Köksö med matplats – praktiska alternativ för att göra om matsalen

minimalistisk köksö med matplats som ett praktiskt alternativ för att göra om matsalen

En praktisk köksö med matplats kan bli en mycket funktionell och vacker mittpunkt i din köksdesign. Således kan ditt kök få en av de mest populära funktionerna i en modern matsal. Vem säger att det är dåligt att äta i köket? Numera finns det många människor som har en hög nivå av fritid och utrymme. Du ger upp den formella matsalen och njuter av köket som stödpunkt för matlagning och ätning. En smart och vacker köksö med matplats kan också möta alla dina kök och matsalsbehov. Det hjälper dig att kombinera det bästa från två världar.

Integrera köksö med matplats

lägenhet med modernt kök och designerstolar runt köksön med matplats i förlängning

Oavsett om du gör en renovering eller letar efter en liten förändring, finns det några tips du kan använda för att integrera mat i din ö och matplats utan att påverka din matlagning eller stil. Så om du känner dig sugen på att bryta dig bort från det vanliga köket, kolla in våra inspirationer nedan. Använd dessa knep för att skapa extra utrymme för förberedelse och mat.

vacker minimalistisk design med betong och trä för modern köksö med matplats

Ur teknisk synvinkel kan du använda vilken köksö som helst med ett integrerat matbord. Så länge den har säten och ett överhäng genom vilket du bekvämt kan placera säten kan du göra detta utan problem. Ett minimalt överhäng på 15 cm är tillräckligt för maten, även om 20 till 30 cm är särskilt generöst för benutrymme. Användningen av säten som ser ut och känns mer som stolar ger också köksön och matplatsen mer atmosfär, medan sittande med ryggstöd blir bekvämare för längre måltider.

fräscht designerkök med lång köksbänk och säten i grönt och vitt

Tänk också på att bekväm mat kräver lite mer spelrum. Det faktum att ett visst antal sittplatser tekniskt sett passar på din köksö med matplats betyder inte att många människor kan sitta bekvämt bredvid varandra där. Den typiska axelbredden för en person är cirka två fot, men försök att flytta varje säte närmare cirka tre fot om det är möjligt. Till exempel kan tre 45 cm breda pallar passa på en 150 cm lång köksö med ett medföljande matbord när de skjuts ihop. Det vore dock bättre att bara använda två platser så att varje person har 75 cm för sig själv.

Utökad köksö med matplats

vit köksdesign med barstolar i kontrastmetall och rotting

Designen som visas här har en typisk inbyggd ö med förvaringsutrymme i basen, men med en djupt utdragen topp. Detta skapar ett stort område med tillräckligt med plats för sittplatser. Observera också att slutet av ön i förgrunden har plats på tre sidor. På det här fotot kan du se att endast de två sidorna används, men en stol kan lätt dras till andra sidan nära kylskåpet. Detta gör att en liten grupp människor kan sitta mitt emot varandra och chatta enkelt, snarare än alla i rad, vilket också skulle vara ett bra alternativ.

Extra utökad köksö med matplats

långt köksbord med stolar med modern design och praktiska matställen

I ett långt, smalt köksutrymme kan ön ibland bara sträcka sig i en riktning, parallellt med skåpen. I det här fallet kan du inte expandera ön för att tillåta avföring på kanterna, utan snarare förlänga dem långt i en riktning. Detta skapar en förlängning av matbordet bredvid arbetsytan. Med andra ord är toppen av köksön väldigt lång, men basen med förvaringsutrymme sträcker sig bara halvvägs och den andra hälften lämnas ledig för sittplatser. Denna lösning ger mycket extra utrymme för daglig matlagning och vid behov kan du rensa matsalen för en ordentlig måltid.

platsbesparande förlängning av en blå köksö med ett matbord i trä och köksstolar

Du kan skapa en liknande effekt genom att trycka ett bord mot en befintlig köksö. Parningen kommer att se bäst ut när bordet och ön är lika breda så att de möts snyggt. Fördelen här är att du nu enkelt kan använda bordet för både mat och matlagning. Tänk också på att använda ett annat material för bordsskivan så att kontrasten ser avsiktlig ut. Varmt trä skapar en inbjudande atmosfär och kan enkelt kombineras med en stenplatta. I det här exemplet, lägg också märke till hur stolväven binder till fodralets färg, vilket ger den eklektiska materialblandningen viss kontinuitet.

matchande färgkombination som en förlängning av köksön med matplats i stora kök

Det här köket är lite mer ovanligt, men resultatet är väldigt häftigt. Ett kundspecifikt, högre matbord omger en L-formad ö så att de två delarna verkar arkitektoniskt integrerade. Med en anpassad bit ser du till att det är den exakta längden, bredden och formen som passar in i ditt kök. När du lägger till en köksö med en matplats på en lägre nivå, gör det ytan och diskutrymmet lite mindre bekvämt. Detta är dock bekvämare än ett matbord och en kompromiss som i slutändan beror på personliga preferenser.

Rund köksö med matplats

rund köksö med matplats och plats för fyra personer

Det tidigare konceptet fungerar bra för ett långt, smalt kök, men hur är det med ett mer kvadratiskt eller öppet utrymme? En halvcirkelformad köksö med en matplats som “bubbla”, som på bilden, skapar en matplats där gästerna kan möta varandra och kocken, så att alla känner sig delaktiga i samtalet. Detta arrangemang tar mindre golvyta än ett separat runt bord på sidan. På grund av detta är detta en stor kompromiss mellan sådant växelutrymme och öppet utrymme när du går runt. Använd en diameter på cirka 90 till 120 cm för halvcirkeln för att kunna erbjuda plats för två till fyra personer.

Vertikala förlängningar

träbänkar som ett alternativ som liknar en picknick med träbord och rustik köksö med matplats

Detta kök placerar en matplats i picknickstil precis på baksidan av en ö. Detta skapar en layout som liknar den tidigare “bubbla ön”. Detta fungerar när du har mycket mer plats bredvid matlagningsområdet än i själva köket. Köksutrymmet ”fuskar” resten av rummet till att få köket att se ut och kännas lite större.

Integrera svart köksö med matplats som ett L-format bord med stolar i ett ljust kök

Här ser du samma tillvägagångssätt men i ett större kök och modern stil. Detta köksbord är helt klart en kundspecifik installation med samma material. Detta omsluter ön och skapar en lyxig effekt. En annan fördel med denna typ av layout är att den skapar ett litet arbetsområde som är tillgängligt för huvudkocken. Till exempel kan en person arbeta med en enklare maträtt vid bordet (t.ex. att blanda en sallad) medan en annan lagar ständigt i huvudköket.

paninsula förlängning som matbord med gula stolar i ett stort kök med glasdörr

Har du inte plats för en riktig ö? Lägg till en halvö som den som visas här. Detta berör huvudströmbrytaren istället för att ha en öppen krets på alla sidor. Även här kan det vara en inbyggd förlängning i bänk- eller mathöjd eller ett separat bord. Använd stapelbara stolar som kan stoppas i en garderob när de inte används, eller använd ett lågryggat alternativ som är lätt att nå och inte kommer i vägen när du lagar mat.

Bänkar som köksö med matplats

modernt kök med ö av träbänkar och matbord med lådor

En träbänk är nu en mycket populär möbel i köket, där den kan fungera ganska bra som köksö. Om du använder en riktigt stor bänk kan du gömma den helt under den eller få den installerad som en köksö med ett utdragbart bord.

svarta köksmöbler i kombination med ett rustikt träbord och designstolar

Som vi nämnde tidigare är trä ofta det bästa alternativet för en köksö med matplats eftersom det kontrasterar fint med andra material. Den är lämplig för både moderna och traditionella och rustika köksdesigner. Om du väljer matstolar som är färgkoordinerade med möblerna kan du också koppla ihop de två områdena. Köksskåpens mörka, svarta färg i detta förslag, till exempel, kompletterar utseendet med det rustika träbordet.

retrostil för köksö med matplats och vita pallar i kombination med modern design

Ett annat trevligt alternativ är att täcka ön med en tallrik gjord av samma material eller sten. Detta kan motsvara bänken eller köksbänkskivan i rummet. Lägg igen märke till hur sittplatsen återansluter ön till garderoben så att en del av färgen förs från periferin till mitten av rummet. Sätena behöver inte matcha någonting, men det är ett enkelt sätt att få en polerad känsla och en subtil designkänsla.

lyxig köksö med matplats i marmor med matchande matstolar i trä

stort kök med flera sittplatser runt köksön med matplats och matplats

moderna idéer för köket med mörk design och köksö med sittplatser för mat