Vilken kost för rosacea? Minska ansiktsspolning med rätt kost!

Kopparros, ansiktsros, rödfena: det finns många namn på den kroniska hudsjukdomen rosacea. Och alla dessa namn beskriver en ojämn hy där enskilda delar av ansiktet är röda. Många nyligen genomförda undersökningar visar att en överdriven immunsvar är skyldig. I hela landet är cirka 5% av befolkningen nu drabbade. Detta gör rosacea till en av de vanligaste genetiska hudsjukdomarna för personer över 30 år. Behandlingen sker genom en kombination av dermatokosmetik, medicinering och kost. Korrekt näring vid rosacea är mycket viktigt och kan lindra eller effektivt bekämpa symptomen. I dagens artikel förklarar vi vilka livsmedel som lugnar huden och säkerställer en jämn hy, och vilka har en negativ effekt på hy.

Kost för rosacea: Vilka är symtomen för hudsjukdom?

Kost för rosacea och viktiga vårdinstruktioner för rodnad

För att förstå varför rätt kost är så viktigt för rosacea, bör man först känna till symptomen eller klagomålen och orsakerna till den kroniska inflammatoriska hudsjukdomen. Rosacea är en sjukdom där de fina venerna i vissa delar av ansiktet vidgas med tiden. I början uppträder symmetrisk rodnad mindre ofta och sedan allt oftare på pannan, kinderna och ibland även på näsan. Patienter rapporterar att de drabbade områdena i huden ofta kliar eller brinner. Den obekväma känslan förvärras under vintermånaderna, eftersom temperaturförändringen mellan uppvärmda rum och den kalla luften utanför har en särskilt negativ effekt på hy.

Symtomen känns lätt igen av hudläkarna, som vanligtvis kan ställa en diagnos baserat på hudens utseende. Beroende på svårighetsgrad rapporterar de berörda bland annat:

 • Torr hud, tillfällig rodnad
 • Erytem (rodnad som varar mellan 2 och 3 månader), pustler
 • Förtjockning av huden, i enskilda fall och mestadels hos män, kan det leda till en förtjockning av näsan.

Rosacea symptom kan förväxlas med andra sjukdomar

Kost för rosacea och hudvårdstips som verkligen hjälper

Majoriteten av de drabbade börjar känna symtomen i vuxen ålder. Trots det upplever de flesta tillfällig rodnad redan i tonåren. I början kan dessa dock inte erkännas som rosacea, eftersom de små venerna fortfarande inte syns. Istället misstänker många att det är skam.

Även i vuxen ålder kan den kliniska bilden förväxlas med andra sjukdomar som peroral dermatit, akne eller lupus. Peroral dermatit är faktiskt en reaktion av huden på överdriven användning av kosmetiska produkter, medan akne vanligtvis redan förekommer under skolåren och hudens utseende inte förändras nämnvärt. Med lupus finns det vanligtvis andra symtom som svullnad eller smärta i kroppen. De drabbade bör därför inte tillgripa specifika kosmetiska produkter utan diagnos utan alltid söka råd från en läkare i förväg.

De tre typerna av rosacea i korthet

Kost för rosacea och tips för att behandla det med huskurer

Den första rodnaden märks mellan 30 och 50 år, även om personer med ljus hud och ögon är mer benägna att drabbas av det. Enligt statistiken är fler patienter registrerade än patienter. Men det kan också bero på att kvinnor träffar en läkare oftare än män när de har hudproblem. Det finns flera typer av rosacea, även om majoriteten av de drabbade alltid har samma svårighetsgrad av sjukdomen.

1. Glandulär-hyperplastisk rosacea är en av de sällsynta formerna av rosacea som diagnostiseras. Bindvävnaden multiplicerar mycket intensivt och en rhinophyma skapas.

2. Vanligare är papulopustular rosacea, där papules och pustules finns förutom rodnad.

3. Erytematös-telangiektatisk rosacea är den vanligaste. Typiskt för dem är rodnad och de synliga venerna på vissa ställen.

De möjliga orsakerna till hudsjukdomen

Rosacea diet vad man ska göra med ansiktsspolning

Som med många andra hudförhållanden är det fortfarande oklart vad som kan orsaka rosacea. Fram till denna tidpunkt kunde forskarna tydligt visa att symptomen berodde på överdrivet blodflöde genom de förstorade venerna. Även om sjukdomen ofta behandlas framgångsrikt med antibiotika, brukar läkare utesluta en bakterie som en möjlig orsak. Antibiotika är kända för att ha antiinflammatoriska effekter och hjälper därför troligtvis mot rosacea. Dessutom, hos majoriteten av patienterna, diagnostiserades en annan familjemedlem (föräldrar, farföräldrar) med sjukdomen. Många forskare antar därför att sjukdomen är genetisk och kan ärvas.

Andra teorier inkluderar ett överdrivet immunsvar mot hårsäckkvalster, som finns i större mängder hos rosacapatienter än hos friska människor. Andra läkare misstänker att en ökad hjärntemperatur kan främja expansionen av blodkärlen.

Faktorer som kan utlösa rosacea

Vård i rosacea Tips för kost Vilka livsmedel man ska äta

Orsaken till rosacea kanske fortfarande inte är klar, men det finns en lista över möjliga utlösare. Detta är faktiskt faktorer som kan leda till utslag eller förvärra befintliga symptom. Dessa inkluderar:

 • Påfrestning. Patienter med rosacea bör försöka bekämpa daglig stress. Olika knep kommer till undsättning här. Meditation slappnar av efter en lång dag på jobbet, och ett varmt badkar kan också ha en positiv effekt på mental hälsa. Träning kan också minska stressnivåerna. I det här fallet är det dock viktigt att patienter undviker att ständigt växla mellan varmt och kallt. Det betyder, föredra att träna hemma under vintermånaderna.
 • Intensiv sol exponering kan skada huden och göra den mer mottaglig för kvalster. Läkare avråder därför från att sola för länge. Regelbundna besök på solarier rekommenderas inte heller. På sommaren ska huden krämas med lämpligt UV -skydd. En solhatt kan också skydda ansiktet mot solens starka strålar.
 • Undvik kosmetika som kan irritera huden. Konsultation med en läkare, som säkert kan rekommendera speciella kosmetiska produkter för känslig hud, är tillrådligt här.

Kost för rosacea: livsmedel som underlättar symtomen

Rosacea vad man ska äta och hur man kan minska rodnad

Inte bara stress, sola och vissa kosmetiska produkter kan ha en negativ effekt på hudens hy. Det finns också mat och dryck som kan förvärra symtomen. På grund av detta börjar de flesta läkare med alla de livsmedel som patienten bör undvika först. Först då upprättas en kostplan.

 • Alkohol har en negativ effekt på huden, eftersom den också vidgar blodkärlen. Patienter som lider av rosacea bör därför undvika alkoholhaltiga drycker.
 • Varma drycker kan höja kroppstemperaturen och få vener i ansiktet att expandera. Därför bör de drabbade undvika varmt te eller kaffe helt. De som inte kan klara sig utan kaffe på morgonen föredrar iskaffe eller brygger ett vanligt kaffe och kyler det med is.
 • Kryddiga rätter är en absolut no-go för rosacea. Det är bäst för de drabbade att undvika chili helt, eftersom de har en vasodilaterande effekt. Cayennepeppar bör endast användas som krydda i små mängder. Även vitpeppar bör försiktigt läggas till rätter.
 • Livsmedel som innehåller histamin kan också orsaka rodnad. Sådana är till exempel tomater.
 • Sura livsmedel kan förvärra hudens utseende om det redan är rodnad. Exempel på sådana livsmedel är grönsaker som lök, spenat och aubergine. Cola, snabbmat och pommes frites undviks också bäst.

Dölj rosacea med smink och förebygg med kost

 • Enligt en ny studie kan citrusfrukter göra huden mer känslig för UV -strålar. Detta kan vidga venerna ännu mer. Särskilt citroner anses vara en möjlig utlösare.
 • Skaldjur kan orsaka allergier. De lägger också till höga doser av jod i kroppen, vilket kan täppa till porer och fördjupa hudproblem.
 • Korv och annat kött som innehåller livsmedel som innehåller konserveringsmedel.
 • Enligt en studie från American Foundation for the Treatment of Rosacea citerades choklad som en utlösare av 23% av de tillfrågade.
 • Det är bättre att undvika mejeriprodukter som grädde, komjölk och fettsnål kvark.
 • Ägg kan ätas en gång varannan vecka om inte läkaren säger något annat.

Kost för rosacea: vad man ska äta om huden plötsligt blir röd?

Diet i rosacea vilka grönsaker och frukter att välja

Det finns ingen effektiv diet för rosacea. Patienter kan dock till exempel följa den alkaliska kosten, en kostplan från Dr. Stephan Domenig, orientera. Hans bok ger en alkalisk kost bestående av 80% alkaliska livsmedel och 20% sura livsmedel. Här är en översikt över de livsmedel som är tillåtna för rosacea och som kan hjälpa till att hålla din hy jämn. Alla mängder anger det rekommenderade dagliga intaget.

 • 2 skivor fullkornsbröd, en handfull havre- eller bovete -produkter
 • 100 g frukt med låg sockerhalt. Detta inkluderar till exempel olika typer av bär som björnbär, hallon och jordgubbar. Höstfrukter som äpplen och päron, avokado, aprikoser, persikor, vattenmeloner.
 • 10 g bakade nötter, osaltade, varannan dag. Nötter främjar blodcirkulationen och kan därför förvärra rodnaden.
 • Mager fisk som innehåller lite omega-3 fettsyror. Sådana är till exempel rödfisk, torsk och kolja.
 • 1-2 msk vegetabiliska oljor för kryddor och sallader.
 • Kyckling en gång i veckan är tillåten.
 • Mejeriprodukter som yoghurt, mager kvark och ost anses vara säkra.
 • Kokosmjölk, sojamjölk och hampmjölk anses också vara ofarliga.

Rosacea -diet: vad man ska tänka på när man lagar mat och några enkla recept

Kost för rosacea tips och matlista

Att banta för rosacea kan minska symtomen och förbättra huden. Men även om maten är hälsosam kan det gå fel med tillagningen. Framför allt är det lämpligt att förlita sig på råa grönsaker så mycket som möjligt. Sallader bör bli en oskiljaktig del av den dagliga menyn. När det gäller kött och fisk är det bättre att laga mat än att steka eller grilla. Och naturligtvis använda så lite fett som möjligt. Vid förberedelse av såser bör majonnäs och vin undvikas. Här är några exempel på en hälsosam daglig meny.

Frukost:

 • Müsli med säsongens frukt, kokosmjölk och 1-2 skedar havreflingor
 • Smörgåsar med paprika och valnötspridning. Ingredienser: rödpeppar, pressad medelstor vitlöksklyfta, 1 msk malda valnötskärnor och salt
 • Yoghurt med chiafrön och säsongens frukt- och havreflingor

Har lunch: 

 • Linssallad med ost och säsongens grönsaker
 • Fisk med örter och potatissallad som tillbehör
 • Kyckling med ris och säsongsgrönsaker

Middag:

 • Bovete spaghetti med cashewnötter och röd paprika, kokosolja och vitlök
 • Kycklingfilé med zucchini och ost
 • Ägg med zucchini, vitlök och vårlök – Vispa äggen, skär grönsakerna och lägg i äggen. Vispa allt väl och fyll i muffinsformar. Grädda i ugnen på 180 grader i 10 minuter.

Andra enkla botemedel mot rosacea

Rosacea Care Sug isbitar och drick kalla drycker

Att äta rätt kost för rosacea är det första steget mot återhämtning. I kombination med rätt medicin kan detta snabbt avsluta den akuta fasen. Andra huskurer kan också hjälpa till att förhindra att rodnad uppstår igen under de närmaste månaderna.

I första hand är det viktigt att välja rätt kosmetika med hjälp av en läkare. Dessa inkluderar till exempel pH-neutrala tvättgeler för ansiktet. Det är också viktigt att välja vårdkrämer så att de snabbt absorberas genom huden och inte täpper till porerna. Det finns inte bara vårdkosmetika som kan förbättra huden, utan också smink för människor som lider av rosacea. Röda fläckar i ansiktet kan enkelt döljas med rätt färgkorrigerande produkter.

Personer med rosacea bör bära solskyddsmedel varje dag och året runt. Detta är det enda sättet att skydda känslig hud mot starka solstrålar och reflektioner från solstrålar (till exempel på snö). Solbränna bör definitivt undvikas.

Med rodnad hjälper det också om du dricker kalla drycker med mycket is oftare varje dag. En ansiktsmassage på morgonen och på kvällen kan hjälpa i vissa fall, särskilt om vissa områden i ansiktet är svullna.

En kombination av flera metoder fungerar bäst för rosacea. Ju mer konsekvent en behandling utförs, desto bättre resultat kommer det att visa.