Kreativa rittekniker för att måla med barn – 28 originalidéer

Målning och teckning är bland de mest populära aktiviteterna för barn i alla åldrar. Så att Måla med barn För ännu roligare och ytterligare förbättrar kreativiteten hos de små, kan du prova några originella måleri- och rittekniker. Du hittar många vackra och kreativa idéer i den här artikeln!

Måla med barn fingeravtryck-rit-teknik-fåglar-gren

Måla med barn – teknik för ritning av frottage

Måla med barn kreativa-rit-tekniker-frottage-höstlöv

Frottage är en gammal tryckteknik som också är mycket populär bland barn. För att göra detta placeras ett föremål med en strukturerad yta under ett pappersark och arket målas sedan med pastellkritor, kritor eller en trubbig penna. På detta sätt överförs ytstrukturen till arket och en vacker bild ritas.

Kreativ målning med barn – prickmönster

Måla med barn dutteckningsteknik-bomullspinnar

Dabbing är en populär teknik som också är användbar för att måla olika bilder och föremål. Med enkla bomullspinnar som alla har hemma och gouache- eller akrylfärger kan barnen måla vissa element eller till och med hela bilder.

Designa handavtrycksbilder – söta idéer för barn på dagis

Tekniker för att måla med rakkräm – instruktioner för den intressanta konsten

Lär dig att rita med instruktioner för barn – roliga karaktärer & Motiv

“Prickmålning” – Aboriginernas konst i Australien

måla-barn-prickar-ödla-motiv

Denna form av prickmålning skapades 1972 i Papunya, en liten aboriginsk bosättning i Australien. Den unga skolläraren Geoffrey Bardon bad aboriginerna att presentera sina berättelser om drömtiden på duk. Aboriginsk konst blev känd världen över som en ny konststil och kallades Papunya Tula.

måla-barn-prickar-australien-mönster-ödla-orm-känguru

Prickmålning är perfekt för grundskolans konstklasser och för grundskolebarn i allmänhet. Denna enkla teknik har en fascinerande effekt och kan också implementeras på ett modernt sätt. Du behöver inte heller vara en talang för att måla. Motiv i samband med Australien, såsom kängurur, ödlor och ormar, är särskilt lämpliga. På detta sätt kan barnen också lära sig mer om det avlägsna landet genom lek.

Utskrift med bubbelplast

måla-barn-bubbla-folie-mönster-prickar

Knappt någon som tar upp bubbelplast kan motstå att bryta luftbubblorna med fingrarna. Men bubbelplasten är ett vackert material som lämpar sig väl för hantverk. Luftkuddefilmstryck är särskilt populärt, eftersom det skapar ett stort antal slumpmässiga strukturer.

måla-barn-blisterfolie-fisk-väggmålning

Med bubbelplastutskrift kan barn måla en vacker undervattensbild. Först görs den blå bakgrunden. Sedan silhuetterna av två fiskar med orange akrylfärg. En bit bubbelplast skärs sedan till fiskens form och storlek. Måla nu på bubbelplasten med en pensel och akrylfärg. Vänd sedan bubbelplasten, lägg den på fisken och tryck försiktigt ner den. Samma metod kan också användas för att göra vita bubblor i vattnet. För att sätta pricken över i: et ska barnen måla detaljerna på fisken och lite tång.

Ritningsteknik för barn med svamp

Måla med barn kreativa-idéer-teckning-teknik-svampar-måla

För kreativ målning med barn kan du använda olika verktyg istället för den vanliga penseln. Med en svamp och gouachefärg kan dina barn måla vackra landskap, blombuketter och alla djur. Du kan också skära svampen i mindre bitar i en viss form och använda dem som en stämpel.

Måla med färgfläckar

Måla med barn kreativa-idéer-färg-stänk-papper

Enkla färgpunkter kan förvandlas till verkliga konstverk med denna ritteknik. Ge ditt barn ett papper, färger och en pensel. Det ska nu måla flera klossar färg på pappret och sedan vika arket medan färgen fortfarande är fuktig. Slutligen, veck ut arket och ta reda på hur bilden ser ut.

Måla med barn – hand och fotavtryck

måla-med-barn-handavtryck-fotavtryck målningsteknik

En mycket populär ritteknik som är riktigt rolig är att måla med hand och fotspår. Det finns speciella fingerfärger som gör att barn kan rita kreativa bilder med fingrar, fötter och händer. Att måla med fingerfärger är inte bara roligt, det har också positiva effekter på barnen och deras fantasi.

Måla kreativa bilder med fingerfärger

måla-med-barn-djur-handavtryck-fotavtryck

Ritningstekniken är enkel – barnet ska helt enkelt doppa foten, handen eller fingret i fingerfärgen och sedan göra avtryck på ett papper. Sedan kan du trolla fram ett populärt djur eller vackert landskap ur trycket tillsammans.

Måla med barn – ritteknik med fingeravtryck

rita-med-barn-fingrar-kreativ-rit-teknik-snögubbar

De speciella fingerfärgerna är lämpliga för både stora och mycket små barn, eftersom de inte innehåller några skadliga ämnen. Om du använder speciella fingerfärger istället för akrylfärger för att måla med barn kan du inte oroa dig för att ditt barns hand av misstag hamnar i munnen.

Nävar för att måla med barn

måla-med-barn-höst-pumpor-måla-nävar-glitter

När de små målar med händerna kan inte bara fingrarna och handflatan användas. Med dina nävar kan du också trolla fram kreativa bilder. Nävernas avtryck är perfekt för att måla pumpor eller sjöhästar, till exempel.

Målningsteknik för barn på hösten

måla-med-barn-höst-måla-tekniker-höst-blad-färg

Intryck är alltid en bra idé när man ritar med barn. Om du hellre vill hålla händerna rena kan du överväga att rita metoder med olika objekt. Med höstlöv och matchande färger kan barnen måla färgglada höstbilder.

Frukt och grönsaker för målning

måla-med-barn-rita-tekniker-kreativ-frukt-stämpel

En annan kreativ ritteknik att måla med barn är att använda befintliga frukter och grönsaker. Till exempel, om ditt barn vill måla ett äpple eller ett päron, kan du skära motsvarande frukt på mitten, doppa den i färg och göra ett exakt intryck.

Gör dina egna frimärken av frukt och grönsaker

måla-med-barn-göra-din-egen-frukt-grönsak-frimärken

Du kan göra frimärken för dina barn själv från olika frukter och grönsaker i alla former. Använd sedan frimärkena medan du målar med barn och skapa kreativa bilder. Om en specifik form krävs för stämpeln är det bäst att använda en grov potatis.

Gör pusherfärg för att måla med barn

måla-med-barn-gör-det-själv-recept

Med denna ritteknik kan vackra bilder med en strukturerad yta ritas med barn. För detta ändamål är en pusherfärg gjord av en matsked mjöl, en matsked salt, vatten och olika matfärger. När bilden är klar kan den mikrovågsugn i 10-30 sekunder för att låta färgen stelna.

Målning och hantverk med barn

måla-med-barn-klipp-ut-lim-tinker med motiv

Nästa ritteknik är en kombination av måleri och hantverk. För att göra detta målas pappersark först i valfri färg och stenciler skärs ur dem. Stick sedan schablonerna på ett separat ark och designa en kreativ bild med barnen.

Att göra marmorerat papper med barn – Ebru målningsteknik

måla-med-barn-ebru-måla-rita-teknik-marmor-papper

Denna målningsteknik kallas Ebru, och det handlar om att måla bilder på vatten, eller i det här fallet mjölk, och sedan överföra dem på ett pappersark. Oljefärger och lösningsmedel krävs också för detta, liksom en behållare som är tillräckligt stor för pappersarket.

Måla med tvålbubblor

Tvålbubblor är fascinerande. Det är alltid jätteroligt när bubblorna flyter genom luften och så småningom spricker. Du kan också måla med såpbubblor och trolla fram de största konstverken! När de målar med tvålbubblor upplever barn också vad de kan åstadkomma med olika andningsförmåga. Att blåsa försiktigt leder till ett annat resultat.

måla barn tvålbubbla idémönster

Du behöver: Tvålbubbla (gjord av diskmedel, vatten, socker och glycerin), matfärg eller akvarell, bakplåt, glas, sugrör och vitt papper.

* Om du är orolig för att små barn kommer i kontakt med tvättmedel kan du använda mjölk som ett alternativ. Mjölkbubblorna är tyngre än tvålbubblor, men passar lika bra för abstrakta motiv.

Blanda bubbelblandningen med några droppar matfärg i ett glas. Placera glaset i mitten av bakplåten. Blås försiktigt in med sugröret. Massor av såpbubblor klättrar ur glaset och sprider sig ut på formen. Lägg sedan glaset åt sidan. Ta ett ark vitt papper och lägg det försiktigt ovanpå tvålbubblorna. Låt sedan bara konstverket torka.

Rita och måla med barn – skrapa bilder

rita-med-barn-repa-märka-rita-barn-rita-teknik

Skrapmärken är en kreativ aktivitet för unga och gamla. För att göra ett repmönster själv bör du måla en kartongbit med färgade oljepasteller. Täck sedan skissen med en blandning av svart gouachefärg och tvål. När färgen är torr kan alla bilder och motiv repas på kartongen med tandpetare eller träspett.

Ritningsteknik med kartong

måla-med-barn-kartong-kartong-ränder-rit-teknik

Om du letar efter ett annat alternativ till den konventionella borsten kan du använda små kartonger. Detta gör det lätt för barnen att rita vertikala och horisontella linjer för hus och andra byggnader.

Använd en diskborste istället för en pensel för att måla

måla-med-barn-kreativa-idéer-tvätta-penslar-istället-för-penslar

När du målar med barn är alla köksredskap och verktyg ett möjligt alternativ till penseln. Följande gäller: ju mer ovanligt, desto bättre. Med diskborsten kan du till exempel måla vackra landskap med höstlöv eller gröna blad.

Trevlig ritteknik – det spruckna papperet

måla-med-barn-kreativ-teckning-tekniker-sprucken-effekt

En intressant sprucken effekt uppnås med denna ritteknik. Måla först en hel bild med oljepasteller och skrynkla ihop den. Släta sedan ut arket igen och måla det med mörk färg. Skölj slutligen teckningen med vatten och låt den torka.

Måla med barn – plastfolie för marmoreffekt

måla-med-barn-rita-teknik-klä film-marmor-effekt

Kreativa effekter kan också skapas på målade bilder med plastfolie. När färgerna fortfarande är våta täcks bilden med plastfilmen. Nu ska du nypa ihop plastfilmen lite för att skapa en fantastisk marmoreffekt.

måla-barn-kök rullfolie

Plastfilmen kan också lindas runt en tom köksrulle, penslas med akrylfärg och sedan rullas över pappret. Med garn, bubbelplast och andra material skapas väldigt olika utseende! Låt barnen experimentera!

måla-barn-garn-pappersrulle

Frimärksutskrift med toalettrulle för de minsta

måla-barn-toalett-papper-kök-papper-rulla-cirkel-mönster-hjärta

För att skriva ut cirklar, ta den nedre kanten på den tomma toalettrullen. Lägg lite färg på en papperstallrik och doppa toalettrullen i den. Skriv nu ut på pappret med frimärkena som du vill. Om toalettrullen är böjd från ena sidan skapas en hjärtstämpel.

Akvarell och salt för fina effekter

måla-med-barn-akvarell-ritning-teknik-salt-effekt

Om du stänker lite salt på en fortfarande våt målning med vattenfärg, kommer saltet att sugas in i färgerna och få en kornig effekt. De illustrerade ritteknikerna för att måla med barn är roliga, stimulerar deras fantasi och uppmuntrar kreativitet.

måla-barn-akvarell-salt-effekter-zebra-bild