Gör små möbler i shabby chic själv – 3 tips för en sliten look

Shabby Chic gör det själv-byrå-turkos-färg-antik

Shabby Chic kombinerar fantasifullt inslag från den klassiska livsstilen, lanthuset och vintage och presenterar dem på ett nytt sätt. Kompletta rumsmöbler i denna stil kan dock se oönskat tjejiga och lekfulla ut. För att få en ny, romantisk anteckning in i interiören, lita på bara några medvetet placerade små möbler och dekorativa element. Vi berättar hur du förvarar små möbler i Gör shabby chic själv och ordna dem smakfullt.

Gör shabby chic själv – krydda gamla möbler

Shabby chic gör det själv-byrå-röd-vintage-dekoration

Shabby kommer ursprungligen från ”shabby”, sliten och placerad bredvid chic får en ny mening. Begagnade föremål har sitt värde och innehåller otaliga berättelser. Skåp och stolar i shabby stil strävar efter just en sådan effekt. Du kan dock skapa det slitna utseendet själv med enkla medel.

Gör shabby chic själv – uppnå en sliten look

Shabby chic gör det själv -white-terarsse-vintage-antique

Shabby chic kombinerar antiken med loppisartiklar och hemlagade föremål. Sådana vintagemöbler är vanligtvis mycket dyra eftersom de är unika och har bara fått sitt karakteristiska utseende genom noggrann hantering för hand. Men det är just av den anledningen som den lilla mormors köksbänk med lite kunskap kan omvandlas till fantastiska vintagemöbler.

Små möbler, hemtillbehör och shabby chic dekorationer skapar en romantisk vintage stil

Shabby chic gör det själv-byrå-vit-trä

Även om den vita färgen övervägande kännetecknar det shabby chica utseendet, är mjuka pastelltoner och andra starkare toner, typiska för den traditionella möbelindustrin, också tillåtna. Färgen ska dock verka gnuggad, skalad eller allmänt sliten. Sprickor, repor, tecken på slitage är också en del av det sjaskiga utseendet.

Gör din egen Shabby Chic byrå – instruktioner

Shabby Chic gör det själv-byrå-instruktioner-pastell-färg-dekoration

Först och främst bör du få en begagnad möbel av god kvalitet. Bra bitar kan då och då hittas på loppis eller till och med i skrymmande avfall. Massiva trämöbler är bäst för ytterligare behandlingar och reparationer. Fanermöbler tål endast bearbetning i begränsad omfattning och ytan ska slipas ner flera gånger med finkornigt sandpapper.

Gör shabby chic möbler själv – ta bort beslag

Shabby-chic-gör-det-själv-byrå-instruktioner-trä

Det första steget efter att ha köpt lämpliga trämöbler är att ta isär alla dess delar. Beslag måste också tas bort så att du verkligen kan nå varje punkt under följande slip- och målningsarbete. Rengör sedan träet noggrant från damm, fett och alla fläckar. Använd gärna läsk- eller vinägerengöringsmedel och varmt vatten. Men då måste du låta det torka väldigt bra innan du kan gå vidare.

Gör trä byråer i shabby chic själv – slipa ytan

Shabby-chic-gör-det-själv-byrå-trä-slipning-målning

Innan du kan fortsätta med färgdesignen måste alla rester av gammal färg avlägsnas noggrant. Rester av gamla ytbehandlingar kan förhindra att den ny applicerade färgen fastnar. En slipmaskin kan användas för stora ytor, men alla fina vinklar och hörn slipas alltid för hand.

Shabby chic färger – pastellfärger och grädde 

Shabby-chic-gör-det-själv-byrå-instruktioner-pastellfärg-tillbehör

Du väljer färg för din nya möbel enligt dina egna preferenser och i samband med resten av möblerna, samt för att matcha livsstilen i allmänhet. Shabby chic möbler är traditionellt målade i vitt. Pastellfärger är också bra val. Ett annat alternativ är att arbeta med två olika färger. En kommer senare att ses som en underton och uppnå effektiva övergångar.

Gör din egen shabby chic byrå – applicera färg

Shabby-chic-gör-själv-byrå-instruktioner-färgläggning

Applicera ett lager ljus färg och efter att det är helt torrt, applicera det andra av de mer intensiva. Om det översta lagret ännu inte är härdat, torka av vissa områden med en fuktig trasa om färgen är vattenbaserad. Använd annars lösningsmedel för att blötlägga trasan och smeta övertonen. För denna torkningsteknik är det bättre att använda en skumrulle för det första och för det andra lagret färg – en stor pensel.

Gör din egen Shabby Chic byrå – matchande skåphandtag

Shabby-chic-gör-det-själv-byrå-instruktioner-skåp-handtag-pastellfärg

När den applicerade färgen är torr, helst nästa dag, kan dekorelementen installeras. Med nya skåphandtag individuellt utvalda får möblerna ett nytt utseende. Slutligen, ordna med färgkoordinerade och snygga artiklar som förbättrar de möbler du har designat själv.

Skapa en harmonisk atmosfär i shabby chic själv – med små möbler och dekorationer 

shabby-chic-gör-det-själv-byrå-pastell-färg-pastell-grön-dekoration

I vårt exempel är lådfronterna jämnt färgade i pastellmintgrönt, medan en krämig underton används för kroppen. De dekorativa ristningarna lyser effektivt och kommer därmed till sin rätt.

Gör antika trä byråer i shabby chic själv – instruktioner

shabby-chic-gör-det-själv-byrå-instruktioner-trä-färg

Med några knep och en liten budget kan ett gammalt arvegods uppgraderas och användas igen. Så att möbeln ser sprucken ut och har det typiska slitna utseendet, kan du känna något av skalning av färg.

Krydda en gammal byrå av massivt trä

Shabby-chic-gör-det-själv-byrå-instruktioner-massivt trä

För att representera konstgjorda sprickor skulle det vara en fördel om möblerna är färgade eller gjorda av mörkt trä. Detta sparar dig en primer i en mörk färg; nu måste du bara grova upp ytan med sandpapper. Slipa först ytan ojämnt med en 80 krona, behandla sedan hela med en 100 krona.

Gör din egen antika byrå i shabby chic –  Skalad färg 

shabby-chic-gör-det-själv-byrå-instruktioner-grön-färg

Sedan applicerar du det så kallade tårlacket. Det är lämpligt att bara använda detta på vissa ställen, till exempel där du tidigare har slipat med grövre sandpapper. Således imiteras sprickor och repor väldigt realistiskt. När den används som en helhet kommer lacken att få den applicerade färgen att gradvis rinna ut med tiden..

Gör små möbler i shabby chic själv – skåphandtag och dekorativa element

shabby-chic-gör-det-själv-byrå-instruktioner-skåp-antikt

När lacken har torkat mycket bra, applicera en ljus akrylfärg. Medan det fortfarande torkar kan du se hur sprickorna bildas. Detta beror på att dessa ger önskat använt utseende.

Gör shabby chic dekoration själv

shabby-chic-gör-det-själv-byrå-instruktioner-skalade-av-färg

För en optimal estetisk effekt rekommenderar vi att du smakfullt ordnar hemtillbehör och dekorationer i den valda färgen bredvid de möbler du har designat själv. Blommotiv samt vaser av porslin eller glas kommer att skapa en sammanhängande helhetsbild.

Gör ett sidobord eller sängbord i shabby chic själv – instruktioner

Shabby-chic-gör-det-själv-sidobord-instruktioner-resväska-sängbord

Små möbler ger en ny känsla till rumsdesignen utan att locka uppmärksamhet och ha stort inflytande på livsstilen. Dessutom kan små hyllor, som ett sidobord och sängbord, tillverkas av andra föremål. Vi ger dig instruktioner om hur du gör ett DIY shabby chic bagagebord själv.

Gör bordben i shabby chic själv – bord- eller stolben i trä med dekorativa sniderier

shabby-chic-gör-det-själv-instruktioner-sidobord-resväska-ben

Allt du behöver när det gäller material är ett fodral och fyra bords- eller stolben i valfri storlek, skräddarsydda för väskans storlek. Slipa försiktigt bort färgen som redan är på och ta bort dammet efteråt. Du kan använda ett grövre sandpapper för detta.

Gör ditt eget shabby chic bagagebord

shabby-chic-do-it-yourself-nattduksfodral

Applicera sedan en basfärg med akrylfärg och börja grova ytan lätt när den torkar. För att göra detta, använd sandpapper med en 200 krona. Applicera sedan ett andra lager topplack och låt torka ordentligt.

Gör ditt eget vita bagagebord i shabby chic

shabby-chic-do-it-yourself-fodral-sängbord-vit

Slutligen kan du uppnå det typiska shabby chic-utseendet genom att finjustera. Med finkornigt sandpapper kan du ta bort den applicerade färgen lager för lager, men bara på platser, så att på vissa ställen det nedre färglagret och på andra även det rena träet syns. Tätning med klar lack eller liknande är inte nödvändigt. Eftersom ett glansigt lager tar bort den typiska karaktären i vintage -looken.