35 användningar av majsstärkelse som du önskar att du visste innan!

Majsstärkelse är en typ av stärkelse gjord på majs. Majsstärkelse är inte detsamma som majsmjöl, utan ett vitt pulver som inte har någon smak eller lukt. Den används främst som förtjockningsmedel för marinader, såser, soppor, glasyr och för bakning av kex och liknande, men det kan göra så mycket mer. Dess bindande, förtjockande och fukttransporterande egenskaper gör majsstärkelse till en riktig mångsidighet i hushållet. Vi kommer att visa dig 35 överraskande användningar av majsstärkelse som du önskar att du visste tidigare!

Hur man använder majsstärkelse för att rengöra nästan vad som helst

Majsstärkelse har många användningsområden utanför köket

Bli av med fettfläckar

Låt inte en oljefläck förstöra din nya skjorta eller duk. Blanda en pasta med vatten och majsstärkelse och gnid den på fläcken. Låt blandningen torka i solen i 12 timmar så att majsstärkelsen kan suga upp oljan. Borsta sedan av pulvret och tvätta plagget som vanligt.

Bli av med blodfläckar

Ju snabbare du agerar, desto bättre. Oavsett om det är kläder eller sängkläder, kan den här metoden hjälpa dig att ta bort blodfläckar eller åtminstone få ut något. Gör en pasta av majsstärkelse och kallt vatten. Gnid försiktigt in pastan i tyget. Lägg nu duken på en solig plats för att torka. Efter torkning, borsta av resterande rester. Om fläcken inte har försvunnit helt, upprepa processen.

Använd majsstärkelse mot fettfläckar

Fettfläckar på läder 

Feta och feta fläckar orsakas inte bara av att äta, utan också av kosmetiska produkter som lotioner, handkrämer, etc. Oavsett om det är jackor, skor eller väskor: majsstärkelse är perfekt för att ta bort envisa fläckar på slätt läder. Metoden är densamma: strö majsstärkelse på fläcken, låt stå i 1-2 timmar och borsta försiktigt.

Bli av med brännmärken

Hade du en liten olycka med järnet? Du kan ta bort brännmärken med majsstärkelse. Fukta tyget med vatten och strö över majsstärkelse. Låt fläcken torka och borsta sedan bort allt.

Ta bort matta-fläckar eller lukt.

Ta bort mattor eller lukt

Stärkelse är inte bara en bra avfettningsmedel, den kan också absorbera dofter och fräscha upp mattor. Strö över majsstärkelse över mattan och låt den sitta i upp till 15 minuter innan du dammsuger den ordentligt. Detta trick kan användas som en heltäckande behandling eller för att behandla specifika områden på din matta.

Fräscha upp en gammal madrass

Strö majsstärkelse generöst på madrassen och använd en pensel eller hand för att sprida pulvret. Låt stärkelsen verka i en till 12 timmar. Ju längre desto starkare effekt. Sug sedan av stärkelsen.

Rengör plysch-djur-med-majsstärkelse

Rengör gosleksaker

Barn tar sina plyschleksaker överallt, vilket gör dem skitiga. Men om den är batteridriven kan den inte tvättas i tvättmaskinen. I det här fallet kan du prova följande: lägg plyschleksakerna tillsammans med lite stärkelse i en dragkedja, stäng tätt och skaka allt kraftigt. Låt leksaken ligga i påsen en dag och dammsug sedan av stärkelsen ordentligt.

Uppdatera gummihandskar

Strö över en liten mängd majsstärkelse inuti varje handske för att förhindra fukt och göra det lättare att ta på och av. Detta gör den också bekvämare att använda.

Rengör spelkort

Ser dina spelkort redan fula och smutsiga ut vid frekvent användning? Lägg sedan korten i en påse tillsammans med lite majsstärkelse. Låt allt stå ett tag för att ta bort smuts och fett, torka sedan av det med en torr trasa.

Pensla på gamla böcker med majsstärkelse

Pussla på gamla böcker

Har dina gamla böcker en smaklös lukt? Strö sedan över de gamla sidorna med majsstärkelse.

Rengör grytor, kokkärl och spis

Blanda 1 del vatten till 2 delar majsstärkelse och använd blandningen för att skrubba badrum och andra ytor som kökshällar. Du kan också använda den för att ta bort bränd mat från grytor och kastruller och få dem att lysa.

Polerande silver

En pasta gjord av 1 del majsstärkelse och 2 delar vatten är utmärkt för polering. Gnid in allt silver med pastan och en mjuk trasa, skölj sedan av det.

Polskt silver med majsstärkelse

Rengör oljiga infartfläckar

Det är inte ovanligt att en bil tappar motorolja och lämnar en ful oljefläck i uppfarten, framför garaget eller på asfalten. Dessa fläckar kan vara svåra att ta bort eftersom de tränger djupt in i ytan på gatstenarna. För att avlägsna oljefläck, strö området generöst med majsstärkelse och låt det sitta i några timmar. Slutligen, dammsuga eller sopa bort majsstärkelsen och du kommer att upptäcka att den suger upp fläcken från betongen.

Rengör glasduschen med huskurer

Rengör fönster, speglar och glasdusch

Skapa din egen lösning utan fönsterrengöring genom att blanda två matskedar majsstärkelse med 1/2 kopp ammoniak och 1/2 kopp vit hushållsvinäger i en hink med tre till fyra liter varmt vatten. Istället för ammoniak kan du också använda ren alkohol.

Blanda allt väl och häll den mjölkiga lösningen i en sprayflaska. Spraya dem på fönstren och torka av dem med varmt vatten. Gnid nu med en torr pappershandduk eller en luddfri trasa.

Majsstärkelse hushållsapplikationer

Ta bort fettstänk från väggarna

Även den mest noggranna kocken kan inte undvika enstaka stänk av fett. Här är en praktisk lösning för de fula fettfläckarna: Strö majsstärkelse på en mjuk trasa och gnid försiktigt fettfläcken tills den försvinner.

Ta bort tvålrester i badrummet

En blandning av ättika, majsstärkelse och diskmedel fungerar utmärkt för att ta bort fet tvålrester på plattorna och är också billig att göra.

Ta bort mögel från badrumsfogar

Cornstarch är lika effektivt som bakpulver mot smuts och mögel i badrummet. Det är ett naturligt rengöringsmedel som absorberar fukt, lukt och fett. Blanda helt enkelt 1 tsk majsstärkelse med lite bakpulver och citronsaft, tillsätt 1/4 kopp vatten och börja skrubba!

Majsstärkelse i huset och trädgården

Majsstärkelse mot knarrande och knarrande golvbrädor

Knarriga och knarriga golvbrädor

En av de främsta orsakerna till knarriga plankor är att träet drar ihop sig under vintersäsongen, vilket skapar ett smalt gap mellan plankorna. Fyll dessa med styrka och tysta dem!

Hemmetoder för kackerlackor

Blanda gips av paris med majsstärkelse i ett förhållande av 1: 1. Sprid blandningen runt luckor, hål, sprickor och andra platser där kackerlackor dyker upp. Det är ett mördarrecept.

Gör kattlodeo själv

Majsstärkelse hjälper till att absorbera lukt, vilket gör den till en utmärkt deodorant för kattlådor. Om du har huskatter vet du hur frustrerande lukten av katturin kan vara. Lägg till lite majsstärkelse i kattkullen så märker du en förbättring direkt.

Majsstärkelse som gödningsmedel eller för att avvärja trädgårdsskadegörare

Majsstärkelse som gödningsmedel

Om du förgror grönsaksfrön i en enkel majsstärkelsegel kommer de att växa mycket snabbare. Så här går det till:

Blanda en kopp vatten med en matsked majsstärkelse. Värm under omrörning tills blandningen tjocknar. Häll i en platt behållare som en metallplatta och låt stelna. Strö sedan över fröna. Se till att det finns lite utrymme runt varje frö. Täck med en bit plastfolie eller ett glasskiva för att hålla fukten inne. Fröna börjar gro inom några dagar.

Bekämpa trädgårdsskadegörare

Strö bladen på dina grönsaker och jorden runt dem med lite majsstärkelse för att hålla maskar, stinkbuggar och andra trädgårdsskadedjur borta. Du kan använda strösocker för detta. Hobby trädgårdsmästare rapporterar särskilt goda erfarenheter av tomater och paprika. Växterna ser konstiga ut efteråt, men är skyddade från insekter. Glöm inte att upprepa processen efter en regnig dag.

Majsstärkelse för hud, hår och co.

Majsstärkelsepasta mot klåda

Mot klåda

Majsstärkelse är det perfekta hemmet för hudirritationer som solbränna, brännskador och hudallergier. Blanda 3 msk majsstärkelse med några droppar kallt vatten eller mjölk för att göra en tjock pasta som är konsistensen av jordnötssmör. Applicera sedan på de drabbade områdena med en bomullstuss och låt torka. Applicera innan du lägger dig så att det finns tillräckligt med tid för att träda i kraft.

Kliande och irriterande insektsbett blir värre när huden är fuktig. Majsstärkelse kan hjälpa till att torka huden runt ett insektsbett så att det inte kliar.

Majsstärkelse håller huden torr

Majsstärkelse för öm babybotten

Cornstarch är ett mycket skonsamt och effektivt botemedel mot blöjutslag och du behöver inte recept eller andra ingredienser. Många barnläkare rekommenderar faktiskt att använda majsstärkelse istället för babypulver som innehåller talk. Du kan använda majsstärkelse för att behandla eller förhindra blöjutslag.

När ska du inte använda den?? Även om vissa naturmedicinska webbplatser hävdar att du kan använda majsstärkelse för att behandla sår och sår, är det bäst att inte använda det på öppna blåsor eller snitt. Detta eftersom sårinfektion kan utvecklas.

Ansiktsmask mot rynkor med majsstärkelse och äggvita

Ansiktsmask mot rynkor

Denna DIY -ansiktsmask har en omedelbar lyfteffekt – den får din hud att se fastare och yngre ut omedelbart! Det bästa av allt är att du förmodligen redan har alla ingredienser du behöver i ditt kök. Du behöver två äggvitor och 1/4 tsk majsstärkelse. Du kan lägga till några droppar E -vitamin för en ytterligare effekt.

Så här går det till:

1. Lägg äggvitorna i en blandningsskål.

2. Vispa äggvitorna med en mixer eller visp och tillsätt långsamt majsstärkelsen. Äggvitorna är rätt konsistens när toppar bildas.

3. Applicera sedan merenguen på ditt ansikte och låt stå på i 20 minuter.

4. Skölj med ljummet vatten.

Merengue som en anti-rynkemask

Torrschampo

Torrschampo är praktiskt när du har bråttom och inte hinner tvätta håret. Och medan det vanligtvis säljs som en spray i butiker, kan du använda majsstärkelse som ett naturligt alternativ till torrschampo.

Huvudidén bakom ett torrschampo är att ta bort oljor som får ditt hår att se smutsigt ut. Cornstarch är utmärkt för att ta bort olja och hjälpa ditt hår att se fräscht och rent ut. Majsstärkelse har utmärkta oljeavlägsnande egenskaper och när du blandar det med några andra ingredienser skapar det ett underbart luktande torrschampo som också är till hjälp vid styling av ditt hår.

Majsstärkelse används som torrschampo

Strö en liten mängd på hårets rötter och borsta försiktigt igenom håret. Du kan också använda en ren grundborste för enkel applicering på dina rötter.

Blondiner kan enkelt använda det vita pulvret, men mörkhåriga kvinnor bör blanda det med lite kakaopulver för ett naturligt tonat (och härligt luktande!) Hemlagat torrschampo.

Extra tips: Torrschampo är också mycket användbart när du stylar hår och vill hålla det på plats. Smutsigt hår håller sig bättre i uppdateringar, men behöver inte se smutsigt ut! För ett kommande bröllop kommer jag faktiskt att ha hår som inte har tvättats på tre dagar.

Detta torrschampo är också lämpligt för hundar. Din fyrbenta vän behöver ett bad, men du har bara inte tid? Borsta bara en liten mängd majsstärkelse i pälsen för att fräscha upp den.

Använd majsstärkelse för att lösa upp hårknutar

Lossa upp knuten

Knutar i skosnören eller snören i en jacka kan vara envisa, men lösningen är enkel: strö majsstärkelse på knuten. Detta gör det lättare att lossa materialet. Det här hacket fungerar också för halsband, armband och toppknutar! Om du har en stor bulle i håret är det bara att prova. Majsstärkelse kan minska friktionen för att hjälpa håret att glida mycket bättre.

DIY deodorant

Cornstarchs förmåga att absorbera fukt och neutralisera lukt gör den till en utmärkt ingrediens i en naturlig svettdämpande deodorant. Blanda tre matskedar majsstärkelse med fyra matskedar bakpulver och fem matskedar kokosolja (du kan behöva värma oljan för att blanda med de andra ingredienserna). För en fin doft, tillsätt fem droppar tea tree olja. Fyll den resulterande deodorantkräm i en liten burk med lock eller i en tom burk, helst från använda deodorantpinnar. Du hittar fler tips och recept i den här artikeln.

Gör matt nagellack själv med stärkelse

Gör mattor nagellack själv

För att göra ditt nagellack matt, lägg först några droppar nagellack (eller överlack) på en tallrik. Blanda sedan i en nypa majsstärkelse och rör om båda försiktigt med en pensel. Applicera lacken på dina naglar.

Ta bort lukt från skor

Stänk bara lite majsstärkelse på illaluktande skor och låt dem sitta tills nästa morgon. Det kommer att absorbera svett och lukt. Dammsug upp återstoden med en dammsugare innan du bär skorna igen.

Strö majsstärkelse i illaluktande skor

Mot fotsvamp

Svampar trivs på varma och fuktiga platser. Idrottare drabbas ofta av sjukdomen eftersom deras fötter ofta svettas i skorna. Majsstärkels fukttransporterande kraft gör det till ett bra sätt att hålla fötterna torra och förhindra fotsvamp.

Majsstärkelse-mot-svett-fötter-och-svamp

För ett bättre grepp

För att hålla tennisracketen eller annan sportutrustning stadigt i handen, lägg lite majsstärkelse i dina händer. Detta fungerar mot svettiga handflator och förbättrar ditt grepp.

Håll barn sysselsatta med dessa hantverksidéer

Gör dig själv-flytande-krita-till-måla-på-vägen

DIY flytande gatumålning krita

I stället för att använda den klassiska torra krita kan barn nu släppa ut ånga kreativt med flytande krita på gator och trottoarer. Receptet är superenkelt! Blanda stärkelse och vatten i förhållandet 1: 1 och häll vätskan i pressflaskor. Lägg sedan till några droppar av önskad matfärg till varje flaska. Stäng flaskorna ordentligt och skaka kraftigt! Krita färgen är vattenlöslig och kommer att tvättas bort nästa gång det regnar. För mer flytande krita recept, se den här artikeln.

Gör slem själv med majsstärkelse

Slem

Har du gjort slem med dina barn? Inte än? Då ska du prova detta enkla recept med majsstärkelse! Du behöver: 250 ml vatten, 2 koppar majsstärkelse, 4 droppar matfärg, 2 skålar och en kastrull. Lägg vattnet i grytan och värm upp det. Häll sedan vattnet i en skål och tillsätt matfärgen. Lägg 2 koppar stärkelse i den andra skålen. Häll det färgade vattnet i skålen med majsstärkelsen och rör allt väl med en träsked.

Du kan förvara spelslemmen i en lufttät behållare och göra den i valfritt antal roliga färger. Denna aktivitet är perfekt mot tristess på kalla vinterdagar.

Gör-din-egen-finger-måla-med-majsstärkelse

DIY ansikts- och fingerfärg

Detta är ett enkelt recept. Koka bara lite majsstärkelse och vatten. Lägg till lite matfärg och låt färgen svalna innan du låter barnen måla med den. För några idéer om vad man ska måla med hemlagade fingerfärger, kolla in den här artikeln.

För att själv göra vita barnsmink till karneval, blanda en matsked babykräm med en tesked stärkelse i en äggkopp i porslin. Värm det hela i mikrovågsugnen på låg inställning. Låt sminken svalna.

Om du vill applicera sminket i stort på hela ansiktet är det bäst att använda en svamp. Färgglada barnsmink kan göras av 1 tsk grädde och några droppar matfärg. Här kan du leka med färgerna efter behov för att uppnå olika färgnyanser.

Gör fingerfärger till småbarn själv

Hantverkslim för barn

För att göra ett giftfritt lim för barn mellan 3 och 5 år behöver du 1 tsk mjöl, 1 tsk majsstärkelse, 100 ml vatten och 1 tsk äppelcidervinäger. Hur man gör hantverkslim:

  1. Lägg en halv kopp vatten i en kastrull och koka upp.
  2. För att undvika klumpar, rör först om mjölet och stärkelsen i lite kallt vatten tills det är slätt och tillsätt det sedan i det heta vattnet.
  3. Rör om på svag värme tills blandningen blir tjock.
  4. Tillsätt sedan äppelcidervinägern och ta bort kastrullen från spisen.
  5. Häll det färdiga limmet i en burk och låt det svalna.

Denna klibbiga blandning klibbar ihop papper utan att det pucklar!

Magisk sand gjord av majsstärkelse och kokosolja

Magisk sand

Spela sand är den ultimata sensoriska upplevelsen för småbarn. Det främjar finmotorik och medvetenhet. Och det bästa är att magisk sand inte fastnar och därför inte lämnar några spår. Blanda 480 g majsstärkelse med 240 ml flytande kokosolja eller annan vegetabilisk olja som olivolja eller avokadoolja. Om så önskas kan du lägga till några droppar matfärg.

Kolla också in denna fantastiska knådande tvålidé!