ett högt reflektionsvärde kan lova befrielse från sommarvärmen. Men oroa dig inte: det är mycket lättare att hitta ett sådant material – lämpligt för dina egna önskemål, krav och dekorationsidéer än du kanske tror nu. En bra och pålitlig tillverkare av måttskyddade solskyddsprodukter är till exempel sensuna. Sensuna® veckade persienner, rullgardiner och vertikala lameller är till exempel på heimtextilien.com erbjuds, men är också tillgängliga från andra specialisthandlare online och på plats. Så olika de enskilda produkterna är, är deras tillämpningsexempel lika varierande.

Värmeskydd med veckade persienner, lameller och rullgardiner från sensuna

sommar-värmeskydd-fönster-kök-veck

Vertikala persienner är hemma på kontoret. Stora fönsterytor vill vara flexibelt täckta och skyddade, vad är bättre? En rotation av lamellerna justerar mängden infallande ljus efter önskemål och de stängda lamellerna erbjuder – med användning av lämpligt, reflekterande solskyddstyg – värmeskydd över hela ytan.

Du kan också hitta veckade persienner på heimtextilien.com med en reflekterande beläggning på baksidan. Olika beläggningar har olika egenskaper när det gäller värmeskydd. Ett pärlreflekterande lock kastar tillbaka en del av ljuset, men lämnar den veckade persiennen genomskinlig så att dagsljus kan komma in i rummet även när vecket rullgardin är öppet – konstgjort ljus är därför onödigt. Veckade persienner med vita eller silverreflekterande ryggar har inte denna bonus. För att göra detta lyckas de reflektera minst ¾ av solljuset.

sommar-värmeskydd-fönster-veckade-hemmakontor

Plisségardiner har två andra fördelar:

De är gjorda för att mäta för nästan vilken form av fönster som helst och kan installeras direkt framför rutan. Ett triangulärt fönster är också lätt att skydda.

Nästan allt gäller även rullgardiner, förutom tillverkning av speciella former. En fördel här är kanske det kontinuerliga tyget, vilket skapar ännu fler dekorationsalternativ och kombinationsmöjligheter. Platsmässigt är veckgardiner och rullgardiner goda kollegor. Det ena kan så att säga representera det andra. Båda fungerar bäst på takfönster, där värmeskydd är ännu viktigare.

sommar-värmeskydd-fönster-vardagsrum-rullgardin

Slutsats

Som du kan se finns det många sätt att skydda dina egna fyra väggar från överhettning på sommaren. Vi presenterade tre. Det finns mycket mer att upptäcka på heimtextilien.com. Vi kan njuta av varma sommardagar avslappnade hemma och på kontoret utan att kompromissa med dekorationen. Förresten: Med konsekvent användning kan bra värmeisoleringsgardiner, rullgardiner eller lameller också spara energikostnader för luftkonditioneringssystem. Så det är dubbelt värt att ta reda på mer.

sommar-värmeskydd-fönster-sovrum-rullgardinmönster