Planera sittfönster: En fönsterbänk förlänger boytan utåt

Så snart det blir kallt ute föredrar vi att stanna inne och titta på naturen. En fönsterbänk är den perfekta platsen att koppla av och lovar trevliga timmar med en bok i handen. Många designalternativ finns – med en hylla, med förvaringsutrymme, platsbesparande eller generös. Det finns en lämplig lösning för varje livssituation. Om du planerar ett sittfönster finns det dock några saker att tänka på. Vi förklarar hur du designar ett mysigt och funktionellt fönstersäte och vad du bör vara uppmärksam på och visar dig 30 inspirerande idéer för mysiga och moderna fönstersäten.

Planering och design av sittfönster: Det finns tre versioner att välja mellan

Windowsill med förvaringsutrymme under och plats för radiatorer

Sitter bekvämt i ditt eget vardagsrum med en kopp kaffe och en fin bok och njuter av den vackra naturen utanför: Många byggare drömmer om ett panoramafönster med en fönsterbänk. För att förverkliga drömmen om en mysig sittgrupp vid fönstret behöver du faktiskt inte ett panoramafönster eller en bred fönsterbräda. För med rätt möbler kan du fejka utseendet. Montera en fönsterbänk precis framför fönsterbrädan och anslut den till en hylla eller inbyggd garderob som ramar in fönstret. På så sätt skapar du inte bara ytterligare sittplatser och vilutrymme, utan du kan också visa din boksamling eller små statyer eller andra dekorativa bitar och naturligtvis dina familjefoton. En sådan fönsterbänk passar harmoniskt in i möblerna och blir ett element i inredningen. Naturligtvis kan du designa utrymmet under bänken som du vill. Ett sittfönster med förvaringsutrymme för sittdynor, serveringsbricka och mysiga överkast är förstås något speciellt.

Designa sittfönster i en fönsternisch

Bygg ditt eget träfönster med fönsterbänk

Alternativt kan du skapa en fönsternisch genom att konvertera den. En djup bänk passar in i denna nisch, som du kan använda som en dagsäng, sittgrupp för gäster eller ett hemmakontor i boho -stil. Om du väljer det här alternativet bör du planera för ett sittdjup på minst 60 cm och ersätta det gamla fönstret med en välisolerad modell. Tre-kammars fönstersystem erbjuder tillräcklig isolering och garanterar att du kommer att känna dig bekväm utanför även under minusgrader. Så att inget stör den fria utsikten, välj antingen fast glasruta eller dela fönstret i två. Överst kan du montera ett bottenhängt fönster som öppnas utåt. På så sätt kan du ventilera och samtidigt sitta vid fönstret och rengöra fönstret. Den nedre halvan ska inte öppnas. Så det kan fungera som ett fallskydd.

Designa sittfönstret med en bred fönsterbräda

Planera sittfönster i boho -stil och bygg dem själv av trä

Om byggnaden har tjocka ytterväggar kan du integrera ett sittfönster under en renovering. Om det här sätesfönstret ligger på bottenvåningen behöver du ingen fallskyddsanordning. Ännu mer – med skjutbara glasdörrar kan du skapa en sömlös övergång mellan inomhus- och utomhusområden och därmed slå samman gränsen mellan hus och trädgård. För att fönstersätet ska kunna installeras på ett riktigt funktionellt och säkert sätt krävs dock en professionell design.

Planera sittfönster med hyllor och förvaringsutrymme

Planera sätesfönster med ett hyllsystem och bygg förvaringsutrymme efteråt

Nischer och hörn kan omvandlas helt med individuellt anpassade inbyggda möbler. Även om fönstret är relativt litet är det inget fel med att installera en hylla som går ihop till en bred fönsterbräda. På så sätt kan du spara dig själv dyrt och tidskrävande renoveringsarbete och sedan ha ytterligare sittplatser. Denna variant är idealisk för vardagsrum med många fönster som rymmer matplats, kök och vardagsrum. Vid behov kan du använda fönsterbänken som en extra sittplats för matbordet.

Utanför sittfönster: När fönsterbänken smälter direkt in på terrassen

Planera sittfönster och utforma dem med tillgång till trädgården

Om du är en av de lyckliga ägarna till ett nytt hem med generösa fönster, är nästa idé för dig. Den kombinerar en bänk som fungerar som en trappa till den angränsande terrassen. Dörrarna öppnas utåt så att du kan sitta eller ligga bekvämt på fönsterbänken och terrassen fortfarande är lättillgänglig. Det breda sätet erbjuder tillräckligt med plats för hela familjen och även för gäster.

Panoramafönster med säte

Planera och designa trä sittfönster med hyllor och förvaringsutrymme

Panoramafönster ger en stor vy och är därför ett populärt inslag i modern arkitektur. Till skillnad från fönster från golv till tak, som är uppdelade i flera skärmar, består panoramafönster av en stor glasyta utan stänger. Om du har en extra bred fönsterbräda i sitshöjd erbjuder du den perfekta platsen att koppla av. På så sätt kan de boende njuta av naturen ute under alla årstider och i alla väder utan att behöva avstå från den mysiga värmen i sitt eget hem. Förvaringsutrymmet runt fönstret ger plats för tidskrifter och böcker.

Ramlösa hörnfönster

Designa träfönster med förvaringsutrymme

Ramlösa hörnfönster har haft stor popularitet de senaste åren. De används främst i sovrummet eller i barnrummet. Dessa hörnfönster har vanligtvis ingen öppningsram och är gjorda av säkerhetsglas. Ett säte som vrider hörnet och sedan blir till en bokhylla är det perfekta komplementet till ett sådant bildfönster.

Förvandla små nischer till mysiga läshörn

Gör fönstersätet mysigt som en dagsäng

Små nischer med fönster i korridoren kan omvandlas till mysiga läshörn på nolltid. Montera helt enkelt en träskiva, lägg till tjocka kuddar och lägg ett litet bord bredvid. En fläcklarmatta håller dina fötter varma och avrundar den snygga ensemblen.

Sittfönster med utsikt över innergården

Utforma fönstersätet med utsikt utåt mot innergården

Ett sittfönster som vetter ut mot skogen eller havet är förstås något speciellt. Men även om huset ligger i ett tätt bebyggt område behöver du inte klara dig utan den mysiga sittgruppen vid fönstret. I det här fallet bör du dock planera sittfönstret så att det vetter mot baksidan eller innergården. Så du kan njuta av och beundra din egen oas av fred mitt i storstaden året runt.

Designa utsidan av fönstret

Sittfönster utanför i trädgården bygger idéer från moderna arkitekthus

Fönsterbrädan behöver inte alltid vara inuti. Om fasaddesignen tillåter kan du designa ett fönstersäte utanför. Denna variant är perfekt för stadsvillor på små tomter. Det finns vanligtvis knappt utrymme kvar för en trädgård och byggarna måste leta efter platsbesparande lösningar. En fönsterbräda kan ersätta sittgruppen med stolar i trädgården. Ännu mer – fönsterbrädan är täckt och skyddar den från de starka solstrålarna på sommaren och från regn och snö på vintern. Eftersom den är ansluten direkt till fasaden behöver du ingen uppvärmning på hösten.

Planera sittfönster: ett annat sätt att arbeta hemma

Planera sittfönster och designa dem senare

Alla som arbetar hemma vet hur viktigt ett snyggt inrett hemmakontor är. Oavsett om det är ett mottagningsrum för kunder eller bara för att koppla av emellan: Ett brett sittfönster erbjuder många designalternativ.

Vare sig som ett extra säte eller som en accent i vardagsrummet: Ett sittfönster har blivit en oumbärlig del av det moderna livet. Låt dig inspireras av förslagen till en funktionell och mysig inredning och iscensättning av en sådan fönsterbänk och designa din egen oas av fred.

Fönsterbänk för fritidshuset i skogen

Sittfönster med fönsterbrädan av natursten som inslag i inredning

Även i en liten nisch finns det alltid plats för en mysig fönsterbräda

Återskapa ett fönstersäte. Idé för ett litet fönster i vardagsrummet

Bibliotek med generöst inglasade fronter och en bekväm bänk vid fönstret

Design fönsterbänk med förvaringsutrymme i biblioteket hemma

Sittfönster med förvaringsutrymme

Planera ett fönstersäte med förvaringsutrymme och utsikt över trädgården

Sittfönster och trappsteg samtidigt

Efterföljande byggnad av sätesfönster Idéer till fönstersitsbänk med trappsteg

Fönster i en klassisk byggnad

Bygg din egen träbänk med förvaringsutrymme

Fönster med bänk

Bygg en bänk vid fönstret med hjälp av nischer och hörn

Fönstersätet är sömlöst anslutet till trädgården

Bygg ditt eget sittfönster med förvaringsutrymme under och utsikt över trädgården

Smalt och högt fönster 

Bygg sedan sätesfönster själv i hörn och nischer

Sittfönster bredvid spisen

Fönsterstol med förvaringsutrymme bredvid eldstaden och vägghyllan

Fönsterstol i vardagsrummet

Fönsterstol med förvaringsutrymme och träbänk i vardagsrummet i modern lägenhet

Fönsterstol med hylla

Designa en träfönster med en hylla

Arkitekthus med fönstersäte av trä

Planera sittfönster och bygg dem senare med ett metallhyllesystem

Fönsterstol i biblioteket i ett arkitekthus

Sittfönster med hylla i skåp hemrum med högt i tak

Fönsterstol och inbyggd garderob i sovrummet

Kombinera sittfönstret i sovrummet med förvaringsutrymme och garderober

Fönsterbänk på hemmakontoret

Idé för en träbänk i skåpet

Planera fönstret: Mysiga sittdynor och överkast garanterar mer komfort

Bygg fönster och ordna en plats med en mysig filt och kuddar och ett soffbord

Designa en fönstersits i boho -stil

Fönsterstol i boho -stilplan och designidéer