Planera en köksö med en disk: Hur man designar ett funktionellt ökök

Kök med matlagningsö är förmodligen den mest funktionella köksutrustningen och erbjuder många designalternativ. Inte konstigt att många amatörkockar drömmer om det. När köksön är utrustad med en disk, blir matlagning en riktig upplevelse för hela familjen. Eftersom diskar med barstolar visar sig vara ett mycket praktiskt tillskott till kökslandskapet som förlänger sittplatserna. Så ingenting står i vägen för sociala kvällar med vänner. För att säkerställa att det finns tillräcklig rörelsefrihet vid matlagning och ätande bör ett antal saker beaktas vid planeringen av rummet. Vi förklarar för dig vad som är viktigt och hur du optimalt kan anpassa dimensionerna till de rumsliga förhållandena.

Planera köksö med bänk: bestäm måtten

Köksö med integrerad bänk Lantkök med blå köksskåp och grå matlagningsö och gasspis

Många amatörkockar, särskilt när de planerar, frågar sig själva hur stor matlagningsön ska vara. De flesta tillverkare rekommenderar att man gör en köksö med en disk som inte är kortare än 1,5 meter och inte längre än 4 meter. Köksöns minsta bredd bör vara 80 cm, och köksön utan apparater – 60 cm. Dessa minimimått kan dock variera eftersom ledningar och strömkablar ofta måste döljas på köksön. Följaktligen måste ytterligare lagringsutrymme tillhandahållas för detta. Dessutom finns det de rumsliga förhållandena: Rektangulära eller fyrkantiga rum med minst 15 kvadratmeter är idealiska för ett kök med matlagningsö. Denna köksanläggning kan också implementeras i rum med sluttande tak och nischer, så länge det är välplanerat.

Industriellt kök med ö med spis och träbänk

En köksö som är för liten eller för stor utgör en planeringsutmaning. I små kök har du knappast någon rörelsefrihet om du väljer en stor köksö. Köksöar som är för långa innebär också längre arbetsresor, vilket kommer att göra arbetsprocesser ännu svårare. En för liten köksö är däremot opraktisk, erbjuder knappt något förvaringsutrymme och kan inte användas vettigt. Vi ger dig användbara tips som du själv kan bedöma om en matlagningsö är vettig i dina egna fyra väggar och vilka dimensioner den ska vara.

Planera en köksö utan vitvaror med en disk

modernt litet skandinaviskt kök i vitt och köksö med liten bänk av trä i grått

Den viktigaste determinanten för bredden är det syfte som köksön med bänk måste uppfylla. Om det är en köksö utan apparater, bara för att maximera arbetsytan och lagringsutrymmet, behöver du inte oroa dig för VVS. Men du bör göra anslutningar för el, för på köksön mosar man ofta, förbereder smoothies med mixern eller till och med bakar bröd i brödmaskinen. I bästa fall bör du också installera USB -portar som du behöver, till exempel för en laddstation för din mobiltelefon eller bärbara dator.

Som tumregel bör du planera minst 80 cm för arbetsytan och 40 – 50 cm för disken på en köksö utan apparater. Totalt sett bör minsta bredd vara mellan 120 och 130 cm. Du kan spara plats i små kök genom att välja en köksö med en integrerad bänk. Ett annat alternativ är halvön, som är fäst vid köket på ena sidan.

grått kök med vit köksö utan vitvaror med trästång

Längden beror på hur många som är i köket samtidigt, lagar mat eller äter tillsammans. Singlar som har ett separat matbord kan välja en 1,5 meter lång köksö. Det erbjuder tillräckligt med sittplatser för 4 personer och mer än tillräckligt med matlagningsutrymme. Barnfamiljer bör också förlänga köksön för varje familjemedlem med ytterligare 60 cm för varje vuxen och med 30 cm för varje barn. För en familj på fyra (2 föräldrar, 2 barn) är en 2,6 meter lång matlagningsö idealisk. Så ingenting står i vägen för mysiga matlagningskvällar.

Avståndet mellan det inredda köket och matlagningsön kan variera mellan 1 meter och 2 meter. Om din köksö har lådor eller basenheter bör avståndet vara mellan 1,4 och 1,8 meter. Detta ger dig rörelsefrihet, även om alla skåpdörrar är öppna samtidigt.

Köksö med disk, diskbänk och diskmaskin

Köksö med bänk av trä i lantlig husdesignidéer för moderna kök från natursten

Om du vill utrusta din köksö med handfat och diskmaskin bör du planera minst 60 cm för diskbänken. Lämna dessutom en marginal på minst 15 cm så att det inte droppar vatten på golvet när du tvättar händerna. En köksö som är minst 1 meter (exklusive disken) bred och 1,7 meter lång har visat sig vara optimal. Vårt tips: Det är värt att leta efter en liknande köksö i en möbelaffär för att testa benutrymme och sittkomfort. Så att din familj och gäster kan sitta bekvämt på köksön bör disken sticka ut 60 cm över kanten. Om du planerar ett matkök och inte vill sätta upp en separat matplats, bör du göra disken så bred som möjligt. Omvänt, om du har planerat ett familjekök där alla ska laga maten tillsammans och njuta av att vara tillsammans medan du lagar mat, räcker det med en 40 cm bred bardisk. Du kan inte servera mat på den, men disken erbjuder tillräckligt med plats för drycker.

När du planerar ett ökök bör du också se till att diskbänken ligger i närheten av kylskåp och spis. På så sätt kan du optimera arbetsflödet. Placera köksön så att den inte ligger direkt framför ugnen.

Köksö med spis och bänk

modernt kök med ö med gasspis och vit Corian bänkskiva

Om spisen är placerad på köksön ska den vara minst 1,5 meter bred och minst 1,8 meter lång. Det spelar ingen roll om du har valt gas, keramik, elektrisk eller induktionshäll. I ett ökök med inbyggd spis ska handfat och kylskåp vara inom räckhåll. Du bör planera ytterligare arbetsutrymme på båda sidor av hällen, liksom tillräckligt med utrymme för örter, olja etc. förse. Som med köksön med handfat, lämna en 15 cm kant runt hällen så att mat eller fett inte stänker på golvet medan du lagar mat. Medan du lagar maten kan familjen koppla av vid disken bredvid.

Planera en köksö med en integrerad disk

Modernt kök med ö med bänk och köksbänkskiva i Corian och moderna grå inbyggda skåp

För alla som vill ha en flexibel rumslösning finns köksön med integrerad bänk. Det är en mycket funktionell variant, särskilt när utrymmet är begränsat, i ätkök eller för ökök. Du kan använda den tillgängliga bänkskivan som arbetsyta eller, om du har vänner över, servera förrätter och fingermat på den. Om du har ett ö -kök i vardagsrummet kan du också ställa upp en buffé på köksön.

Köksö med bänk: så här kan du effektivt iscensätta ditt nya ökök

Inbyggt kök i industriell stil med köksö med bardisk av återvunnet trä

Ökök i en trendig industriell stil

Fronter med ett rustikt utseende, enkel design, kökshandtag av svart metall och bänkskivor av marmor: det moderna industriköket presenterar en spännande blandning av gammalt och nytt. Den eklektiska köksdesignen har också en annan stor fördel: den lämnar gott om handlingsutrymme och du kan lägga till ytterligare kökselement senare om du vill, utan att det påverkar det övergripande utseendet negativt. Tvärtom: nya väggskåp, hyllor eller kökstillbehör kan effektivt komplettera det eklektiska kökslandskapet.

Köksö med träbänk i modern lantlig stil, grå köksskåp och bänkskiva i granit tillsammans med trästrum

Designa ököket i lantlig stil

Det var förr bara ett tillägg till levnadskonceptet, numera har köksön blivit kontaktpunkten för kommunikation i kökslandskapet. Som sådan måste det framför allt markeras visuellt. Vanligtvis är den designad i en kontrastfärg eller gjord av ett annat material. Populära materialkombinationer för lantkök är trä till bänken och natursten som marmor eller granit till bänkskivan. Kassettfronterna ger ytterligare charm på landet. När det gäller färgerna är populära färgkombinationer mörkgrå och vit, vit och blå eller vit och olika tränyanser. I grund och botten: vita köksfronter låter den mörkgråa eller mörkblå köksön sticka ut bättre. Köksöar av återvunnet trä betonar också det rustika utseendet och garanterar mysighet.

Planera ett modernt utrustat kök med matlagningsö med vedspis och tröskare

Modernt ö -kök

I motsats till lantköket och köket i industriell stil ser det moderna köket enkelt och elegant ut. Köksön smälter harmoniskt in i det minimalistiska kökslandskapet, den är gjord av samma material och färger som det inredda köket. Det moderna ököket är idealiskt för stora vardagsrum eftersom det ser mer ut som en dekorativ möbel än ett funktionellt element. Med sina handtagsfria skåpdörrar och enkla fronter låter den vardagsrumsmöbleringarna komma till sin rätt.

Inred ett lantligt kök med en köksö med en träbänk och tre matplatser

Funktionellt familjekök

Om köket är separat från vardagsrummet kan disken helt ersätta matbordet. I dessa fall bör rummet vara utformat så att det finns tillräckligt med passager och att kockarna har snabb åtkomst till all utrustning. Köksön används därför mest för att laga frukost och är därför endast utrustad med ett handfat, eventuellt även med skåp och lådor som erbjuder förvaringsutrymme för tallrikar och bestick. Familjeköket ser bra ut – det är funktionellt, men väldigt elegant samtidigt. De flesta familjekök presenterar en spännande blandning av modern lantlig stil och skandinavisk charm. Färgschemat är enkelt. I familjeköket spelar materialen huvudrollen.

Vill du ha en matlagningsö med disk i ditt nya drömkök och letar du efter inspiration? Vi hjälper dig gärna och visar fler inspirerande idéer i fotogalleriet nedan.

Familjekök i vardagsrummet med bänk i rostfritt stål

Modernt kök under snett tak med köksö med liten bänk utan vitvaror av trä och marmor

Modernt enfamiljskök med vit bänkskiva och blå skåp

Skandinaviskt kök med integrerad bänk och bänkskiva av vit Corian och vinkyl

Grå köksö med bänk i granit

stort kök med lång köksö utan vitvaror med handfat och bänkskiva i granit

Modernt matkök med bardisk

Köksö med bänk Bestäm dimensioner korrekt Tips och designidéer för vardagsrum

Familjekök med ö med blanka fronter

Funktionellt utrustat kök design köksö utan vitvaror och där av trä med plats för 2

Modernt ökök med träbänk

Modernt lantkök i vitt med en platt matlagningsö utan vitvaror med integrerad bänk och bänkskiva i marmor

Vitt kök med matta köksskåp och barstolar i trä

Modernt kök med ö med integrerad bänk och barstolar

Vitt och grått kök med angränsande matplats

Köksö med bänk, planera ett platsbesparande modernt lantkök och designa en matplats

Modernt halvöskök med öppen spis

Kök med öppen spis och matplats designidéer för möbler i vitt och grått och mässing dörrhandtag och vintage hängande lampor

Eat-in kök i grått med en bänk av återvunnet trä

Modernt högglansat kök med en köksö med en Threse av återvunnet trä och ett handfat i svart och en bänkskiva av natursten

Inred köket i en fransk lantlig stil

Köksö med bänk Lanthus och diskmaskin i matlagningsön integrera lantkök med vita skåp och grå köksö med två sittplatser

Lantligt kök med vintage barstolar

Design köksö i lantlig stil med bänkskiva i trä och spis samt förvaringsutrymme

Familjekök med en bardisk i glas 

Köksö med Therese bar av glas. Bänk utan apparater. Tips om köksdesign med kaklade speglar och svarta träskåp och matplats

Köksö med integrerad träbänk

Köksö med träbänk och barstolar i modern lantlig stil med grå skåp och vit marmorbänkskiva

Modern köksö med spis, handfat och matplats

modernt vitt kök med träö med spis och handfat och frukostbar och matplats

Puristiskt kök-cum-vardagsrum med integrerad bänk 

Modernt vitt kök med integrerad bänk och plats för två

Köksö med bänk i trä och bänkskiva i natursten

Modernt kök i svart och vitt med köksö med räknare ta mätningar korrekt plan

Modernt halvöskök med integrerad bänk

Modernt skandinaviskt kök med köksö utan vitvaror med bänk i mörkblått och vitt

Ljusgrått halvöskök med matplats i ek

Skandinaviskt kök i grått med köksö i ek med matplats och brons accenter

Vitt skandinaviskt kök med ö utan vitvaror 

Skandinaviskt kök med köksö med integrerad bänk och vita underdelar