Du kan faktiskt gå ner i vikt med soppa! (men bara om du undviker dessa misstag)

Ja, det stämmer – soppdieten fungerar verkligen. Eller åtminstone konceptet med en soppdiet kan leda till viktminskning. Forskning visar att soppa är en nyttig mat för viktminskning: medan den är flytande kan den vara lika mättande som fasta livsmedel. Och ny forskning har funnit att soppätare väger mindre och har en smalare midja än de som undviker soppa – dessa resultat publicerades i British Journal of Nutrition i april 2014. Men inte alla soppor har samma fördelar och är lämpliga för viktminskning. Det finns några soppdietfel som kan göra denna flytande lunch mindre idealisk om ditt mål är att kasta några kilo. Här är de fem sakerna att se upp för.

Fel 1: Din kost är helt baserad på gräddsoppor

Gräddsoppa med svamp innehåller mycket kalorier

Typiska gräddsoppor innehåller en bra portion fett (och har därför också fler kalorier). Ibland förtjockas krämiga soppor med en roux och förädlas med grädde eller helmjölk. En roux är vanligtvis gjord av lika delar smör och mjöl. Förutom fettet i smöret innehåller mejeriprodukterna också mycket fett. 100 ml 30% grädde har 292 kalorier, varav 97 procent kommer från fett.

Krämig blomkålssoppa raffinerad med citron och grädde

Hur kan du se om en soppa innehåller grädde eller andra fetthaltiga mejeriprodukter? Du bör bara läsa ingredienslistan. Ibland innehåller krämiga soppor ingen grädde alls! De kan vara naturligt krämiga eftersom de är gjorda av ingredienser som blir krämiga när de kokas, som blomkål, bönor, etc. Ibland är krämen bara pricken över i: et och bara en matsked tillsätts för en krämig munkänsla.

Allt det är inte att säga att du aldrig ska välja krämig soppa. Se bara till att inkludera de extra kalorierna i din viktminskningsplan.

Fel 2: Du äter bara mosade soppor

Pureed soppor erbjuder inte någon texturell variation

Pureed soppor förtjänar en plats i din kost, men de bör inte vara den enda typen av soppa du äter. Först innehåller mosade soppor (t.ex. tomat-, potatis- eller blomkålssoppor) lite grädde för mer krämighet. Men det krävs också väldigt lite, eller ibland absolut inget, när man äter en mosad soppa.

Både tugga din mat och äta en maträtt med lite texturell variation kan hjälpa till att öka mättnadsfaktorn för din måltid och hålla dig mätt längre, enligt en studie som publicerades i Appetite i juni 2018. Tyvärr kan en purerad soppa inte erbjuda det.

Fel 3: Du tror att soppa inte är frukost

Ät avgolemonosoppa till frukost

Om frukost-till-middag är en riktig grej, så borde middag-till-frukost också vara det. Så du kan unna dig en soppa till frukost.

Att äta soppa till frukost innebär också att börja dagen med en näringsrik måltid: vanliga soppätare är hälsosammare än icke-soppätare, enligt en april 2014-studie från British Journal of Nutrition. I denna studie åt soppätare mer protein, fibrer, vitaminer och mineraler och mindre fett jämfört med deltagare i den andra gruppen som inte konsumerade soppa. Soppätare konsumerade också mer natrium, vilket leder oss till misstag nr 4.

Fel 4: Du uppmärksammar inte saltinnehållet i dina soppor

Konserverade soppor innehåller mycket salt, vilket är ohälsosamt

Att göra de flesta (eller alla) av dina måltider som soppa kan öka natriumhalten i din kost – och det påverkar inte bara din midja.

Soppa är en av de livsmedel som vanligtvis innehåller mycket salt – delvis för att vissa av dess ingredienser är salta (t.ex. köttfärs, konserverade bönor, buljonger och lager). Även om du huvudsakligen äter konserverade soppor bör du veta att de ofta innehåller mycket salt.

Och som vi alla vet är för mycket salt (natrium) ohälsosamt: det kan öka risken för högt blodtryck, njursten och magcancer och är ohälsosamt för hjärtat.

När vi äter för mycket salt behåller våra kroppar vatten, vilket kan leda till svullnad, gas och till och med viktökning.

Fel 5: Du äter en soppa med lite eller inget protein

Gå ner i vikt med soppa - linssoppa innehåller mycket protein

Om du vill gå ner i vikt med soppdieten bör du krydda dina soppor med proteinrika livsmedel. Detta har flera fördelar. För det första kan en kombination av en proteinrik kost (cirka 90 till 150 gram per dag) med en kalorifattig diet hjälpa dig att gå ner mer i vikt än om du bara konsumerat måttliga mängder protein, enligt en studie från juni 2015 i “American Journal av klinisk näring “.

Annan forskning som beskrivs i denna artikel tyder på att protein kan hjälpa dig att hålla fast i din kost och kanske inte känna dig hungrig så ofta eftersom det är ett så fyllande näringsämne.

Så välj klar kycklingsoppa som denna avgolemono -soppa, som är full av protein, eller välj det vegetariska alternativet och laga en rejäl linsgryta.

Gå ner i vikt med soppa - klar nässelsoppa med ägg

Referenser:

British Journal of Nutrition: “Soppkonsumtion är förknippad med en lägre energitäthet i kosten och en bättre kostkvalitet hos vuxna i USA”

Aptit: “Inverkan av oral behandling på aptit och matintag – En systematisk genomgång och metaanalys”