Att välja rätt blommor för fönsterbrädan inuti

blommor till fönsterbrädans vintervärmepannor

Dekoratörer, formgivare och helt enkelt växtälskare letar alltid efter nya och intressanta sätt att införa fräsch grönska i våra stadslägenheter. Verklig

Dekorativa klassiker är blommorna på fönsterbrädan. De ger varje rum en ny touch och ger vackra färg accenter. Idag ger vi dig några tips om hur du väljer rätt blommor till fönsterbrädan och hur du ordnar dem snyggt.

Blommor till fönsterbrädan inuti Efeutute Ferns Zamioculcas

När du väljer blommor till fönsterbrädan måste du ta hänsyn till deras specifika egenskaper och behov av vård. Till exempel har de skuggälskande växtarterna som placeras på ett södra fönster ett blekt utseende. Förvänta dig inte heller riklig blomning om fönstren vetter mot norr. I alla fall är det lämpligt att välja en plats där växterna åtminstone kan njuta av lite sol.

blommor till fönsterbrädans röda accenter

Det finns så många fönsterbrädblommor att välja mellan! Tänk först på mängden ljus, fönstret och om det finns hinder som träd, byggnader eller gardiner. Här är några tankar om dina kriterier:

Vårdbehov – Växter som är lätta att ta hand om är också robusta, anpassningsbara till många förhållanden, toleranta för tillfälliga övergrepp, t.ex. om du glömmer att vattna – med andra ord, de är vackra och slitstarka. Växtvård bör inte ta mycket tid. En kontroll av fönsterbrädan full av växter bör inte ta mer än fem minuter en gång i veckan: kontrollera markfuktigheten, vattnet (vid behov), kontrollera växterna för insekter eller sjukdomar, ta bort torkade blommor och löv, rengör allt.

blommor för fönsterbräda vintage tekoppar vita krukor

Storlek – Observera också att utrymmet på fönsterbrädan vanligtvis är begränsat. Detta är avgörande för valet av krukstorlek. Som mest är fönsterbrädan 30 cm in i rummet, så krukor med en diameter på 10 eller 15 cm passar. Stort och tunt, buskigt, hängande – lövverkets storlek och form är en smakfråga och beror också på det tillgängliga utrymmet.

Estetik – det är upp till dig igen. Varje växt har ett estetiskt värde, men det beror på vad du tycker är attraktivt och trevligt. Kolla in växtbutiken, skriv ner namnen på de växter du stöter på i farten och undersök för att ta reda på deras vårdkrav.

blommor för fönsterbrädan soliga Kalanhoe

För fönsterbrädan på östra och norra sidan Följande blommor är väl lämpade: murgröna, philodendrons, dieffenbachia, fönsterblad (Monstera), zamioculcas, peperomia, slida blad, afrikansk viol, dracaena arter och grön lilja.

För en solig fönsterbräda eller västra och södra fönster: Kaktusar, pengaträd, aloe, elefantfot, gråtande fikon och örter. Orkidéer och bromeliader älskar solen.

Ta hand om blommor på fönsterbrädan året runt

blommor för fönsterbrädan solig kaktus succulenter värmare

På hösten och vintern, när ljusdagen är betydligt kortare, är det viktigaste som en krukväxt behöver, solljus och fukt. Bevattning utförs beroende på växtstyp – en blomma behöver riklig vattning, den andra ska inte övervattnas i något fall. Från september minskar vattenmängden gradvis, eftersom anläggningen förbereder sig för så kallad viloläge och behöver vila.

Orkidéuppvärmning granit fönsterbrädan

Intensiteten av vattning beror också på temperaturen i rummet. När temperaturen sjunker måste du minska frekvensen av vattning. Endast växter som ligger ovanför värmaren behöver regelbundet förses med vatten. Utrymmet nära värmaren är dock inte lämpligt för många växter ändå.

I det här fallet kan du övervintra blommorna på ett annat ställe eller använda speciella stativ för blommor på fönsterbrädan. Dessa håller plantorna borta från den torra uppvärmningsluften och är också ett riktigt blickfång.

Även på våren och sommaren måste många växter vattnas och gödslas. Vissa typer av blommor kräver något som kallas sprutning av bladen. Det bör komma ihåg att när som helst på året, särskilt under sommarmånaderna, måste du skydda blommorna på fönsterbrädan från direkt solljus.

Dekorera som om det inte var en fönsterbräda

blommor för fönsterbrädan soliga aloe succulenter lika stora krukor

När du utformar fönsterbrädan fungerar samma tekniker som alla andra typer av inredning. Och det är kanske den gyllene regeln att lära sig: dekorera fönsterbrädan som om det är en vägghylla eller kaminhylla och du skulle säkert få anmärkningsvärda resultat.

Göra en plan

Det värsta är att ha en slumpmässig hög med krukor och blommor på fönsterbrädan. För att fönsterbrädan ska se dekorativ ut behöver du ett koncept. Börja med växter som du gillar, eller skapa ett blickfång med ett urval av intressanta krukor som upprepar element i inredningen. Du borde definitivt ha en idé för helhetsbilden. Kom ihåg att det mänskliga ögat uppfattar rytm och symmetri som mer bekvämt. Överdriv inte. För att få fram skönheten i varje växt måste det finnas lite utrymme runt varje kruka.

Krukväxter ivy ivy hängande växt fönsterbrädan

Och hur ordnar jag krukorna på fönsterbrädan när det finns växter av olika storlekar? I detta fall fungerar en-till-tre-principen (en stor blomma och tre små) bra. Tomrummet runt växten på fönsterbrädan kommer att uppmärksamma krukan mer än om det visade sig vara en del av en enda grön massa. De nämnda blomställningarna på fönsterbrädan är också till hjälp i det här fallet – på så sätt kan du utnyttja det vertikala utrymmet på ett bra sätt.

Blomma hylla fönsterbrädan murgröna pelargoner

Det är bättre att välja krukor i en identisk stil eller gjorda av samma material. Du kan också hålla dig till ett konsekvent färgschema – till exempel är alla blomkrukor vita, men formerna är olika.

Succulenter

Suckulent trälåda soligt fönsterbräde dekorativt grus

Suckulenter och andra miniatyrarter ser bra ut på en smal fönsterbräda. Miniträdgårdar är nu på modet och valet av lämpliga behållare är fantastiskt. Det viktigaste är att inte avvika från den allmänna idén och följa en tydlig linje. Om det behövs ännu mer kreativitet kan du plantera miniplanter i koppar. Tekannor passar bra för större blommor.

Örter på fönsterbrädan

Örter fönsterbrädan kök färgglada krukor sluttande tak

Fönsterbrädan är en utmärkt plats för doftande, välsmakande örter. Så här kan du skapa en miniträdgård som inte bara är vacker utan också användbar. Små skyltar med namnen på de enskilda örterna är ett bra tillskott. Låt din kreativitet ta över ditt sinne och kropp!

Monstera växt säck låda kruka förstås

Gröna växter fönsterbrädan vardagsrum tre zoner

Aloe Monstera Windowsill värme luft i en gammal byggnad

Zamioculcas uppvärmning av svarta krukor