Χαμηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Αιτίες και θεραπείες στο σπίτι

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα που βιώνουν οι περισσότερες γυναίκες. Μπορεί να προκαλέσει κάποια ενόχληση, αλλά δεν είναι επιβλαβές αρκεί να βρίσκεται εντός του τυπικού εύρους. Προκαλείται λόγω διαφόρων αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του μωρού. Με σωστές αλλαγές στον τρόπο ζωής και θεραπείες στο σπίτι, μπορείτε εύκολα να διαχειριστείτε τη χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Υπόταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ας κατανοήσουμε περισσότερα για τη χαμηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μερικές κορυφαίες θεραπείες στο σπίτι για να την ανακουφίσουμε.

Τι είναι η χαμηλή αρτηριακή πίεση στην εγκυμοσύνη?

Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη με την οποία η καρδιά σας αντλεί αίμα γύρω από το σώμα σας. Αυτή η άντληση αίματος είναι ζωτικής σημασίας καθώς παρέχει θρέψη και οξυγόνο σε κάθε κύτταρο. Όταν η πίεση είναι χαμηλή, ονομάζεται χαμηλή αρτηριακή πίεση ή υπόταση. Η χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι μια φυσιολογική κατάσταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς προκαλείται από αλλαγές στις ορμόνες της εγκυμοσύνης και διακυμάνσεις στην κυκλοφορία του αίματος.

Η κατάλληλη αρτηριακή πίεση απαιτείται από το σώμα για να εξασφαλίσει τη σωστή ροή αίματος στα όργανα. Η ένδειξη της υγιούς αρτηριακής πίεσης είναι 120 mm hg/80 mm hg. Οποιαδήποτε ένδειξη κάτω από 90 mmhg/60 mm hg θεωρείται χαμηλή αρτηριακή πίεση. Οι μετρήσεις της χαμηλής αρτηριακής πίεσης διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Τυπικά, μια πτώση 5 mm hg σε 10 mm hg στη συστολική πίεση και 15 mm hg στη διαστολική πίεση παρατηρείται στις περισσότερες γυναίκες.

Πώς να διαγνώσετε χαμηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης?

Οι γιατροί παρακολουθούν τακτικά την αρτηριακή πίεση σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης για να ελέγξουν για επιπλοκές και άλλα θέματα. Μετριέται με μια απλή δοκιμή χρησιμοποιώντας τον μετρητή πίεσης του αίματος. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε μια ελαφρύτερη συσκευή μέτρησης της αρτηριακής πίεσης για να ελέγξετε τις ενδείξεις στο σπίτι.

Αιτίες χαμηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Η αρτηριακή πίεση αρχίζει να πέφτει κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη και συνεχίζεται έως τις 24 εβδομάδες, κατά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο. Ας δούμε τους διάφορους λόγους και παράγοντες χαμηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

 1. Οι ορμόνες εγκυμοσύνης όπως η προγεστερόνη προκαλούν χαλάρωση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, αυτή είναι μία από τις κύριες αιτίες χαμηλής αρτηριακής πίεσης κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.
 2. Το κυκλοφορικό σύστημα στο σώμα επεκτείνεται για να παρέχει το αναπτυσσόμενο μωρό και αυτό μειώνει την πίεση του αίματος.
 3. Μια σύντομη αλλά ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνει όταν αλλάζετε ξαφνικά τη θέση σας μετά από παρατεταμένη θέση καθίσματος ή ύπνου.
 4. Ο παρατεταμένος ύπνος ή η ανάπαυση στην πλάτη δημιουργεί πίεση σε ορισμένα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα η αρτηριακή πίεση να πέσει για λίγο. Αυτό συμβαίνει κυρίως κατά το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο, όταν η μήτρα επεκτείνεται.
 5. Η έλλειψη σημαντικών βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών προκαλεί επίσης χαμηλή αρτηριακή πίεση.
 6. Η αναιμία είναι μια κατάσταση όπου τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι ανθυγιεινά ή ανεπαρκή για να μεταφέρουν οξυγόνο στο σώμα. Αυτό οδηγεί σε χαμηλή αρτηριακή πίεση.
 7. Καρδιακές παθήσεις όπως η βραδυκαρδία όπου ο καρδιακός ρυθμός είναι εξαιρετικά χαμηλός, μια ασθένεια στις καρδιακές βαλβίδες κ.λπ. μπορεί επίσης να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση.
 8. Η ανεπαρκής πρόσληψη νερού μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και χαμηλή αρτηριακή πίεση.
 9. Το άγχος, το άγχος, η νευρικότητα και ο υψηλός καρδιακός ρυθμός προκαλούν επίσης χαμηλή αρτηριακή πίεση.
 10. Παθήσεις υγείας όπως η υπογλυκαιμία, η νόσος του Addison, τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να προκαλέσουν χαμηλή αρτηριακή πίεση.
 11. Η απώλεια αίματος λόγω τραυματισμού ή εσωτερικής αιμορραγίας μειώνει την αρτηριακή πίεση.
 12. Οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις προκαλούν επίσης απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης σε επικίνδυνα επίπεδα.
 13. Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε χαμηλή αρτηριακή πίεση, οπότε είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ποιοι είναι οι τύποι χαμηλής αρτηριακής πίεσης?

Οι περισσότεροι τύποι χαμηλής αρτηριακής πίεσης που παρατηρούνται συνήθως σε έγκυες γυναίκες είναι η υπόταση και η ορθοστατική υπόταση.

Υπόταση ύπνου:

Η υπόταση στο ύπτιο προκαλείται όταν η φλέβα κοίλη συμπιέζεται λόγω της πίεσης της αναπτυσσόμενης μήτρας. Αυτό συμβαίνει όταν η μητέρα κοιμάται ή κάθεται ανάσκελα για πολλές ώρες. Ζάλη, ναυτία και εφίδρωση είναι κοινά συμπτώματα.

Ορθοστατική υπόταση:

Η ορθοστατική υπόταση ή ορθοστατική υπόταση είναι μια ξαφνική και σύντομη πτώση της αρτηριακής πίεσης όταν σηκώνεστε όρθιοι μετά από παρατεταμένο κάθισμα ή ξαπλωμένο. Η ζάλη και ο ίλιγγος είναι κοινά σημάδια.

Συμπτώματα χαμηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Ας δούμε τα διάφορα συμπτώματα της χαμηλής αρτηριακής πίεσης,

 1. Ζάλη και ζάλη.
 2. Επεισόδια λιποθυμίας, σε σοβαρές περιπτώσεις.
 3. Ζάλη μετά από όρθια ή καθιστή θέση.
 4. Χαμηλά επίπεδα ενέργειας και κόπωση.
 5. Ναυτία.
 6. Δυσκολία στην αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή.
 7. Υπερβολική δίψα.
 8. Θολή όραση και πονοκέφαλος.
 9. Ιδρωμένο και κρύο δέρμα.
 10. Αδυναμία συγκέντρωσης ή εστίασης.

Κίνδυνοι και επιδράσεις της χαμηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Αν και η χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι φυσιολογική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενέχει ορισμένους κινδύνους,

 1. Η ζάλη και η λιποθυμία μπορούν να προκαλέσουν ατυχήματα και πτώσεις που μπορεί να τραυματίσουν τη μητέρα και το αγέννητο παιδί.
 2. Πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει βλάβη οργάνων και σοκ για τη μητέρα.
 3. Μια μεγάλη πτώση της ΑΠ μπορεί να μειώσει την παροχή οξυγόνου στο αναπτυσσόμενο μωρό, γεγονός που μπορεί να βλάψει την καρδιά και τον εγκέφαλο του μωρού.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη χαμηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης?

Δεν συνιστάται η χρήση φαρμάκων για τη θεραπεία της χαμηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκτός εάν είναι πολύ χαμηλή. Σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται άμεση προσοχή γιατρού για να αποκλείσει τυχόν επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Η χαμηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με οικιακές θεραπείες και απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η αρτηριακή πίεση αρχίζει να επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα κατά το τρίτο τρίμηνο.

Αρχικά διορθωτικά μέτρα για χαμηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Ο πόνος στο στήθος που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλές θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ας δούμε μερικές κορυφαίες θεραπείες και θεραπείες στο σπίτι.

1. Αλάτι:

Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας αλατιού είναι ένα πολύ αποτελεσματικό φάρμακο για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Το θαλασσινό αλάτι ή το αλάτι των Ιμαλαΐων είναι μια υγιής επιλογή για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αυτά τα άλατα περιέχουν απαραίτητα μέταλλα που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό για να διατηρήσει υγιή την αρτηριακή πίεση. Το νάτριο χρειάζεται επίσης από τον οργανισμό σε μέτρια επίπεδα για να νικήσει τη χαμηλή αρτηριακή πίεση. Το πόσιμο αλμυρό νερό ή από του στόματος διαλύματα ενυδάτωσης βοηθά επίσης.

2. Αμύγδαλα:

Τα αμύγδαλα είναι ένα πολύ καλό φάρμακο για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης καθώς είναι πλούσια σε υγιή λίπη που κάνουν καλό στην καρδιά. Αυτά είναι μια υγιής πηγή ω-3 λιπαρών οξέων που βοηθούν στην ενίσχυση της καρδιάς και την εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης. Η παρασκευή πάστας ή γάλακτος από μουσκεμένα αμύγδαλα και η κατανάλωσή του κάθε πρωί είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της χαμηλής αρτηριακής πίεσης.

3. Σταφίδες:

Τα αποξηραμένα κόκκινα σταφύλια ή munakka είναι μια πολύ καλή φυσική πηγή αντιοξειδωτικών. Μουλιάζοντας μια χούφτα από αυτές τις σταφίδες όλη τη νύχτα και καταναλώνοντάς τις μαζί με το εμποτισμένο νερό βοηθά στον καθαρισμό του αίματος. Βοηθά επίσης στη βελτίωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη διατήρηση της υγιούς αρτηριακής πίεσης. Τα αποξηραμένα κόκκινα σταφύλια είναι ένα πολύ καλό φάρμακο για τη βελτίωση της ανοσίας του σώματος και της κυκλοφορίας του αίματος.

4. Τσάι Τούλσι:

Τα φύλλα του Τούλσι είναι μια πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών και θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη C, το κάλιο και το μαγνήσιο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι πολύ χρήσιμα για τη διατήρηση της καρδιάς ισχυρή και τη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης. Τα αντιοξειδωτικά στο τούλσι βοηθούν επίσης στην αποβολή της κακής χοληστερόλης και άλλων τοξινών που μπορεί να εμποδίσουν την κυκλοφορία του αίματος.

5. Παντζάρια:

Τα παντζάρια είναι μια πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών και απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Τα παντζάρια βοηθούν επίσης στην αύξηση του αριθμού αίματος και στη βελτίωση της υγείας των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ένα φλιτζάνι χυμός παντζαριού καθημερινά εξασφαλίζει υγιή κυκλοφορία του αίματος και αρτηριακή πίεση.

6. Τζίντζερ:

Το τζίντζερ είναι ένα πολύ χρήσιμο βότανο που έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε ενώσεις όπως η gingerol, η zingerone και η shogoal που είναι πολύ αποτελεσματικές για την εξουδετέρωση της αρτηριακής πίεσης. Τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται στο τζίντζερ και βοηθούν στην αποβολή των τοξινών και στον καθαρισμό του αίματος. Βοηθά επίσης στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

7. Χυμός λεμονιού:

Τα λεμόνια είναι μια καλή πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C. Η κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού λεμονιού είναι πολύ ευεργετική για την παροχή στο σώμα των απαραίτητων μετάλλων και αλάτων. Αυτό βοηθά στην εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης. Βοηθά επίσης στην αποβολή των τοξινών και στη βελτίωση της πέψης και της απορρόφησης των τροφών.

Συμβουλές για τη θεραπεία της χαμηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

 1. Ας δούμε μερικές συμβουλές για τον έλεγχο και τη διαχείριση της χαμηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 2. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκουράζεστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ανάπαυση συχνά καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας βοηθά στη χαλάρωση των οργάνων και βοηθά στην ανάρρωση.
 3. Η ελαφριά άσκηση ή η προγεννητική γιόγκα είναι πολύ ωφέλιμη για τη βελτίωση της κυκλοφορίας και την ανακούφιση της χαμηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτό πρέπει να ληφθεί σύμφωνα με τη συμβουλή του γιατρού.
 4. Η διατροφή πλούσια σε ανεπαρκή θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητη για την παροχή επαρκούς διατροφής για τη μητέρα και το αναπτυσσόμενο μωρό.
 5. Συνιστάται η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο και φολικό οξύ για την υγιή ανάπτυξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
 6. Η κατανάλωση πολύ νερού και υγρών είναι απαραίτητη για να παρέχει στον οργανισμό επαρκή ενυδάτωση.
 7. Αποφύγετε τα στενά ρούχα.
 8. Αποφύγετε να στέκεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα ή να σηκώνεστε γρήγορα μετά από καθιστό ή ξαπλωμένο.

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν προκαλεί ανησυχία. Η εγκυμοσύνη είναι μια δύσκολη και δύσκολη περίοδος για τη μητέρα. Αλλά με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, υγιεινή διατροφή και θεραπείες στο σπίτι, μπορεί κανείς να αποφύγει αποτελεσματικά τις ενοχλήσεις που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Δοκιμάστε τις προτεινόμενες σπιτικές θεραπείες και πείτε μας πώς μείωσαν τα προβλήματα εγκυμοσύνης σας και έκαναν την εγκυμοσύνη σας εύκολη και χαρούμενη.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις:

Q1. Πότε να δείτε γιατρό για χαμηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης?

Απάντηση: Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα ξαφνικής και έντονα χαμηλής αρτηριακής πίεσης μαζί με έντονο πόνο στη λεκάνη, ζάλη ή λιποθυμία, θολή όραση, κόπωση, δύσπνοια, μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματος, πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως γιατρό.

Q2. Πώς μπορεί η χαμηλή πίεση στην εγκυμοσύνη να επηρεάσει το μωρό?

Απάντηση: Οι συχνές λιποθυμίες που σχετίζονται με χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμούς που μπορεί να είναι επικίνδυνοι και επιβλαβείς για το μωρό. Η πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να μειώσει την παροχή αίματος στο μωρό επηρεάζοντας την ανάπτυξή του. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βλάβη ζωτικών οργάνων όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος λόγω μειωμένης διατροφής και παροχής οξυγόνου. Το χαμηλό βάρος γέννησης και η θνησιγένεια προκαλούνται επίσης λόγω της πολύ χαμηλής αρτηριακής πίεσης.

Q3. Ποιες είναι οι επιπτώσεις της ξαφνικής και σοβαρής πτώσης της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης?

Απάντηση: Ξαφνική και εξαιρετικά χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε σοκ και βλάβη οργάνων για τη μητέρα. Νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλούνται μερικές φορές λόγω κακής παροχής αίματος και χαμηλής αρτηριακής πίεσης. Μια σοβαρή πτώση μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής για το μωρό καθώς εμποδίζει την παροχή αίματος στο έμβρυο.