Välja en fläkt för köket: Du måste vara uppmärksam på dessa kriterier

Fläktkåpa för kök modernt svart indirekt ljus

Köksfläkten tar ut de obehagliga luktarna, värmen och ångorna som uppstår under tillagningen. Det säkerställer inte bara frisk luft i rummet, utan förhindrar också att fettpartiklar i möbler och kondens sätter sig på skåpen. Ånga är vanligtvis en bra grund för mögeltillväxt. Frågan uppstår dock: Vad måste du vara uppmärksam på när du väljer en fläkt till köket??

Avtagbar huva eller fläkt för köket – vad är skillnaden?

Utsugskåpa för svart väggmonterad belysning i köket

Man kan skilja mellan frånluft och cirkulationsluft i utsugskåpornas arbetssätt. I frånluftsdrivningen släpps ut ångor och obehagliga lukter till utsidan genom en frånluftsslang. En väggöppning eller takutlopp är nödvändig för detta. I recirkulationsläge är det däremot inte möjligt att leda lukt och ångor från rummet till utsidan. Rengöringsfunktionen utförs av ett aktivt kolfilter. Luften filtreras tillbaka in i rummet. Det som är bra är att många modeller är lämpliga för både frånluft och recirkulationsläge.

Fläktkåpa med recirkulation eller frånluft är bättre

Av de två driftslägena anses frånluftskåpan vara den bättre varianten, eftersom den har högre prestanda och är tystare. När du använder ett kolfilter reduceras enhetens prestanda till 25 procent. Beroende på tillagningsintensiteten måste filtret dock bytas ut under en viss tidsperiod – varannan, var tredje eller var fjärde månad.

Hur fäster du fläkten korrekt??

Extraktorhuv för ö -takmontering

Eftersom fläkten är utformad för att absorbera kokånga, rekommenderas ett avstånd på minst 60 cm och högst 65 cm från hällen. För gasapparater är minimiavståndet 65 cm och maxavståndet 70 cm. Det optimala avståndet måste observeras för att skydda fettfiltren från skador som kan skada andra delar.

Det är viktigt att notera att rökutloppet måste installeras så nära huven som möjligt. Det rekommenderas också att luftkanalen ska ha en diameter på 150 mm. Det ska vara minst 120 mm i diameter. Om frånluftskanalen är för smal resulterar detta i lägre prestanda.

Om frånluftsfläkten är ansluten till en vanlig skorsten, rekommenderas installation av en backventil. Det förhindrar obehagliga lukter från att återvända till rummet. Detta är dock inte nödvändigt i återcirkulationsläge med aktivt kolfilter.

Man bör också uppmärksamma bullerutvecklingen

Utsugskåpa för köksöns matlagningsprestanda

Driftljudet från fläkten är specificerat i decibel och är olika för varje effektnivå. Av denna anledning bör konsumenterna bäst ta reda på bullerutvecklingen i normal miljö. Ju bredare avgasrör (120-150 mm) desto tystare avgassystem. Naturligtvis är enheter med lägre effekt betydligt tystare.

Hur man beräknar rätt luftprestanda för köksfläkten?

Utsugskåpa för kök i öppen planlösning

Luftprestandan är den viktigaste parametern för köksfläkten. Termen betyder: mängden luft i kubikmeter som fläktkåpan kan evakuera inom en timme genom en 1 meter lång frånluftskanal med 90 graders böj + 1 meter. Den europeiska standarden EN 61591 gäller hushållsfläktar och andra utsug för matlagning. Kanalen får inte vara längre än 4 meter för raka frånluftsrör.

Spiskåpa köksväggmonterad taupe grå marmor

För att vara effektiv måste huven kunna byta luft cirka 10 gånger på en timme. Den erforderliga lufteffekten beräknas utifrån köksvolymen.

Beroende på rummets storlek kan avkastningskåpornas luftprestanda beräknas med följande formel:

Köksytan x takhöjden x 10 = erforderlig lufteffekt med 10 luftbyten inom en timme.

exempel: Ett 20 m² kök med en höjd av 2,6 m kräver en fläkt som kan extrahera minst 520 m3 / h, eftersom 20 m² x 2,6 m x 10 = 520 m3 / h.

Huvudhuvud vit modernt kök grått trägolv

VIKTIG! En kraftfull fläkt är ett måste för ett öppet kök-vardagsrum. Vid bestämning av luftprestanda tas rummets totala yta som grund. För ett öppet vardagsrum / matsal rekommenderas en fläkt med en sugkapacitet på 700-800 m³ / h. För högpresterande huvar med avlopp och prestanda på 900 och 1000 m3 / h bör du vara uppmärksam på tryckkompensationen. Tack vare ett kompenseringshål är en ren lufttillförsel möjlig i köket. Ett undertryck kan avsevärt minska huvens prestanda.

Vilken storlek ska fläkten till köket vara??

Utsugskåpa för kök Inbyggd huva Väggaggregat Plattskärmskåpa

Utsugskåporna har normalt en bredd på 60, ​​90 eller 120 cm. Hällen får i princip inte vara bredare än fläkten. Till exempel, om hällens yta är 70 cm bred, är det lämpligt att köpa en 90 cm bred spiskåpa.

Väljer fläkt för köksmarmor

Hur man använder huven effektivt?

Även om en modern köksfläkt visuellt förbättrar köket, bör funktionaliteten vara i förgrunden. Så vi behöver veta hur vi använder huven mest effektivt.

1. Fläkten ska vara påslagen ungefär en minut före tillagning.

2. Det är lämpligt att låta huven gå i cirka 10 minuter efter tillagning. Detta kommer att ta bort de återstående luktarna från rummet och säkerställa att insidan av huven och avgasröret kan torka ut. Detta förhindrar också kondensbildning i recirkulationsläge och gör att det aktiva kolfiltret (om det finns) torkar ut.

3. Det aktiva kolfiltret (om sådant finns) måste bytas ut under en viss tidsperiod.

4. Med en fläkt i avluftsläge är det viktigt att vara uppmärksam på det nödvändiga luftbytet. Där luft släpps ut till utsidan måste den också kunna flyta tillbaka.

5. Luftkanalen får inte anslutas till spisar och skorstenar och ventilationssystem för badrum och toaletter.

6. Det är inte tillrådligt att bygga eldstäder i rum med fläkt.

7. Fetter och ångor fångas upp och kvarhålls i fettfiltret. För att säkerställa filtrens funktionalitet måste de rengöras minst en gång varannan månad, beroende på tillagningsintensiteten.

Utsugskåpa för kök Inbyggd huva döljer högglansiga fronter