Modernisera din lägenhet: steg för steg till ett mysigt hem

Väggfärgen har bleknat, möblerna – gammaldags och rumslayouten är allt annat än funktionell? Till och med den vackraste interiören har kommit igång på flera år och sedan undrar många ägare hur de kan modernisera sitt hem utan mycket ansträngning. Vi förklarar för dig vad som är viktigt när det gäller modernisering och hur du kan få mer livskvalitet i ditt hem med ett framgångsrikt rum och inredningskoncept.

Modernisera din lägenhet: Bra planering är allt och slutligen

Modernisera din lägenhet, måla väggarna Tips

Bra planering är mycket viktigt för slutresultatet. Om du vill modernisera din lägenhet bör du först rita upp en skiss med exakta mått och tänka på vad du vill ändra i fördelningen av utrymmet. Redan innan moderniseringen börjar bör du avgöra vad dina levnadsbehov är. En tydlig definition av mål och skapandet av en projektmapp med foton av golv, väggar, inredning kommer att vara till stor hjälp under renoveringen.

Modernisera lägenhetsplanering och materialval

Ägaren bör då söka råd om huruvida de önskade ändringarna är strukturellt möjliga och vilka tillstånd som krävs för detta. Det viktigaste här är att inte spara pengar i fel ände och få lägenheten undersökt av en arkitekt innan byggnadsarbetet påbörjas. Detta är det enda sättet att identifiera dolda brister i god tid, vilket kan påverka budgeten ytterligare. Beroende på om och vilka byggnadsarbeten som är nödvändiga kan de tillhörande kostnaderna tydligt anges.

Modernisera ditt hem Idéer och tips för renovering

Modernisering är dyrt, varför det vanligtvis utförs vart 20: e år. Den som investerar så mycket pengar och tid i byggnadsarbetet bör definitivt skydda slutresultatet. En hemförsäkring täcker många skador upp till önskat försäkringsbelopp.

Modernisera din lägenhet: i flera steg till din drömlägenhet

Modernisera Lägenhet Inred sovrum Tips

Beroende på hur gamla väggar, golv, isolering, ytterdörr etc. ska följande moderniseringsarbete utföras:

1. När du renoverar en gammal byggnad är det första du behöver göra att byta elsystemet, vattenledningarna och den inre isoleringen (om sådan finns) eller installera nya.

2. Det andra steget till ett drömhem är bra isolering. Entrédörren och fönstren av hög kvalitet spelar en avgörande roll i detta. Även om de är dyrare att köpa, är investeringen definitivt värt det, eftersom livslängden är över 30 år.

Lägenhet modernisera idéer för ombyggnad av kök

3. Värmesystemet måste också moderniseras och radiatorerna byts ut vart 15: e år. Det är därför värt att ta reda på mer om detta innan byggnadsarbetet påbörjas och eventuellt köpa nya radiatorer.

4. Väggar och golv måste tåla mycket genom åren. Golvet i synnerhet ska vara robust och lättskött men samtidigt se bra ut. Ett trägolv eller parkett kan användas i mer än 40 år om det sköts på rätt sätt, medan naturligt stengods och kakel kan hålla i över 35 år. Professionellt putsade väggar måste målas om eller tapetseras vart tredje år.

Modernisera lägenhet Renovera badrum med duschzon

5. Badrummet och köket renoveras vart 20: e år. Om du vill spara pengar kan du göra det själv eller massproducera det. Alternativt kan endast fronterna på köksskåpen och badrumsmöblerna bytas ut. Små reparationer eller renoveringsarbete krävs också i badrummet: duschar, duschhuvuden, gardiner etc. bör bytas ut var 8-10 år.

6. Modernisera lägenheten med ett smart hemsystem. Tack vare funktionella kompletta lösningar kan du eftermontera belysning, termostater och till och med köksapparater med sensorer och styra dem via appen.

7. Möbler och dekorationer kommer sist. De är en smaksak och kan enkelt bytas ut mot nya om du vill.