Planera det perfekta köket steg för steg

halvcirkelformad köksö rosa färg

Planera ditt kök är en svår uppgift, men vi kommer att ge dig praktiska inredningstips om hur du planerar hela detta rums struktur så att slutresultatet blir ett ljust, rymligt rum med praktisk inredning. Planeringen börjar långt innan du börjar leta efter rätt köksmöbler. I princip kan allt i köket ändras – väggar rivas, rör omarrangeras och ny elhantering kan organiseras. Hur som helst, ju mindre du lägger på mekaniskt arbete, desto snabbare och billigare får du ditt nya kök. Därför kan du använda några enkla knep för att hjälpa dig hitta runt och utveckla din egen design steg för steg.

Planera kök – samordna rumslayout

Köksskåp-bar i trä

Tänk på hur du använder ditt kök – hur många människor är i huset som använder köket? Svaret på denna fråga hjälper dig att avgöra hur mycket ledigt utrymme du behöver flytta.

Laga två eller flera pittar samtidigt – i så fall behöver du en extra diskbänk och en större köksbänk.

Kommer många vänner på besök och behöver du en sittgrupp i köket? I det här fallet kan du visuellt ansluta matsalen och köket så att alla kan sitta tillsammans.

Har du också en tvättavdelning i köket? Vissa människor vill ha en bar, eller till och med ett skrivbord, i köket.

Hur hög ska köksbänken vara – är någon i familjen kortare och alla kan nå skåpen, har du äldre familjemedlemmar som har svårt att nå högre skåp?

Detta frågeformulär är naturligtvis endast för orientering så att du kan göra en lista. Fundera mycket noga över vilket syfte köket ska tjäna.

Planera köket – tillbehör

enkel-kök-counter-ljus grön-elegant-bar-design

För Planera ditt kök, du måste först lista alla köksmöbler. Fundera på hur ditt framtida kök ska se ut – behöver du en ö – har du tillräckligt med plats för det, eller föredrar du ett hörnkök? Föredrar du ett handfat i rostfritt stål? Gör du bara te i mikrovågsugnen eller spelar den här enheten en stor roll hemma? Hur skulle du föredra att laga mat – med el eller med gas? Har du många mindre tillbehör så att du måste organisera extra lagringsutrymme? Vilken typ av öppet behöver du?

Den gyllene regeln är – ju färre strukturella och mekaniska förändringar, desto lägre kostnader. Men det betyder inte att alla dessa förändringar kommer att kosta pengar. Tala med proffs innan du fattar ett slutgiltigt beslut. I vilket fall som helst kan du göra en grov preliminär beräkning nu:

  • Om du vill riva en vägg bör det inte vara strukturväggen. I vilket fall som helst måste du komma överens med en professionell i förväg och överlåta denna uppgift till ett företag. Vanligtvis löper en bärande vägg hela konstruktionens längd.
  • Vilka rum är under och ovanför köket – när rummen ovan och under är färdiga blir det mycket svårare att organisera ny vattenförsörjning.
  • Om din nya design kräver nya fönsteröppningar eller dörrar blir ditt jobb mycket svårare. Rådgör med byggare.

Planera köket – välj inredningsstil

snygg-färgstark-kök-ö

Nästa steg – kanske det trevligaste – är att besluta om en möbleringsstil. Hur som helst, om du tittar på olika mönster, tänk på förhand vilken stil som passar ditt hus eller din lägenhet. Tänk på färgschemat så att det är i harmoni med resten av husets inredning. Skapa en kostnadsplan och beräkna en budget. Om du fortfarande planerar att renovera kan du göra de två samtidigt – det kan kosta mindre.

Planera köket – arbetscentrum och avstånd

Kök plan skiss

Planera ditt kök Framför allt innebär det att använda det användbara utrymmet klokt. Mitten runt diskbänken – bör vara mellan 45 cm och 77 cm från ena sidan och från 121 cm till 137 cm lång, så att det finns tillräckligt med utrymme för arbete och disk. Planera alltid ett avstånd på minst 30 cm från diskbänken till närmaste hörn.

Matlagningsområde – runt kokområdet bör vara minst 30 cm från ena sidan och mellan 38 cm och 45 cm från andra sidan. Inbyggda mikrovågor bör, om dörren är till vänster, ha minst 38 cm till 45 cm fri till höger.

Kylskåpet ska vara mellan 38 cm – 45 cm från resten av möblerna / från sidan från vilken dörren öppnas /.

Köksbänk – ska ha minst 102 cm – 213 cm ledigt utrymme. Om du har tillräckligt med utrymme kan du planera en bardisk. När du planerar din design, var uppmärksam på följande – minst 4 “från köksbänken till bordet eller ön, minst 2” från diskmaskinen så att den kan öppnas ordentligt. Det ska vara minst 66 cm mellan köksbänken och stigen. Det bör vara minst 90 cm mellan bordet och de andra möblerna så att du kan flytta stolarna fritt.

Planerar ett kök – triangelkoncept och arbetsområde

intressant-dubbelsidig-kök-med-matsal

Att planera köket är ett koncept baserat på den så kallade arbetsytatriangeln. Triangeln är en tänkt figur som förbinder kylskåpet med diskbänken och öppnar. För maximal komfort och effektivitet bör triangelns tre hörn vara mellan 58 cm och 66 cm. Fyra typer av kök är kända – som du bättre kan se på skissen. Detta inkluderar U-formade och L-formade kök.

Planera köket – välja rätt köksbänk

Köksbänkar kan också delas in i olika typer. Modulversionerna har vanligtvis standardiserade dimensioner. Du kan fråga tillverkaren så att det inte blir några överraskningar. Standardunderlagen har ett underskåp som kan vara med flera dörrar och avdelningar. Ta reda på i förväg vilka förvaringsalternativ som finns och om de valda skåpen är lämpliga för till exempel mikrovågsugnen. Alla mått som vi har angett här är endast för din orientering – ta reda på mer från tillverkarna och fråga erfarna experter hur du enklast kan införliva designen i ditt hem.

Fråga proffs och erfarna byggare, möbeltillverkare igen om säkerhet och skapa ett underbart drömkök med deras hjälp!

 Modulärt vitt hörnkök

Modulära vita hörnkök vägglampor

Modernt U-format kök

modern-U-formad-kök-beige-brun

Planera ett elegant, praktiskt litet kök

elegant-praktisk-litet-kök-plan

Planera ett vitt kök

vitt-kök-plan

Orange liten köksbänk

orange-litet-kök-disk-intressant-bord