Πόνος στο ισχίο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Αιτίες, θεραπείες και πρόληψη

Η εγκυμοσύνη είναι η περίοδος κατά την οποία η έγκυος αντιμετωπίζει διάφορες αλλαγές σωματικά και ψυχικά στο σώμα. Αυτές οι αλλαγές προκαλούν πόνο στα διάφορα μέρη του σώματος, εκ των οποίων μερικά είναι υποφερτά σε κάποιο βαθμό, αλλά μερικά θα ήταν αφόρητα (όχι οι πόνοι του τοκετού). Ένας τέτοιος πόνος είναι ο πόνος στο ισχίο και οι μελέτες είπαν ότι αυτοί οι πόνοι οφείλονται σε αύξηση βάρους στο σώμα. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα οδηγούν επίσης σε πόνο στο ισχίο. Λόγω του μεγάλου χτυπήματος, η έγκυος μπορεί να καθίσει ή να κοιμηθεί σε ακατάλληλη στάση, γεγονός που μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στο ισχίο. Εδώ σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε λεπτομερώς τα αίτια και τη θεραπεία του πόνου στο ισχίο.

πόνος στο ισχίο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τι είναι ο πόνος στο ισχίο και είναι συχνό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Ο πόνος στο ισχίο είναι ο πόνος που εμφανίζεται στην άρθρωση του ισχίου ή μερικές φορές στην περιοχή της πυέλου. Μερικές φορές αυτός ο πόνος μπορεί να γίνει αισθητός ακόμη και στη βουβωνική χώρα και στους μηρούς. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο πόνος στο ισχίο συνήθως ξεκινά στο δεύτερο τρίμηνο καθώς το μωρό σας μεγαλώνει μέσα στη μήτρα και συνεχίζεται μέχρι τον τοκετό. Όχι όλες οι γυναίκες βιώνουν αυτόν τον πόνο και μόνο μερικές έγκυες κυρίες βιώνουν αυτόν τον πόνο λόγω των ορμονικών αλλαγών στο σώμα. Οι περισσότερες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανησυχούν για τον πόνο στο ισχίο, αλλά το να πούμε ότι αυτός ο πόνος είναι αρκετά συνηθισμένος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συχνά δεν αποτελεί ένδειξη επιπλοκών. Η μελέτη αποκάλυψε ότι περίπου το 20 % των γυναικών αντιμετώπισαν κάποιο είδος πόνου στο ισχίο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. (1)

Αιτίες του πόνου του ισχίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Ο πόνος στο ισχίο συνήθως εμφανίζεται κατά το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο. Εάν αισθανθείτε αυτόν τον πόνο κατά το πρώτο τρίμηνο, μπορεί να μην οφείλεται στην εγκυμοσύνη, η οποία μπορεί να σχετίζεται με κάποια άλλη κατάσταση. Με την αυξανόμενη μήτρα, το ισχιακό νεύρο πιέζεται, με αποτέλεσμα τον πόνο στο ισχίο που υποχωρεί μέχρι το πόδι. Ένα καλό είναι ότι αυτός ο πόνος εξαφανίζεται αμέσως μετά τον τοκετό.

1. Υπερβολική αύξηση βάρους:

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σωματικό βάρος της εγκύου αυξάνεται από το συνηθισμένο. Η συνήθης αύξηση βάρους είναι μεταξύ 25-35 κιλών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το πιο σημαντικό, αυτή η αύξηση βάρους ξεκινά κατά το 2ο τρίμηνο. Εξαιτίας αυτού, η έγκυος κυρία αισθάνεται δυσφορία στο ισχίο που οφείλεται στον πόνο στην πλάτη.

2. Relaxin:

Η ρελαξίνη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ίδια η λέξη αναφέρει ότι αυτή η ορμόνη χαλαρώνει τους μυς και τους ιστούς που συνδέουν τα οστά σας στο σώμα. Αυτή η ορμόνη χαλαρώνει επίσης τους πυελικούς συνδέσμους και τη λεκάνη για να απλωθούν ορθάνοιχτα για ομαλή παράδοση. Αυτοί οι σύνδεσμοι συνδέουν επίσης τις ιερολαγόνες αρθρώσεις με τη σπονδυλική στήλη. Μόλις χαλαρώσουν αυτοί οι σύνδεσμοι, ο πόνος στο ισχίο αρχίζει να ενοχλεί την έγκυο γυναίκα.

3. Ακατάλληλη στάση:

Η στάση της εγκύου κυρίας αλλάζει με την αύξηση του βάρους. Επίσης, η έγκυος ευθυγραμμίζεται με την κατεύθυνση του μωρού που βρίσκεται μέσα στη μήτρα. Αυτή η ανομοιόμορφη ή ακατάλληλη στάση μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα στον ισχίο, και στις δύο πλευρές της μίας πλευράς του σώματος.

4. Παροδική οστεοπόρωση:

Η έγκυος γυναίκα πρέπει να ελέγχει τακτικά τα επίπεδα ασβεστίου και καλίου στο σώμα της. Αυτό συμβαίνει επειδή μερικοί πόνοι στο ισχίο προκαλούνται λόγω της απομετάλλωσης των οστών του ισχίου, η οποία ονομάζεται παροδική οστεοπόρωση. Εάν τα επίπεδα ασβεστίου και καλίου στο σώμα μειωθούν από το απαιτούμενο όριο, αυτή η κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί, οδηγώντας σε πόνο στο ισχίο.

5. Θέσεις ύπνου:

Οι γιατροί προτείνουν η έγκυος να κοιμάται στην αριστερή πλευρά του σώματος για την άνεση του μωρού που υπάρχει μέσα. Ο ύπνος στην ίδια πλευρά για ώρες μπορεί να ασκήσει πίεση στις αρθρώσεις με αποτέλεσμα πόνο στο ισχίο.

Πρόληψη του πόνου του ισχίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Έχουμε δει νωρίτερα ότι ο πόνος στο ισχίο προκαλείται για διάφορους λόγους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ορισμένοι πόνοι οφείλονται στις ορμόνες, την υπερβολική αύξηση βάρους, την ορθοστασία ή την καθιστή στάση κλπ. Ο πόνος στο ισχίο που οφείλεται σε αυτούς μπορεί να προληφθεί, μερικές από τις συμβουλές που πρέπει να αποφύγετε

 • Ελέγξτε την αύξηση βάρους κάθε 15 ημέρες. Βεβαιωθείτε ότι δεν παίρνετε βάρος περισσότερο από το προβλεπόμενο. Για αυτό, αποφύγετε να τρώτε τρόφιμα που περιέχουν περιττό λίπος σε αυτά.
 • Εξασκηθείτε σε μια καλή στάση, δοκιμάστε να φοράτε υποστηρικτικά παπούτσια καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αποφύγετε την άρση βαρέων βαρών. Η άσκηση είναι καλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά κάντε μερικά διαλείμματα ενώ περπατάτε για να μην καταλήξετε σε κακή στάση.
 • Ελέγξτε τα επίπεδα ασβεστίου και καλίου στο σώμα. Τρώτε τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και ασβέστιο για την πρόληψη της παροδικής οστεοπόρωσης. Είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν πάτε εάν εμφανίσετε παροδική οστεοπόρωση.
 • Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια για στήριξη ενώ κοιμάστε. Στην αγορά διατίθενται ειδικά μαξιλάρια εγκυμοσύνης σε σχήμα U και σχήματος C που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενώ κοιμάστε.

Πώς να απαλλαγείτε από τον πόνο στο ισχίο ενώ είστε έγκυος 2

Αρχικά διορθωτικά μέτρα για τον πόνο στο ισχίο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Ο πόνος στο ισχίο, ο οποίος εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θεραπεύεται μόνος του αμέσως μετά τον τοκετό. Αυτός ο πόνος συνήθως ξεκινά κατά το δεύτερο τρίμηνο και συνεχίζεται μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης.

1. Μασάζ:

Το μασάζ στην προβληματική περιοχή είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ανακουφιστείτε από τον πόνο στο ισχίο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το μασάζ βοηθά στη μείωση της δυσκαμψίας, διευκολύνει την κίνηση και επίσης αυξάνει τη ροή του αίματος μέσω των αρθρώσεων του ισχίου.

2. Ζεστό νερό και συμπίεση:

Το ζεστό νερό χρησιμοποιείται για να αυξήσει τη θερμοκρασία που μπορεί να θεραπεύσει τον πόνο στο ισχίο. Με την αύξηση της θερμοκρασίας, η ροή του αίματος αυξάνεται επίσης στην περιοχή του ισχίου. Η ζεστασιά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της δυσκαμψίας των αρθρώσεων και των μυϊκών σπασμών. Μια σπιτική συμπίεση μπορεί να γίνει μούλιασμα μιας καθαρής πετσέτας σε ζεστό νερό και μασάζ αυτής της μουσκεμένης πετσέτας στην περιοχή του ισχίου για 10-15 λεπτά. Βεβαιωθείτε ότι δεν εφαρμόζετε αυτόν τον συμπιεστή στο στομάχι. Το μπάνιο με ζεστό νερό απαλύνει επίσης τους πόνους του ισχίου. Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε άλατα Epsom στο ζεστό νερό για να απελευθερώσετε τους σφιγμένους μύες.

3. Αναλγητικά:

Βασικά, οι ασκήσεις είναι οι καλύτερες θεραπείες για τους πόνους του ισχίου. Πέρα από τις ασκήσεις, η ανακούφιση από τον πόνο στο ισχίο προέρχεται από τη χρήση αναλγητικών. Χρησιμοποιήστε αυτά τα αναλγητικά μόνο μετά από διαβούλευση με το γιατρό σας.

4. Γιόγκα:

Είναι μια από τις καλύτερες μορφές άσκησης για κάθε είδους πόνο. Η γιόγκα δεν ωφελεί μόνο τις έγκυες γυναίκες αλλά και όλους. Επιστημονικά, έχει αποδειχθεί ότι το τέντωμα γιόγκα βοηθά στη χαλάρωση των σφιχτών γοφών παρέχοντας ανακούφιση στην περιοχή του ισχίου. Μερικές από τις προτεινόμενες στάσεις γιόγκα για τον πόνο στο ισχίο είναι

 1. Πόζα αγελάδας
 2. Παιδική στάση
 3. Δεσμευμένη γωνία πόζα

5. Άλλες ασκήσεις:

Εκτός από τις διατάσεις γιόγκα, υπάρχουν μερικές από τις ασκήσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι για να ανακουφιστείτε από τον πόνο στο ισχίο.

 • Κάμψη προς τα εμπρός
 • Ασκήσεις Kegel
 • Καθιστή καρέκλα με το ένα πόδι να ανεβαίνει

6. Πυελική ζώνη:

Μια υποστηρικτική συσκευή που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι έγκυες γυναίκες για να υποστηρίξουν τους γοφούς που μπορούν να αποτρέψουν τον πόνο στο ισχίο ή να ανακουφίσουν από τον πόνο στο ισχίο. Αυτοί οι πυελικοί ιμάντες είναι άμεσα διαθέσιμοι στην αγορά.

Συμβουλές για την ανακούφιση του πόνου του ισχίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Έχουμε μια κοινή ρήση ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, αλλά μερικές φορές ο πόνος δεν μπορεί να προληφθεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ακολουθήστε μερικές συμβουλές για να ανακουφιστείτε από τον πόνο στο ισχίο.

 1. Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι σώματος ανάμεσα στα λυγισμένα πόδια σας ακριβώς κάτω από την κοιλιά. Αυτό βοηθά τη σπονδυλική στήλη να ανακάμψει από τον πόνο δίνοντάς σας ανακούφιση.
 2. Κάντε βασικές ανατροπές και διατάσεις που βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας των μυών που δεν ήταν στη θέση τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 3. Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι εγκυμοσύνης σχήματος U ή σχήματος C ενώ κοιμάστε. Αυτό βοηθά στη σωστή στάση του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου.
 4. Κοιμηθείτε στο στρώμα αέρα. Μελέτες απέδειξαν ότι ο ύπνος στο στρώμα αέρα σας ανακουφίζει από τον πόνο του ισχίου και της πυέλου.
 5. Η χρήση παγοκύβων μπορεί επίσης να ανακουφίσει από τον πόνο στο ισχίο για μία ημέρα.

Πότε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό:

Κάποιες μέρες ο πόνος στο ισχίο μπορεί να είναι ήπιος και κάποια άλλη μέρα ο πόνος μπορεί να αυξηθεί δραστικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν αντιμετωπίζετε έναν ήπιο πόνο στο ισχίο, ξεκινήστε σιγά σιγά μερικές από τις θεραπείες στο σπίτι για 2-3 ημέρες. Ο πόνος στο ισχίο δεν μειώνεται σε μια νύχτα και χρειάζονται τουλάχιστον τρεις ημέρες για την ανακούφιση του πόνου. Εάν αισθάνεστε ότι ο πόνος παρεμβαίνει στις καθημερινές σας δραστηριότητες, είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για θεραπεία. Εάν αισθανθείτε έντονο πόνο στο ισχίο κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου, μην παραμελείτε τον πόνο καθώς αυτό μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό.

Τέλος, μπορεί να ειπωθεί ότι ο πόνος στο ισχίο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αρκετά συνηθισμένος λόγω της αύξησης του βάρους και της ορμόνης relaxin που απελευθερώνεται στο σώμα. Δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε για ήπιο πόνο στο ισχίο. Αντ ‘αυτού, δοκιμάστε τις θεραπείες στο σπίτι, όπως αναφέρεται στο άρθρο. Η τακτική άσκηση και η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής θα αποβάλουν όλους τους πόνους. Συμβουλευτείτε γιατρό ή χειροπράκτη όταν ο πόνος δεν υποχωρήσει εντός τεσσάρων ημερών ή εάν ο πόνος είναι έντονος στο τελευταίο τρίμηνο. Ο πόνος στο ισχίο υποχωρεί μόλις ολοκληρωθεί ο τοκετός. Αυτό συμβαίνει επειδή όλα τα μέρη του σώματος έρχονται στην αρχική τους θέση μετά τον τοκετό. Πριν δοκιμάσετε κάποια από τις θεραπείες στο σπίτι, συμβουλευτείτε το γιατρό σας εκ των προτέρων για να λάβετε τις απαραίτητες συμβουλές.

Αποποίηση ευθυνών: Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι απλώς προτάσεις και ο ιστότοπος δεν είναι σε καμία περίπτωση υπεύθυνος για τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει. Είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν προγραμματίσετε οτιδήποτε, ειδικά όταν είστε έγκυος.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις:

Q1. Είναι ο πόνος στο ισχίο ένα σημάδι εργασίας?

Απάντηση: Ο πόνος στο ισχίο δεν είναι πάντα σημάδι εργασίας. Εάν αισθανθείτε πόνο στο ισχίο κατά το 1ο τρίμηνο, τότε ο πόνος μπορεί να μην εμφανιστεί λόγω εγκυμοσύνης. Στο 2ο τρίμηνο ο πόνος στο ισχίο δεν σχετίζεται με τον τοκετό. Αλλά, εάν αισθανθείτε έντονο πόνο στο ισχίο κατά τα μέσα του 3ου τριμήνου, αυτό μπορεί να είναι σημάδι τοκετού. Σε τέτοιες περιπτώσεις, σπεύστε αμέσως στο νοσοκομείο για θεραπεία.

Q2. Είναι ο πόνος στο ισχίο σημάδι εγκυμοσύνης?

Απάντηση: Ο πόνος στο ισχίο στις γυναίκες δεν σχετίζεται πάντα με την εγκυμοσύνη. Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τον πόνο στο ισχίο στις γυναίκες. Μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να ληφθεί ως σημάδι εγκυμοσύνης. Εάν είστε έγκυος, η πυελική περιοχή αρχίζει να διευρύνεται, με αποτέλεσμα τον πόνο στο ισχίο κατά το πρώτο τρίμηνο.