Origamimöbler och lampor inspirerade av konsten att vika papper

origami-golvlampor-sovrum-vita-fåglar

Origami – den århundraden gamla japanska konsten att vika papper inspirerar med sin outtömliga variation, sofistikering och enkla elegans. De tydligen viktlösa pappersverken fungerar ofta som inspiration för många designers som vill integrera denna lekfulla lätthet i sina koncept. Vi har sammanställt några bra exempel på origamimöbler och lampor som inte bara övertygar med sin tredimensionella skönhet, utan också med deras funktionalitet.

Origamimöbler från Bonaldo

origami-möbler-matbord-vit-bonaldo-marmor-bordsskiva

Bonaldo står för fräscha levande idéer med en typisk italiensk touch. Ett bra exempel på detta är Origami -serien av designern Gino Carollo, som inkluderar ett matbord och ett konsolbord i origami -utseendet. Bordspelaren är gjord av tunt stålplåt som ser ut som vikta origamipapper. Detta gör bordsramen mycket stabil och ger designen en visuell lätthet. Den tunna bordsskivan betonar också den extraordinära designen och gör bordet till en riktig höjdpunkt i interiören.

origami-möbler-konsol-bord-bonaldo

Origami matbord av Giulia Vicenzutti för Natisa

origami-möbler-matbord-metall-trä-bordsskiva

Designer Giulia Vicenzutti inspirerades också av origamikonsten för sin bordsdesign. Bordsramen ska vara lätt och stabil samtidigt. Därför bestämde hon sig för triangulära träpaneler, som tillsammans utgör ett exklusivt origami -konstverk. Tabellen presenterades på Salone del Mobile 2017 och finns i flera versioner. En bordsskiva av rökt glas ser väldigt ädel ut och harmonierar perfekt med den svarta bordspelaren. Ljust trä, å andra sidan, skapar en fin kontrast.

Echo -serien av Tom Faulkner

origami-möbler-bord-stol-metall-läder

År 2014 presenterade Londonkonstruktören Tom Faulkner möbelserien “Echo” på den årliga mässan Decorex International. Möblerna har tydliga linjer och skarpa vinklar som påminner om ett vikt pappersark. Bordsbenen är gjorda av metall, medan bordsskivan är gjord av glas. De snurrbara stolarna imiterar bordspelarens fasetterade form och är klädda med svart läder.

Origami bäddsoffa av Andrea Lucatello för Cattelan Italia

origami-möbler-bäddsoffa-läder-klädsel-grädde

Ytterligare en vacker design inspirerad av origamikonsten. Designer Andrea Licatello designade denna bäddsoffa för den italienska tillverkaren Cattelan Italia. Möblerna får ett modernt utseende och mjukt läderklädsel i en behaglig krämfärg. Ryggstödet kan lutas bakåt och soffan blir en bekväm gästsäng på nolltid.

Origami soffa från Yumi Yoshida

origami möbler soffa hopfällbar hängmatta

Denna matta är en design av den kaliforniska designern Yumi Yoshida och kan vikas till en 2-sits soffa på nolltid. Mattan består av flera geometriska vadderingspaneler som ser ut som traditionellt origamipapper och kan vikas på olika sätt. Konceptet använder också olika färger för att framhäva möbelns dualitet. De rektangulära delarna bildar sätet, medan de trekantiga panelerna säkerställer soffans stabilitet.

Oyster fåtölj av Kawamura Ganjavian

origami-möbler-fåtölj-hopfällbar-möbel-filt

Den hopfällbara fåtöljen imponerar med en minimalistisk design, tydliga linjer och hög komfort. Han uppmanar oss att ta en kopp te på golvnivå. Sitsen är tillräckligt stor så att du känner dig bekväm och kryper ihop dig i fåtöljen. Du kan också stretcha benen bekvämt. En pall är inte nödvändig.

“Landskal” av Shin Yamashita

origami-möbler-multifunktionell-matta

“Landskal” är en tredelad golvmatta med inbyggda hopfällbara möbler. Denna möbel för flera användningsområden är ett koncept av industridesignstudenten Shin Yamashita från Kyoto Institute of Technology. I bara några enkla steg kan arbetsbord, sidobord och ryggstöd fällas ut och sedan försvinna igen efter att de gjort sitt jobb. Konceptet har ännu inte implementerats, men själva tanken är inte så dålig. Golvmattan passar alla typer av fritidsaktiviteter som att titta på TV, studera eller läsa böcker.

Origamimöbler av BlackLAB architects Inc..

origami-möbler-bänk-sidobord-vit-trä-metallram

Teamet på BlackLab Architects designade några eleganta origamimöbler för en specialutställning som en del av Interior Design Show 2014 i Toronto. Bänken i origami-stil består av geometriska, vita laminerade björkplywoodpaneler som är anslutna till varandra med pianogångjärn. Plywoodpanelerna kan fällas och stå stabilt på ben av rörformat stål.

origami-möbler-fåtölj-trä-gångjärn

Då bestämde designduon från blackLAB, Andrea Kordos och Tony Round, att utöka tanken på att fälla möbler och skapa ”Cut & Vika ihop “. Möbelserien innehåller en stol och en vägghylla i origamistil. Stolens design visar att enkla former kan fällas till visuellt tilltalande och funktionella möbler. Det bo-liknande sätet erbjuder gott om plats och det ergonomiska ryggstödet av baltisk björkplywood är perfekt för avslappnat sittande. Vändhyllan kan fungera som en vägghylla, bord och läslampa samtidigt.

origami-möbler-fåtölj-trä-gångjärn-fällbara-metall-ram

Gami -pendellampor från Elite till Be

origami-hängande-lampa-betong-vitt-ljus

Dessa hängande lampor påminner om små fågelvingar eller vita fjärilar som lyser upp mörkret. Varför inte även vita pappersbåtar som seglar i det mörkblå havet på natten? Även om lampskärmarna är gjorda av betong ser de superlätta och eleganta ut.

Gami vägglampor

origami-lampor-vägg-betong-korridor

Gami-lamporna finns i olika utföranden och färger: som hängande eller vägglampa, med en vit eller guldfärgad insida. Det kalla vita ljuset som lampan avger harmonierar med den grova ytan.

Viklampa av Thomas Hick

origami-ljus-vik-metall-design

Folding Lamp -konceptet fokuserar på individuell kreativitet. Allt börjar med en stålplåt med en tjocklek på 0,6 mm. Med hjälp av de perforerade sidorna kan vem som helst utveckla och skapa nya former så att de kan skapa sin egen skapelse. Detta förändrar påverkan av ljus och det ljus som LED -ljuskällan avger. Slå på och av och dimma utförs med en pekfunktion. Lampan finns i en mängd olika färgkombinationer, inklusive svart och guld och vitt och rött.

Abborrljus från Umut Yamac

origami-lampa-fågel-vägg-hängande-lampa-mässing

“Perch Light”, designad av Londons designer Umut Yamac, presenterades för första gången 2014. Efter den begränsade upplagan på 20 lampor skapade designern “Perch Light Family” för den världsberömda tillverkaren Moooi. Fågelfigurerna i origami-stil är gjorda av syntetpapper, mässing och stål och svänger på mässingsgrenen vid beröring.

origami-lampa-fågel-stå-lampa-mässing

O-Re-Gami från Regenesi

origami-lampa-läder-veck

O-Re-Gami är en vacker lampserie som är en vacker blandning av modern skräddarsy och traditionell origamikonst. Designen av designern Matali Crasser fokuserar också på hållbarhet. Varje lampskärm är handgjord av återvunnet läder som har behandlats med vatten, salt och fett och sedan färgats med kastanjblomma. Snitten i läderskärmen gör att ljuset kan lysa igenom effektivt från insidan till utsidan och skapa underbara ljusskuggaeffekter.