12 διάσημα φεστιβάλ στο Πουντζάμπ που πρέπει να ζήσετε

Πάντα είχαμε μια γεύση από τον εορτασμό σε στυλ Παντζάμπι στις ταινίες μας. Αλλά αν θέλετε μια εικόνα του πληθωρικού πνεύματος και του μεγάλου τρόπου ζωής, πρέπει να ζήσετε από πρώτο χέρι τα φεστιβάλ του Πουντζάμπ. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται η γη των πέντε ποταμών γιατί έχει πέντε γάργαρα ποτάμια που ρέουν μέσα της. Το Παντζάμπ είναι μια πολιτεία που έχει καταξιωθεί περισσότερο για τον πολιτιστικό της πλούτο, τους ανθρώπους που ζεσταίνουν την καρδιά και τα μαγνητικά πεδία.

διάσημα φεστιβάλ του Πουντζάμπ

Ας περάσουμε από αυτό το άρθρο για να μάθουμε για τη μεγαλύτερη εκδήλωση του πολιτισμού Πουντζάμπι μέσα από τα φεστιβάλ τους, αναδεικνύοντας την αλήθεια και τις αξίες τους υπέροχα.

Μεγάλα φεστιβάλ που γιορτάζονται στο Πουντζάμπ:

Το Πουντζάμπ είναι ένα από τα γεωργικά εύφορα εδάφη της χώρας και τα περισσότερα φεστιβάλ του περιστρέφονται γύρω από τη γεωργία. Ως αποτέλεσμα, τα φεστιβάλ Punjab σας δίνουν μια εικόνα για την παράδοση και τον ενθουσιασμό που σχετίζονται με αυτά.

1. Lohri:

φεστιβάλ lohri στο Παντζάμπ

Το Lohri είναι το χειμερινό φεστιβάλ συγκομιδής του Punjab όπου η ιερή φωτιά του Lohri ανάβει για να φτάσει στον ουρανό όταν η ομίχλη, τα κρύα κύματα κάνουν το ξόρκι τους τη μεγαλύτερη χειμωνιάτικη νύχτα. Οι μέρες αρχίζουν να γίνονται πιο ζεστές και μακρύτερες μετά το Lohri καθώς οι άνθρωποι επικαλούνται τον θεό Sunλιο για ζεστασιά. Το εορταστικό πνεύμα ενισχύεται περαιτέρω με τη δυνατή και πληθωρική λαϊκή μουσική και χορό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περίστασης, παρασκευάζονται παραδοσιακά πιάτα όπως το Sarson da saag, το Makki di roti και το ρύζι.

Βασική έλξη: Φωτιά και άνθρωποι περιστρέφονται γύρω από τη φωτιά τραγουδώντας δημοτικά τραγούδια και χορεύουν.

Πότε: Ιανουάριος.

Οπου: Σε όλο το Παντζάμπ.

Διάρκεια Φεστιβάλ: Μια μέρα.

2. Basant Panchami:

Παρόλο που το Basant Panchami γιορτάζεται σε όλη τη χώρα, ο ζήλος με τον οποίο γιορτάζεται στο Παντζάμπ το καθιστά ακόμη πιο ξεχωριστό. Αυτό το πολύχρωμο φεστιβάλ σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης στην Ινδία, και αυτή τη μέρα, η θεά Saraswathi λατρεύεται και θεωρείται εξαιρετικά ευοίωνη. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτή είναι μια φωτεινή μέρα για να ξεκινήσετε οτιδήποτε νέο, όπως να αγοράσετε ένα σπίτι.

Βασική έλξη: Οι άνθρωποι φορούν λαμπερά κίτρινα ρούχα για να λατρεύουν τη θεά Saraswathi και μπορείτε να δείτε πολύχρωμους χαρταετούς να πετούν στον ουρανό.

Πότε: Φεβρουάριος.

Οπου: Σε όλο το Πουντζάμπ.

Διάρκεια Φεστιβάλ: Μια μέρα.

3. Baisakhi:

γιορτή baisakhi στο punjab

Το Baisakhi είναι το φεστιβάλ συγκομιδής του Παντζάμπ που τιμά υπέροχα όλες τις επαγγελματικές ικανότητες μέσω φεστιβάλ. Η ευκαιρία συγκομιδής της πρώτης σοδειάς γιορτάζεται ως Baisakhi. Οι άνθρωποι σε όλη την πολιτεία απολαμβάνουν τους καρπούς της εργασίας που καταβάλλουν τον χειμώνα με ενθουσιασμό. Αυτό το φεστιβάλ σηματοδοτεί επίσης την πρώτη ημέρα του νέου έτους των Σιχ και τη συγκομιδή της πρώτης σοδειάς.

Βασική έλξη: Οι άνθρωποι σε όλη την πολιτεία εκτελούν Bhangra φορώντας παραδοσιακά ρούχα. Πολλές εκθέσεις διοργανώνονται όπου οι πάγκοι με τα τρόφιμα είναι το επίκεντρο.

Πότε: Απρίλιος.

Οπου: Σε όλο το Παντζάμπ.

Διάρκεια Φεστιβάλ: Μια μέρα.

4. Μάγκι:

Φεστιβάλ Μάγκι στην Πουντζάμπ

Ο Μάγκι είναι μια βοήθεια μελά στη μνήμη σαράντα μαρτύρων Σιχ και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Muktsar Sahib. Αρχικά, αυτό το φεστιβάλ αναφέρθηκε και παρατηρήθηκε από τον τρίτο γκουρού του Σιχισμού, τον Γκουρού Αμάρ Ντας. Αλλά αργότερα, ξεκίνησε η παράδοση για να τιμηθούν οι μάρτυρες των Σιχ που έδωσαν τη ζωή τους για την προστασία του δέκατου γκουρού. Οι άνθρωποι τρώνε kheer που παρασκευάζεται σε χυμό ζαχαροκάλαμου κατά τη διάρκεια του εορτασμού αυτού του φεστιβάλ.

Βασική έλξη: Μια μεγάλη συγκέντρωση Σιχ και χίερ που παρασκευάστηκαν σε χυμό ζαχαροκάλαμου.

Πότε: Ιανουάριος.

Οπου: Σε όλο το Παντζάμπ.

Διάρκεια Φεστιβάλ: Μια μέρα.

5. Teeyan:

φεστιβάλ teeyan στο Punjab

Το Teeyan γιορτάζεται για να καλωσορίσει την άφιξη του μουσώνα και είναι επίσης ένα γυναικείο φεστιβάλ χορού. Νέες Ινδικές γυναίκες δένουν στα δέντρα για το φεστιβάλ Teej στο Παντζάμπ, φορώντας λαμπερά και πολύχρωμα ρούχα. Οι παντρεμένες γυναίκες προσεύχονται μετά από χορούς για την ευημερία των συζύγων τους και τραγουδούν τραγούδια που απεικονίζουν όμορφα την αγάπη τους για τους συζύγους τους.

Βασική έλξη: Swings, ο χορός Geedha και μουσική.

Πότε: Ιούλιος Αύγουστος.

Οπου: Σε όλο το Παντζάμπ.

6. Jor Mela:

Ο Jor Mela ή Shaheedi Jor Mela γιορτάζεται για να τιμήσει τους μάρτυρες γιους του Guru Gobind Singh και είναι μια θρησκευτική συνάντηση. Πραγματοποιείται στο Gurudwara Fatehgarh sahib στην περιοχή Fatehgarh Sahib στο Punjab τον Δεκέμβριο κάθε έτους και παρακολουθείται από θρησκευτικούς οπαδούς σε lakhs. Η πομπή στους δρόμους, το ρεσιτάλ του ιερού βιβλίου των Σιχ είναι τα κυριότερα σημεία αυτού του φεστιβάλ.

Βασική έλξη: Οι πομπές στο δρόμο.

Πότε: Δεκέμβριος.

Οπου: Περιοχή Fatehgarh sahib.

Διάρκεια Φεστιβάλ: Τρεις μέρες.

7. Gurupurab:

Το Gurupurab είναι θέμα πνευματικότητας για τους Σιχ και είναι ένα από τα σημαντικά φεστιβάλ του Πουντζάμπ. Αυτό το φεστιβάλ γιορτάζει τις πολύτιμες επετείους γέννησης των Σιχ Γκουρού από την κοινότητα των Σιχ. Η θρησκευτική πομπή με την ψαλμωδία των ιερών ύμνων σηματοδοτεί την έναρξη αυτής της γιορτής. Κατά τη διάρκεια αυτής της ευοίωνης γιορτής, μπορείτε να απολαύσετε το γλυκό και ιερό γλέντι, να προσφέρετε προσευχές και να αναζητήσετε ευλογίες.

Βασική έλξη: Θρησκευτικές πομπές.

Πότε: Νοέμβριος.

Οπου: Σε όλο το κράτος.

Διάρκεια Φεστιβάλ: Μια μέρα.

8. Hola Mohalla:

Φεστιβάλ Hola Mohalla στο Παντζάμπ

Το Hola Mohalla είναι ένα από τα διάσημα φεστιβάλ που γιορτάζονται στο Anandpur Sahib και το Kiratpur Sahib αφού ολόκληρο το έθνος γιορτάζει το Holi. Ο Γκουρού Γκόβιντ Σινγκ έχει αποδεχτεί την Κάλσα Πανθ, την οποία οι άνθρωποι αυτής της πολιτείας τιμούν. Langar, το μονοπάτι, το kirtan είναι οργανωμένο και ο Gurudwaras είναι όμορφα διακοσμημένος. Οι φιλοσοφίες της ζωής που διδάσκονται από τους μεγάλους γκουρού των Σιχ θυμούνται κατά τη διάρκεια αυτού του φεστιβάλ και η περιοχή είναι εμποτισμένη με πνευματικά δόντια.

Βασική έλξη: Θρησκευτικά προγράμματα, Πολιτιστικές δραστηριότητες, Ιππασία από τον Nihangs, langar στο Gurudwaras.

Πότε: Μάρτιος.

Οπου: Σε όλο το Παντζάμπ.

Διάρκεια Φεστιβάλ: Τρεις μέρες.

9. Chappar Mela:

Το Chappar Mela είναι ένα από τα θεαματικά φεστιβάλ στο Πουντζάμπ που γιορτάζεται στη μνήμη του Gugga Pir που τιμά την κάθοδό του. Εκτός από διάφορες παραδόσεις, αυτή η έκθεση είναι γεμάτη μουσική και χορό κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο. Επιπλέον, οι άνθρωποι λατρεύουν τον Κύριο του φιδιού κατά τη διάρκεια αυτής της γιορτής και αυτή η παράδοση ξεκίνησε πριν από περίπου 150 χρόνια.

Βασική έλξη: Διασκεδαστικές δραστηριότητες, μουσική και χορός.

Πότε: Σεπτέμβριος.

Οπου: Ludhiana.

Διάρκεια Φεστιβάλ: Τρεις μέρες.

10. Karwa Chauth:

Το Karwa Chauth είναι ένα σημαντικό φεστιβάλ που γιορτάζεται σε όλη τη Βόρεια Ινδία και έχει μια ξεχωριστή θέση στα φεστιβάλ του Παντζάμπ. Γιορτάζεται τον μήνα Kartik όταν οι παντρεμένες και οι αρραβωνιασμένες γυναίκες νηστεύουν από την ανατολή έως την ανατολή του φεγγαριού. Προσεύχονται για τη μακρά ζωή και την υγεία των συντρόφων τους και είναι μια όμορφη αναπαράσταση του δεσμού μεταξύ παντρεμένων ζευγαριών.

Βασική έλξη: Οι γυναίκες ντύνονται όπως ήταν την ημέρα του γάμου. Οι γυναίκες κόβουν τη νηστεία τους αφού κοιτούν το φεγγάρι.

Πότε: Οκτώβριος.

Οπου: Σε όλο το Παντζάμπ.

Διάρκεια Φεστιβάλ: Μια μέρα.

11. Diwali:

diwali στο punjab

Το Diwali είναι ένα ακόμη φεστιβάλ που γιορτάζεται ευρέως στις περιοχές του Παντζάμπ με τους ανθρώπους να φωτίζουν τα σπίτια τους στο μέγιστο και να τους διακοσμούν στη λαϊκή τέχνη. Προσφέρονται και διανέμονται γλυκά. Ο Χρυσός Ναός στο Αμρίτσαρ στολίζει και στολίζει τον εαυτό του, ενώ οι χωμάτινοι λαμπτήρες ετοιμάζονται να πλέουν μπροστά ακριβώς όπως μια νεόνυμφη νύφη.

12. Tikka ή Bhai Dooj:

Το Tikka, γνωστό ως Bhai Dooj, είναι ένα φεστιβάλ που γιορτάζεται την επόμενη μέρα του Diwali και δηλώνει τον όμορφο δεσμό μεταξύ αδελφών και αδελφών. Οι αδελφές προσεύχονται για τη μεγάλη ζωή του αδελφού εφαρμόζοντας ένα τίκα στο μέτωπό του. Ενώ ο αδελφός κάνει ντους στην αδελφή με δώρα και γλυκά ανταλλάσσονται μεταξύ τους.

Βασική έλξη: Γιορτή του όμορφου δεσμού μεταξύ αδελφών, Δώρων και γλυκών.

Πότε: Νοέμβριος.

Οπου: Σε όλο το Παντζάμπ.

Διάρκεια Φεστιβάλ: Μια μέρα.

Μπορείτε να ζήσετε τον ενθουσιασμό και τη χρωματικότητα του Παντζάμπ κατά τη διάρκεια των φεστιβάλ. Οι άνθρωποι σε αυτήν την πολιτεία καλωσορίζουν έναν και όλους με ανοιχτές αγκάλες και ποτέ δεν θα βρεθείτε μόνοι σε αυτό το μέρος. Όλα τα μεγάλα φεστιβάλ σχετίζονται με τη γεωργία και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους. Σημειώστε το ημερολόγιό σας στις ημερομηνίες αυτών των φεστιβάλ πριν προγραμματίσετε μια επίσκεψη στο Παντζάμπ. Μην ξεχάσετε λοιπόν να μας ενημερώσετε αν βρήκατε χρήσιμο αυτό το άρθρο!

Συχνές ερωτήσεις:

1. Ποια είναι τα αγαπημένα είδη αγορών που μπορείτε να αγοράσετε στο Παντζάμπ?

Απάντηση: Ακολουθεί η λίστα με μερικά από τα αντικείμενα που μπορείτε να αγοράσετε ως αναμνηστικό στην επίσκεψή σας στο Πουντζάμπ:

 • Punjabi jutti.
 • Παντζάμπι κοστούμι.
 • Τουρσιά Αμριτσάρη.
 • Bangles.
 • Ο Παράνθης.
 • Πουντζάμπι φούλκαρι.
 • Wollen υφάσματα.

2. Ποιες είναι οι περίφημες λαϊκές χορευτικές μορφές του Παντζάμπ?

Απάντηση: Μερικά από τα διάσημα φεστιβάλ που είναι μοναδικά για το Παντζάμπ είναι:

 • Giddha.
 • Μπάνγκρα.
 • Ντάμαν.
 • Μπαντ.
 • Daff.
 • Naqual.

3. Γιατί γιορτάζεται το Μπαϊσάχι στο Παντζάμπ?

Απάντηση: Το Baisakhi θεωρείται το εθνικό φεστιβάλ του Punjab. Τιμά τη συγκομιδή της πρώτης σοδειάς του έτους και σύμφωνα με το ημερολόγιο των Σιχ, θεωρείται επίσης η πρώτη ημέρα του νέου έτους.