Vad kan man göra mot mygg i rummet? Så här kan du hitta och bli av med skadedjur

Du är äntligen i sängen och sover när du hör det – den irriterande surringen som bara kan betyda en sak: det finns en mygg i sovrummet. För att förhindra en sömnlös natt och massor av kliande myggbett på morgonen måste du först hitta besväret. Men vad kan du göra med mygg i rummet?

Vad hjälper mot mygg i rummet?

Vad ska jag göra för att bli av med mygg i sovrummet

Svaret på denna fråga beror på om du är i färd med att lösa problemet eller bara letar efter ett sätt att förhindra det. Vi kommer nu att överväga båda fallen lite närmare.

Mygga i sovrummet, vad ska man göra?

Flugtröja mot myggor i sovrummet

Först måste du hitta inkräktaren att hantera. Läs några tips om hur du gör detta snabbare nedan. Men nu till frågan: Det finns många olika sätt att bli av med besväret. Vissa är välkända, medan andra låter lite konstiga eller till och med roliga. Här har vi sammanfattat de mest effektiva av dem:

  • Den gamla goda flugsmattan – lite brutal, men väldigt effektiv. Om du inte har en till hands kan du använda en trasa, en ihoprullad tidning eller en toffel (se upp för väggfärg!)
  • Dammsugare på och jaga mygg. Denna metod är kanske inte särskilt populär bland grannarna nere, särskilt mitt på natten.
  • Fyll doftlampan eller diffusorn med eterisk olja som citrongräs eller citron eukalyptus och slå på den. Så insekterna kommer inte för nära dig och du kan njuta av en vilsam sömn utan irriterande surrande och myggbett.

Så du kan förhindra mygg i rummet

Vad hjälper mot mygg i rummet Myggnät över sängen

Det finns inget bättre skydd än förebyggande. Det bästa är att inte släppa in myggorna i rummet i första hand. För att göra detta, bygg insektskärmar i fönstret eller undvik att öppna fönstret och dörren på kvällen. Om myggorna fortfarande hittar ett sätt hjälper följande avstötningsmedel och metoder.

  • Fyll din lägenhet och särskilt sovrummet med husväxter som håller myggor borta. Om du lägger dessa på fönsterbrädan, kommer myggorna med största sannolikhet att flyga genom ditt fönster. En annan möjlighet erbjuds av köttätande växter som hanterar insekterna i deras ställe.
  • Sov under ett myggnät. Skyddssängar ser inte bara vackra ut, de är också praktiska, särskilt på sommaren. Så skadedjuren kan inte längre störa din sömn.
  • Sätt en fläkt bredvid sängen. Det håller dig sval under de varma sommarnätterna och distraherar myggorna från deras mål.
  • Sätt i en anti-myggplugg i uttaget. Det är en biocidförångare som är ofarlig för människor. Det är dock inte tillrådligt att använda myggpluggar i barnrummet.
  • Använd ultraljudsmaskiner för att köra bort myggor från sovrummet. Dessa visar sig vara mycket effektiva, men driver vanligtvis också bort nyttiga insekter.
  • Bygg en myggfälla av en avskuren plastflaska, farinsocker, jäst och vatten. Detta lockar myggarna direkt och du kan somna om.

Vad kan jag göra med mygg i rummet Myggfälla DIY

Tips om hur man hittar mygg i rummet

Närbild på en mygg i rummet

De mest aktiva tiderna för mygg är de ljumma kvällstimmarna och den tidiga natten. De höga temperaturerna under dagen kan vara dödliga för de små skadedjuren, varför de letar efter en sval gömställe under dagen där de sover. Om du är säker på att det finns myggor i rummet kan du förmodligen hitta dem i vägg- och takhörnen samt mellan, under eller bakom möblerna under dagen.

En mygg i rummet är en garanti för en sömnlös natt. Åtminstone tills du hittar dem. Det enklaste tillvägagångssättet när du hör en mygg på natten är att slå på lampan. Om myggen inte har hittat ett bra gömställe kommer det att visa sig.

Följande två metoder kan också hjälpa dig att hitta den irriterande myggen snabbare.

Ficklampans metod

Hur mygg kan hittas i rummet på natten

Slå på en ficklampa när du hör talesignalen. Rikta ficklampan direkt mot väggen så att strålen är i en rak linje tvärs över väggen. Var noga med alla skuggor. Om myggan är på väggen, kommer dess skugga att vara mycket stor. (Det är här fysiken kommer in.) Du kan också vrida ficklampan åt alla håll tills du hittar myggan.

Skärmmetoden

Vad ska man göra mot mygg på natten hur man hittar den irriterande myggan

Du behöver en smartphone eller surfplatta för denna metod. Du behöver inte ens gå upp ur sängen för detta. Så lägg dig i sängen på ryggen och lägg din surfplatta eller telefon på bröstet med skärmen påslagen och mycket ljus (surfplattor fungerar bäst här). Om du har ett ljust eller vitt lakan, böj knäna och lyft upp det så att arket syns när du tittar rakt fram. Detta gör myggan mer synlig. Föreställ dig ditt fack som en scen och ditt vänta blad som en bakgrund. Ta nu ett djupt andetag och andas ut mot tabletten på bröstet. Koldioxiden i ditt andetag, förutom ljuset, kommer att locka myggan. Spela nu att vänta. Myggen hittar vägen till dig och kanske till och med landar direkt på surfplattan. Då är det din tur.