Världens rikaste människor – Topp 10 miljardärer för 2019, enligt Forbes

Kapitalismen skildras som en amerikansk stad med skyskrapor i en hand gjord av pengar

Kapitalismen tar ett välförtjänt straff, och inte bara i rubrikerna. Det var bara det andra året på ett decennium som både antalet miljardärer och hela deras förmögenhet minskade. Så detta visar att även de rikaste människorna i världen inte står i vägen för ekonomisk makt och svaga börser. Enligt de senaste folkräkningarna finns det cirka 2 153 miljardärer 2019, 55 färre än för ett år sedan. Av dessa har 994 eller 46% av rekordinnehavarna lägre förmögenhet eller är ”fattigare” än förra året. Totalt sett är till exempel de ultrarika värda 8,7 biljoner dollar, en minskning med 400 miljarder dollar jämfört med 2018. Totalt föll 11% av förra årets medlemmar, eller 247 personer, ur ledet. De flesta av dem har inkluderats sedan 2009 på höjden av den globala finanskrisen.

Vilka rikaste människor i världen leder rankingen

elon musk kylie jenner och jeff bezos i ett collage med gul bakgrund

Asien-Stillahavsområdet drabbades hårdast med 60 mindre än tiosiffriga förmögenheter. Denna svacka leddes av Kina, som har 49 miljarder färre miljardärer än för ett år sedan. Europa, Mellanöstern och Afrika tappade också mark. Amerika, drivet av ett återuppväckande Brasilien, och USA är de enda regionerna med fler rikaste människor i världen än för ett år sedan. Det finns nu ett rekord på 607 i USA, vilket inkluderar 14 av de 20 rikaste i världen. Jeff Bezos är återigen nummer 1 i världen, följt av Bill Gates på andra plats.

världens rikaste människor enligt förbud med världskarta och regioner med flest miljardärer för 2019

Trots stark motvind fann obevekliga entreprenörer nya sätt att bli rika: 195 nykomlingar gick med i leden. Den rikaste nykomlingen är Colin Huang, grundaren av den kinesiska rabattnäthandlaren Pinduoduo, som publicerades i USA i juli. Andra anmärkningsvärda tillägg inkluderar Spotifys Daniel Ek och Martin Lorentzon; James Monsees och Adam Bowen från Juul Labs, Daniel Lubetzky från Kind Bar och kosmetikunderbarnet Kylie Jenner, som vid 21 års ålder är den yngsta miljardären i världen.

Forbes -listan

förbjuder global konferens 2018 med ordförande steve forbes

Framför allt är listan på Forbes World Billionaires en ögonblicksbild av rikedom baserad på aktiekurser och växelkurser från och med 8 februari 2019. Vissa människor blir också rikare eller fattigare inom några dagar efter att de publicerats. Tsuyoshi Matsushita i Japan (1,3 miljarder dollar på den här listan) hade förlorat nästan 600 miljoner dollar fram till den 18 februari när aktierna i hans fitness- och skönhetsprodukter -företag, MTG, föll.

forrest li som ung entreprenör med sportkläder i närbild

En dryg vecka senare hoppade Forrest Li från Singapore in i tiosiffriga klubben när inventeringen av hans onlinespelbolag Sea steg med 45% inom några dagar. Forbes listar individer, snarare än familjer med flera generationer, som delar en förmögenhet, även om de också inkluderar förmögenhet till en miljardärs make och barn om den personen är förmögenhetens grundare. I vissa fall listar den engelska tidningen syskon eller par tillsammans när bodelningen mellan dem inte är klar.

forbes magasin med en tändare i polsk på

Vad som krävs är dock en uppskattad nettovärde på 1 miljard dollar per person för att göra nedskärningen. Forbes värdesätter en mängd olika tillgångar, inklusive privata företag, fastigheter, konst och mer. De låtsas inte känna till varje miljardärs privata balansräkningar, även om vissa också ger dessa siffror. Följaktligen kommer tillgångarna inte att beaktas om information inte tillhandahålls eller är tillgänglig. Så här är listan över var världens rikaste människor från 1 till 10 är.

Nummer 1 – Jeff Bezos & familj

världens rikaste människor grundare av amazon jeff bezos miljardär med världens största förmögenhet

Jeff Bezos grundade e-handelsjätten Amazon i sitt Seattle-garage 1994. Han är fortfarande VD och äger 16%. I januari meddelade han och hans fru MacKenzie dock att de skulle skilja sig efter 25 års äktenskap. Villkoren för delningen avslöjades inte. MacKenzie var också Amazons första kvinnliga revisor. Enligt lagstiftningen i Washington kan hon tjäna hälften av Jeffs nettoförmögenhet, vilket gör henne till den rikaste kvinnan i världen.

Jeff Bezos och hans fru MacKenzie skildes 2016 för 136 biljoner dollar

År 2018 omsatte Amazon 230 miljarder dollar och en nettoresultat på 10 miljarder dollar, jämfört med 3 miljarder dollar året innan. I februari meddelade onlinegiganten att den avbryter planerna för ett andra huvudkontor i Long Island City, New York, efter att lokala lagstiftare motsatte sig planen. Bezos äger The Washington Post och Blue Origin, ett flygbolag som utvecklar en raket för kommersiellt bruk.

Nummer 2 – Bill Gates

bill gates som en av de rikaste människorna i världen och grundare av microsoft

Bill Gates driver Bill med sin fru Melinda & Melinda Gates Foundation, världens största privata ideella stiftelse. Framför allt fungerar det för att rädda liv och förbättra den globala hälsan. Stiftelsen arbetar också med Rotary International för att bekämpa polio (polio). Gates har sålt eller gett bort en stor del av sin andel i Microsoft. Så han äger drygt 1% av aktierna och investerar i en blandning av aktier och andra tillgångar. Han sitter också kvar i styrelsen för Microsoft, mjukvaruföretaget som han grundade 1975 med Paul Allen. I slutet av 2016 tillkännagav Gates skapandet av en fond på 1 miljard dollar med cirka 20 andra personer. Hittills har Gates donerat 35,8 miljarder dollar i Microsoft -lager till Gates Foundation.

Nummer 3 – Warren Buffett

forbes förstasidan med warren buffett som en av de rikaste personerna i usa american edition

Warren Buffett, känd som Oracle of Omaha, är en av de mest framgångsrika investerarna genom tiderna. Buffett driver Berkshire Hathaway, som äger över 60 företag inklusive försäkringsgivaren Geico, batteritillverkaren Duracell och restaurangkedjan Dairy Queen. Han var son till en amerikansk kongressledamot och köpte först aktier vid 11 års ålder och återbetalade skatter vid 13 års ålder. Buffett har också lovat att ge bort över 99% av sin förmögenhet. År 2018 donerade han 3,4 miljarder dollar, mycket av det till att grunda sina vänner Bill och Melinda Gates stiftelse. Under 2010 lanserade han och Gates Giving Pledge och bad miljardärerna att lova att donera hälften av sin förmögenhet till välgörande ändamål.

Nummer 4 – Bernard Arnault & familj

bernard arnault och delphine arnault med karl lagerfeld

Bernard Arnault är en av de mest snygga människorna i världen och har 70 märken, inklusive Louis Vuitton och Sephora. Hans lyxvaruföretag LVMH uppnådde också rekordförsäljning och vinster under 2018, delvis tack vare ökade utgifter från kinesiska kunder. Konstens beskyddare är visionären bakom Frank Gehry-designade och 135 miljoner dollar Louis Vuitton Museum, som öppnade 2014. Hans dotter Delphine är vice president i Louis Vuitton och medlem i LVMH Executive Committee. Hans far gjorde också en “liten” förmögenhet med konstruktionen. Arnault bidrog med 15 miljoner dollar från affären för att köpa Christian Dior 1985.

Nummer 5 – Carlos Slim Helu & familj

förstasidan av forbes med carlos slim helu som miljardär och en av de rikaste människorna i världen

Mexikos rikaste man, Carlos Slim Helu, och hans familj kontrollerar America Movil, Latinamerikas största trådlösa företag. Med utländska telekommunikationspartners köpte Slim också en andel i Telmex, Mexikos enda telefonbolag, 1990. Telmex är nu en del av America Movil. Han äger också andelar i mexikanskt byggande, konsumtionsvaror, gruv- och fastighetsbolag och 17% i New York Times. Hans svärson Fernando Romero ritade Soumaya-museet i Mexico City, hem för Slims omfattande, eklektiska konstsamling.

Nummer 6 – Amancio Ortega

de rikaste människorna i världen amancio ortega ägare av modemärken

Amancio Ortega är en av de rikaste männen i Europa och den rikaste återförsäljaren i världen. Som en pionjär inom snabbmode grundade han 1975 Inditex, känd för sin modekedja Zara, med sin tidigare fru Rosalia Mera (d. 2013). Till exempel äger han cirka 60% av Madrid-listade Inditex, som också inkluderar åtta märken, inklusive Massimo Dutti och Pull & Bear, liksom 7 500 butiker över hela världen. Vanligtvis tjänar Ortega mer än 400 miljoner dollar i utdelning om året. Han har investerat sin utdelning främst i fastigheter i Madrid, Barcelona, ​​London, Chicago, Miami och New York.

Nummer 7 – Larry Ellison

larry ellison som den gröna uppfinnaren av mjukvarumärket oracle för närvarande

Larry Ellison grundade 1977 mjukvaruföretaget Oracle för att möta det växande behovet av databaser för hantering av kundrelationer. Han avgick från Oracle CEO -rollen 2014, men fortsätter att fungera som styrelseordförande och teknikchef. Som en del av Oracle’s strejk mot molndatorer förvärvade han också molnprogramvaruföretaget Netsuite för 9,3 miljarder dollar 2016. Ellison lovade 200 miljoner dollar till University of Southern California för ett cancerbehandlingscenter i maj 2016. I mars 2018 grundade Ellison också en wellness -start vid namn Sensei, vars första projekt är hydroponikodling på Hawaii -ön Lanai. Ellison gick också in i Teslas styrelse i december 2018 efter att ha köpt 3 miljoner Tesla -aktier tidigare i år.

Nummer 8 – Mark Zuckerberg

mark-zuckerberg-är-en-av-de-rikaste-människorna-i-världen-och-uppfinnaren-av-det-största-sociala-nätverket

Efter ytterligare ett år av kritik för falska nyheter och övergrepp på Facebook sa VD Mark Zuckerberg att hans prioritet 2019 kommer att ta itu med sociala frågor. Han vittnade också inför kongressen i april 2018 när det blev känt att Facebook hade delat användardata med det politiska rådgivningsföretaget Cambridge Analytica. Zuckerberg började sociala nätverk vid Harvard 2004 vid 19 års ålder för att matcha elever med namn och ansikten i klassen. Han offentliggjorde Facebook i maj 2012 och äger fortfarande cirka 15% av aktierna. I december 2015 lovade Zuckerberg och hans fru Priscilla Chan att ge bort 99% av sin Facebook -andel under deras liv.

Nummer 9 – Michael Bloomberg

michael bloomberg är en av de rikaste människorna i Amerika och världen över

Michael Bloomberg grundade 1981 finans- och medieföretaget Bloomberg LP. Han gav också fröfinansiering till företaget och äger nu 88% av företaget, som har intäkter norr om 9 miljarder dollar. Bloomberg började på Wall Street 1966 med ett entréjobb på investeringsbanken Salomon Brothers. Han släpptes dock 15 år senare. Som aktiv filantrop har han också donerat mer än 5 miljarder dollar till vapenkontroll, klimatförändringar och andra orsaker. Han planerar att fortsätta spendera minst 500 miljoner dollar för att besegra Donald Trump 2020.

Nummer 10 – Larry Page

larry page är uppfinnaren av alfabetet och google och en av miljardärerna världen över

Larry Page är chef för Alphabet, moderbolag till Google. Han är också ordförande för Calico Health Department, Smart Home Appliance Division Nest och mer. Han grundade också Google 1998 med sin Stanford -kollega – doktoranden Sergey Brin. Med Brin utvecklade Page Google PageRank -algoritmen som driver sökmotorn. Page var Googles första VD fram till 2001. Efter att ha tjänstgjort som VD för produkter återvände han till tjänsten som VD 2011.