Strykning utan strykjärn – Användbara knep för ditt hushåll och vardag

strykning utan strykjärn hushållstrick-vardag-lätt-hushållsarbete-sista-minuten

Strykning är verkligen inte för alla. Men hur obehagligt det än kan vara för vissa, förr eller senare är det nödvändigt. Men tänk om du inte har ett strykjärn till hands? “Järn utan strykjärn är omöjligt ”, kan du säga till dig själv nu. Men du har fel! Det finns bra knep du kan använda för att få tvätten fin och smidig och rynkfri, även utan ett strykjärn. Vi har sammanställt några användbara tips för strykning utan strykjärn i den här artikeln och några av dem gör till och med rätning snabbare och enklare än med ett strykjärn. Ta reda på hur här!

Hur kan man stryka utan strykjärn?

strykning utan ett järn mödosamt-lättande-stimulerande-veckande plagg

De olika teknikerna är naturligtvis också olika effektiva. De fungerar inte lika bra med varje ämne. På grund av detta måste du bara försöka själv det bästa sättet att stryka utan strykjärn. Men när du väl har koll på det kommer du inte ens att tänka dig att använda strykjärnet.

Stryk utan järn med ånga i duschen

Strykning utan järndusch-ånga-idé-duschstång-badrum

Duschen är möjligen det mest populära tricket. Ju mindre badrum, desto bättre. Rummet ska kunna fyllas på med vattenånga så snabbt som möjligt för att spara tid och naturligtvis vatten. Så du använder ånga för att stryka utan strykjärn. Det enda du fortfarande behöver är en galge som du kan använda för att hänga upp plagget i duschen.

Ångstrykning

strykning utan järn dusch-ånga-idé-lätt

Häng det skrynkliga plagget i duschen. Välj en plats som ligger nära duschhuvudet, men där kläder inte kan bli blöta. Kör nu varmt vatten. Tack vare vattenånga och den gamla gamla gravitationen försvinner rynkorna av sig själv utan att du behöver hjälpa till. Du kan kombinera detta trick för att stryka utan strykjärn med din dagliga dusch.

Använd en hårtork

Stryk utan strykjärn-ta bort-veck-hårtork-fuktiga kläder

För nästa livshack för strykning utan strykjärn behöver du en enkel hårtork. Stryk kläder utan strykjärn Du kan använda en hårtork om du måste gå särskilt snabbt. Ta på dig det skrynkliga plagget och spraya det med en sprayflaska. Se till att kläderna inte blir för fuktiga.

Stryk tvätt med varm luft

järn-utan-järn-tips-tricks-hushålls-hemmafru

Nu är det hårtorkens tur. Med dess hjälp torkar du plagget igen, vecken försvinner i processen. Föna både utsidan och insidan. Du får den heta luften inåt genom att blåsa in den genom ärmarna, urringningen eller underifrån. Kombinationen av varm luft och fukt hjälper dig att stryka utan ett strykjärn.

Tips för strykning utan strykjärn – En speciell spray

Järn-utan-järn-textil-spray-idé-tvätt-vård-apotek

Det finns ett bra verktyg att köpa som också eliminerar behovet av ett strykjärn. De så kallade ”textilrynkorutjämnare” finns i apoteket och sprutas på kläder som fortfarande är fuktiga. Så om du har ett klädesplagg som du vet kommer att skrynklas mycket kan du förhindra detta genom att stryka det med en sådan spray, så att säga, utan ett strykjärn.

att stryka tvätt

järn-utan-järn-spray-rynk-spray-klädhängare-verktyg

Det fuktiga plagget hängs på en galge. När du har sprayat en kan du fortfarande dra den i form med dina händer för att garantera det bästa resultatet. Med denna metod att stryka utan ett strykjärn låter du plagget helt enkelt torka som vanligt på galgen.

Varmt vatten i grytan

järn-utan-järn-alternativ-gryta-varmt vatten

En teknik som fungerar enligt järnprincipen, det vill säga med värme, är varianten med en kastrull. Detta är ett bra järnbyte som du kan använda om ditt strykjärn oväntat går sönder eller om du inte har ett till hands. Fyll en kastrull med vatten och koka upp. Lägg plagget på strykbrädan. Detta är ett bra sätt att stryka en skjorta utan ett strykjärn.

Stryktips

Stryk-utan-järn-gryta-släta-kläder-tvätt-korg-handdukar

Med grytan som blivit varm av vattnet slätar du ut plagget genom att skjuta det över det. Det är viktigt att krukan också är fin och ren. Var försiktig eftersom du arbetar med varmt vatten! Fyll inte heller på grytan med för mycket vatten. Rörelserna kan få det att spilla ut ur grytan och bränna händerna!

Använd en torktumlare

järn-utan-järn-kläder-veck-slät-torr-is-kuber

Alla har inte en torktumlare i huset. Men om du är en av de lyckliga kan du också använda den för att ta bort rynkor från kläder. Lägg kläderna i torktumlaren. Dessutom behöver du ett fuktigt föremål. Detta kan vara isbitar, men också en fuktig strumpa, en fuktig trasa eller något liknande. Låt nu torktumlaren göra jobbet och stryk utan strykjärn.

Få kläderna smidiga utan mycket ansträngning

järn-utan-järn-torktumlare-fukt-is-kub-hänga upp

En arbetstid på 15 minuter är helt tillräcklig för torktumlaren för detta ändamål. Ta sedan ut kläderna från torktumlaren och häng dem på galgar. Detta förhindrar att den skrynklas igen. Du måste också ta bort kläderna från torktumlaren omedelbart, annars blir de fortfarande skrynkliga i trumman.

Stryk tvätt med plattång utan strykjärn

järn-utan-järn-plattång-curling iron-denim-shirt-t-shirt

Den torra tvätten kan också räta ut med ett strykjärn. På så sätt kan du till exempel stryka en T-shirt. Men även om du vill stryka en skjorta kan strykjärnet visa sig vara praktiskt, eftersom dess praktiska storlek gör att det kan släta ut även svåra delar, till exempel kragen.

Alternativt strykning – tips för att räta ut strykjärn och lockjärn

järn-utan-järn-trick-slät-järn-försiktighet-byxor-kostym-skjorta-praktisk

Eftersom du kan klämma in textilierna i rätjärnet har du möjlighet att använda värmen direkt. Rätjärnet ska rengöras i förväg. Eventuella rester av hårvårdsprodukter kan fläcka kläder vid strykning utan strykjärn. Järnet får inte hållas på ett ställe för länge, så att materialet inte brinner. Alternativt kan ett lockjärn användas för att släta ut kläderna.

En fuktig handduk

järn-utan-järn-fukt-handduks-tips-hushåll

Lägg det skrynkliga plagget på en slät, plan yta. Detta kan vara en strykbräda, golvet eller ett bord. Lägg sedan en fuktig handduk ovanpå. Kör sedan händerna över handduken för att släta ut kläderna under. Efter det kan du ta bort handduken och låta kläderna torka.

Slät under tunga föremål

Järn-utan-järn-effekt-lätt-damer-herrar-trick

Du kan också använda en hårtork för att påskynda torkningen. Tricket med handduken är också lämpligt om du använder tunga föremål för att stryka utan strykjärn. Lägg kläderna till exempel under en madrass. Men resultatet kanske inte är lika bra som att släta ut kläder med händerna.

Strykning utan strykbräda

järn-utan-järn-strykbräda-ersättning-bord-golv-handdukar

Nu när du har några stryktips om hur du stryker utan strykjärn kan du också leta efter ett alternativ för strykbräda. I princip är alla plana ytor lämpliga för detta, vare sig det är ett matbord, bänkskivan i köket, ett skrivbord eller till och med golvet. Men eftersom du kommer att arbeta med het ånga och ett strykjärn eller, till exempel, varianten med en gryta och vatten, måste ett skydd för ytan hittas.

Skydda ytan

järn-utan-järn-strykbräda-idé-stryk-tyg-skjorta-slät

Annars kan värmen skada bordsskivan, parketten eller laminatet. Och även för detta kan du använda en vardagsartikel från hushållet, nämligen en vanlig handduk. För att stryka utan ett strykjärn, lägg helt enkelt en eller flera handdukar mellan ytan (bord eller golv) och plagget som ska strykas. Handdukarna fungerar som isolering. Det finns också speciella strykdukar som kan användas som skydd och är mer platsbesparande än strykbrädor.