Tvätta vit tvätt – så här kan du bleka tvätten och förhindra att färgen bleknar!

tvätta vita tvätttips behåll färgen

Vita kläder passar alla och de flesta av oss har minst en vit t-shirt eller skjorta i vår garderob. Förr eller senare tappar tygerna dock sin lysande vita färg och börjar blekna. Fläckar är inte heller främmande för vita kläder och kan vara riktigt envisa. Om vita textilier tvättas korrekt kan deras färg bevaras mycket längre. Idag ger vi praktiska tips om hur man tvättar vita ordentligt och skyddar dem från färgblekning. Du hittar också några tips och tricks om korrekt användning av blekmedel i artikeln.

vita tvättkläder bleka ljust vita

Vitt är en symbol för renhet och har en speciell plats i vår garderob. Detta är inte bara färgen på bröllopsklänningen, det är också en av de bästa färgerna för sommaren. Under den varma säsongen bör vita kläder hålla dig sval och bör föredras framför svart. Dessutom är de vita skjortorna en klassiker för kontorsdräkt.

En av nackdelarna med vita textilier är deras känslighet för färgning. Detta betyder dock inte att det vita tyget lättare blir smutsigt, utan snarare att även små fläckar och fläckar på vitt omedelbart märks. Lyckligtvis finns det några metoder som hjälper oss att behålla den vita färgen längre. För att göra detta bör du först överväga några tips om att tvätta och bleka vit tvätt.

Tvätta vit tvätt och bleka ordentligt

hur man tvättar vit tvätt ordentligt blektips

Den allra första frågan som du ställer dig själv innan du tvättar är vilken temperatur som är rätt. Så i hur många grader ska du tvätta vita kläder? Det finns dock inget klart svar här, eftersom tvättemperaturen är nära besläktad med tvättmaterialet. Till exempel bör tvätt av bomull eller linne tvättas i 60 grader, varvid en tvättemperatur på 95 grader också är möjlig för sängkläder, underkläder, handdukar etc. Men när det gäller syntetiska tyger, siden eller ull är temperaturer på 30 till 40 grader vanligtvis bra. Det är viktigt att alltid följa tillverkarens skötselanvisningar. Om tvätten är vit, ställ alltid in tvättmaskinen på högsta tillåtna temperatur.

vit tvätt blekartips blekmedel

Även med noggrann tvätt börjar vita kläder förlora sin lysande vita färg med tiden. Grå slöjor, svettfläckar och till och med gulaktig missfärgning av deodoranten eller parfymformen. Blekning kan hjälpa till med dessa problem. De kemiska produkter som oftast används är syre och klorblekmedel. Kemiska blekmedel är mycket effektiva och enkla att använda, men de kan förorena miljön. Det finns faktiskt några huskurer som också kan användas för att bleka kläder.

tvätta vit tvätt följ skötselanvisningarna vid temperaturen

Tips om tvätt av blek

1. Kontrollera skötselanvisningarna innan du bleker respektive plagg. Om en tom triangel är ritad på den är det tillåtet att bleka. Men om triangeln korsas är det inte tillåtet att bleka och tvätta med tvättmedel som innehåller blekmedel.

2. Om du vill bleka ett plagg för första gången är det lämpligt att göra ett prov i ett osynligt område. Detta kan vara insidan av kragen eller manschetten, till exempel. Hur man avgör om du säkert kan använda blekmedlet.

3. När du har utfört provet, kör tvättcykeln som vanligt. Om du använder syreblekmedel, lägg till det i tvättmedlet i början enligt tillverkarens instruktioner. Om du använder blekmedel innehållande klor, lägg respektive mängd i huvudtvättfacket 5 minuter efter tvättcykelns start.

4. Slutligen torka tvätten som vanligt.

Tvätta vita kläder och förhindra att färgen bleknar

hur ofta tvättar vit tvätt behåller färg

För att behålla den vita färgen på dina kläder längre bör du hantera tvätten ordentligt. Det finns några tips och tricks som kan förhindra att tygerna bleknar och se till att din tvätt lyser vit. Vi sammanfattar dessa nedan.

1. Tvätta vita kläder efter att ha använt dem en eller två gånger

Även om du inte ser det direkt kan smuts och svett göra de vita textilierna gråa eller gula med tiden. Och eftersom mer smuts ackumuleras för varje slitage, rekommenderas det att tvätta de vita kläderna senast efter vartannat slitage.

vit tvätt tar bort svettfläckar

2. Ta bort fläckar så tidigt som möjligt

Färska fläckar från kaffe eller ketchup kan upptäckas omedelbart och tas bort med ett lämpligt medel. Men när det gäller svettfläckar tar det tid att se dem. Därför kan du förebyggande behandla armhålans fläckar från deodorant och svett med en lämplig fläckspray. Spraya bara området och låt det sitta i 15 minuter innan du tvättar skjortan.

tvätta vita tvättsorteringstips

3. Tvätta alltid vit tvätt separat

Även om detta kan verka självklart bör du alltid sortera tvätten noggrant. Färgad tvätt och vit tvätt får aldrig tvättas tillsammans, särskilt vid höga temperaturer. Om några ljusa (men inte vita) kläder ibland hamnar i de vita kan du använda färg och smutsfällor.

4. Använd tvättmedel som innehåller blekmedel

När du köper vitt tvättmedel, se upp för produkter som innehåller blekmedel. På så sätt bleker du kläderna med varje tvätt och ytterligare blekning är för det mesta onödigt.

Tvätta vit tvätt Använd rätt dos tvättmedel

5. Använd rätt mängd tvättmedel

Överanvändning och underanvändning av tvättmedel kan göra vita tyger gråa och smutsiga. Därför måste du alltid följa anvisningarna på förpackningen.

6. Överbelasta inte tvättmaskinen

Många fyller tvättmaskinen så mycket som möjligt för att spara tid och energi. Detta kan dock vara ogynnsamt för tvätten, eftersom det inte kan tvättas helt. Det ska finnas tillräckligt med utrymme i trumman för vatten och diskmedel, så maskinen får aldrig överbelastas. Se också till att en lägre belastning är tillåten för vissa program.

vit tvätt blekning tvätt tips skötselråd

7. Tvätta vit tvätt med högsta tillåtna tvättemperatur

Som nämnts ovan bör tvättemperaturen för vit tvätt vara det högsta tillåtna. Följ anvisningarna på etiketten och du kan inte gå fel.

8. Torka tvätten enligt tillverkarens instruktioner

Torkning spelar också en viktig roll i vita kläder. Om kläderna stannar i torktumlaren för länge kan de se ut slitna över tiden. Ställ in torktumlaren på ett autoprogram som stannar omedelbart när kläderna är torra.

9. Följ dessa tips också när du tvättar sängkläder och handdukar

På så sätt förblir dina sängkläder alltid ljusa vita och handdukarna blir mjuka och fluffiga.

vitt linne hålla vita spetsar tvätt