Städa din garderob enligt Marie Kondo: Detta system kommer att förändra ditt liv!

Marie Kondo behöver inte presenteras, nästan alla har hört talas om den berömda japanska kvinnan och hennes saneringsmetod. Den charmiga städsexperten har lärt miljontals människor den japanska konsten att städa och organisera! Prova “Konmari -metoden”, som gör underverk i även de mest hopplösa fallen.

Ordna din garderob väl med ett system

Kärnan i Konmari -metoden är att varje objekt (inte nödvändigtvis kläder, någonting i allmänhet) i ditt hem ska ge dig verkligt och uppriktigt nöje. Om objektet inte väcker positiva känslor och inte har något funktionellt behov (säg att en uppsättning skruvmejslar kanske inte gör dig lycklig, men det används nästan varje gång något måste åtgärdas i huset) så har en sådan “glädjelös” sak ingen plats i ditt hem.

Städa upp garderoben enligt Marie Kondo

Du måste kolla upp saker för en sådan känslomässig reaktion (glädjecheck) i en viss ordning för att spara tid och nerver. Kläder är först på listan, sedan böcker, dokument, olika andra saker och slutligen de som du är känslomässigt knuten till (t.ex. memorabilia, foton, etc.).

Det är inte för ingenting som Marie Kondo tycker att man ska börja städa upp garderoben först. Så kavla upp ärmarna och ta det första steget mot perfekt ordning!

Steg 1. Töm alla garderober och byråer!

Töm alla skåp och byråer!

Med KonMari -metoden måste du smita ur och ordna om alla kläder du äger på en gång. Absolut allt – från underkläder till dunjackor. Kontrollera varje garderob, byrå, hylla och hörn i lägenheten och försök att inte glömma någonting. Samla varje klädesplagg från hela huset på ett ställe. Denna process är mycket personlig och det är bättre att göra det ensam. Marie rekommenderar också att man börjar sortera så tidigt som möjligt för att få jobbet gjort på en dag.

Steg 2. Bli av med alla onödiga saker!

Rensar ut garderoben enligt Marie Kondo

Enligt denna metod är det nu nödvändigt att “testa” varje plagg för positiva känslor. Du måste plocka upp varje del och överväga om det ger dig glädje eller inte. Så här bestämmer vi vad som återstår och vad som ska gå. Fokusera inte på det du behöver dela med dig, utan fokusera på det du vill behålla. Då återstår bara saker i din garderob som skapar en känsla av glädje.

Dina kläder ska ge dig glädje

Naturligtvis kan det vara svårt att välja några kläder. En klassisk trenchcoat kanske inte är en riktig glädje att associera med regn. I det här fallet rekommenderar Marie att fråga dig själv: skulle jag någonsin bära det här igen? I så fall stannar han kvar. Om du tvivlar ens en sekund, kasta definitivt bort den delen.

Marie Kondo skriver att på detta test brukar folk bli av med en fjärdedel eller till och med en tredjedel av sin garderob. Lägg alla onödiga klädesplagg i påsar (korgar, lådor) för att ge dem bort, återvinna eller slänga.

Steg 3. Vik kläderna korrekt och förvara dem upprätt

Vika kläder och sortera dem med ett system

När du har sorterat kläderna i två högar måste du vika och sortera allt du vill behålla. Varje klädesplagg måste vikas till en liten rektangel eller rullas till en sushirulle. Syftet är inte att förvara de vikta kläderna i horisontella staplar, utan snarare i upprätt läge. Marie Kondo tror att det bara är nödvändigt att hänga på galgar för saker som annars inte kan vikas i ett paket – till exempel jackor, klänningar, rockar, kjolar, delar av känsliga tyger.

Vik kläderna rätt och förvara dem upprätt

Det finns två fördelar med ett sådant system: för det första gör det det enkelt att hitta det du behöver eftersom det är synligt, och för det andra, när du tar ut en sak, förblir resten av sakerna i sin ursprungliga position. Du kanske undrar om kläderna som lagras på detta sätt bildar rynkor. Inte riktigt. När de viks vertikalt, viker tygerna mycket mindre än vanligt.

Vik långärmad blus och camisole enligt Marie Kondo

Med hjälp av följande ritningar kan du lära dig olika vikningstekniker, hur man viker T-shirts, tröjor, byxor och liknande med KonMari-metoden. Målet är väldigt enkelt: den vikta rektangeln, som ser ut som ett litet paket, måste kunna stå upprätt. Lägg den på bordet – om den inte välter klarade testet. På så sätt faller paketet inte ihop när det förvaras i en låda eller i en byrå. Om det faller sönder går vi tillbaka till utgångspunkten och försöker igen.

Vik underkläder och behåar korrekt och sortera dem i byrån

Även underkläder mycket uppmärksamhet ägnas. Trosor och behåar bör förvaras separat. I sin praktik har Konmari fått se strumpor rullade i en boll eller strumpbyxor knutna i en knut vid mer än ett tillfälle, och varje gång gör det henne ledsen.

Det låter naturligtvis lite roligt, men detta tillvägagångssätt illustrerar perfekt japansk filosofi om världen. Kläderna du bär och även små saker som strumpor måste behandlas med respekt så att de känslor de förmedlar till dig uppskattas.

”Genom att vika dina kläder korrekt uttrycker du din kärlek, omsorg och tacksamhet”, skriver Marie, och det är svårt att argumentera om.

Vik tröjan med byxor med huva och shorts korrekt

Nu kan du organisera dina kläder i lådor eller lådor tydligt och inom räckhåll. Du kan både köpa några användbara städhjälpmedel och improvisera med hushållsartiklar som plastavdelare, sko- eller papperskartonger, plastkorgar, etc. Kärnan i att städa upp garderoben är att vårda de saker du äger och försöka hitta din. dem speciella. Att bestämma var man ska behålla något innebär att ge det ett hem. 

sortera garderobsunderkläder enligt marie kondo

Det är också viktigt att notera att höjden på en rektangel eller en rulle inte får överstiga höjden på lådans eller lådans vägg som är avsedd för kläderna.

Steg 4. Häng kläderna korrekt

reda ut garderoben marie kondo

Kläder gjorda av tjocka material som jackor, kostymer och rockar bör förvaras på en galge, liksom föremål som är svåra att fälla till ett paket, till exempel herrskjortor eller chiffongblusar.

Huvudregeln är: att hänga kläder i samma kategori sida vid sida – rockar med rockar, kostymer med kostymer, kavajer med jackor etc..

Klädorder från vänster till höger

Marie Kondo erbjuder också ett ovanligt trick: ordna kläderna i garderoben så att du kan se linjen som bildar deras ändar som stigande från vänster till höger uppfatta. Marie skriver att plagg sorterade på detta sätt fyller ditt hem med positiv energi och utstrålar en extra känsla av lätthet och komfort.

Därför bör längre bitar av tyngre tyger eller i mörka färger hängas på vänster sida. När du vrider blicken åt höger bör kläderna bli kortare, tygerna tunnare och färgerna ljusare.

Som Marie själv skriver tvivlar många på att uppmärksamhet på dessa små saker kan förändra någonting, men hon föreslår åtminstone att försöka bli övertygad om magin i hennes metod.

Förvara bältet i rullar upprätt

För Slipsar, bälten, halsdukar anpassa en speciell hängare eller lägg dem i en låda i rullar.

Ett sätt att lagra dina slipsar är att hänga upp dem. Du kan använda en speciell draghängare, en vanlig klädhängare eller en hållare på insidan av din garderobsdörr. Ett annat alternativ är att rulla ihop dem och placera dem med framsidan uppåt i en låda.

Häng halsdukar på galgar

Ta bort dem Handväskor med bag-in-bag-metoden. Marie Kondo rekommenderar att man förvarar handväskor i varandra efter att ha delat dem efter syfte och material. Tygpåsar kan också vikas till en rektangel och stuvas upprätt i en låda.

En garderob som skapar glädje!

Konmari -metoden ger glädje åt kläderna

Sist men inte minst, några tips från Marie Kondo för förvaring av kläder i garderoben och byrån:

– När du lägger tillbaka kläderna i garderoben är det bättre att börja med föremålen som ska hängas på galgar. Om de inte passar in kan några av dem vikas.

– Den översta hyllan är perfekt för förvaring av säsongsbetonade och sällan använda föremål som julpynt, väskor, hattar och föremål av sentimentalt värde.

– Om mer än en person använder skåpet måste du tilldela dem ett individuellt utrymme.

– Transparenta förvaringslådor är också mycket praktiska för användning på hyllor.

Sortera kläder i låda efter färg

– Lägg de lättaste föremålen i den övre lådan på byrån eller garderoben och de tyngsta i den nedre lådan. Så topparna förvaras i de övre lådorna, byxorna och kjolarna i de nedre lådorna. På samma sätt bör lätta material som bomull förvaras i de övre lådorna och tjocka, täta material som ull ska förvaras i de nedre lådorna. Om du tillämpar denna princip kommer du att ha en “stigande” lådrad som tillsammans med principen att hänga kläder från vänster till höger “stiger” skapar ett idealiskt förvaringssystem som utstrålar glädje.

– Sortera kläder efter färg så att du kan se vad som finns där med en blick, samtidigt som du håller reda på dina garderobsfärgstrender. Mörka delar ska placeras på baksidan av lådan och ljusa delar på framsidan.

– Huvudregeln är 90% fyllighet. Lådorna och lådorna ska se fulla ut, men inte vara fulla.

Förvara Marie Kondo strumpor i rullar

Tänk på de japanska bento -matlådorna när du städar din garderob. Matlådan är en traditionell del av japansk kultur och ingen annan kultur i världen tar denna mat lika seriöst som japanen. Bentos utseende är mycket viktigt och de färgglada produkterna är utsökt arrangerade i små fack. Varje år uppfinner människor otaliga recept för bentomiddag, och Japan har en nationell bentotävling. Bento förkroppsligar den unika japanska estetiken i lagringsutrymme. Nyckelbegrepp är färgseparation, presentationsskönhet och kompakthet. Att fälla kläder i en låda eller låda följer samma principer som att packa en bentobox.

Fällbara kläder med Konmari -metoden