Kiwibär som superfood – minikiwi -trend och 2 läckra recept

Kiwibär som en superfood -mini-kiwi-rik på vitaminer med låg kaloriinnehåll

Dessa små kiwisystrar smakar fruktig och söt, har låga kalorier och förhindrar matlust. Därför är kiwibären kända som ett superfood och har blivit riktiga trendfrukter. De har också andra fördelar. Ta reda på allt om den nya minikiwi -trenden nedan.

Kiwibär som superfood -mini-kiwi-vitaminrika bär

Kiwibäret, minikiwi eller även kallat nergi, är faktiskt samma frukt som tillhör familjen kommersiell kiwi, nämligen arten “Actinidia arguta”. Namnet kommer från grekiska: “Aktis / actinos” betyder “stråle” – efter den lysande stjärnan som bildas inuti frukten mellan kärnorna. Ordet “aguta” från “agutus” – spetsigt, syftar på plantans typiska, särskilt skarptandade blad. Det är faktiskt en klätterväxt som överraskande har sitt hem i Sibirien, Japan och Manchurien. Eftersom detta område kännetecknas av extremt låga temperaturer är kiwibäret frostbeständigt. Den växer bra utomhus i ett tempererat klimat och mognar tidigare än sin storasyster.

Kiwi bär som en superfood: låg på kalorier och rik på vitaminer

kiwi bär superfood mini kiwi bär frukt

I Europa och även i Tyskland är kiwibäret en relativt ny och lite känd frukt. Till skillnad från den vanliga kiwin har den en tunn, hårlös hud och kan ätas omedelbart eller utan skal. Smakmässigt är den söt, aromatisk och mycket lik krusbären, men dess eftersmak påminner tydligt om en kiwi. Anledningarna till att kiwibären kallas superfoods är att de är rika på vitaminer och låga kalorier samtidigt. Ett grönt bär är cirka 2 – 3 cm högt och 8 – 15 gram lätt och bara 100 gram av det täcker redan 87,5% av det rekommenderade dagliga behovet av vitamin C. Denna mängd innehåller bara 52 kcal och i jämförelse har en kiwi 70 kcal . Dessutom är de små, gröna bären rika på en mängd olika mineraler och fibrer. Den andra fyller dig länge och förhindrar irriterande matsug.

Kiwi bär plantering och vård

odling av kiwi-bär-superfood-mini-kiwi-växter

De flesta känner till kiwibären som en superfood från stormarknaderna. De finns i butikerna från september till början av november. Även om de kommer från Sydostasien, kan de födas upp av nya raser i Frankrike, Italien, Portugal och Nederländerna. Med rätt odlingsteknik kan den exotiska växten till och med växa i vinodlingsregionerna i Tyskland. Kiwi, å andra sidan, behöver ett mildare vinterklimat som i Nya Zeeland, Italien eller Frankrike. Dessutom har kiwibäret visat sig vara mycket resistent mot sjukdomar och skadedjur. Kiwibäret producerar sina frukter från början av september till december. Ett bär väger cirka 5-15 gram (normal kiwi runt 90-100 gram). När den skärs ser en kiwibär ut som en vanlig kiwi, men mycket mindre: den har en mjuk, ljusfärgad kärna och runt den – svarta frön som ger det typiska linjemönstret.

Kiwibär som en superfood -mini-kiwi-recept-utsökt-hälsosamt

Kiwibäret planteras bäst på våren. Den föredrar en väldränerad, jämnt fuktig, humusrik jord. Det tål inte mycket kalk i det och pH -värdena bör ligga i det svagt sura området. Den optimala platsen för växten är i kronområdet, varigenom den måste vara delvis skuggad vid “foten”. Ju mer sol frukten kan suga på sig, desto sötare kommer den att smaka senare. Eftersom kiwier faktiskt är klätterväxter, bör ett klättringshjälpmedel också tillhandahållas. För en hög skörd är det lämpligt att höja växterna på en spaljé. Annars är minikiwifrukt relativt lättskött. Bara på sommaren behöver de tidig vattning, och på våren – befruktning.

Kiwibär som superfood – 2 läckra recept

kiwi-bär-superfood-mini-kiwi-recept-hälsosam kost

Du kan noggrant odla de läckra kiwibären själv eller köpa dem i snabbköpet. För en 125 g skål (12-15 frukter) betalar du 2,50-3,00 euro. Vid första anblicken verkar priset högt, men de små, gröna bären plockas för hand. De får mogna en dag eller två vid rumstemperatur innan de äts. Det är så de utvecklar sin fulla smak och smak bäst. Minikiwifrukten kan förvaras i kylskåp i upp till en vecka eller alternativt frysas i frysen. Liksom många andra bärfrukter, är kiwibär bäst att njuta av rå eller med sylt, kompott eller juice. I det följande presenterar vi 2 läckra recept.

Kiwibärsallad

kiwibär-superfood-mini-kiwi-recept-sallad-granatäpple

Ingredienser för 2 portioner:

 • 125 g kiwibär
 • 1 granatäpple
 • 60 g raket
 • 3 msk linolja
 • 2 msk honung
 • salt och peppar

Halvera kiwibären och kärna ur granatäpplet. Tvätta raketen och blanda med kiwibär och granatäpplekärnor. Förbered en dressing med olja, vinäger, honung, salt och peppar och ringla över salladen.

Kiwibär ostkaka utan bakning

kiwi-bär-superfood-mini-kiwi-recept-cheesecake

Om du oväntat får besök och måste trolla fram något utsökt är en ostkaka utan bakning bara grejen. Ingredienserna som krävs är kommersiellt tillgängliga och vanliga för att göra en traditionell ostkaka. Receptet fungerar väldigt enkelt och muffinen slutar bli utsökt. Testa!

Ingredienser till ca 8 kakbitar:

 • 100 g kiwibär
 • 1 paket shortbread kex
 • 500 g mager kvark
 • 250 g färskost
 • 100 g smör
 • 100 g vit choklad
 • 50 g florsocker
 • Juice av en lime

Förberedelse:

Lägg smördegskakorna i en påse och smula med en kavel eller en tom vinflaska. Smält smöret och blanda väl med de smulade kexen. Ta en lämplig springform, klä botten med bakpapper och fördela kex- och smörblandningen jämnt. Tryck sedan på kexens botten med en sked och ställ den i kylskåpet.

Smält den vita chokladen. Juice en halv lime och blanda med färskosten och mager kvark i en skål. Ta tårtbotten ur kylskåpet och bred ostkakkräm jämnt över den. Det är bäst att använda en kniv eller en spatel för att jämna ut grädden. Sätt tillbaka kakan i kylskåpet och låt den svalna i minst 3-4 timmar.

Om du är pressad för tid och du måste gå riktigt snabbt, då klarar du dig utan den vita chokladen och söter med 80 g strösocker istället.

Tvätta kiwibären, skär ungefär fyra på mitten och lägg åt sidan. Purea resten med en stavmixer eller i en mixer. Tillsätt saften av en halv lime och 50 g florsocker. Resultatet är en fruktpuré som fördelas jämnt över kakan med en sked. Dekorera varje bit med ett halvt kiwibär och servera.

Kiwibär som supermat – den nya trenden frukten

Kiwi bär superfood recept-hälsosamma-rika på vitaminer och låga kalorier

Liten och saftig grön, det skarpa utseendet gör att du vill bita i det direkt. Och inte konstigt, eftersom det finns mycket mer i dessa små bitar än vad som påstås. Här är 4 pro poäng varför du måste prova denna superfrukt:

 • Den smakar behagligt söt, uppfriskande och extremt mild.
 • Det behöver inte skalas och kan ätas direkt.
 • Det är en stor energikälla och ett kalorifattigt mellanmål som innehåller många vitaminer och hälsosamma näringsämnen.
 • Till skillnad från andra bärsorter finns det på frukthyllorna fram till november.