Tips för skydd och skötsel av trä – så här är trädgårdsskjulet vackert länge!

Skötseltips för trädgårdsbod-liten-veranda-rödmålad fasad

Trä är inte bara ett naturligt, utan också ett mycket hållbart byggmaterial när det sköts om. Av denna anledning använder många hobbyträdgårdsmästare det för trädgårdshuset hemma: Trähuset har ett varmt, naturligt utseende och byggmaterialet garanterar ett behagligt inomhusklimat. Så att glädjen i ditt “rum på landet” inte blir bortskämd bör du tänka på rätt trävård innan du bygger. Med dessa skydd och skötseltips för trä kommer det att förbli vackert länge!

Skydd och skötseltips för trädgårdshus

Skötseltips för trädgårdsbodverktyg målade svart-utsida-grön-insida

Det finns några faktorer som du bör tänka på före eller under byggnadsfasen för att öka livslängden på din trädgårdsbod:

– Se upp för en stabil grund utan fördjupningar och fördjupningar samt bra isolering mot fukt och kyla från underlaget.

– Var noga med att titta på Väder sida av huset, om möjligt, varken fönster eller dörrar eftersom de erbjuder ett särskilt bra mål.

– Var noga med att behandla träet före montering med träskyddsmedel eller trävårdsprodukter, så att de senare anslutningspunkterna också skyddas tillräckligt.

Vintrande utemöbler av trä: Tips för skötsel och rengöring

Shou-Sugi-Ban-processen: förkolning av trä skyddar fasaden

Tips för rengöring av trädgårdsmöbler – att komma i form för utomhussäsongen

Träskydd kontra trävård: Hur mycket skydd behöver trädgårdsskjulet?

Trävård © fotoknips

Skötseltips för trä Trävårdslackering

Många hobbyträdgårdsmästare är förvirrade över i vilken utsträckning trävård skiljer sig från träskydd och vilken av motsvarande produkter som är lämplig för deras respektive träslag. Faktum är att en riktig “träskyddsprodukt” är en produkt med kemiska ingredienser som tränger djupt in i träet och därför är en obligatorisk åtgärd för bärande konstruktioner. Dessa produkter är indelade i klasserna av Träskyddsmedel med insektsmedel Effekt och i den sk “Svampbarriärmedel”, som skyddar träet från den farliga blåfärgssvampen. Båda produktklasserna måste godkännas.

För trädgårdsskjul är träskydd med kemiska ingredienser inte nödvändigtvis – särskilt eftersom motsvarande produkter inte ens är tillgängliga för lekmannen. Den avgörande faktorn här är framför allt fysiskt skydd mot olika väderförhållanden såsom stark UV -strålning, extrem värme, kyla och fukt. Det bästa sättet att skydda ditt trädgårdsskjul från dessa “naturliga fiender” är att sköta träet ordentligt redan från början och, om du är osäker, arbeta med lacker, glasyr eller träfärger för att ge ditt hus ett extra skyddande lager.

Skötseltips för trä: Olja eller lack?

I samband med trävård nämns ofta lackering som den bästa skyddsvarianten. Faktum är att lacken skyddar träet från solljus och fukt, men innehåller inga närande ingredienser som skulle gynna själva träet. Av denna anledning bör varje träslag alltid behandlas med en vårdolja innan målning.

Hur de olika produkterna fungerar

Skötseltips för trä, olja, färg och träskydd jämförelse illustration

Mellan lacker, glasyrer och färger: vilket träskydd för vilket trä?

Det finns träslag som de tropiska sorterna Bangkirai och teak, vars aktiva ingredienser av sin egen art gör dem resistenta mot blå svampar och många typer av insekter. Tack vare det växande internationella intresset för ekologisk hållbarhet Idag är dock många trädgårdshus gjorda av lokal skog – till exempel Palmako -varianten tillverkad av nordisk gran. Inhemska arter som Gran, tall, ek och söt kastanj, som ofta används för trädgårdshus har inte lämpliga eteriska oljor och behöver därför vanligtvis ytterligare skydd utöver förbehandling med vårdoljor.

vårdtips-trä-typer av trä-mjukt trä-lövträ-bord

Och så här ser du efter träet: I princip behöver varje trä lämplig vård och tillräckligt skydd mot vädret. Det finns dock en indelning i Mjuka träslag som gran och tall och in Hårda träslag som ek och kastanj, eftersom dessa var och en har olika artsspecifika motstånd mot skadedjur och väderpåverkan. För en mer exakt klassificering är de olika träsorterna indelade i så kallade “hållbarhetsklasser”, från vilka det är möjligt att se exakt vilka träslag som är naturligt mycket resistenta och vilka typer som kräver ytterligare skydd genom lämpliga beläggningar.

Skötseltips för trädgårdsbodar-vilken-att-välja-trä-typ

Allt som behövs för lövträ är ofta en glasyr som skyddar mot normala väderförhållanden och där träets naturliga korn förblir synligt (fler tips för långsiktigt träskydd här). Ett möjligt alternativ till den “enkla” glasyren är “träskyddsglasyren”, som också innehåller biocider som skyddar träets yta mot svamp- och insektsangrepp. Barrträ bör behandlas med en lack eller en oljebaserad träfärg utöver glasyren, eftersom dessa skyddar mot UV-strålning, fukt och extrem värme. Både lacken och träfärgen täcker träets naturliga korn – men om du väljer en träfärg med öppen por som målning kan träet fortfarande andas under färgen.

Slutsats: prioritera själv

Vilket träskydd eller trävård du ger din trädgårdsbod är i slutändan upp till dig. Det är dock viktigt att du är tydlig med detta, vilken träslag du använder och vilka specifika krav denna typ har på sin miljö. Under alla omständigheter bör du säkerställa adekvat behandling med underhållsolja före målning – och om du målar, se till att förnya färgen regelbundet.