Superlim: 5 sätt du (kanske) inte visste om det

instant lim cyanoakrylat hushåll använder trasig spegelram

Visst har vi alla använt superlim mer än en gång i en nödsituation, till exempel för att reparera en barnleksak, en sko eller något annat hemma. Men superlim, precis som WD40, kan verkligen göra mycket mer än du tror från en normal synvinkel. I det följande presenterar vi några andra bra användningsområden som du kanske inte har känt eller provat tidigare.

Vad är superlim (cyanoakrylat)?

instant limglas reparation lim

Limet, som vi vanligtvis kallar “superlim”, innehåller 97-99% cyanoakrylater, dvs cyanoakrylsyraestrar, mjukgörare, stabilisatorer, aktivatorer (om det finns otillräcklig fukt) och hämmare. För att skapa en gel tillsätts ultrafin kiseldioxid till massan som ska förtjockas. Lösningsmedel finns inte i superlimet.

Verkningsmekanismen för superlim är faktiskt enkel: Under påverkan av svagt alkaliska medel (detta inkluderar vanligt vatten H2O, luftfuktigheten är också helt tillräcklig) polymeriserar ämnet, dvs. H. hårdnar, blir fast, medan båda ytorna är pålitligt sammanbundna. Lim baserade på cyanoakrylat tål en belastning på 150 kg / cm² utan problem. Temperaturmotståndet för kommersiellt superlim är upp till 70-80 grader, modifierat upp till 125 grader. Beroende på konsistensen kommer de att vara i flytande och geliknande superlim dividerat. Tack vare det stora utbudet av cyanoakrylatlim kan alla köpa exakt rätt lim beroende på material och syfte.

Vad du också kan använda superlim för

använd omedelbart lim för sönderrivna naglar som spiklim

Superlim mot blåsbildning

Gitarrspelare plågas ofta av blåsor på fingrarna. För dem är superlim på fingertoppen en snabb lösning. Limmet stelnar och skyddar huden. Vandrare, löpare och stavgångare har också använt superlim med stor framgång för att förebygga eller behandla blåsor. Oroa dig inte, superlim kan enkelt tas bort med aceton. Du kan få ren aceton från järnaffärer eller apotek.

Superlim sparar sönderrivna naglar

Håller dina naglar sönder? Nästa gång detta händer, använd superlim och en bit tepåse för att laga den spruckna nageln. När limmet har torkat, använd en poleringsfil för att släta nageln för att ta bort eventuellt överskott. Applicera sedan ett lager topplack eller nagelhärdare och måla sedan nageln med färgat nagellack.

SOS hjälp med stygnsömmar

använd omedelbart lim mot körningar i strumpor

På grund av sin lilla storlek är superlim en pålitlig liten handväskahjälpare som ska förberedas för alla händelser. Till exempel för att laga ett litet hål i dina strumpbyxor eller att reparera en stege i en tröja eller andra stickade delar. Lägg bara lite lim runt hålet. Detta kommer att hålla ihop fibrerna och förhindra att området expanderar.

Superlim i akvariet

Superlim cyanoakrylat i akvariet under vatten för fisk som är giftfri

Cyanoakrylatlim i gelform (cyanoakrylatgel) används också för att fästa olika sötvattenväxter på stenar eller drivved i akvariet. Även om limmet inte kommer att vara för evigt, är det praktiskt att tynga ner mossor, ormbunkar, anubier och andra akvariumväxter tills de kan hålla sig själva. Och oroa dig inte: det torkade limet är helt giftfritt för dina poolinvånare.

Superlim mot vårtor

Applicera cyanoakrylat omedelbart lim mot vårtor

Vissa kliniska studier visar att vårtor på händer och fötter (plantar eller palmar vårtor) kan avlägsnas framgångsrikt med superlim. En utförd från 2014 till 2016 Studien visar de positiva resultaten för vårtor behandlade med cyanoakrylat och elektrisk tejp. Det översta lagret av vårtan ska hålla sig till isobandet och försvinna efter en till två veckor. Trots de positiva vittnesmålen finns det dock en möjlighet att vårtan återkommer. Det beror på att limmet inte behandlar eller dödar rotorsaken till vårtor – humant papillomvirus (HPV). Så få all information du behöver innan du agerar!