12 myter om yoga du inte borde tro (mer)

En studie från 2019 visar att cirka 2,81 miljoner tyskar i åldern 14 och över ofta gör yoga på fritiden. Mängden yogabyxor och tillhörande utrustning på den tyska marknaden talar för den mentala och fysiska träningens ständigt växande popularitet. Men bara för att yoga har hittat in i tyskarnas kollektiva psyke betyder det inte att all information som människor har om den årtusenden gamla indiska undervisningen är sann. Det finns faktiskt många myter om yoga – många som motsäger dem – som vi skulle vilja skingra. Nedan har vi sammanfattat några av missuppfattningarna om yoga och lagt till en realistisk förklaring till var och en.

De vanligaste myterna om yoga:

1. Du måste vara flexibel för att göra yoga

den nedåtvända hunden enkla yogaställning

Att säga att du måste vara flexibel för att göra yoga är som att säga att du måste vara i form för att gå till gymmet eller att du måste vara ren för att kunna duscha. Yoga kan vara relaterat till flexibilitet, men flexibilitet är inte en förutsättning för att göra yoga.

gör yoga vidrörande tår medan du står

Du behöver inte kunna röra dina tår medan du står för att träna yoga. Nybörjare kan göra detta genom att böja knäna. Med tiden kan yoga hjälpa dig att bli mer flexibel, men du behöver inte vara en gummimänniska till att börja med. Flexibilitet är ett resultat av yoga, inte ett krav.

2. Yoga är för de smala, unga och vackra

Myter om yogakvinnor måste vara smala och vackra

Bilden av yogin i dessa dagar är förknippad med idén om smala, smidiga, vackra unga kvinnor som går till studior och stränder för att slutföra kringelliknande förvrängningar som de sedan lägger ut på sociala medier. Den här bilden är naturligtvis attraktiv och den har verkligen hjälpt till att väcka intresse för yoga, men detta intryck är vilseledande och oförenligt med verkligheten.

Myter om yoga som är lämpliga för alla feta är också flexibla jessamyn-stanley

Enligt Statista-undersökningen om antalet personer i Tyskland som utövar yoga eller Pilates på fritiden (beroende på frekvens- och åldersgrupper 2013) föll endast cirka 13 procent av de tillfrågade i åldersgruppen 14-29-åringar , med den stora majoriteten av de tillfrågade var över 30 år och 12 procent av dem hamnade i kategorin ”40+”.

Myter om yoga för överviktiga personer Möjligt Amber-Karnes

Den smala figuren är också ett missförstånd. Du behöver inte vara tunn (eller konventionellt vacker) för att träna yoga. Yoga är mångsidig, inbjudande och lämplig för alla. Kolla bara in Instagram -sidorna för verkligt inspirerande yogier som Jessamyn Stanley och Amber Karnes som bevisar att yoga är tillgängligt för alla och i alla storlekar.

3. Myter om yoga: Yoga är en religion

Myter om yoga Kristna ska inte göra yoga är fel

För oss européer finns det mycket om yoga som kan verka ”religiöst” och det finns verkligen ett andligt inslag i indisk undervisning, men det är viktigt att förstå att yoga inte är en religion i sig. Denna myt om yoga hörs väldigt ofta bland kristna. Detta kommer från de indiska rötterna i yoga, där mantran och sånger har använts i många år. De ska sätta fokus på det väsentliga och hjälpa oss att vakna internt, men de är inte skyldiga att utöva yoga.

Och även om du valde att gå med i mantran och sångerna skulle du inte konvertera till en ny religion. Det finns ett andligt element som uppmuntrar dig att ansluta till en högre makt, men det är icke-konfessionellt så att människor av någon religion kan utöva yoga.

4. Endast vegetarianer och hippier gör yoga

Endast vegetarianer och hippier gör yogamyter

Det är sant att yoga är en undervisning som främjar självmedvetenhet, kärlek och kontakt med världen. När utövare blir mer försiktiga och samvetsgranna i sina handlingar, tar många av dem beslut som verkar lite “hippiga” för omvärlden. Enligt en amerikansk undersökning från 2016 säger hälften av yogautövarna att de “lever grönt, äter hållbart och ger tid åt sitt samhälle”. Men det betyder att den andra hälften inte gör anspråk på att göra dessa saker. Så det finns ingen skyldighet för yogier att skära ut kött eller sluta använda kommersiellt tillverkade deodoranter.

5. Yoga handlar om stretchövningar

Yoga den nedåtgående hundposen

Tro det eller ej, yoga handlar inte om att stretcha. Ja, när du går till en typisk yogaklass kommer du att tas genom en serie asanas (poser) som mycket liknar och känns som stretchövningar, men det fysiska elementet i yoga är bara en del av bilden.

Yoga handlar om att andas. Det verkliga målet med yoga är att flytta kroppen, ansluta till andetaget och vara i nuet. Det verkliga enda “målet” är att släppa ut överskottsenergi. Därför ses yoga som en lektion snarare än ett träningspass. Som yogautövare handlar det inte bara om vad som händer på yogamattan i sextio minuter, utan också vad du tar med dig från den 60-minuters sessionen att bära i din själ resten av dagen.

6. Yoga är för lätt

barn pose i yoga är mycket lätt och avkopplande

För att vara rättvis finns det några “lätta” poser i yoga, det vill säga när du definierar “lätt” som “inte fysiskt utmanande”. Både Savasana och barnet poserar skulle inte nödvändigtvis få dig att svettas. Om du är den typ som gillar att springa hårt, lyfta tunga vikter, träna med hög intensitet och bara svettas i allmänhet kan du titta på yoga och tänka, “Usch, det är för långsamt och oansenligt för mig. “Du kanske tänker till och med:” Min träningstid är dyrbar, varför ska jag slösa bort den på något som är mindre effektivt än min vanliga rutin? “

Yoga är inte nödvändigtvis ett tufft träningspass, men det är mycket mer utmanande än många tror. Ställningar är muskler som sällan används eller inte hålls i statisk eller isometrisk sammandragning. För att inte tala om, yogaställningar sätter din kropp i mindre än de välkända positionerna. Resultatet? Nybörjare kommer sannolikt att lämna klassens tänkande, “Wow, det var svårare än jag förväntat mig.”

Myter om yoga Svåra yogaställningar för avancerade

För dig som fortfarande är skeptisk till att du “slösar bort” värdefull träningstid på yoga, överväg följande:

  • Yoga är inte tänkt att vara ett träningspass i traditionell mening, men du kan göra det så svårt eller enkelt som du vill. För idrottare som inte uppskattar de grundläggande poserna som “hunden tittar upp” finns det ett antal yoga -asanas, till exempel “kråka” eller “skorpion”, som är otroligt utmanande.
  • Förutom att bränna kalorier erbjuder yoga många hälsofördelar som många idrottare skulle ha nytta av. Balans, koordination, statisk styrka, flexibilitet och mindfulness är alla fördelar med yoga, och de ses också som färdighetsrelaterade komponenter i kondition som kan förbättra den totala prestandan i den valda sporten eller aktiviteten.
  • Du kanske inte vet förrän du har provat det. Yoga är ofta en kamp för idrottare eftersom det tvingar dem att träna på sätt som de normalt inte gör. Bara för att något ser enkelt ut betyder det inte att det är det.

7. Yoga är för svårt

svår yogaställning för abs

En av de stora myterna om yoga – snarare motsatsen till den föregående – är att yoga är för svårt, eller mer exakt, “bortom mina förmågor”. Yoga kan verka obekant för någon som inte har gjort det förut, och många människor är rädda för att kliva ut ur sin komfortzon och prova något nytt. De kan vara rädda för att de inte kommer att kunna utföra poserna, att de inte kommer att kunna delta, eller, när det gäller idrottare, att om de normalt känner sig säkra på att ta sig an fysiska utmaningar, kommer de att känna sig oförmögna.

Om rädsla är det som håller dig tillbaka, kanske du borde prova yoga ändå. Det viktigaste att lära sig genom yoga är att lyssna på din kropp, gå framåt i din egen takt och släppa omdöme och kritik, både mot dig själv och andra. Det finns också ett stort antal poser och varianter som tillåter individuella skillnader och färdighetsnivåer.

8. Myter om yoga och graviditet

Yoga för gravida kvinnor behöver inte vara ansträngande

Det är känt att träning är bra för en hälsosam graviditet och att yoga ofta framhålls som ett säkert och skonsamt alternativ för blivande mödrar. Så varför ska detta betraktas som en myt? Det är allt i detaljerna. Ja, kvinnor bör utöva yoga medan de är gravida, men med försiktighet. Under graviditeten, och i mindre utsträckning under menstruationen, producerar kvinnokroppen hormonet relaxin. Relaxins funktion är att förbereda kroppen för den kommande förlossningen genom att slappna av eller göra muskler, bindväv och leder mer flexibla. Även om detta leder till större rörlighet kan det också uppmuntra de blivande mödrarna att gå för långt under yogapraksis, vilket kan leda till skada.

Yogaklass för kvinnor två gravida kvinnor

Mer erfarna yogier bör lyssna noga på sina kroppar i alla övningar och hålla sig inom gränserna före graviditeten. Nybörjare bör ägna särskild uppmärksamhet åt säkerheten eftersom de kanske inte vet vad deras gränser är. Du bör arbeta med en kvalificerad yogalärare och kanske ta speciella yogakurser för gravida kvinnor. Och förresten: Det finns också yoga med spädbarn.

9. Du behöver speciella kläder för yoga

Yoga outfit leggings sportbh och yogamatta

Du behöver inte ha rätt outfit eller kläder för att göra yoga. Yoga handlar inte om utseende, det handlar om att flytta andan genom kroppen och hitta en djupare koppling till dig själv. För att vara tydlig kan du göra det medan du bär vad du vill, oavsett om det är bekväma pyjamas eller leggings som du redan har till hands. Vi måste också nämna att de flesta av de stora yogastudiorna hyr ut mattor och yogatillbehör så att du verkligen inte behöver köpa något innan din första klass.

10. Att göra yogaställningar är pinsamt

Myter om yoga - alla tittar på mina skinkor

Om du känner dig lite obekväm med att sticka rumpan i luften i en klass med andra människor är du inte ensam. Många fruktar klassmiljön eftersom de inte vill bli “bevakade”. Faktum är att de flesta utövarna är fokuserade på posen så att de knappt märker vad folk gör runt dem. Att utföra vissa poser innebär att du inte kommer att ha tid att tänka på människorna omkring dig när du tittar på ditt andetag och försöker perfekta din inriktning.

11. Verkliga män gör inte yoga

Myter om yoga för män underarmsstativ Helkroppspänd

Vi har aldrig sett en ”No Boys Allowed” -skylt på en studiodörr. Faktum är att yoga startades av män. Historiskt sett har några av de största yogalärarna varit män. Och idag tränar fler och fler män, inklusive kändisar som LeBron James, Colin Farrel, Adam Levine och Robert Downey Junior, yoga. Om du fortfarande inte är övertygad om att yoga är en “manlig” sak, kolla in en DVD från Diamond Dallas Page, en tidigare brottare och världsmästare.

12. Myter om yoga: Det tar för mycket tid

Gör en 15 minuters yogarutin på morgonen

Många yogaklasser varar cirka 30, 60 eller 90 minuter. Tanken att man måste engagera sig i en timmes yoga för att kunna dra nytta är långt ifrån verkligheten. Vem som helst kan hitta ett yogapass online nuförtiden som är 5, 10 eller 15 minuter långt. Ursäkten att tiden är nyckeln till att inte göra något för sig själv är något som folk borde ompröva. Om du har 10 minuter på dig att titta på TV eller sätta dig vid datorn har du också tid för yoga!

Nu när vi har klarat upp dessa myter om yoga, är du redo att bli av med ursäkterna i ditt sinne? Nu är den perfekta tiden att välja en nybörjarvideo och prova några asanas!

Prova att göra yoga för nybörjare hemma