Bekämpning av mygglarver – strategier för att ta bort skadedjur från damm eller pool

Myggor anses vara farliga insekter och därför bör du förebyggande bekämpa mygglarver i trädgården. Låt dig inte luras av den till synes ofarliga storleken på en mygg. Även om dessa leddjur är ganska små, räcker det med ett enda sting för att sprida en mängd olika allvarliga sjukdomar, inklusive malaria. Det kan tyckas att borttagning av möjliga häckningsplatser, eller snarare stillastående vatten, är en effektiv strategi för att eliminera mygg. Du bör dock komma ihåg att vissa myggarter lägger ägg som kan överleva utan vatten under en period. Dessutom behöver de en liten mängd vatten att växa i. Av denna anledning kommer vi att visa dig några åtgärder mot mygglarver i dammen eller i poolen som du kan använda.

Var kan du bekämpa mygglarver?

vuxen kvinnlig mygga på vattenytan med mygglarver i dammen

Den enklaste och mest effektiva metoden om du vill förstöra mygglarver i dammen är att attackera insekterna i deras larvstadium. Detta ger dig dock bara ett smalt fönster på 10-14 dagar. Under denna tid hänger larven upp och ner nära vattenytan med ett speciellt rör för att andas. Därför är det viktigt att du agerar snabbt och beslutsamt. Larven är det fjärde stadiet i myggens livscykel. De kallas ofta för ringblommor eftersom de busar i detta skede av sitt liv. Din mun är utrustad med små borstar som hjälper till att filtrera bort mindre matpartiklar som plankton, svamp och alger. Detta ger dem den näring de behöver för att mogna. Varje larv smälter upp till fyra gånger innan den når puppstadiet.

stående vatten som häckningsplats för mygglarver slåss med naturliga medel

Vad hjälper mot mygglarver i vattnet? Ditt första steg i att eliminera dem effektivt borde vara att lokalisera livsmiljön. Vuxna kvinnliga myggor kan lägga antingen enstaka ägg eller grupper av många ägg åt gången. Men för att över huvud taget lägga ägg måste de först hitta en häckningsplats med tillräckligt med resurser för att äggen ska gro och mogna där. Dessa platser har alla vissa saker gemensamt. Myggor behöver stående vatten för att deras ägg ska kläckas. Och eftersom de är bland de mest anpassningsbara levande organismerna i världen kan deras ägg lätt gro till larver med ens den minsta mängden stående vatten. Det är dock självklart att myggor föredrar att sprida sig i sjöar och dammar i trädgården på grund av sina livsmiljöer.

Hur man hittar larver utomhus?

vad hjälper mot mygglarver i vattnet och hur kan mygglarver bekämpas

Så om du letar efter mygglarver är det bara att leta efter stillastående vatten på din fastighet. De kan vara i en damm på baksidan av ditt hem eller i en igensatt rännan. Mygglarver finns också mycket ofta i poolen. De kan till och med trivas i utomhuskonstruktioner som en fontän precis framför ditt hem. Mygglarver ser ut som små hårmaskar runt en centimeter stora. De hänger upp och ner nära vattenytan och rör sig med vridande rörelser.

Installera ett myggnät i trädgården eller hemma

Du kan använda medel mot mygglarver i trädgårdsdammen eller någon annanstans för att bli av med dem i tid. Dessutom kan eliminering av mygglarver göras på ett antal sätt. I huvudsak beror typen av lösning på typen av stillastående vatten. Varje situation är annorlunda. Så det är bäst att ta en titt på scenarierna nedan för att lära dig hur man kontrollerar mygglarverna och utrotar dem korrekt under vissa omständigheter.

Mygglarver i poolen

Rengör utsidan med poolen och bekämpa därmed mygglarver

Eftersom stora vattendrag lockar mygg är poolen en av de bästa kandidaterna för att insektslarver ska trivas. Vid en angrepp har du några alternativ att överväga för effektiv kontroll. Till exempel kan du använda metopren i form av granulat. Detta förhindrar främst mygglarver från att nå vuxenstadiet. Den speciella larviciden är utrustad med en insekttillväxtregulator. Formeln tillåter larverna att passera in i puppstadiet men hindrar dem från att bli vuxna myggor. Det kan ta 3 till 4 veckor innan lösningen är effektiv.

bti Används för myggbekämpning som ett medel mot mygglarver i trädgårdsdammen

BTI -myggkontrollinsatsen är också ett alternativ för att eliminera mygglarver i din pool. Dessa cirkulära larvicider med ett litet hål i mitten innehåller mikroorganismer som i slutändan är avsedda att ätas av mygglarver och orsaka tarmförgiftning. BTI står för Bacillus thuringiensis och erbjuder månaders skydd. Det enklaste sättet att bli av med mygglarver i din pool är att tillsätta blekmedel till vattnet. Det handlar mestadels om samma blekmedel som människor vanligtvis använder för att ta bort fläckar från vita kläder. Det är natriumhypokloritkomponenten i blekmedelslösningen som fungerar för att eliminera mygglarver. För att använda lösningen säkert i poolen, blanda 1 matsked blekmedel med 3-4 liter vatten.

Vad ska man göra mot mygglarver i trädgårdsdammen?

vacker trädgård med damm som bekämpar mygglarver

Dammar och sjöar är bland de mest populära häckningsplatserna för myggor på grund av deras naturliga överflöd. Du kan också använda BTI här eftersom dessa är organiska mått och har visat sig vara säkra för människor och djur. Ett tips som ofta förbises är att applicera kanellösning (15% kanelolja med 85% vatten). Kanelaldehyd, kanelacetat, eugenol och anetol är de fyra huvudkomponenterna i kanelolja som dödar mygglarver i dammen. Fördelen med detta alternativ är att du kan njuta av den söta och läckra lukten av lösningen samtidigt som du effektivt blir av med skadedjur i din närliggande damm eller sjö.

koi och vilka fiskar som äter mygglarver i dammen

Vilken fisk äter mygglarver i dammen? Den goda nyheten är att de flesta fiskar bekämpar mygglarver genom att äta ringblommorna. En husägare, trädgårdsmästare eller akvarieägare som vill fylla sin damm eller tank med fisk som äter dessa skadedjur men lämnar grodyngel ensam har flera alternativ. I vissa fall äts myggan av en fisk även efter att den flugit iväg. Bågfisken kan till exempel se en insekt vila på ett blad ovanför vattnet och spruta en vattenstråle på den. När vattnet träffar myggen faller det i vattnet och fisken äter upp det. Andra fiskarter som kan livnära sig på mygglarver är: myggfisk, guldfisk, guppies, koi, ciklider, bitter fisk och zebrafisk. Många fiskar livnär sig på mygglarver och dessa sju fiskar äter inte bara dem utan lämnar grodyngel ensam. Så de är pålitliga hjälpare som du kan fylla en damm eller akvarium med.

Vad kan du göra mot mygglarver på regnfat??

vad kan du göra mot mygglarver på regnfat

Regntunnor är perfekta för uppsamling av regnvatten. Använd en finmaskig trådskärm för att förhindra att myggor lägger ägg och därmed bekämpar mygglarverna. Glöm inte heller att täcka nedloppsröret som ansluts till rännan. Mygg kan lätt komma in i din fat genom nedloppsröret. Du kan köpa dessa med fatet eller separat i järnaffärer. Det bästa sättet att förhindra mygglarver i regnfatet är med en sil av ett mycket fint nät.

Ta reda på hur du förskönar regnfat Försköna regnfat.

Bekämpa mygglarver i dammen naturligt

betyder att bekämpa mygglarvs häckningsplats under vattnet i dammen

På grund av deras försvagade kroppar är myggor lättast att bli av med i larvstadiet. Förutom ovanstående metoder finns det också andra mycket effektiva medel mot mygglarver. Dessa kan fungera på ett naturligt och kemikaliefritt sätt.

vitlök

Naturligtvis bekämpa mygglarver i dammen med vitlök

Du har säkert hört skämtet om att vitlöksklyftor avvärjer vampyrer. Denna berömda historia innehåller faktiskt en liten antydan till sanningen. Visste du till exempel att vitlök kan hjälpa dig att bekämpa blodtörstiga myggor? Du kan göra detta genom att krossa cirka tre till fem lökar vitlök med en mixer. Linda sedan den strimlade vitlöken i en trasa och pressa den över en skål eller behållare för att extrahera saften. Blanda saften med 3 liter vatten och tillsätt lösningen till stillastående vatten som är infekterat med mygglarver. Lösningen dödar larverna genom att kväva dem.

Äppelcidervinäger

Använd äppelcidervinäger som ett botemedel mot mygglarver i dammen

Äppelcidervinäger är ett annat giftfritt mygglarvmedel som du enkelt kan använda hemma. Denna ättika fungerar precis som kanelolja och förhindrar naturligt att larver växer. Du kan också skapa en DIY -lösning genom att blanda en tesked äppelcidervinäger med 3 liter vatten. Denna vätska kan läggas i en sprayflaska och sprutas runt på gården eller blandas i det stående vattnet.

Bikarbonat

kvinna kombinerar bakpulver eller bakpulver som ett pulver för att bekämpa mygglarver

Bakpulver är inte en effektiv lösning mot mygglarver. Det dödar inte skadedjur i larvstadiet och bör inte användas på detta sätt. Varför listade vi det här då? Jo, det är ett ovärderligt verktyg för att desinficera rätter som tidigare har angripits av mygglarver. Med bakpulver tar du ett extra steg i att desinficera dina rätter som ett vanligt gammalt diskmedel helt enkelt inte kan erbjuda. Blanda helt enkelt bakpulver med vatten och vinäger och använd det för att tvätta disken.

Också intressant: kaffesump som hemhjälpmedel för mygg? Så här driver du bort plågorna!