Köksväggar upp till taket skapar mer förvaringsutrymme i köket

snygga kökshöga väggskåp mässingshandtag

När köket är litet finns det ofta inte tillräckligt med förvaringsutrymme för alla köksartiklar och köksredskap. Sedan börjar du stuva allt annat på bänkskivan och så blir arbetsytan så småningom knapp. Så om du vill skapa mer ordning i köket bör du ändå tänka på tillräckligt med köksskåp när du planerar. Ett möjligt sätt att maximera det tillgängliga utrymmet är att använda köksväggskåp i takhöjd Du kan ta reda på i artikeln vilka fördelar och nackdelar de höga väggskåpen har för köket och vilka varianter som faktiskt finns.

Köksskåp från golv till tak som den perfekta förvaringslösningen

praktiska köksskåp rumshögblank utan handtag

Väggenheterna är ett typiskt beslut för inredning av köket eftersom de är praktiska och ger en bra överblick. Där lagras främst porslin, matvaror och mindre använda köksapparater. Om du bara har ett litet kök är det bara vettigt att använda hela rummets höjd och planera väggar upp till taket. Ofta är det dock ett avstånd på cirka 40-50 centimeter mellan väggskåpen och taket, vilket vanligtvis förblir oanvänt.

köksfönster kök överskåp glas vitrinskåpa översikt

Ofta är anledningen till detta det faktum att denna höjd befanns vara opraktisk eftersom den är utom räckhåll. Men om utrymmet mellan garderoben och taket inte används, samlas damm där som du inte kommer att märka. Detta påverkar luftkvaliteten i rummet negativt och bör torkas regelbundet.

högglasade kök moderna vita väggar tak

Det är här köksväggarna från golv till tak dyker upp och förvandlar det annars värdelösa utrymmet till ett praktiskt förvaringsutrymme. Denna lösning kan till och med vara fördelaktig i större kök, särskilt om du är en passionerad hobbykock och behöver mer plats i köket.

Köksväggar i rader om två istället för höga väggar

två rader köksväggar, vitt, ljust kök

Det finns två varianter för väggskåp i takhöjd: Antingen beställ höga väggskåp med flera hyllor, eller helt enkelt hänga en andra rad över den första. Vi hittar väggenheterna i rader med två tydligare arrangerade eftersom de är lättare att använda och skapar en ny känsla av rymd.

praktiskt kök kök vägg enheter tak två rader

Förutom sin praktiska funktion kan köksväggarna från golv till tak också påverka utseendet på hela rummet. Olika dörrhandtag kan användas för detta och intressanta färgaccenter kan uppnås.

handlösa köksskåp vita fronter moderna

Du kan fortfarande uppnå en stor optisk effekt om du väljer två rader med väggar, med den nedre en liten och eventuellt en annan färg. På detta sätt är skåpen på den här raden ännu lättare att nå och är därför perfekta för de mest använda föremålen och maten.

köksskåp från golv till tak visar vacker inredning

Om du vill sätta köksväggarna i rampljuset är kombinationen av vitrin och stängda skåp en lämplig lösning. Glasdörrarna till vitrinskåpet ger ett perspektiv och gör det lättare att hitta rätt redskap. Dessa bör dock alltid vara städade, annars kommer rummet att se trångt ut.

Fördelar och nackdelar med köksskåp från golv till tak

Liksom allt annat har köksväggarna också sina fördelar och nackdelar upp till taket. I det följande vill vi sammanfatta argumenten för och emot.

köksväggar takförvaringslösning

fördelar

Den största fördelen med golv-till-tak-skåp för köket kan vara extra lagringsutrymme beskriva. De mycket små köken, som vanligtvis har lite förvaringsutrymme, har mest nytta av detta. Med två rader fördubblas det vanligtvis och lagringsutrymmet är löst.

minimalistiska köksväggskåp grå

Ju fler köksskåp du har, desto mer bättre överblick du får när du letar efter något. Ett viktigt krav för detta är dock att skåpen är välorganiserade och städade.

Köksväggskåpen upp till taket skapa en ny känsla av rymd och ändra hela utseendet på rummet. Så här ser köket ut helt och du kan fortfarande spela med ljus och färger för att skapa bra accenter.

kök vägg enheter två rader förvaringsutrymme praktisk design

nackdel

Den typiska takhöjden är mellan 2,50 och 2,60 meter, vilken a dålig tillgänglighet det övre köksskåpet talar. Du behöver vanligtvis hjälp, till exempel en stege eller trappstol, för att få föremålen från de mycket höga hyllorna. Samma problem uppstår när du rengör de övre delarna av skåpet.

Ett mycket litet kök kan ha köksskåp från golv till tak verkar överfulla. Valet av färger och skåpens utformning spelar fortfarande en avgörande roll här och kan i hög grad påverka rummets estetik. Dessutom bör du naturligtvis ha en för två rader med väggar högre pris Beräkna.

Hur kommer du till de höga köksväggarna?

köksskåp från golv till tak svart främre bibliotekschef

Om du väljer köksväggar upp till taket bör du på något sätt hantera problemet med dålig tillgänglighet. Du bör definitivt överväga ett hjälpmedel för att nå de övre skåpen, annars förblir det extra lagringsutrymmet oanvänt.

höga köksskåp förlängningsstege praktisk lösning

De glidande stegen på skenor som vi känner till från bibliotek erbjuder en cool inredningstanke för detta fall. Med den kan du till och med nå de allra övre skåpen och städa eller städa dem. Dessutom ser en biblioteksstege underbart ut i köket och sätter verkligen en stor accent. Ett alternativ till detta är de vanliga stegstegen som du kan hitta i alla järnaffärer.

Handlös köksvägg för det moderna köket

modernt kök mörka fronter handtagslös rumshög

Köksskåp utan handtag anses vara den moderna lösningen för köket. De är rena, snygga och framgångsrikt sätter kökets design i rampljuset. Om dessa når upp till taket, betonas höjden på rummet och hela rummet får en modern stil. Området ovanför kylskåpet kan också ge ytterligare förvaringsutrymme i köket, vilket kan ses i exemplet ovan. För detta bör emellertid väggskåpen göras efter mått så att de passar perfekt in i det tillgängliga utrymmet.

kök pastellfärger blå köksskåp, två rader, utan handtag

Om du vill presentera köksskåpen på ett modernt sätt upp till taket kan du välja en rumsdesign med färg. Färgade köksfronter har en mycket atmosfärisk effekt och sätter lekfulla accenter i varje kök. För att rummet inte ska se för tråkigt ut kan färgkombinationer av olika nyanser av samma färg användas.

handlösa köksskåp i takhög vit glans

Ofta uppstår frågan, vad kan du egentligen förvara i de mycket höga köksskåpen? Det är bäst för föremål som sällan används. Exempel på detta är det festliga porslinet, dukar och köksredskap för vissa helgdagar, samt mindre använda små köksmaskiner.