De 10 viktigaste vitaminerna som också kompletteras oftast

Vitaminer, mineraler och spårämnen är avgörande för att vår kropp ska fungera korrekt. Med undantag för D -vitamin kan vi inte producera dessa mikronäringsämnen själva och måste därför ta dem med mat. Normalt är du väl försedd med en balanserad kost, men ibland krävs ytterligare preparat så att de vitala näringsämnena tillförs organismen i tillräckliga mängder. Detta gör det enkelt att kompensera för och förebygga en vitaminbrist.

ibland behövs ytterligare preparat mot vitaminbrist

Vitaminer spelar en viktig roll i ämnesomsättningen och bidrar till normal immunförsvar. Men om ett eller flera näringsämnen saknas i kroppen försämras dess normala funktion. Faktum är att en mineral- eller vitaminbrist kan försvaga immunsystemet och förvärra kroniska sjukdomar. I det följande förklarar vi vilka som är de viktigaste vitaminerna och vad de gör i kroppen. Läs mer om vitaminer på Raw Powders.

Vitamin D

D -vitamin produceras av kroppen genom solen

D -vitamin produceras endogent genom exponering för solljus, men det kan också tillföras kroppen genom vissa livsmedel eller genom kosttillskott. D -vitamin erbjuder många olika hälsofördelar, från att stärka immunsystemet till att hålla tänder och ben friska. Genom att reglera fosfor- och kalciumnivåer kan D -vitamin till och med förhindra osteoporos. Tecken på D -vitaminbrist kan vara högt blodtryck, håravfall, trötthet, muskel-, rygg- eller benvärk.

Förmodligen är den vanligaste orsaken till D -vitaminbrist otillräcklig sol exponering för huden. Människor som lever i soliga klimat saknar vanligtvis inte D -vitamin. Men att bo i regniga och grumliga områden kan resultera i låga D -vitaminhalter. Men kroppens egen vitamin D -syntes är också beroende av många andra faktorer och varierar från person till person. Användning av medicin och kroniska sjukdomar kan också ha en negativ inverkan på absorptionen av D -vitamin i kroppen.

D -vitamin finns också i livsmedel

Bra källor till D -vitamin är fet fisk som lax, tonfisk och sill, nötlever, svamp, smör, äggulor och berikade livsmedel som mjölk, juice och spannmål. Det är nästan omöjligt att få tillräckligt med D -vitamin från naturliga källor bara genom mat. Enligt vetenskapliga bevis beror den rekommenderade dagliga dosen av D -vitamin på ålder. Den rekommenderade dagliga dosen för spädbarn är 400 IE, för barn och vuxna är det rekommenderade dagliga intaget ökat till 600 IE. Läs mer om D -vitamin här.

C-vitamin

Frukt och grönsaker innehåller mycket C -vitamin.

Ett annat vitamin med många hälsofördelar är vitamin C. Våra kroppar kan inte göra detta vattenlösliga vitamin på egen hand, så vi måste få det från kosttillskott eller en hälsosam kost. Bra källor till C -vitamin är frukt (acerola -körsbär, kiwi, citroner eller apelsiner), bär (särskilt jordgubbar och svarta vinbär) och grönsaker som paprika, broccoli och spenat.

Enligt vetenskaplig forskning sänker C -vitamin högt blodtryck och minskar risken för allvarlig hjärtsjukdom. C -vitamin förbättrar också järnabsorptionen i kroppen och motverkar därmed järnbrist. Dessutom kan C -vitamin fungera som en antioxidant och skydda mot olika kroniska sjukdomar.

Hur märks en C -vitaminbrist? C -vitamin är involverat i kollagenproduktionen, så en brist på detta vitamin kan orsaka problem som torr, skalad hud, spröda naglar och håravfall. Sårläkningsstörningar, tandköttsinflammation, ledvärk, trötthet och anemi är också vanliga symptom på C -vitaminbrist.

Gruppen av B -vitaminer

Ta vitaminer för vacker hud och hår

Vitamin B är ett komplex av flera vitaminer. B -vitaminerna inkluderar B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotensyra), B6 ​​(pyridoxin), B7 (biotin), B9 (folsyra) och B12 (kobalamin). Var och en av dem är involverade i olika processer i kroppen och arbetar tillsammans för att upprätthålla god hälsa.

Vitamin B1, även känt som tiamin, stöder nervsystemet och hela immunsystemet, skyddar mot hjärtproblem och påverkar matsmältningen och kolhydratmetabolismen. Vitamin B1 -brist kan leda till metaboliska störningar, viktminskning och allvarlig neurologisk skada. Observera att tanniner i kaffe eller te kan hämma absorptionen av vitamin B1.

Var finns vitamin B2 i?

Vitamin B2, även kallat riboflavin, spelar en viktig roll i många kemiska reaktioner relaterade till huden, blodtrycket, matsmältningen och hjärnans prestanda. Vitamin B2 lindrar migrän, vårdar hud, hår och naglar. Det upprätthåller god hjärnfunktion och hjälper till att förhindra minnesförlust eller Alzheimers sjukdom. Absorptionen av riboflavin reduceras dock hos personer med hepatit, gallgata eller levercirros. För att undvika brist kan man ta riboflavintillskott eller äta mer mat som är rik på detta vitamin. Bra källor till vitamin B2 är mjölk, nötter, svamp, lever, ägg och fullkornsprodukter.

Niacin vitamin B3 finns i frukt, grönsaker och fullkornsprodukter

Niacin (vitamin B3) är viktigt för matsmältning och celldelning. Det sänker kolesterol och minskar triglycerider. Att ta vitamin B3 förbättrar hudens utseende, förbättrar hjärnans prestanda och hjälper till och med vid behandling av artros.

Pantotensyra eller vitamin B5 är avgörande för en frisk hud. Studier har visat att intag av vitamin B5 kan förbättra akne eller andra hudförhållanden. Detta vitamin säkerställer friska ögon och stimulerar blod- och cellförnyelse. Symtom som hudförändringar, irritabilitet, brännande fötter, svagt immunförsvar och infektioner i övre luftvägarna kan föreslå brist på pantotensyra.

Låga pyridoxinnivåer kan uppstå vid vissa tillstånd som alkoholism, leversjukdom, överaktiv sköldkörtel och hjärtsvikt. Vitamin B6 är viktigt för proteinmetabolism och produktion av budbärare i nervsystemet. Ibland ordinerar läkare pyridoxin för att behandla en specifik nervsjukdom eller för att lägga till läkemedel som orsakar vitamin B6 -brist.

Mat rik på biotin vitamin B7

Biotin, även kallat vitamin B7 eller vitamin H, är vitaminet för hud och hår. Det hjälper till att bygga keratin, ett basprotein som utgör hår, hud och naglar. Biotin främjar hårväxt och hjälper till med håravfall. Om du kan använda ytterligare biotin för att stödja hud och hår kan du använda ett extra preparat eller äta mer biotinrika livsmedel som äggulor, havregryn, vetekli, nötter, bananer och lever.

Folsyra, eller vitamin B9, är ansvarig för babyhjärnans utveckling. Läkare ordinerar ofta B9 för anemi, artros, psoriasis eller Crohns sjukdom. Detta vitamin är viktigt för DNA -syntes och stöd. En vitamin B9 -brist kan leda till depression, autism eller hjärtklappning och andra allvarliga sjukdomar. Men om du har epilepsi, lupus, typ 2 -diabetes, celiaki, reumatoid artrit eller inflammatorisk tarmsjukdom, diskutera först folsyraintag med din läkare.

det finns mycket kobalamin eller vitamin B12 i fisk och kött

Sist men inte minst är kobalamin eller vitamin B12. Detta vitamin är viktigt för nervsystemet, hjärnans funktion och blodtillstånd. Kobalamin är också involverad i DNA -syntes, folsyraabsorption och produktion av röda blodkroppar. Så om du upplever symptom som diarré, mensvärk, gul eller blek hud eller viktminskning kan det tyda på brist på vitamin B12.