Arbeta med barn: 14 träbearbetningsidéer och enkla instruktioner

Trä är ett av de mest populära materialen som du kan göra många vackra saker av. Utformningsalternativen är många! Barn kan också njuta av att arbeta med trä och designa vackra figurer, dekorationer och föremål under överinseende av en vuxen.

Träbearbetning med barnidéer-grundskola-pennhållare-design-man

Idag ska vi ge dig några enkla idéer Träarbete med barn, som är enkla att göra med rätt verktyg.

Arbeta med barn i daghem

Träarbete med barnidéer-dagis-kuber-målning-torn-byggnad

Mindre träarbete med barn – det är naturligtvis en flexibel term. Vissa av projekten kan göras med en liten verktygslåda, andra kräver lite mer manuell skicklighet. Små barn på daghem kan till exempel måla träklossar som de vill och använda dem för att hitta på sina egna mönster. Block och pelare är särskilt bra för att bygga torn.

Enkelt träarbete med barn

träverk-barn-idéer-pojkar-småbarn-racer-bilar-knappar-träpinnar

Träklämmor är ett idealiskt material för hantverk för barn eftersom de är mycket mångsidiga i möjliga användningsområden, men lätta att arbeta med. Fördelen är att de är billiga och även tillverkade av en naturlig produkt. Särskilt små pojkar skulle ha mycket roligt med träklämbilar.

Lekhörna i barnkammaren

träverk-barn-idéer-racer-bilar-spår-washi-tejp-golv

För att göra dessa häftiga racerbilar behöver du träklämmor, färg eller washi -tejp, stora knappar, tandpetare, lim och dekorativa sugrör. Tandpetare används för att låta däcken snurra. En bra idé skulle också vara denna bilracingbana på golvet, som helt enkelt är gjord med washi -tejp.

Tinker med plywood & dekorera – 10 bra DIY -idéer att imitera

Hantverk med trä – 7 idéer med instruktioner för varje säsong och varje ålder

Tinker med återvunnet trä för unika juldekorationer

Tinker segelbåtar i trä med små barn

träverk-barn-idéer-segelbåtar-drivved

Tinkering en segelbåt med barn är perfekt aktivitet för varma sommardagar. Om du tar ditt barn en promenad i skogen, ta en titt runt och se om du kan hitta några fina grenar som kan användas till en segelbåt. Drivved är också perfekt.

enkel instruktion för segelbåt

träarbete-barn-idéer-småbarn-enkla-instruktioner-segelbåt

En ram är först gjord av fyra träbitar, sedan limmas de andra på plats. Masten fastnar sedan i fartygets skrov och limmas. Segel, flaggor och livboj skärs av byggpapper. Barnet kan också rita roliga flaggor på färgat papper med hjälp av kritor.

Hedgehog pennhållare av trä

Träarbete med barn idéer pennhållare igelkott arbetar med barn trä grundskola

En ny pennhållare för skolan är en bra idé för träbearbetning med barn. Istället för att göra en låda för pennorna kan du såga en igelkott. Du kan ladda ner och skriva ut mallen för detta. Du kan själv bestämma måtten på din igelkott. Du kan använda följande mått: 10 cm hög / 15 cm bred / 50 mm tjock.

Mall igelkott för träarbete med barn

träbearbetning barn idéer mall pyssel med trä igelkott pennhållare

Igelkottens taggar representerar de färgade pinnarna. Se till att borrkronan matchar pinnarnas storlek. En 19/64 mm hålsågsfäste användes här. Hålen mot kanten kan borras lite djupare än de i mitten, eftersom igelkottskonturen är lite högre i mitten. 12 hål borrades. Sedan måste allt slipas fint och beläggas med klart lack.

Träarbete med barn i grundskolan

Träverk med barn-idéer-pennhållare-mors dag-present-foton fungerar med barn trä grundskola

Om du inte har en såg eller en lämplig mall, men bara har en hålborr, är träbitar perfekta för enkelt träarbete med barn. Familjefoton kan också limmas på träkubens sidor. Den perfekta presentidén för mors dag!

Små träverk med barn – instruktioner 

träverk-barn-idéer-pennhållare-grundskola-tärningar

Rita ett rutnät med 16 fält på toppen av träkuben. Borra ett vertikalt hål 5 cm djupt vid varje korspunkt. Borrtjockleken ska vara lite tjockare än tapparna. Slipa försiktigt träkuben. Nu kan barn måla ena sidan av kuben eller alla fyra. Pennhållaren gnids därefter med bivaxpolish.

Halloweenfigurer gjorda av lameller

träarbete-barn-idéer-halloween-dekorera-måla-träbjälkar

Sågade och målade brädor kan användas för att skapa underbara säsongsdekorationer för utomhusområdet. Också mycket lätt att bygga. För att förhindra att bitarna faller omkull fästs de på ett horisontellt bräde.

kreativa trädekorationer för jul och vinter

Träverk med barn-idéer-jul-trälister-målning-trädgårdsdekoration

När trälisterna har skurits i storlek kan de dekoreras som du vill. Frankenstein, spöken, Jack-O-pumpor och mumier är särskilt populära motiv på Halloween. Till jul kan du trolla fram snögubbar, pingviner, renar och granar.

enkelt träverk till jul

träverk-barn-idéer-tråd-trä-skivor-småbarn-fingerfärdighet

Med små runda dekorskivor av trä kan vackra julgranhängen också pysslas med barn. Sedan några år tillbaka har dessa träskivor funnits överallt och i en mängd olika storlekar. Dessa små trädelar kan användas på många sätt!

Självgjorda julgransdekorationer av träskivor

Träarbete med barnidéer-jul-trä-skivor-tråd-stjärnor

Du behöver en liten borr för att borra hål i träskivan och använda dem för att skapa valfritt mönster. En färgad ulltråd trängs sedan genom hålen för att framhäva mönstret.

Hänge i trä

träverk-barn-idéer-smycken-tjej-halsband-trä-hängande

Dessa dekorationer av träskivor är bra för att ge bort och erbjuder många designalternativ. Du kan göra abstrakta mönster eller väldefinierade former som hjärtan och stjärnor. Du kan överlåta beslutet till barnen.

Ulltråd i olika färger

träverk-barn-idéer-smycken-kedja-hängen-trä-skiva-tråd

Om hålen är mycket små kan du använda en nål som hjälp. Barns finmotorik, fingerfärdighet och tålamod tränas genom trådning och bindning.

Tinker trådbild med traktormotiv för plantskolan

Träverk arbetar med barn idéer väggmålning tråd bild traktor

Trådbilder är återigen en bra idé för enkelt träarbete med barn och kan enkelt individualiseras. Du kan enkelt skapa vackra motiv och bokstäver med en spik, hammare och mycket tråd.

Gör en bild med tråd och nålar

Träarbete med barn spikar bara idéer med tråd

För detta projekt behöver du en mall, en träskiva, hammare och spik, tråd, sax, färg och pensel, penna, pincett och lim. En naturlig träskiva kan också ligga till grund för ditt konstverk. Det beror på vilken stil du vill ha.

Hammare i spik

träarbete barn idéer tråd bild gör dig själv nålar

Först och främst måla du plattan i den färg du valt, gärna två gånger, så att den täcker bra. Markera hörnpunkterna där du vill sätta spikarna. Placera mallen i mitten av brädet och börja köra i naglarna.

Låt alla naglar sticka ut ca 1 cm

träarbete barnidéer trådbild barnrum deco

Se till att alla är på samma höjd. Riv nu av mallen från brädet. Du kan ta bort det återstående papperet med en pincett.

Traktorn syns redan

träverk-barn-idéer-tråd-nålar-bilder

Slå runt tråden

träverk-barn-idéer-grundskola-konst-tråd-nålar

Nu börjar du sträcka ut trådarna. Det är bäst att börja på ena sidan och knyta tråden tätt. Sedan går tråden runt varje spik och först och främst återger motivets konturer.

Trådmönstret är klart!

träverk-barn-idéer-pojkar-nålar-tråd

Med limmet kan du enkelt fixa ett par noder. När du är klar med konturerna kan du helt enkelt fylla i motivet med färgade trådar som du vill. Till exempel användes två olika trådar för denna traktor: svart för däcken och svartvitt för traktorhytten.

lära pyrografi för barn

Träarbete med barnidéer-pyrografi-lära-mall-rita

Ett annat intressant alternativ för kreativ design är det gamla pyrografiska hantverket. Äldre barn kan prova denna teknik och bränna vackra motiv på träytan. Med en elektrisk bränslestav (liknande ett lödkolv) kan motiv förkolnas på platser och därmed svärta.

Motivet kan ritas på träskivan med en penna eller appliceras med hjälp av kolfiberpapper. Lägg din design på kolpappret och spåra konturen med en penna med en fast spets.

Bränn ett motiv på träytan

träverk-barn-idéer-lödkolv-pyrografi-träpanel

Helst bör föremål av obehandlat trä användas. Om ytan lackeras bör den avlägsnas eftersom ångorna som genereras under träets förkolning är hälsoskadliga. Anslut bränslestaven till elen och vänta tills spetsen blir röd. Justera temperaturen till det trä du använder. Om det är för starkt blir träet svart och röker för snabbt. För lite värme skulle inte lämna ett tillräckligt starkt märke.

Pyrografi med färg 

träverk-barn-idéer-väggmålning-träpanel-pyrografi-nybörjare

Det finns alla typer av tips för bränslestaven, men den universella spetsen kommer att göra för nybörjare. Du kan använda den för att göra linjer, kurvor, punkter och nästan vad som helst. Spetsen hålls vanligtvis mellan tummen och pekfingret som en penna. Du kan också spela med olika temperaturinställningar för att få färgnyanser.

Gör en dockbädd

träverk-barn-idéer-tjej-dock-säng-enkel-konstruktion

Att bygga en dockbädd med barn är inte alls svårt! Ingen sågning, inga specialverktyg eller träanslutningar krävs här. Du kan spara pengar med denna gör-det-själv-konstruktion och du får en riktigt bra träleksak.

Gör en dockbädd av enkla trämaterial

träverk-barn-idéer-enkla instruktioner-runda huvudklämmor-ätpinnar-glasspinnar

Du behöver fyra runda träpinnar (även kallade amerikanska träpinnar), fyra träspett eller träpinnar, 6-7 glasspinnar och lim. Denna enkla konstruktion är stabil och hållbar

Sängstomme gjord av runda träklämmor, träspatlar och spett

träverk-barn-idéer-dock-säng-enkla instruktioner-trä spatlar-ätpinnar-runda-huvud-klämmor

Vid limning är det viktigt att pressa ihop delarna tills trälimet har torkat igenom. Du måste fortfarande se till att sängen inte blir krokig, men att de delar av sängen som möter varandra är i rät vinkel mot varandra.

Soffa och säng i ett med matchande tillbehör

träverk-barn-idéer-dock-säng-soffa-instruktioner

Så snart dockans säng är klar bör du också sy matchande dockasängar. En kudde, ett täcke och en madrass kompletterar helhetsbilden. Om flera kuddar är placerade på sängens långsida skapas en bekväm docksoffa.

Gör trälockmöbler själv

träarbete-barn-idéer-dock-möbler-chalet-rustikt-pyssla

Riktiga trämöbler får inte saknas i alpin stil. Dekorera dockhuset med ett runt matbord med trädstam och mini-stolar med grenrygg. Tunna träskivor fungerar också som tallrikar här.

Ha kul med dina barn och trolla fram dekorativa och praktiska föremål från det naturliga materialet trä.