Brygg din egen öl – Hur man gör din egen favoritdryck med humlesmak

Om du vill brygga din egen öl själv bör det vara både en del av vetenskapen och en konst. Processen kräver en exakt och beräknad aspekt, men samtidigt kan reglerna och möjliga gränser suddas ut. Detta kan vara skäl för personlig tolkning och skapandet av en verkligt unik öl. Det kan dock låta som att bryggkonsten kan vara svår, eller hur? Det är det inte. Att brygga öl är en enkel process som går tillbaka 12 000 år. Allt du behöver göra är att värma upp vattnet och kornet, koka blandningen med humle och svalna, och låt den jäsa och kolsyra med jäst. Om detta verkar enkelt nog för dig, kommer vi att gå in lite mer detaljerat på varje steg i det här inlägget.

Hur kan du brygga öl själv??

Veteöl med flaska och ingredienser som humle och spannmål brygger ditt eget öl

Så du har bestämt dig för att göra din egen öldryck hemma. Du är nu på väg att påta dig en underbar och givande uppgift som är nästan lika gammal som mänskligheten själv. Det finns dock ingen anledning att skrämmas av detta. Även om människor har bryggt öl själva i tusentals år, har grundprocessen förblivit i stort sett densamma genom århundradena. Så i den här artikeln ska vi försöka förklara vilken utrustning du behöver för att bryggningen ska komma igång. Vi kommer också att gå dig igenom de grundläggande stegen för att brygga en pilsner också. Först och främst kan vi dela hembryggning i två typer: bryggning av korn eller extrakt från malt. Ölet är tillverkat av socker av maltade, delvis groddade korn. Under hela bryggningsprocessen extraherar bryggmästaren själv detta socker ur malda korn i en serie steg.

njut av ett glas pils öl med tortillachips

Om du vill använda extrakt i brygden kan det här vara färdiga maltextrakt. Men du kan också helt hoppa över processen med sockerutvinning. Att brygga extraktet är en bra utgångspunkt för de flesta nya hemmabryggare eftersom processen kräver minimal ölutrustning och procedurer samtidigt som kvalitetsöl framställs. Det är dock den typ av bryggning vi kommer att fokusera på här. Kanske känner du någon som gjorde hela sin källare eller garage till ett professionellt bryggeri. Detta kan vara fullt av glänsande tankar och fat, svetsade rör, tvättstationer och kylskåp med kranar och ger alltid bra skummande öl. Men var säker på att du inte behöver investera en förmögenhet om du vill brygga ditt eget öl. Det enklaste sättet är att köpa en enkel uppsättning. Du kan alltid lägga till snyggare bryggutrustning efter att du har bryggt ett tag och bestämt att det var värt det.

Ingredienser och utrustning för ölproduktion

Ingredienser som krävs för att tillverka öl, t.ex.

Nu när du har tagit hand om utrustningen, låt oss gå igenom ölets huvudingredienser. Det finns bara fyra: humle, korn (och / eller maltextrakt), jäst och vatten. Först sätter du ihop ditt bryggningssystem. Du behöver en bryggkokare, jäsningskärl + luftlås, tratt (tillval), desinfektionsmedel, sugrör, sked för omrörning eller ett “brygg ditt eget öl -set”. När du har all utrustning du behöver är det första steget att rengöra och sanera.

Mät alkoholhalten med en hydrometer i ett glas efter jäsning av öl

Först och främst måste du föra alla enheter till rätt läge. Detta steg är kritiskt. Absolut allt som kommer i kontakt med din öl under bryggningsprocessen bör rengöras ordentligt med ett rengöringsmedel och sedan desinficeras med en lösning som är godkänd för hygien. Vi rekommenderar sorter utan sköljning eftersom de förenklar processen medan de förblir effektiva. När du väl har rengjort och sanerat din utrustning är det dags att börja brygga.

Brygg ditt eget öl – recept

Brygg olika typer av öl pils bock öl och rött öl själv

Så du har kollat ​​in utrustningen och huvudingredienserna du behöver för att brygga ditt hem. Nu kan du upptäcka ett klassiskt recept på en bocköl nedan. Du undrar säkert också vilken öltyp det är. Vi har valt en alternativ variant som är en hybridsort. Du kan välja korn eller extrakt samt humle själv som du vill.

färska humlekottar från påsen med ett blad på en träig yta

Om du använder ett kit för att brygga ditt eget öl, bör det åtminstone innehålla flytande malt, korn i en säd av säd och humle. Med 5,5 volymprocent alkohol överväger alkoholhalten inte maltig smak, medan humlen kommer till sin rätt. Detta speciella recept är perfekt för nybörjare och hobbybryggare, men är också lämpligt för erfarna bryggare på grund av dess balans.

Brygg din egen öl – instruktioner

hel ölflaska i mitten av hembryggeriet som gör din egen öldryck hemma

 • Läs alltid alla instruktioner innan du börjar brygga så att du kan vara säker på att du har allt till hands (utrustning, ingredienser) och förstår processen fullt ut.
 • Börja med att värma 600 ml vatten i din bryggkokare.
 • Lägg sedan de krossade specialkornen i spannmålspåsen.
 • Knyt en knut i ena änden av spannmålssäcken och lämna utrymme för kornen att lossna i säcken.
 • Lägg spannmålssäcken i vattnet.
 • Öka sedan temperaturen långsamt till 60 ° C till 80 ° C.
 • Låt kornen branta vid denna temperatur i 20 minuter.
 • Ta säck med säd ur grytan.
 • Kläm inte påsen. Låt helt enkelt vätskan rinna ur påsen i grytan.
 • Du har nu officiellt smaken för en jäst öl. Det finns dock några andra steg för att förbereda din vört helt för jäsning.

Börja laga mat

Tillagningsprocess hembryggningstank med termometer och airlock

 • Koka först upp vörten och se till att den inte kokar över. Så snart vätskan kokar, ta bort kastrullen från värmekällan.
 • Rör om vörten tills maltextraktet har lösts upp helt. Allt oupplöst extrakt som finns kvar på krukans botten kan brinna.
 • Av denna anledning, se till att du rör om ordentligt innan du tar upp vörten igen.
 • Låt din vört koka i 55 minuter och tillsätt sedan den aromatiska humlen. Eftersom du bara lagar detta i fem minuter, tillför humle inte en bitter smak, utan lägger till doften och lukten av det färdiga ölet.
 • Kyl ner vörten. Efter kokning i nästan 60 minuter måste du ta vörten till under 37 ° C så snabbt som möjligt. Det finns många sätt att göra detta, och ett av dem är med isbadet. För att göra detta, fyll din diskbänk halvvägs med kallt kranvatten och sedan med is och lägg potten i den.
 • Om du inte redan har gjort det är det en bra tid att sanera luftsluss, slang och hydrometer. Din vört är mottaglig för mikrober vid denna tidpunkt. Allt som kan komma i kontakt med det bör saneras.

jäsning

Slutför jäsningstanken för jäsning. Brygg din egen öl

 • Detta följs av att hälla den kylda vörten i ditt primära kärl för jäsning.
 • Fyll den sedan med tillräckligt med kallt vatten så att du har cirka 1,4 liter. Du bör också lufta vörten antingen med hjälp av en diffusionssten eller genom att bara gunga jäsningskärlet fram och tillbaka när locket är på.
 • Nu kan du använda din hydrometer för att mäta urtens ursprungliga tyngdkraft, vilket i huvudsak indikerar ett antal fermenterbara sockerarter som finns. Du bör skriva ner numret, eftersom du senare kommer att använda detta tillsammans med din slutliga tyngdkraftsmätning för att beräkna volymen alkohol i ditt öl.
 • Det är dags att sätta din jäst i vörten. Under jäsningen konsumerar jästen maltsockret och producerar alkohol med CO2. Temperaturen på vörten bör vara cirka 30 ° C innan jästen vispas. Det är dock bäst att följa instruktionerna på förpackningen.
 • När du har piskat upp jästen stänger du jäsbehållaren ordentligt, fäster det renoverade luftlåset och fyller det med vatten.
 • Placera först jäsningskärlet på en avlägsen, temperaturstabil plats. Du bör se aktivitet inom 24-48 timmar när CO2 börjar fly från luftslussen. Det tar en till två veckor innan jäsningen är klar. Under denna tid bör du inte göra något som kan störa processen.
 • Vissa bryggerier gör ett sekundärt jäststeg efter ungefär en vecka. Ölet sugs in i en sekundär jäsbehållare som en glasballong och konditioneras i ytterligare en eller två veckor. Detta steg är valfritt. Några av fördelarna inkluderar dock att ölet blir klarare, vilket kommer att resultera i mindre sediment när du har tappat ölet.

Bestäm alkoholhalten och fyll ölen

tre öltyper i ölglas och ett prov med hydrometer bestämmer gravitation och alkoholhalt

Använd din hydrometer för att läsa ölets slutliga tyngdkraft. Du kan beräkna den ungefärliga alkoholhalten i ölet med följande formel: Alkoholhalt = (OG-FG) × 131,25 Så om du använder dina mål för detta bocköl får du: (1,057-1,014) x 131,25 = 5,64 % alkohol innehåll. Observera dock att denna beräkning bara är en approximation, men är den enklaste metoden och är i allmänhet tillräckligt bra om du brygger ditt eget öl.

Fyll ölflaskor med en maskin i en fabrik medan du brygger öl själv

Skopa nu ner det färdiga ölet i fyllningsspannan. Om receptet kräver att fyllning av tillsatser, t.ex. basocker, ska läggas till påfyllningsbehållaren, lägg till dem nu. Så det här är de grundläggande stegen du kan följa för att göra din egen öl. När du har konditionerat det hela är det dags att dela det med vänner och familj och skryta om att du gjorde det själv.

grupp vänner leende och rosta medan de dricker öl utomhus

Nu känner du till grundprocessen för att brygga ditt eget öl hemma. När du får erfarenhet och självförtroende kan du arbeta med flera öltyper för att förbättra dina bryggkunskaper. Du kan till och med lägga till irländsk mossa i din drink för att förbättra ölens klarhet. Men homebrewing har många andra aspekter som du kan bemästra med tiden.