9 διάσημοι ναοί στη Μαχαράστρα με ενδιαφέροντα γεγονότα

Το δυτικό-κεντρικό κράτος Μαχαράστρα επισκέπτεται και εξερευνάται από όλους, όχι μόνο οι Ινδοί αλλά το κύριο κέντρο της πολιτείας Βομβάη είναι η πόλη των ονείρων τόσων πολλών. Με τη γρήγορη ζωή του και μερικές από τις καλύτερες επιλογές για ψώνια και ψυχαγωγία, κατατάσσεται συνεχώς μεταξύ των κορυφαίων πόλεων στην Ινδία. Επί πλέον? Είναι η γη του Μπόλιγουντ που τα κάνει όλα πιο γοητευτικά στο εξωτερικό και στο σπίτι. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα περισσότερα … τι γίνεται με την πρωτεύουσα του κόμματος και την κατοικία της κουλτούρας των Ιππιών της Ινδίας – Γκόα; What τι γίνεται με την πόλη που στεγάζει το μνημείο του ίδιου του Μαχάτμα Γκάντι – Πούνε; Το Maharashtra είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός νεωτερικότητας και ιστορικά σχετικής μνημειακής κουλτούρας. Ωστόσο, υπάρχουν περισσότερα σε αυτήν την κατάσταση από το να αφήνετε έξω και να διασκεδάζετε! Γνωρίζατε ότι μερικοί από τους πιο σεβαστούς ναούς της Ινδίας βρίσκονται στην πραγματικότητα σε αυτήν την πολιτεία; Οι ιστορικοί ναοί στη Μαχαράστρα είναι γνωστοί για τις μοναδικές ιστορίες και τους δεσμούς τους με το παρελθόν μας ως χώρα και τα ινδουιστικά θρησκευτικά σενάρια γενικά. Αυτοί οι ναοί της Μαχαράστρα είναι το τέλειο ξεκίνημα για να πιστέψετε και να ξεκινήσετε το ταξίδι σας για να πλησιάσετε το θεϊκό. Είστε έτοιμοι για την πνευματική σας περιήγηση σε αυτή την εκπληκτική κατάσταση; Εδώ σας έχουμε φέρει μια λίστα με διάσημους ναούς στη Μαχαράστρα που θα έχετε ταξινομήσει.

Λίστα ναών Μαχαράστρα – 9 πιο δημοφιλείς ναοί στη Μαχαράστρα:

1. Ναός Tryambakeshwar Shiva στην περιοχή Nashik:

ναοί στη Μαχαράστρα

Ο ναός Tryambakeshwar Shiva είναι ένας αρχαίος ναός που βρίσκεται στο τεσσίλ Triambakeshwar στην περιοχή Nashik. Είναι αφιερωμένο στον Λόρδο Shiva και είναι ένα από τα δώδεκα Jyotirlingas. Πιθανότατα να βρει τη λίστα με τους διάσημους ναούς του Μαχαράστρα. Ο ναός έχει μια ιερή λίμνη που είναι η πηγή του ποταμού Γκονταβάρι. Το μεγαλύτερο πανηγύρι που γιορτάζεται στον ναό είναι ο Shiva Ratri. Ο ναός είναι ο ίδιος χτισμένος με όμορφη μαύρη πέτρα και έχει περίτεχνα σκαλίσματα που αξίζει να ξοδέψετε χρόνο. Η κοντινή περιοχή διατηρείται καθαρή και υπάρχουν πάγκοι φαγητού τριγύρω με vada paw και πακόντα συνήθως αρκετά νόστιμα. Στόχος είναι να λάβετε μια κάρτα VIP για κάτι περίπου 200 INR για ένα ειδικό γρηγορότερο ντάρσαν.

 • Διεύθυνση: Μονοπάτι Shrimant Peshwe, Trimbakeshwar, Maharashtra 422212
 • Χρόνοι: 5:30 π.μ. έως 12:00 μ.μ. και 1:00 μ.μ. έως 9:00 μ.μ. Rudrabhishek 7:00 π.μ. έως 8:30 π.μ
 • Ενδυματολογικός κώδικας: Κανένας ενδυματολογικός κώδικας ως τέτοιος, αν δεν εισέλθετε στο εσωτερικό ιερό και πάτε για ένα γενικό ντάρσαν. Ωστόσο, ο κώδικας ενδυμασίας ποικίλλει ανάλογα με τα πουτζά που θέλετε να εκτελέσετε. Οι άντρες απαιτούν κυρίως να είναι ντυμένοι με dhoti και kanduwa την ώρα του Abhishek.
 • Περίπου Διάρκεια επίσκεψης: 1 ώρα
 • Πώς να προσεγγίσετε: ο ναός απέχει 28 χιλιόμετρα από την πόλη Nashik. Υπάρχουν απευθείας λεωφορεία και Autorickshaws μεταξύ της οδού Nashik και της στάσης λεωφορείων Trimbakeshwar.
 • Ιστοσελίδα Ναού: http://www.trimbakeshwartrust.com/#3
 • Καλύτερη ώρα για επίσκεψη: Shivratri και Vasant Panchami
 • Άλλα αξιοθέατα: Το οδοιπορικό Bramhgiri Fort, ο ναός Kedareshwar και το Kushawarta Tirth συνδυάζονται συνήθως.

2. Ναός Lalbaugcha Raja στο Lalbaug:

Ναοί στη Μαχαράστρα 2

Ο ναός Lalbaugcha Raja που βρίσκεται στο Lalbaug είναι ο πιο διάσημος ναός Sarvajanik Ganapati στη Βομβάη κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Ganesh Chaturthi. Πάνω από 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται αυτό το πανδάλιο του Γκανές καθημερινά κατά τη διάρκεια των 10 ημερών του φεστιβάλ Ganesh Chaturthi κάθε χρόνο. Ο αριθμός αυτός, στην πραγματικότητα, αυξάνεται από έτος σε έτος. Μετά την ενδέκατη ημέρα, το είδωλο βυθίζεται στην ευοίωνη περίσταση του Anant Chaturdashi. Το είδωλο Lalbaugcha Raja Ganapati το τρέχον έτος είναι 81 ετών. Οι δύο τύποι darshan εδώ περιλαμβάνουν το Navsachi (για ένθερμους πιστούς που θέλουν να επιδοθούν στο Charan Sparsh) και το Mukha Darshan (για εκείνους που θέλουν απλώς να δουν το είδωλο από μακριά). Είναι ένας από τους πιο σεβαστούς ινδουιστικούς ναούς στη Μαχαράστρα.

 • Διεύθυνση: 1, Dr Baba Saheb Ambedkar Rd, Lal Baug, Parel, Mumbai, Maharashtra 400012
 • Χρόνοι: ανοιχτό 24 ώρες κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ
 • Ενδυματολογικός κώδικας: Το σεβασμό και η παραδοσιακή ενδυμασία θα λειτουργούσε καλύτερα.
 • Περίπου Διάρκεια επίσκεψης: 2-3 ρες
 • Πώς να προσεγγίσετε: Ο ναός βρίσκεται κεντρικά στην πόλη τόσο εύκολα προσβάσιμος με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μπορείτε επίσης να πάρετε το τοπικό τρένο για το Τσιντποκάλι ή το σταθμό Byculla.
 • Ιστοσελίδα Ναού: http://www.lalbaugcharaja.com/
 • Καλύτερη ώρα για επίσκεψη: Κατά τη διάρκεια του ετήσιου LALBAUGCHA RAJA GANESH UTSAV.
 • Άλλα αξιοθέατα: είναι ένα φεστιβάλ παγκόσμιας κλάσης και μπορείτε να δοκιμάσετε να οργανώσετε εκ των προτέρων συμμετοχές VIP για darshan χωρίς προβλήματα.

3. Ναός Bhimashankar στο Khed:

Ναοί στη Μαχαράστρα 3

Ένα ιερό Jyotirlinga αφιερωμένο στον Λόρδο Shiva είναι γνωστό ως ναός Bhimashankar που βρίσκεται στο Khed, κοντά στην Pune. Βρίσκεται στους λόφους Sahyadri που περιβάλλονται από πυκνά δάση. Το Bhimashankar είναι το σημείο εκκίνησης του ποταμού Bhima. Ο ποταμός Bhima που ρέει νοτιοανατολικά προέρχεται από τον ναό και συναντά τον ποταμό Krishna στο Raichur. Ένα από τα 12 σημαντικά τζιοτιρλίνγκας, απολαμβάνει έναν καλό αριθμό πιστών να στριμώχνουν τις πύλες του ναού κάθε χρόνο. Λέγεται ότι ο ναός χτίστηκε τον 13ο αιώνα και μοιάζει με την αρχιτεκτονική του Ναγκαρά. Λέγεται ότι εκπαιδεύει τους επισκέπτες πώς η Tripurasur ηττήθηκε από τη συνδυασμένη μορφή του Lord Shiva και της Devi Parvati. Ένα ιερό αφιερωμένο στην Kamalaja, μια άλλη μορφή της Θεάς Παρβάτι, στεγάζεται επίσης μέσα στο συγκρότημα του ναού. Το Maha Shiva Ratri είναι το πιο δημοφιλές φεστιβάλ εδώ.

 • Διεύθυνση: Maharashtra State Highway 112, Bhimashankar, Maharashtra 410509
 • Χρόνοι: Πρωί: 5 π.μ. – 3 μ.μ., 4 μ.μ. – 9:30 μ.μ
 • Ενδυματολογικός κώδικας: Προτείνεται παραδοσιακή ένδυση
 • Περίπου Διάρκεια επίσκεψης: 1-2 ρες
 • Πώς να προσεγγίσετε: Το πλησιέστερο αεροδρόμιο και ο σιδηροδρομικός σταθμός βρίσκονται στο Pune, 125 χιλιόμετρα μακριά. Τα λεωφορεία μπορούν να μεταφερθούν επίσης από την Πούνε, την Γκατκοπάρ και την Καλιάν.
 • Ιστοσελίδα Ναού: http://bhimashankar.in/
 • Καλύτερη ώρα για επίσκεψη: Μαχασιβράτρι. Σεπτέμβριο έως Φεβρουάριο. Για τους αλκοολούχους περιπέτειες, ο μουσώνας είναι μια μεγάλη στιγμή.
 • Άλλα αξιοθέατα: Μπορείτε να εξερευνήσετε τις σπηλιές Bhaja ή το θεματικό πάρκο Imagica στο Khopali την επόμενη μέρα.

4. Ναός Mahalakshmi στη Βομβάη:

Ναοί στη Μαχαράστρα 4

Ο ναός Mahalakshmi βρίσκεται στο δρόμο Bhulabai Desai και είναι ένας από τους πιο διάσημους ναούς της πόλης. Ο ναός είναι αφιερωμένος στο Mahalakshmi, την κεντρική θεότητα του Devi Mahatyam. Ένας ινδουιστής έμπορος ονόματι Dhakji Dadaji κατασκεύασε τον ναό το 1831. Ο ναός έχει τρεις εικόνες των θεών Mahalakshmi, Mahakali και Mahasaraswati στολισμένες με δαχτυλίδια μύτης, χρυσά βραχιόλια και μαργαριτάρια κολιέ. Πιστοί από μακρινά μέρη επισκέπτονται τον ναό και προσφέρουν γιρλάντες με λουλούδια και σύνεργα στις θεότητες με την ευοίωνη ευκαιρία του Ναβαράτρι. Είναι πραγματικά ένας χώρος πολιτιστικής κληρονομιάς με τη μαγευτική δημοτική αρχιτεκτονική του

 • Διεύθυνση: Mahalaxmi West, Breach Candy, Cumballa Hill, Mumbai, Maharashtra 400026
 • Χρόνοι: 6 π.μ. – 10 μ.μ
 • Ενδυματολογικός κώδικας: Ρούχα με σεβασμό κατάλληλα για ναό
 • Περίπου Διάρκεια επίσκεψης: 1 ώρα
 • Πώς να προσεγγίσετε: ο πλησιέστερος σιδηροδρομικός σταθμός είναι ο σιδηροδρομικός σταθμός Mahalaxmi, από τον οποίο μπορείτε να πάρετε λεωφορεία/ταξί προς τον ναό. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι εύκολα διαθέσιμα σε όλη τη Βομβάη.
 • Ιστοσελίδα Ναού: http://mahalakshmi-temple.com/
 • Καλύτερη ώρα για επίσκεψη: Navaratra, Diwali και Margashirsha μήνα
 • Άλλα αξιοθέατα: μπορούν να οργανωθούν ειδικά havans στο όνομα του πιστού με τιμή 2500 INR. Το Haji Ali Dargah και το εμπορικό κέντρο Heera Panna βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

5. Ναός Tulja Bhavani στο Tuljapur:

Ναοί στη Μαχαράστρα 5

Ο ναός Tulja Bhavani που βρίσκεται στο Tuljapur στην περιοχή Osmanabad είναι ένας ινδουιστικός ναός αφιερωμένος στη θεά Bhavani και θεωρείται ως ένας από τους 51 Shakti Peethas της θεάς Durga. Η θεά είναι επίσης γνωστή ως Άμπα. Το κύριο είδωλο έχει ύψος 3 πόδια και είναι κατασκευασμένο από γρανίτη. Ο ναός χτίστηκε τον 12ο αιώνα. Υπάρχει επίσης ένας ναός αφιερωμένος στην Markandeya Rishi και ένας ναός της θεάς Annapurna στο κεντρικό συγκρότημα. Κάθε πρωί στις 5, υπάρχει ένα τελετουργικό να παίζεις ντραμς στη Ναγκαρκάνα πολύ δυνατά, το οποίο είναι ένα κάλεσμα για προσευχή στους πιστούς. Ο ναός γιορτάζει το Khandenavami και το Dussehra. Λέγεται ότι οι βασιλικές οικογένειες του Γκουτζαράτ, της Μάντια Πραντές και της Καρνατάκα είναι ένθερμοι πιστοί του Τούλια Μπαβάνι.

 • Διεύθυνση: Mahadwar Rd, Jijamata Nagar, Tuljapur, Maharashtra 413601
 • Χρόνοι: 6:00 π.μ. έως 900 μ.μ
 • Ενδυματολογικός κώδικας: Σεβαστό παραδοσιακό κατάλληλο για ναό. Οι άνδρες συνήθως αναμένεται να φορούν dhotis και οι γυναίκες, sarees ή κοστούμια.
 • Περίπου Διάρκεια επίσκεψης: 1-2 ρες
 • Πώς να προσεγγίσετε: Το Aurangabad είναι το πλησιέστερο αεροδρόμιο (288 χιλιόμετρα μακριά). Ο σιδηροδρομικός σταθμός Osmanabad είναι ο πλησιέστερος με τρένο (30,7 χιλιόμετρα μακριά). Μπορείτε επίσης εύκολα να φτάσετε οδικώς από τη Βομβάη καθώς είναι καλά συνδεδεμένη με την πόλη.
 • Ιστοσελίδα Ναού: https://www.tuljabhavani.in/
 • Καλύτερη ώρα για επίσκεψη: Festivalρα φεστιβάλ Navrati. Το Khandenavami και το Dussehra είναι τα πιο διάσημα.
 • Άλλα αξιοθέατα: Τα κοντινά Chintamani και Vishnu tirth συνήθως συνδυάζονται με αυτήν την επίσκεψη στο ναό.

6. Ναός Durga Devi στο Guhagar:

Ναοί στη Μαχαράστρα 6

Ο ναός Durga Devi βρίσκεται στο Guhagar στην περιοχή Ratnagiri είναι αφιερωμένος στη θεά Durga και θεωρείται η θεά της Kuladevata ή της φυλής. Είναι ένας ναός στυλ Panchayatan αφού έχει τέσσερις ναούς για υποταγμένα ιερά άλλων θεοτήτων, συγκεκριμένα, τον Surya ή τον θεό του ήλιου, τον Shri Ganesh, τον Lord Shiva και τον Lord Vishnu με τη θεά Lakshmi. Τον ναό επισκέπτονται άνθρωποι σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Ναβαράτρι. Είναι ένας από τους αρχαίους ναούς της Ινδίας με αίσθηση στη θάλασσα και πράσινο γύρω. Ορισμένοι πιστεύουν επίσης ότι είναι ο παλαιότερος ναός που έχει ανακαινιστεί πιο πρόσφατα.

 • Διεύθυνση: MH SH4, Guhagar, Maharashtra 415724
 • Ενδυματολογικός κώδικας: Ρούχα με σεβασμό κατάλληλα για ναό
 • Περίπου Διάρκεια επίσκεψης: 1 ώρα
 • Πώς να προσεγγίσετε: Απέχει 6-7 ώρες από την Πούνα οδικώς. Τα λεωφορεία είναι διαθέσιμα από όλες τις μεγάλες πόλεις Konkan. Σιδηροδρομικά, ο Chiplun είναι ο πλησιέστερος σταθμός που με τη σειρά του συνδέεται με τη Βομβάη και την Πούνα.
 • Ιστοσελίδα Ναού: N/A
 • Καλύτερη ώρα για επίσκεψη: Navratra Utsav
 • Άλλα αξιοθέατα: η παραλία στο Guhagar λέγεται ότι είναι μια από τις καλύτερες λωρίδες Konkan για να απολαύσετε. Απολαύστε τον πολιτισμό Konkan εδώ. Κατά τη διάρκεια των μουσώνων, μπορεί κανείς πραγματικά να γοητευτεί από τα μέρη της ομορφιάς. Ολόκληρο το περιβάλλον είναι ακόμη πιο γαλήνιο λόγω της εμφάνισης λιμνών και καταρρακτών.

7. Ναός Babulnath στη Βομβάη:

Ναός Babulnath στη Βομβάη7

Ο ναός Babulnath είναι ένας αρχαίος ναός αφιερωμένος στον Λόρδο Shiva σε ένα μικρό λόφο κοντά στο Girgaum Chowpatty. Είναι ένας από τους παλαιότερους χώρους λατρείας στη Βομβάη. Η κύρια θεότητα στο ναό είναι ένα δέντρο Μπαμπούλ που θεωρείται μορφή του Λόρδου Σίβα. Ο ναός βρίσκεται στην πραγματικότητα σε ένα πολύ γαλήνιο περιβάλλον. Είναι 1000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και με φόντο την κοντινή αναβρασμένη Αραβική Θάλασσα. Έτσι, αν θέλετε να βρείτε ένα ήρεμο διάλειμμα στη Βομβάη, ο ναός Babulnath είναι αρκετά κατάλληλος. Ο ναός έχει μια σκάλα για να φτάσει στο Shivlinga και να λάβει ευλογίες από τον Κύριο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το ασανσέρ για να φτάσετε στην κορυφή. Το Maha Shivaratri είναι το πιο δημοφιλές ετήσιο φεστιβάλ εδώ, όταν χιλιάδες πιστοί έρχονται στον ναό για να κάνουν τις προσευχές τους.

 • Διεύθυνση: 16, Babulnath Road, Charni Road Near, Chowpatty, Mumbai, Maharashtra 400004
 • Χρόνοι: 5.00 π.μ. – 10.00 μ.μ.
 • Ενδυματολογικός κώδικας: Κανένας ενδυματολογικός κώδικας ως τέτοιος, αλλά αξιοπρεπής, κατάλληλη για το ναό ενδυμασία δεν πρέπει να κάνει
 • Περίπου Διάρκεια επίσκεψης: 1 ώρα
 • Πώς να προσεγγίσετε: Ο ναός είναι κοντά στους σταθμούς Charni Road (20/30 λεπτά με τα πόδια) για όσους χρησιμοποιούν το τοπικό τρένο. Μπορείτε επίσης να πάρετε ένα αυτοκίνητο ή ένα ταξί από οποιοδήποτε μέρος της πόλης στον ναό.
 • Ιστοσελίδα Ναού: http://www.babulnath.com/
 • Καλύτερη ώρα για επίσκεψη: Το Shivaratri είναι μια καλή στιγμή για να επισκεφθείτε αυτόν τον ναό.
 • Άλλα αξιοθέατα: Οι πυλώνες του ναού είναι διακοσμημένοι με εκπληκτικά επεισόδια από την Ινδουιστική Μυθολογία που μας δίνουν μια εικόνα για τον πλούσιο πολιτισμό και την κληρονομιά της Ινδίας. Ο ναός της Sri Sri Radha Gopinath απέχει 0,1χλμ. Και το Μουσείο Mani Bhavan Gandhi είναι 0,4χλμ. Μακριά.

8. Tempel Ballaleshwar Pali στην περιοχή Raigad:

Ναός Babulnath στη Βομβάη8

Ο ναός Ballaleshwar Pali είναι ένας από τους οκτώ ναούς Astha vinayaka που βρίσκονται στη Μαχαράστρα. Βρίσκεται 30 χιλιόμετρα μακριά από το Karjat στην περιοχή Raigad και είναι αφιερωμένο στον Λόρδο Ganesha. Το Balleshwar είναι μια άλλη μορφή του Ganesha που είναι η μόνη ενσάρκωση που είναι γνωστή με το όνομα του θιασώτη του. Το είδωλο του Γκανέσα κάθεται σε μια πέτρα με ανατολή και τα μάτια και οι αφαλές του περιέχουν διαμάντια. Ο θεός εδώ είναι γνωστός για την άμεση ανταπόκριση στις ευχές και τις προσευχές που του φέρνει ο θιασώτης του κάθε μέρα, χτυπώντας τις πύλες με ελπίδα και ευγνωμοσύνη.

 • Διεύθυνση: Ταλ. Sudhagad, Dist. Raigad, Pali, Maharashtra 410205
 • Χρόνοι: 5:30 π.μ. έως 10:00 μ.μ
 • Ενδυματολογικός κώδικας: Ρούχα με σεβασμό κατάλληλα για ναό
 • Περίπου Διάρκεια επίσκεψης: 1-2 ρες
 • Πώς να προσεγγίσετε: Οδικώς βρίσκεται 8 χιλιόμετρα από τον αυτοκινητόδρομο Mumbai- Goa. Διατίθενται απευθείας λεωφορεία από τη Βομβάη. Ο πλησιέστερος σιδηροδρομικός σταθμός είναι ο Nagothana (13χλμ. Μακριά)
 • Ιστοσελίδα Ναού: http://www.ballaleshwar.com/
 • Καλύτερη ώρα για επίσκεψη: Bhadrapadi Utsav και Maghi Utsav ώρα
 • Άλλα αξιοθέατα: Οι μαγευτικές ιαματικές πηγές στο Unhere είναι 4χλμ. Μακριά

9. Ναοί Parvati Hill στην Pune:

Ναός Babulnath στη Βομβάη 9

Ο λόφος Παρβάτι είναι ένας εξαιρετικά γραφικός λόφος ύψους 2100 ποδιών στην Πούνα. Έχει 5 ναούς που βρίσκονται στην κορυφή. Είναι ο ναός Devdeveshwar, ο ναός Kartikeya, ο ναός Vishnu, ο ναός Vitthai και ο ναός Rama. Ο ναός έχει 103 σκαλιά για να ανέβει για να φτάσει στην κορυφή του λόφου από όπου οι πιστοί μπορούν να επισκεφθούν τους ναούς. Ο κύριος ναός είναι αφιερωμένος στην Devdeveshwara και είναι κατασκευασμένος από μαύρη πέτρα. Με το καταπράσινο τοπίο και το φρέσκο ​​περιβάλλον στο λόφο, οι ναοί Parvati είναι μια από τις πιο ελκυστικές τοποθεσίες στην πόλη Pune. Ο ναός είναι επίσης διάσημος ως ένα τεράστιο μέρος της κληρονομιάς της πόλης Πούνε, είναι άλλωστε η παλαιότερη δομή της πόλης που χρονολογείται από την περίοδο της δυναστείας Πεσβά..

 • Διεύθυνση: Parvati Paytha, Pune, Maharashtra 411009
 • Χρόνοι: 8 π.μ. έως 5 μ.μ
 • Ενδυματολογικός κώδικας: Ρούχα με σεβασμό κατάλληλα για ναό
 • Περίπου Διάρκεια επίσκεψης: 1-2 ρες
 • Πώς να προσεγγίσετε: Ο πλησιέστερος σιδηροδρομικός σταθμός είναι ο Grant Road. 15 λεπτά ταξί από το σταθμό στον ναό.
 • Ιστοσελίδα Ναού: N/A
 • Καλύτερη ώρα για επίσκεψη: 4 μ.μ. – 6 μ.μ. Το φεστιβάλ κλασικής μουσικής που πραγματοποιείται εδώ πρέπει να επισκεφθείτε.
 • Άλλα αξιοθέατα: Μουσείο Παρβάτι που περιέχει χειρόγραφα και συλλογές του κανόνα Πεσβάα. Τα σπήλαια Bhaja είναι κοντά στην πόλη Pune και ένα καλό μέρος για εξερεύνηση.

Τώρα λοιπόν γνωρίζετε ότι η πολιτεία Μαχαράστρα δεν είναι μόνο διασκέδαση και παιχνίδια. Υπάρχουν τόσα πολλά να εξερευνήσετε και κανείς δεν πρέπει να χάσει την πνευματική του πλευρά μια φορά στην πολιτεία. Ηρεμία, ψυχική ηρεμία και ποιος ξέρει … πιθανώς μια ειδική συνάντηση με τον παντοδύναμό σας είναι αυτό που προσφέρουν αυτοί οι διάσημοι ναοί στην πολιτεία Μαχαράστρα! Επικοινωνήστε μαζί μας μοιραζόμενοι τις εμπειρίες σας. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε για τα ταξίδια σας και ελπίζουμε ότι αυτός ο οδηγός ήταν χρήσιμος.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις:

1. Εκτός από το παραπάνω υπάρχουν άλλοι διάσημοι ναοί Shiva στη Μαχαράστρα?

Ναι, η Grishneshwar Jyotirlinga στο Aurangabad λέγεται ότι είναι η τελευταία ή η 12η jyotirlinga. Ο ναός Aundha Nagnath, Hingoli θεωρείται επίσης ένα από τα jyotirlingas του θεού Shiva. Ναός Vaijnath Shiva, το Parali είναι επίσης σημαντικό και φιλοξενεί το μεγαλύτερο φεστιβάλ Shivratri της πολιτείας.

2. Υπάρχει κάποιο μέρος στη Μαχαράστρα όπου μπορείτε να πάτε για ένα διασκεδαστικό Σαββατοκύριακο στην παραλία, καθώς και σε ένα προσκύνημα την ίδια ώρα?

Ναι, το μοναδικό Ganpathi pule είναι ένα τέτοιο μέρος (193 Km από το Mahabaleshwar, 307 km από την Pune και 345 km από τη Mumbai). Είναι μία από τις δύο λευκές παραλίες που προσφέρει το κράτος. Οι λάτρεις της ειρήνης που θα ήθελαν να βρουν μια τέλεια απόδραση θα πρέπει να κατευθυνθούν εδώ και να παρακολουθήσουν τα όμορφα ηλιοβασιλέματα στην παραλία. Επί πλέον? Αυτή η μικρή παραλιακή πόλη είναι πιο γνωστή για τον ναό 400 ετών. Θεωρείται εξαιρετικά άγιο, το είδωλο του θεού Ganpathi εδώ λέγεται ότι αυτοσαρκώθηκε.

3. Για όσους ακολουθούν τον Τζαινισμό, υπάρχουν μέρη λατρείας στην πολιτεία?

Φυσικά. Ο ακμάζων τζαϊνισμός (ακόμη και του παρελθόντος) του Μαχαράσρα μπορεί να φανεί από τις περίφημες σπηλιές Ellora. Και σήμερα υπάρχουν τόνοι ναών που το κράτος στεγάζει για εκείνους που ακολουθούν τον Τζαϊνισμό. Μερικοί από τους ναούς του τζαίν και του Τζαίν στη Μαχαράστρα είναι τα σπήλαια Ellora Jain, Mangi-Tungi, Kumbhoj, Jahaj Mandir στη Mandwala και ο ναός Godiji Parshwanath στη Βομβάη.