Lila färger, typer, vård – fakta som du verkligen inte visste

Lila bukett med lila rosa färger - subtila vårblommor

Lila är en vacker växt som kan förtrolla alla med sin doft. Det gör din trädgård mer färgstark och doftande. Men det finns några intressanta fakta om det Lila färger, Slag, bry dig om vad du förmodligen inte visste förut. Ta reda på det här!

Intressanta fakta om lila legender

Lila lila arter vård trädgård växter vårblommor i trädgården

Det är inte konstigt att en så vacker och väldoftande växt som syren har fångat människors uppmärksamhet tidigare. Den mest kända legenden om syrenen har sitt ursprung i antikens Grekland. Det står att Pan, skogens gud, träffade den vackra nymfen Syringa och blev omedelbart förtrollad av hennes skönhet och nåd. En dag fann han modet att tala med henne, men hon var rädd och sprang iväg. Pan förföljde henne, varefter hon blev till en vacker buske av rädsla. Guden kallade denna buske Syringa, det latinska namnet för lila. Pan var så upprörd över förlusten att han bestämde sig för att göra gott för alltid.

En annan legend säger att syrenerna blommar när våren besegrar vintern och driver bort den tills nästa år. Andra hävdar att lila är en indikation på hur lång vintern var. Om det blommar tidigt betyder det att de kalla dagarna är över.

Blommans språk

bordsdekoration med blommor lila-doftande bukett

På blommans språk symboliserar syrenen första kärlek, oskuld och renhet. En bukett syrener i present är ett tecken på kärlek och tillgivenhet. Många poeter använder syrenen i sina verk som en förening för den kärlek som växten väcker. På grund av sin seghet är lila också en symbol för en stark karaktär.

planter med lila växter lila rosa diskret vård

Kända för sina subtila Lila färger växterna i Östeuropa förknippas med påsk. Detta eftersom syrenen börjar blomma strax före påsk.

Intressanta fakta om syrenarterna och hur man tar hand om dem

trädgårdssyren vitlila skötseltips

Det finns cirka 40 typer av lila. Några av dessa anses vara huvudtyperna:

Persisk syren

syren-art doftande-våren blommande-stark doft

För några århundraden sedan var den en släkting till den ursprungliga syrenen. Men dessa dagar är det svårt att hitta på grund av korsningarna som fyller marknaden. Den blommar i lila färger och har en stark doft.

Den vanliga syrenen

lila-färger-lila subtil-vit-vas vårdekoration med blommor

Lila är en buske eller ett lågt träd som växer i steniga områden. Den blommar i vitt, lila och rosa från maj till juli och har en stark doft.

Den ungerska syrenen

vårblommor lila bukett trädgård stol vas

Den ungerska syrenen är en buske som kan bli upp till 4 meter hög. Dess blommor är lila, men inte lika doftande som de andra sorterna.

Intressanta saker om syrenen – under vilka förutsättningar är det bra

blommor trädgård vår-lila färger-arrangemang-i-korg

Lila föredrar soliga platser utomhus. Det är inte känsligt och tål långa perioder utan vatten såväl som vid lägre temperaturer. Den kalla vintern är inga problem för honom, så att han kommer att glädja dig igen med sina doftande blommor under våren. Observera dock att ju mer vård du ger det, desto längre håller det.

Lilacs – multiplikationen

vårbukett med rosa lila lila färger

Du kan föröka syrenen med frön, plantor, med kvistar som du lägger i vatten eller genom att transplantera. Om du väljer det sista alternativet, är den bästa tiden för det september eller oktober.

Lila är en populär trädgårdsväxt inte bara på grund av sin stora doft, utan också för att den lockar många fjärilar och förskjuter cigarettrök.

Intressanta fakta om lila festivalen

doft vårblommande lila lavendelblad

I många länder hålls på grund av dess unika egenskaper festivaler för syrenen för att välkomna våren och njuta av den doftande blomman. USA är i synnerhet en av hans största fans idag, även om odling där var den sista som började.

Varje år i maj firas den så kallade lila söndagen i Boston, där alla kan ha en picknick i en trädgård med 442 syrenbuskar. Lila parader anordnas i Washington och Illinois, även i maj. En lila festival hålls också i Michigan, men i juni.

I vår, låt Lila färger Fyller ditt hem med lycka och en söt lukt!