15 πιο διάσημα καταφύγια πουλιών στην Ινδία για να επισκεφθείτε και να απολαύσετε

Η Ινδία έχει μια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας καθώς η φύση ήταν πολύ ευγενική και μας χάρισε το ποικίλο τοπίο – βουνά, πεδιάδες και οροπέδια. Είναι ένα ζωντανό οικοσύστημα με άφθονη τροφή για πολλούς τύπους πτηνών, καθιστώντας το ιδανικό μέρος για τη δημιουργία καταφυγίων πουλιών στην Ινδία. Ένα άτομο, που του αρέσει η παρατήρηση πουλιών, μπορεί να βρει διάφορους τύπους Ιμαλαΐων και επίσης ορισμένα είδη πτηνών της ινδικής υποήπειρου στα περίφημα ιερά που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση της Ινδίας για να διασφαλίσει τη διατήρηση και την προστασία των ειδών των πτηνών. Κάποιος μπορεί να απολαύσει ειρηνική παρατήρηση πουλιών και ταυτόχρονα να κάνει εξωτικές διακοπές στην αγκαλιά της φύσης. Αν ψάχνατε λεπτομέρειες σχετικά με το ίδιο, αυτό είναι ένα ενημερωτικό άρθρο για εσάς. Ακολουθεί μια ολοκληρωμένη λίστα με τα καταφύγια πουλιών στην Ινδία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προγραμματίσετε το επόμενο ταξίδι σας.

Παρακάτω είναι τα κορυφαία 15 καταφύγια πουλιών στην Ινδία που είναι πολύ δημοφιλή.

1. Ιερό πουλιών Sultanpur:

Το Sultanpur είναι το σπίτι για πολλά είδη πολύχρωμων πτηνών και είναι ένα από τα πιο διάσημα καταφύγια πουλιών στην Ινδία. Βρίσκεται στην περιοχή Gurgaon της Haryana. Δεν είναι πολύ μεγάλο αλλά είναι γνωστό για την ποικιλομορφία του που δίνει σπίτι σε όλα αυτά τα πουλιά. Υπάρχει επίσης λίμνη γλυκού νερού στο ιερό. Πολλά είδη Ιμαλαΐων έρχονται σε αυτή τη λίμνη από τις βόρειες γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των αρπακτικών πτηνών.

ιερά πουλιών στην Ινδία

 • Βρέθηκαν πουλιά: αρπακτικά πουλιά, παπαγάλοι και άλλα μακάου.
 • Χρόνοι: 8 π.μ. έως 6:30 μ.μ
 • Κόστος συμμετοχής: 5/- για Ινδιάνους, 40/- για αλλοδαπούς, 2/- για παιδιά, 10/- για φωτογραφική μηχανή, 500/- για βιντεοκάμερα

2. Keoladeo Bird Sanctuary:

Από τα πολλά εθνικά καταφύγια πουλιών στην Ινδία, αυτό είναι επίσης ένα πολύ δημοφιλές εθνικό πάρκο (που ονομάζεται επίσης Bharatpur Bird Sanctuary) το οποίο παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία ειδών πτηνών, έως και 230 ποικιλίες, που κατοικούν σε αυτό το πάρκο. Είναι επίσης μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και είναι εξαιρετικά όμορφο το χειμώνα όταν τα μεταναστευτικά πουλιά των Ιμαλαΐων συρρέουν στην περιοχή. Αυτός είναι ένας διάσημος προορισμός και η πολιτεία του Ρατζαστάν φιλοξενεί χιλιάδες ανθρώπους μόνο για αυτό το πάρκο.

ιερά πουλιών στην Ινδία

 • Βρέθηκαν πουλιά: Αβγάδες, αετοί, γερανοί Sarus, παγώνια, ζωγραφισμένοι πελαργοί κ.λπ
 • Χρόνοι: Καλοκαίρι – 6 π.μ. έως 6 μ.μ. χειμώνα – 6:30 π.μ. έως 5 μ.μ
 • Κόστος συμμετοχής: 50/- για τους Ινδούς, 250/- για τους αλλοδαπούς, 200/- ανά αυτοκίνητο

3. Salim Ali Bird Sanctuary:

Ένα από τα καλύτερα καταφύγια πτηνών στην Ινδία, εδώ είναι που ένα άτομο μπορεί να βρει διάφορους τύπους ποικιλομορφίας μεταξύ των ειδών των πτηνών. Αυτό το πάρκο έχει χαμηλά δάση μαγκρόβια που βρίσκονται στις όχθες του διάσημου ποταμού Mandovi στη Γκόα και ως εκ τούτου το πάρκο είναι προσβάσιμο με φέρι. Είναι ένα πολύχρωμο δάσος γεμάτο ήχους πουλιών με πληθώρα παρατηρήσεων πουλιών επίσης. Ένας απλός περίπατος στο δάσος μπορεί να εξασφαλίσει καλή θέαση.

ιερά πουλιών στην Ινδία

 • Βρέθηκαν πουλιά: Striated Heron, Western Reef Heron, Pelican, Jack Snipe, Red knot, Flamingos
 • Χρόνοι: 6 το πρωί έως 6 το απόγευμα
 • Κόστος συμμετοχής: 10/- για τους Ινδούς, 100/- για τους αλλοδαπούς, 25/- για τη φωτογραφική μηχανή και 150/- για τη βιντεοκάμερα

4. Καταφύγιο πτηνών Ranganthittu:

Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Κάβερι στην Καρνατάκα, αυτό το πάρκο κηρύχθηκε «ιερό» τη δεκαετία του 1940. Βρίσκεται 16 χιλιόμετρα βόρεια του Mysore. Περίπου 170 είδη πουλιών έχουν εντοπιστεί ότι φωλιάζουν εδώ. Αυτό το μέρος είναι ένα κορυφαίο αξιοθέατο για πολλούς ανθρώπους που τους αρέσει να βλέπουν τους κήπους Brindavan και επίσης τα γειτονικά δημοφιλή φράγματα νερού αυτής της περιοχής.

ιερά πουλιών στην Ινδία

 • Βρέθηκαν πουλιά: River Tern, το Snake Bird, Painted Stork, Asian Open bill Stork, Oriental darter κ.λπ..
 • Χρόνοι: 9 π.μ. έως 6 μ.μ
 • Κόστος συμμετοχής: 50/- για τους Ινδούς, 300/- για τους αλλοδαπούς, 30/- ανά αυτοκίνητο

5. Kumarakom Bird Sanctuary:

Αυτό είναι επίσης γνωστό ως Vembanad Park και είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της Κεράλα. Δεδομένου ότι αυτό βρίσκεται κοντά στη λίμνη Vembanad, μπορείτε να δείτε πολλές πολύχρωμες ποικιλίες ιπτάμενων ειδών εδώ. Απέχει περίπου 14 χιλιόμετρα από την πόλη Κοταγιάμ. Υπάρχει ένα κρατικό ξενοδοχείο στο κέντρο του πάρκου και επίσης ένα κέντρο ερμηνείας για τους τουρίστες. Ένα άτομο μπορεί επίσης να δει τα δημοφιλώς γνωστά Flycatcher, Siberian Crane και Wood Beetle.

ιερά πουλιών στην Ινδία

 • Βρέθηκαν πουλιά: υδρόβια πτηνά, κούκος, κουκουβάγια, ερωδιός, μαυριτανός, κορμοράνος, χαρταετός Brahminy
 • Συγχρονισμός: 6:30 π.μ. έως 5 μ.μ
 • Κόστος συμμετοχής: 50/ ανά άτομο

6. Καταφύγιο πουλιών της λίμνης Kanwar:

Βρίσκεται στην περιοχή Begusarai, Bihar και τρεις φορές το μέγεθος του καταφυγίου Bharatpur. είναι σχεδόν το μεγαλύτερο καταφύγιο πουλιών στην Ινδία. Υπάρχουν 106 πουλιά που κατοικούν εδώ και περίπου 60 είδη έρχονται ως μεταναστευτικά πουλιά κάθε χειμώνα από τη Σιβηρία. Υπάρχουν επίσης άλλα γραφικά αξιοθέατα εδώ, όπως τα δάση των παρακείμενων περιοχών.

Καταφύγιο πουλιών της λίμνης Kanwar

 • Βρέθηκαν πουλιά: Ανατολίτικος ασπροπρόσωπος γυπαετός, Γύπα με μακρύ τιμολόγιο, Μικρό κουτάλι, Μεγαλύτερος κηλιδωτός αετός κ.λπ..
 • Χρόνοι: 7 π.μ. έως 6 μ.μ
 • Κόστος συμμετοχής: κανένας

7. Καταφύγιο πτηνών Vedanthangal:

Βρίσκεται στην περιοχή Kancheepuram, είναι ένα καταφύγιο 74 στρεμμάτων όπου 40.000 συν μεταναστευτικά πουλιά έρχονται κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων 26 ειδών σπάνιου είδους. Είναι σχεδόν το πρώτο καταφύγιο πουλιών στην Ινδία. Το καλύτερο μέρος για αυτό το ιερό είναι ότι οι ντόπιοι παίζουν ενεργό ρόλο στη διατήρηση των λιμνών, έτσι ώστε τα αποδημητικά πτηνά να μπορούν να έρχονται κάθε χρόνο και να φωλιάζουν σωστά.

Vedanthangal Bird Sanctuary

 • Βρέθηκαν πουλιά: τσαμπουκάδες, ερωδιές, ελιές, μπιφτέκια, φτυάρια, τρυγόνες, Garganeys, πελαργός με ανοιχτούς λογαριασμούς κ.λπ..
 • Χρόνοι: 6 το πρωί έως 6 το απόγευμα
 • Κόστος συμμετοχής: 25/- για ενήλικες και 5/- για παιδιά, 25/- για κάμερα και 10/- για πάρκινγκ

8. Chilka Lake Bird Sanctuary:

Αυτό είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία στην Ινδία, επειδή η τεράστια λιμνοθάλασσα είναι το πιο σημαντικό έδαφος για μεταναστευτικά πουλιά στην Ινδία και επίσης το μεγαλύτερο καταφύγιο πτηνών στην Ινδία. Τα αποδημητικά πουλιά από τη Ρωσία και τη Μογγολία, ακόμη και από το Λαντάκ και την κεντρική Ασία έρχονται εδώ για φωλιά. Το 45% του συνόλου των πτηνών είναι χερσαία και το 32% είναι υδρόβια πτηνά.

Καταφύγιο πουλιών Chilka Lake

 • Βρέθηκαν πουλιά: θαλάσσιοι αετοί με λευκή κοιλιά, μοβ γκρι, χήνες Graylag. Επίσης, αυτό είναι ένα μέρος πλούσιο σε πανίδα, καθιστώντας το ένα από τα πιο δημοφιλή καταφύγια πτηνών και ζώων στην Ινδία.
 • Χρόνοι: Χωρίς ώρα εισόδου
 • Κόστος συμμετοχής: κανένας

9. Εθνικό Πάρκο Sitanadi:

Αυτό το αγαπημένο πάρκο βρίσκεται στην περιοχή Dhamtari, Chattisgarh. Ένα άτομο μπορεί επίσης να βρει άλλα είδη άγριας ζωής εδώ εκτός από τα πουλιά, αλλά είναι λίγο επικίνδυνο λόγω της βίας Naxal στην περιοχή. Αυτό το πάρκο έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα μεγάλο τουριστικό αξιοθέατο στην κεντρική Ινδία. Με περισσότερα από 175 είδη κατοικημένων και μεταναστευτικών πτηνών, είναι ένα από τα πιο ανεξερεύνητα εθνικά πάρκα και καταφύγια πουλιών στην Ινδία.

Εθνικό Πάρκο Sitanadi

 • Βρέθηκαν πουλιά: Drongo, Whistling Teal, Jungle fowl, Barbet, bulbul, Peacocks κ.λπ.
 • Χρόνοι: 9 π.μ. έως 5 μ.μ
 • Κόστος συμμετοχής: 100/- για αλλοδαπούς

10. Εθνικό Πάρκο Dhumkal:

Αυτό βρίσκεται στο Γκουτζαράτ και είναι τώρα γνωστό ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής Shoolpaneshwar και είναι καταφύγια πτηνών και ζώων στην Ινδία. Βρίσκεται στην περιοχή Bharuch και βρίσκεται στην καρδιά πυκνών δασών γύρω από τον ποταμό. Οι μουσώνες είναι μια εξαιρετική στιγμή για να δείτε αυτό το πάρκο. Πολλά άγρια ​​ζώα κατοικούν σε αυτό το πάρκο εκτός από τα πουλιά.

Εθνικό Πάρκο Dhumkal

 • Βρέθηκαν πουλιά: αποδημητικά πουλιά, λοφιοφόρος φιδίσιος αετός, Shikra, σπουργίτι γεράκι, γκρίζος κέρατος.
 • Χρόνοι: ανοιχτό όλες τις ώρες
 • Κόστος συμμετοχής: 30/- για τους Ινδούς, 100/- για τους αλλοδαπούς, 35/- για τα οχήματα

11. Kaundinya Bird Sanctuary:

Αυτό είναι στο Άντρα Πραντές, επίσης δημοφιλές για τους ασιατικούς ελέφαντες. Σε αυτό το πάρκο στεγάζονται και τα απειλούμενα είδη πουλιών, όπως ο ευάλωτος κίτρινος βολβός. Αξιοσημείωτα ρέματα γλυκού νερού εδώ είναι το Kaigal και το Kaundinya. Μπορείτε επίσης να δείτε τη λίμνη Kolleru εδώ.

 • Βρέθηκαν πουλιά: κίτρινος βολβός, γκρίζοι και ροδοπελεκάνοι, παρδαλός κέρατος, πουλιά αγάπης, ορνιθοπανίδες
 • Χρόνοι: 7 π.μ. έως 5 μ.μ
 • Κόστος συμμετοχής: Επικοινωνήστε με τον δασικό υπάλληλο της περιοχής για λεπτομέρειες

12. Ιερό πουλιών Nal Sarovar:

Αυτό είναι πολύ δημοφιλές για τη λίμνη του. Βρίσκεται 65 χιλιόμετρα από το Αχμενταμπάντ, Γκουτζαράτ, είναι το μεγαλύτερο καταφύγιο πτηνών υγροτόπων στην Ινδία και το μεγαλύτερο καταφύγιο πουλιών στην Ινδία. Η όμορφη λίμνη είναι καλό να πάει μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου. Ανακηρύχθηκε εθνικό πάρκο το 1969.

 • Βρέθηκαν πουλιά: Πάνω από 250 είδη, συμπεριλαμβανομένων του μοβ γκρι, πελεκάνοι, φλαμίνγκο, γερανοί, γκρέμπες, πάπιες Βραχμινίου, ερωδιές κ.λπ..
 • Χρόνοι: 6 π.μ. έως 5:30 μ.μ
 • Κόστος συμμετοχής: 60/- ανά άτομο και 100/- ανά κάμερα. Τέλος ιστιοπλοΐας 220/- και προσωπικό σκάφος 1320/- ανά σκάφος.

13. Καταφύγιο πτηνών Mayani:

Αυτό βρίσκεται στην περιοχή Satara της Μαχαράστρα. Οι τουρίστες μπορούν επίσης να κάνουν βόλτα με σαφάρι με κατοικίδια και να τα δουν σε ορισμένες διατηρητέες περιοχές. Το υπερβολικό νερό από το φράγμα των Mayani δημιουργεί ένα υδάτινο σώμα σε σχήμα ημισελήνου που ονομάζεται Chand Nadi και Siberian flamingos και άλλα μεταναστευτικά πουλιά φωλιάζουν γύρω από αυτήν την περιοχή.

 • Βρέθηκαν πουλιά: βόρειο φτυάρι, πελαργός, ψαράδικο, σιβηρικό φλαμίνγκο
 • Χρόνοι: 7 π.μ. έως 9 μ.μ
 • Κόστος συμμετοχής: Χωρίς τέλη αν εισέλθετε με τα πόδια. Η διαδρομή από το καταφύγιο άγριας ζωής Bhimashankar θα κοστίσει 10/- τέλος εισόδου (2 τροχοφόρα οχήματα) και 20/- ανά άτομο για άτομα σε αυτοκίνητο.

14. Εθνικό πάρκο Thol:

Αυτό είναι δημοφιλές για τα είδη του και έχει επίσης ελκυστικές λίμνες που οι τουρίστες μπορούν να δουν. Βρίσκεται στο Gujrat κοντά στην ανθρώπινη λίμνη Thol στην περιοχή Mehsana, η οποία αρχικά κατασκευάστηκε ως δεξαμενή άρδευσης. Ανακηρύχθηκε ιερό το 1988 όταν έγινε αντιληπτό ότι 150 είδη πουλιών το αποκαλούν σπίτι και το 60% από αυτά είναι υδρόβια πτηνά.

 • Βρέθηκαν πουλιά: Φλαμίνγκο, γερανός Sarus, μεγάλοι λευκοί πελεκάνοι, σκώληκες και χήνες, Γύπας με λευκό σφυρί, Ινδός γύπας κ.λπ.
 • Χρόνοι: 6 π.μ. έως 5:30 μ.μ
 • Κόστος συμμετοχής: 100/- ανά άτομο, 150/- χρεώσεις κάμερας.

15. Εθνικό Πάρκο Bondla:

Αυτό είναι ένα άλλο αγαπημένο πάρκο συντήρησης πουλιών στη Γκόα. Ένα άτομο μπορεί να βρει αρκετές ποικιλίες ακόμη και απειλούμενων ειδών πτηνών εδώ. Είναι ένα μικρό πάρκο, μόλις 8 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ένας δημοφιλής προορισμός για τα παιδιά του σχολείου. Σε πολλά καταφύγια πουλιών στην Ινδία, ο Bondla βρίσκει μια θέση αναφοράς λόγω ενός μίνι ζωολογικού κήπου χωρίς αποκλεισμούς, πάρκο σαφάρι ελαφιών και οικοτουριστικών εξοχικών σπιτιών.

 • Βρέθηκαν πουλιά: Ινδικό παγώνι, ψάρεμα, δρυοκολάπτης, κίτρινος βολβός, κέρατος, κλπ.
 • Κόστος συμμετοχής: 2/για παιδιά, 5/- ανά άτομο, 80/- ανά άτομο για βόλτα με ελέφαντα, 25/- χρεώσεις κάμερας, 100/- για βιντεοκάμερα.
 • Ο καλύτερος χρόνος για να επισκεφθείτε τα καταφύγια πουλιών: Ιδανικά, για όλα τα ιερά, οι χρόνοι διαφέρουν επειδή οι κάτοικοι των ιερών διαφέρουν ως προς τη φύση τους. Αλλά ως συναίνεση, η εποχή των βροχών μετά τις αρχικές ισχυρές βροχές, ας πούμε, ο Αύγουστος και μετά είναι καλός για τον εντοπισμό πτηνών που ζουν στα άδυτα και τους χειμώνες, ας πούμε, από τον Οκτώβριο και μετά έως το τέλος της άνοιξης (μέχρι τον Μάρτιο) είναι μια γενικά καλή περίοδος για να δείτε μεταναστευτικά πουλιά σε πλήρη δόξα. Συνήθως, τα καλοκαίρια κάνουν τα πουλιά άθλια και είναι πολύ άβολο για εσάς να είστε τουρίστες, να επισκέπτεστε ένα καταφύγιο πουλιών. Επιλέξτε πιο δροσερές μέρες για υπέροχες οικολογικές διακοπές!

Αυτά είναι όλα τα εθνικά καταφύγια πουλιών στην Ινδία. Ο καλύτερος τρόπος για να περάσετε τις διακοπές σας είναι σίγουρα με τη φύση! Όταν επισκέπτεστε ένα από αυτά τα δημοφιλή εθνικά πάρκα και καταφύγια πουλιών στην Ινδία, μοιραστείτε τα σχόλιά σας και παρακινήστε τους άλλους για τόσο απλές αλλά και γοητευτικές διακοπές! Όταν η ευαισθητοποίηση αυξάνεται, μόνο τότε αυξάνεται επίσης η θέληση να γιορτάσουμε και να διαφυλάξουμε τη φύση. Μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες όσο μπορείτε, έτσι ώστε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να γίνονται λάτρεις της φύσης. Είναι επίσης σημαντικό για τη μελλοντική μας γενιά να εκτιμήσει τη φύση, οπότε πάρτε μαζί και τα παιδιά.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις:

1. Ποια είναι η ανάγκη να κηρυχθεί ένα δάσος εθνικό πάρκο ή καταφύγιο πτηνών?

Απάντηση: Είναι σημαντικό να κηρυχθεί το έμπλαστρο του δάσους ως εθνικό πάρκο ή ιερό, ώστε να μπορεί να διατηρηθεί αποτελεσματικά και η χλωρίδα και η πανίδα να διατηρηθούν επί τόπου, ως απειλές αποψίλωσης, απώλειας οικοτόπου για ζώα και πτηνά, εκμετάλλευση της πανίδας με τη μορφή το υπερβολικό κυνήγι κλπ μπορεί να εξαφανίσει πολλά είδη φυτών και ζώων.

2. Πόσα ιερά πτηνών στην Ινδία εργάζονται ενεργά για τη διατήρηση των πτηνών?

Απάντηση: Η Ινδία έχει περίπου 60 καταφύγια πουλιών, από τα οποία 11 είναι ο μέγιστος αριθμός σε μια πολιτεία και αυτή η πολιτεία είναι η Καρνατάκα. Υπάρχουν πολλά ιερά αφιερωμένα στη διατήρηση των πτηνών στο Ουτάρ Πραντές, το Ταμίλ Νάντου και το Γκουτζαράτ επίσης. Αυτά τα ιερά είναι εγκαταστάσεις για την παροχή ενός ασφαλούς και φυσικού οικοτόπου για τα πτηνά, ώστε να μπορούν να ζουν ελεύθερα και φυσικά στο προτιμώμενο οικοσύστημα τους..

3. Τι να μεταφέρετε όταν πηγαίνετε διακοπές σε καταφύγιο πουλιών?

Απάντηση: Μην ξεχάσετε να συσκευάσετε άνετα ρούχα (κατά προτίμηση βαμβακερό ύφασμα) σε σιωπηλά χρώματα (όχι λευκά) καθώς τα έντονα χρώματα τρομάζουν τα πουλιά. Φέρτε καπάκια, γυαλιά ηλίου και κιάλια για την παρατήρηση πουλιών. Μην ξεχνάτε ποτέ ένα εύχρηστο μπουκάλι νερό και μερικά μικρά σνακ για τις βόλτες στο δάσος, αλλά ποτέ μην απορρίψετε και μείνετε πολύ ήσυχοι στη ζούγκλα αν θέλετε να εντοπίσετε μερικά πουλιά.

4. Μπορεί κάποιος να κάνει ημερήσιες εκδρομές σε καταφύγιο πουλιών?

Απάντηση: Υπάρχουν πολλά διάσημα καταφύγια πουλιών στην Ινδία. Πράγματι! Είναι πολύ εύκολο και βολικό να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή ή ίσως ακόμα και ένα σαββατοκύριακο σε καταφύγιο πουλιών και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη λήψη πολλών φύλλων από το σχολείο ή τη δουλειά. Μια ημερήσια εκδρομή σε καταφύγιο πουλιών είναι πρακτική εάν το ιερό απέχει έως και 3 ώρες με το αυτοκίνητο από την πόλη σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας τα κατάλληλα αντικείμενα και φως ταξιδιού, ώστε να έχετε την ελευθερία να περιπλανιέστε όλη την ημέρα χωρίς να ανησυχείτε πολύ για τις αποσκευές.

5. Ποιοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την παρατήρηση πουλιών?

Απάντηση: Η παρατήρηση πουλιών είναι μια τέχνη που απαιτεί υπομονή και επιμονή. Φέρτε έναν οδηγό και σημειώστε τις σελίδες που είναι πιθανό να βρεθούν στην περιοχή για γρήγορη και εύκολη αναφορά. Ποτέ μην κάνετε θόρυβο ή απότομες κινήσεις. Φέρτε μια φωτογραφική μηχανή (η οποία δεν κάνει θόρυβο ενώ κάνετε κλικ και θυμηθείτε να απενεργοποιήσετε το φλας) για να τραβήξετε τα όμορφα φτερωτά πλάσματα! Να έχετε πάντα στη διάθεσή σας ένα ζευγάρι κιάλια, ώστε να μπορείτε να παρατηρείτε από κοντά τα πουλιά.