Gör om din lägenhet med färg: vilka färger passar till vilket område?

redesigna lägenhet färg mörkgrön modern

Har du sett tillräckligt med de gamla väggfärgerna och möblerna och vill göra om din egen lägenhet? Om en totalrenovering inte är nödvändig och du har en begränsad budget, kan du överväga en ny inredning med färg! Även med en ny väggfärg i interiören kan din lägenhet omdesignas och fräschas upp. Oavsett om det är blågrönt, skiffergrått, pastellblått eller pulverrosa – möjligheterna är nästan obegränsade.

färger i vardagsrummet kombinationer

Valet av färger i inredningen har ett starkt inflytande på den totala effekten av rummet. Oavsett om du målar om alla väggar eller bara lägger till några accenter här och där, kan rummen enkelt byggas om med färg. Det här inlägget kommer att ge dig många användbara tips för att välja rätt färg när du gör om ditt hem. Låt dig inspireras av de coola inredningsidéerna i vårt bildgalleri!

Designa entréområdet med en djup grågrön

Entré för att göra om lägenheten grågrön väggfärg

När du kommer in i lägenheten är det första dina gäster ser ingången. Därför bör du definitivt inte försumma att inrätta detta område. Men man måste erkänna att området bakom ytterdörren i de flesta fall inte imponerar med sin inredning eller design. Men saker ser annorlunda ut när färgen spelar in. Här kan du uppnå mycket med rätt färgval och göra ett gott intryck vid entrén. Om du målar väggarna i entréområdet till exempel en djup grågrön, kommer du säkert att göra mål direkt efter att du kommit in.

Denna speciella ton kan perfekt kombineras med hallmöbler i vitt eller mörkgrått, och skulle harmonisera lika fint med vit panel på väggen. Om du väljer en iögonfallande färg som grågrön, är det bättre att lämna taket vitt.

Färgglada väggar och dekorationer gör susen i korridoren

korridorsform färg grön vägg färgglada accenter

En annan bra idé för entréområdet erbjuds av livliga färger, som ger mer pepp i detta annars dystra rum. Och inte bara väggarna är avsedda här. Även med några färgglada väggkrokar och dekorationer kan du skapa en fräsch, stämningsfull atmosfär. Men om väggen är målad i en livlig färg som denna svala gröna nyans kan effekten förbättras avsevärt. En korridordesign i fräscha färger skapar en bra atmosfär både på morgonen när du lämnar huset och på kvällen när du kommer hem.

Måla vardagsrummet en vintage nyans av blått

rum design färg vardagsrum blå vägg soffa vintage

Att få lite vintage -stil till dina egna fyra väggar är alltid en snygg inredningsidé. Särskilt i vardagsrummet kan vintageelement tas fram särskilt bra vid inredning. En Chesterfield-soffa skapar till exempel en nostalgisk känsla i inredningen och är ett riktigt blickfång i vardagsrummet. För att få retrodesignen att sticka ut kan du matcha väggfärgen med soffans färg. I exemplet ovan används en ljusare nyans av blått, som står i kontrast med den mörkblå sammet i soffan. På detta sätt lyfts möblerna fram och presenteras som stjärnorna i vardagsrumsinredningen.

Skapa en varm atmosfär med en mörk ton

redesigna lägenhet färg vardagsrum mörkbrun

Vardagsrummet anses vara ett av de områden i hemmet där du kan koppla av och samlas med familj och vänner. Därför bör detta rum andas mysighet och bjuda in dig att dröja kvar. Med en mörkbrun ton för väggen kan du ge vardagsrummet värme och skapa en oas av välbefinnande. Om ljusa färger dominerar i möblerna i vardagsrummet, tar en mörk ton dem fram. På så sätt kan du bara göra om lägenheten med en ny väggfärg.

Designa ett modernt vardagsrum med taupe

taupe färg vardagsrum redesign idé

Vem sa att grå är en rent cool färg? Egentligen visas grå i många olika varianter och kan till och med få ditt vardagsrum att se varmare ut. Den grå nyans som skapar önskad effekt är taupe. Detta är en färg mellan brunt och grått som ser särskilt modernt ut och erbjuder en bra rymdlösning för vardagsrummet. Om du bestämmer dig för att måla väggarna i denna ton, kan du göra om lägenheten utan att byta möbler.

Gör om möbler med färg eller lack

redesigna lägenhet redesigna möbler specialfärg

Om du vill göra om lägenheten och få nya färger till interiören, behöver du inte nödvändigtvis måla eller papper väggarna. Möbler kan också omformas med färg och ges nytt liv. Om du till exempel tycker att den industriella stilen är fascinerande kan du behandla en gammal möbel med en speciell lack och ge den ett nytt liv. Du kan hitta speciella färger och fläckar för åldrande möbler i alla järnaffärer.

Om du har bestämt dig för att göra om en möbel med en speciell lack, är det inte tillrådligt att börja med de stora möblerna. Det är bäst att prova tekniken på ett litet sidobord eller skänk som finns i korridoren eller under trappan. Så du bör först avgöra om du gillar effekten innan du använder den för att designa matbordet eller garderoben. Om du väljer effektlack eller färg bör du i sin tur anpassa detta till väggfärgen och till befintliga möbler i detta rum.

Täck kylaren med färg

renovera radiatorfärg röd accent

Många av oss har dem hemma. De oattraktiva vita radiatorerna, som dock fyller en viktig funktion i interiören. Men du bör inte nödvändigtvis leva med radiatorernas oansenliga optik. Vissa klädde dem med trä, andra skapar en plats på dem. En annan idé som vi bara älskar skulle vara att måla radiatorerna i en annan färg. På detta sätt kan accenter ställas in i rummet och det annars fula systemet kan omvandlas till en atmosfärisk blickfångare. Det bästa sättet att göra detta är att använda en ljus färg som röd och kombinera den med andra element som följer med den. För en ännu vackrare effekt bör väggen också målas i en pigg färg.

Gör om lägenheten med pastellfärger i matsalen

matsal pastellvägg färg vit möbler

Om du vill fräscha upp matsalen och göra den elegant och modern samtidigt, så är pastellfärger precis vad du behöver. Några känsliga toner för väggarna och möblerna förvandlar matplatsen till ett rum fullt av liv och ljusstyrka. Olika pastellfärger som till exempel ljusbeige och pastellrosa kan underbart kombineras med varandra och skapa en underbar ensemble. Livliga accenter i gult eller blått kan göra matsalen i pastell lika stämningsfull.

redesigna lägenhet matsal pastelltoner

För en fin helhetsbild kan du måla både väggar och möbler i pastellfärger. En sådan färgkombination ser särskilt livlig ut i rummet och skapar en lekfull atmosfär. Mörka färger hör helt enkelt inte hemma i ett sådant rum. Element av trä, å andra sidan, som ett trägolv, passar perfekt till det.

Våga designa inredningsutrymmen med färg också i köket

Redesign lägenhet måla kök röda väggar

Bara för att köket bara används för matlagning och frukost betyder inte att inredningen i det här rummet ska vara tråkig. Exakt tvärtom! Atmosfären i köket måste vara inbjudande så att du kan känna dig bekväm medan du lagar mat. Om köket är öppet bör inredningen samordnas mellan alla områden i det öppna vardagsrummet.

måla väggar kök blå rostfria bänkskivor

För att också ge stil till detta rum kan du välja en original väggdesign. Det enklaste sättet att uppnå detta är naturligtvis med färg. I exemplet ovan är väggarna målade skifferblå för att markera köksmöblerna i rostfritt stål. På så sätt lossnar atmosfären och tack vare den blå färgen skapas en avslappnad känsla.

Måla en tegelvägg med färg

Tegelvägg sovrum remodel färg grå

Oavsett om det är i sovrummet eller i vardagsrummet, ser en tegelvägg alltid effektiv ut i interiören. Men om du vill designa det på ett modernt sätt kan rummets effekt ändras helt med ett lager färg. Röda tegelstenar ser till exempel rustika ut, men om du målar dem en grå nyans får rummet en industriell känsla. Dessutom är mörkmålade tegel för närvarande en trend som du kan prova själv hemma om du vill göra om din lägenhet.

Skifferblå för väggarna i barnkammaren

redesigna barnrumsvägg färg grå lila

Med mättade färger kan du göra om din lägenhet och skapa en mycket speciell atmosfär. Slående färger är ett måste, särskilt i barnrummet, eftersom de stimulerar fantasin hos de små. Men om du vill avvika från det klassiska pulverrosa för flickrummet, är skifferblått ett bra alternativ. Färgen ger rummet stil utan att falla in i klyschan rosa.

Gör om lägenheten med en blandning av pastellfärger i flickrummet

redesigna barnrumsfärg pastelltoner geometriska motiv

Även om pastellfärger inte är ett måste i barnrummet, kan du uppnå en stor rumslig effekt med en framgångsrik färgkombination av olika pastelltoner. Till exempel kan du välja blått, lila och rosa i pastellfärger och använda varje färg för ett separat område i rummet. Till exempel kan sovplatsen målas i avslappnat blått, lekområdet i atmosfäriskt lila och studieområdet i mjukt rosa. Om du kombinerar dessa färger med rätt möbler skapas en underbar helhetsbild i flickans rum.

Leva upp tvättstugan med färg

redesigna lägenhetsväggar tvättrumsfärgfärg

Och varför ska hyllorna i tvättstugan vara färglösa? Dessa kan också krydda om du gör om din lägenhet. Du bestämmer själv om lekfulla färgkombinationer eller en neutral blandning av färger. Med pigga färger i tvättstugan eller i förrådet blir hushållssysslorna definitivt trevligare.