Snedtak är inte längre en nackdel! Så här kan du skapa en studie med snedtak

Lägenhetssökningen har tagit för lång tid och de enda billiga erbjudandena på listan har snedtak? Vi känner alla till problemet, men det sluttande taket bör inte nödvändigtvis vara en nackdel. Skickligt inredda rum med lutningar utstrålar en underbar atmosfär och förmedlar en känsla av mysighet. Särskilt de som behöver en liten arbetsplats hemma, men inte vill ta upp en hel plats för det, bör se fram emot snedtak. Eftersom området under taket erbjuder en mängd idéer för ett funktionellt hemmakontor. I dagens artikel avslöjar vi hur du kan skapa en praktisk studie med sluttande tak!

Utnyttja sluttande tak optimalt vid inredning

Ställ in ett ljust hemmakontor med sluttande tak

Om du tittar närmare på ett rum med sluttande tak kan du verkligen känna känslan av trygghet och komfort som det förmedlar. Det råder ingen tvekan om att backar är en utmaning när man inreder en vinds lägenhet. Med några knep kan dock området under taket göras riktigt praktiskt och mysigt. Med lämpliga inbyggda skåp kan sluttande tak erbjuda mycket extra förvaringsutrymme och därmed bidra till mer ordning i dina egna fyra väggar. I den här artikeln tittar vi närmare på inredningen av en studie med sluttande tak.

Studien med sluttande tak – ljus, praktisk och mysig!

Inredning av en lägenhet på översta våningen Tips för studier

Idag måste många jobba hemifrån, vilket ökar behovet av ett ordentligt hemmakontor. Alla som någonsin har försökt sitta och arbeta bekvämt i soffan med sin bärbara dator vet att produktiviteten helt enkelt inte är tillräckligt hög. En lämplig studie, eller åtminstone en liten arbetsplats, rekommenderas därför.

Tips för hemmakontor med snedtak i möbler

Vinden är faktiskt idealisk för ett hemmakontor. Nyckelordet här är: vila. Vanligtvis är detta utrymme långt från vardagsrummet, barnrummet och köket, vilket skulle hålla uppmärksamheten störd till ett minimum. Om kontoret med sluttande tak är praktiskt beror på förhållandena i rummet.

Hur praktisk är studien under taket?

Förlängning av vindrummet studietips lagringsutrymme

Huvudfrågan här är: finns det tillräckligt med ljus på vinden? Bra ljusförhållanden är ett måste i studien. Helst har loftet en eller flera takfönster som fyller rummet med tillräckligt med dagsljus under dagen. Om det inte finns något (stort) takfönster kan du fortfarande sätta upp en studie på vinden, men du måste överväga lämplig belysning.

Förlänger loftet Kontor med sluttande tak

Taket som är för lågt på vissa vindar utgör en ytterligare utmaning vid utbyggnad av detta rum. Minsta höjd på 1,80 meter krävs för att stå. För att lagligt omvandla översta våningen till ett bostadsutrymme måste rumshöjden vara minst 2,30 meter. Det finns dock inga specifika krav för användning som hobbyrum, lekrum, bibliotek eller privat kontor.

Konvertera den gamla vinden till ett hemmakontor!

Ställa in vinden hemmakontor Tips expansion

Har lägenheten eller huset en liten vind som bara används för att torka kläder eller som förråd? Med en loftsförlängning kan detta rum förvandlas till en praktisk studie. Tänk på installation av fönster, värmeisolering och el- och vatteninstallationer på vinden.

Studera med sluttande tak-att planera korrekt är allt och slutligen

Skapa en studie Utnyttja det sluttande taket optimalt

Om du vill omvandla området under taket till en praktisk arbetsplats bör du utnyttja det tillgängliga utrymmet optimalt. Var ska jag placera skrivbordet? Hur kan jag skapa mer lagringsutrymme? Vilka färger och möbler är bäst för en så liten studie? I det följande har vi sammanställt några idéer och tips om hur du sätter upp vinden som en praktisk och mysig arbetsplats med sluttande tak.

Skapa en arbetsstation nära fönstret

Ställ in studie under takfönsterljuset

Alla som har ett kontorsjobb och sitter i en stol framför datorn i cirka åtta timmar varje dag vet hur viktigt naturligt ljus är när man arbetar. Brist på ljus kan inte bara skada ögonen, utan i värsta fall leda till väderrelaterad depression, särskilt under den kalla årstiden. För att skapa de perfekta ljusförhållandena på hemmakontoret bör du utforma arbetsplatsen nära fönstret. Om det finns ett takfönster är området direkt under fönstret den perfekta platsen för skrivbordet. Så du kan arbeta i naturligt ljus under större delen av dagen.

Ju mer dagsljus, desto bättre

Kombinera fönster med takfönster på kontoret med sluttande tak

Om du fortfarande är i planeringsfasen för din vind kan du säkerställa mer dagsljus om du planerar ett fönster på knäet utöver takfönstret. Knäpinnen är det raka väggområdet under lutningen, som kan ha olika höjd beroende på taktyp. I de fall där det inte finns någon knäpinne alls kan ett fönster byggas in i gavelväggen istället.

Placera skrivbordet på knäpinnen

Inredning av en arbetsplats med snett tak tipsar belysning

För att använda området under taket optimalt kan du placera skrivbordet med långsidan på knäpinnen. Ju högre knä, desto bättre. I det här fallet bör du också överväga taklutningsvinkeln. Detta avgör hur djupt bordet ska vara så att det finns tillräckligt avstånd från huvudet till väggen.

En lång bordsskiva för arbetsplatsen under taket

Inredning enkelt och praktiskt i studien under taket

Om knäet är för lågt kan bordet ställas mot gavelväggen istället. På så sätt kommer ljuset från takfönstrets sida, vilket minimerar skuggor på arbetsdokument och reflekterande bländning på skärmen. Med detta arrangemang bör skrivbordet vara tillräckligt långt för att erbjuda tillräckligt med utrymme trots den sluttande väggen.

Hörnbord för en liten arbetsplats med sluttande tak

Böjt hörnbord för arbetsrum med sluttande tak

Hörnbord är ett platsbesparande alternativ om området under det sluttande taket är för smalt. Med en liten arbetsstation i hörnet kan det tillgängliga utrymmet utnyttjas optimalt. Gavelväggen erbjuder fortfarande bra förvaringsutrymme – hyllor och lådor kan byggas in så att allt du behöver är snyggt stuvat undan.

Inred en studie med ett sluttande tak enligt Feng Shui

Takfönster för mer ljus på vinden Hemmakontor

Vill du inrätta ditt hemmakontor enligt Feng Shui -undervisningen? Sedan bör du ställa upp skrivbordet i mitten av rummet, om det finns tillräckligt med utrymme på vinden. När du sitter bör du fortfarande ha dörren i sikte och ljuset ska helst komma ovanifrån eller från sidan, men inte bakifrån. Om bordet ställs upp i mitten av rummet kan området under det sluttande taket användas för ytterligare förvaringsutrymme.

Skapa förvaringsutrymme på sluttande väggar

Optimal användning av förvaringsutrymme på arbetsplatsen med sluttande tak

När det gäller förvaringsutrymmet i en arbetsrum med sluttande tak bör du arbeta med förhållandena i rummet. I princip kan hyllor byggas in i varje hörn och nisch där till exempel böcker och dokument kan stuvas undan. Rullbara hyllor och flexibla rullbehållare är lika lämpliga för en liten studie. Detta förvandlar lagringsutrymme från en utmaning till barns lek.

Arbetsplats i vardagsrummet med snett tak

Ställ in hemmakontor i ett rum med snett tak

Om du inte har ett separat rum för ditt hemmakontor kan du också skapa en liten arbetsplats i vardagsrummet med sluttande tak. För att optiskt skilja hemmakontoret från resten av rummet kan du överväga en lämplig partition. Skiljeväggar är perfekta som bokhyllor och kan inte bara vara praktiska utan också ha en dekorativ effekt.

Vilken väggfärg för arbetsrummet under taket?

Skylight är en bra lösning för en studie under taket

Vindar anses vanligtvis mörka och oinbjudande. Därför rekommenderas inte mörka färger alls vid installation. Om du lägger upp studien under taket är det bättre att välja vit färg på väggar och möbler. Ljusa väggar förstorar rummet optiskt och ger mer ljusstyrka. Framför allt bör väggen som det sluttande taket ligger på målas ljust. Detta skapar en bra arbetsmiljö och lämnar utrymme för eftertanke.

En stämningsfull dekoration får inte saknas

Ställ upp och inred som hemmakontor på loftet

Hemmakontoret måste vara ljust, men inte sterilt. Trevlig tapet (men inte på den sluttande väggen), en liten tavelvägg och några krukväxter skapar en trevlig atmosfär och gör den tid du spenderar mycket trevligare.

Studera med sluttande tak för 2 personer

Ställ in studie för 2 personer på vinden

Måste du arbeta hemifrån med din partner samtidigt? För att hålla tvister om vem som sitter var till ett minimum kan du skapa en studie för 2 personer. En rymlig vind är ett utmärkt alternativ här. Det är bättre att ordna arbetsstationerna med ryggen mot varandra för att undvika eventuella störningar.

Inget dagsljus på vinden! Vad ska man göra?

Förlängning av vindsrummet för inredningstips

Vissa vindar är utformade utan fönster alls eller har bara ett litet takfönster, vilket inte räcker för en bra arbetsmiljö. Om så är fallet för dig också kan du antingen installera ett större takfönster, vilket är ganska dyrt, eller tänka på bra belysning av rummet. Se till att det finns tillräcklig grundbelysning och komplettera den med olika direkta ljuskällor. En flexibelt justerbar skrivbordslampa är den viktigaste direktljuskällan i studien.

Gör området under taket multifunktionellt

Inrätta en studie på loftet Tips för snedtak

Du kan bara inte arbeta, du behöver också avkoppling och underhållning. Om din vind är tillräckligt stor kan du också sätta upp ett litet hobbyrum eller ett mysigt läshörna utöver arbetsplatsen. Det rekommenderas dock att arbetsplatsen inte vetter mot nöjesområdet, annars blir det svårt att koncentrera sig medan du arbetar.