Πώς να αντιμετωπίσετε και να ξεπεράσετε τις κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι κράμπες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι κάτι συνηθισμένο για πολλές γυναίκες. Καθώς οι γυναίκες περνούν αρκετές αλλαγές σώματος σε αυτή τη φάση, οι κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να ανησυχούν για πολλούς. Μπορεί να είναι επώδυνα και πολλά μπορεί επίσης να απαιτούν προσοχή σε αυτές τις κράμπες για να ανακουφιστούν. Όσο δύσκολο κι αν είναι αυτά, έχουμε τα πάντα για τις κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τις ανησυχίες που σχετίζονται με αυτό – μόνο για να βοηθήσετε.

Αρκετές μέλλουσες μητέρες αντιμετωπίζουν κράμπες στα πόδια και εγκυμοσύνη σε αυτή τη φάση, και εδώ είναι αυτό που πρέπει να ξέρει κανείς για αυτό. Ακριβώς από αυτό που προκαλεί κράμπες στα πόδια μέχρι το πώς να τις αποτρέψουμε και τις θεραπείες από τη φροντίδα τους, τα έχουμε όλα! Ας μάθουμε τα πάντα για αυτούς σήμερα.

κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τι είναι οι κράμπες στα πόδια και πότε ξεκινούν?

Οι κράμπες στα πόδια στην εγκυμοσύνη είναι ακούσιες συσπάσεις στους μύες της γάμπας και των ποδιών ή και στους δύο, και αυτές είναι αρκετά συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι σπασμοί των κράμπες στα πόδια μπορεί να εκπέμπουν πάνω και κάτω τις γάμπες σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά συνήθως είναι πιο εμφανείς τη νύχτα. Είναι όταν η κόπωση, η συσσώρευση υγρών και η κατακράτηση βρίσκονται στο αποκορύφωμα. Οι κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συχνές μετά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όταν υπάρχει αύξηση βάρους λόγω εγκυμοσύνης, αυξημένο πρήξιμο λόγω αλλαγών στην κυκλοφορία του αίματος και συνολική κόπωση αυξάνονται.

Μπορεί να επιδεινωθούν καθώς η εγκυμοσύνη σας προχωρά και η κοιλιά σας μεγαλώνει. Οι κράμπες εμφανίζονται κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, κάποιος μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει κράμπες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο βασανιστικός πόνος στις κράμπες στα πόδια μπορεί να σας δυσκολέψει να κοιμηθείτε τη νύχτα και να εργαστείτε την ημέρα. Σύμφωνα με μελέτες, περίπου το μισό τοις εκατό όλων των εγκύων γυναικών παρουσιάζουν κράμπες στα πόδια στο ταξίδι (1).

Αιτίες κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Η ακριβής αιτία και ο λόγος για κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι άγνωστες. Ακόμα, υπάρχουν εικασίες για το πώς οι κράμπες οφείλονται σε σωματικές αλλαγές, αλλαγές βάρους στη διαδικασία της εγκυμοσύνης, κόπωση και μεταβολές της κυκλοφορίας του αίματος.

Οι πιο συχνές αιτίες κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι οι εξής:

1. Αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος:

Η διαδικασία της κυκλοφορίας του αίματος επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι σωματικές αλλαγές, η ταχεία επέκταση και η αύξηση βάρους, οι ορμονικές αλλαγές είναι συχνά οι αιτίες πίσω από τις αλλαγές στη διαδικασία κυκλοφορίας του αίματος. Ως αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών, θα υπάρξει αύξηση του όγκου αίματος μέσα στο σώμα αλλά επιβράδυνση της κυκλοφορίας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες στα πόδια, ειδικά μετά το δεύτερο τρίμηνο και κοντά στο τρίτο τρίμηνο.

2. Αύξηση βάρους:

Η αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αρκετά μέτρια. δεδομένου ότι το σώμα μεγαλώνει μέσα, μπορείτε επίσης να αυξήσετε στην κλίμακα βάρους. Αυτή η αύξηση βάρους μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία και τις φλέβες σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η πιο συνηθισμένη συμβουλή είναι να παραμείνετε δραστήριοι και να κάνετε μικρούς περιπάτους για να αναζητήσετε κάποια ανακούφιση από τις κράμπες.

3. Αφυδάτωση:

Οι περισσότεροι από εμάς συχνά δεν λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την ημερήσια πρόσληψη νερού που συνταγογραφείται σε ενήλικες, ιδιαίτερα σε έγκυες γυναίκες. Γνωρίζετε, η μείωση της πρόσληψης νερού και η αφυδάτωση μπορεί λογικά να οδηγήσει σε κράμπες στα πόδια; Προσπαθήστε να το αυξήσετε και μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε μια αλλαγή.

4. Θρόμβος αίματος:

Γνωρίζετε, οι έγκυες γυναίκες είναι επιρρεπείς να αναπτύξουν θρόμβωση βαθιάς φλέβας θρόμβους αίματος περισσότερο από τις μη έγκυες γυναίκες. Ναι, αρκετές μελέτες αποδεικνύουν το ίδιο (2). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές έως ελαφριές κράμπες στα πόδια σε αυτή τη φάση και ο εύκολος τρόπος είναι να παραμείνετε ενεργός ξανά και να συνεχίσετε να κινείστε.

5. Κούραση:

Η κόπωση και η αδυναμία του σώματος μπορεί να οδηγήσουν σε πίεση κοντά στους μυς, με τη σειρά τους να προκαλέσουν κράμπες στα πόδια. Αυτό μπορεί να ξεπεραστεί πίνοντας αρκετό νερό, το φως τεντώνεται και περπατά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

6. Ανεπάρκεια ασβεστίου και μαγνησίου:

Μια κατάλληλη δοσολογία βιταμινών, πρόσθετου ασβεστίου και μαγνησίου (3) τα συμπληρώματα μπορούν να μειώσουν τις κράμπες και τους πόνους, συμπεριλαμβανομένης της ανησυχίας. Τα συμπληρώματα πρέπει να είναι σύμφωνα με τη δοσολογία που δίνει ο γιατρός για να ικανοποιήσει τις φυσικές απαιτήσεις, η οποία διαφέρει ανάλογα με το άτομο. Συνολικά, οι μελέτες υποστηρίζουν ότι τα τακτικά συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στις κράμπες (4).

Πώς να θεραπεύσετε τις κράμπες στα πόδια στην εγκυμοσύνη:

Οι κράμπες στα πόδια μέχρι τώρα, όπως καταλαβαίνουμε, είναι αρκετά συχνές για αρκετές έγκυες γυναίκες και μέλλουσες μητέρες. Δεν είναι όμως τόσο εύκολο να τα διαχειριστείς ή να περάσεις τον πόνο σε καθημερινή βάση. Όταν μια ξαφνική επίθεση κράμπες στα πόδια σας χτυπήσει, μπορείτε να κάνετε τα εξής για να ανακουφιστείτε.

 • Ισιώστε το πόδι σας και λυγίστε απαλά τον αστράγαλο και τα δάχτυλα των ποδιών σας προς τις κνήμες σας αρκετές φορές.
 • Θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να στέκεστε σε μια κρύα επιφάνεια, η οποία μερικές φορές μπορεί να σταματήσει έναν σπασμό.
 • Κάντε μασάζ στους μύες της γάμπας και των ποδιών σας για να ανακουφίσετε τη συστολή.
 • Περπατήστε λίγο για να χαλαρώσετε τους μυς του ποδιού.
 • Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα μπουκάλι ζεστού νερού ή ένα μαξιλάρι θέρμανσης για να θεραπεύσετε τις κράμπες.
 • Εάν τίποτα δεν λειτουργεί, επισκεφθείτε έναν γιατρό ή έναν ειδικό, καθώς μπορεί να είναι μια περίπτωση πήξης του αίματος.

Πώς να αποτρέψετε κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης?

Είναι καλύτερο να αποτρέψετε και να ανακουφίσετε τις κράμπες στα πόδια της εγκυμοσύνης όταν δεν έχει χτυπήσει ακόμα σκληρά για να προσπαθήσετε να το αντιμετωπίσετε σε μια ξαφνική επίθεση. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να αποτρέψετε κράμπες.

1. Αερόβια Άσκηση:

Οι ασκήσεις διάτασης μπορεί να είναι εύκολες για να σταματήσετε τις κράμπες, ακόμη και πριν χτυπήσουν. Πριν χτυπήσετε το κρεβάτι μετά από μια κουραστική και κουραστική μέρα, ακουμπήστε τα χέρια σας σε έναν τοίχο στέκεστε δύο πόδια μακριά από αυτό. Κρατήστε τις φτέρνες σας στο πάτωμα και γείρετε μπροστά. Μείνετε σε αυτή τη θέση για περίπου δέκα δευτερόλεπτα και μετά χαλαρώστε για περίπου πέντε δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε αυτή την απλή άσκηση τρεις φορές κάθε βράδυ πριν πάτε για ύπνο.

2. Στάση:

Πραγματοποιήστε περιόδους ανάπαυσης κάθε εναλλακτική περίοδο δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα να μην καταπονείτε το σώμα σας. Βάλτε τα πόδια σας όσο πιο συχνά μπορείτε όταν κάθεστε.

3. Ρούχα:

Φορέστε έναν εύκαμπτο σωλήνα στήριξης κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αντέξετε το βάρος γύρω. Μην φοράτε άβολα ρούχα και ρούχα αυτή τη στιγμή.

4. Ενυδατωθείτε:

Βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετά υγρά, τουλάχιστον οκτώ ποτήρια την ημέρα. Κρατήστε τον εαυτό σας ενυδατωμένο και ενεργό. Αυτό μπορεί να διευκολύνει και να αποφύγει επίσης κράμπες στα πόδια.

5. Σωστή διατροφή:

Τρώτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει πολύ ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνες και μέταλλα. Το γιαούρτι έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Θα μπορούσατε να αποτελείτε γιαούρτι στη διατροφή σας. Οι μπανάνες είναι επίσης δημοφιλείς καθώς έχουν υψηλές δόσεις μαγνησίου. Πάρτε εγκεκριμένα και προτεινόμενα συμπληρώματα βιταμινών για να εγγυηθείτε την κατανάλωση βασικών βιταμινών και μετάλλων. Πάρτε καλή θρεπτική τροφή για να αποτρέψετε κράμπες στα πόδια και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

6. Καθημερινή βόλτα:

Αν ο γιατρός σας δεν το έχει συστήσει διαφορετικά, ένας σύντομος περίπατος κάθε μέρα θα βοηθήσει τους μύες στα πόδια σας να μην διαταράξουν τον νυχτερινό σας ύπνο. Θα εμποδίσει τους μυς των ποδιών να συστέλλονται και να έχουν σπασμούς τη νύχτα. Αυτό βοηθά στον γενικό έλεγχο των κράμπες στο άνω και κάτω μέρος των ποδιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των κράμπες των μυών και των ποδιών στα πόδια.

7. Ζεστό μπάνιο:

Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα ζεστό μπάνιο κάθε βράδυ πριν χτυπήσετε το κρεβάτι για να χαλαρώσετε τους μυς σας και να ανακουφιστείτε από τη μακρά και κουραστική μέρα. Αυτό θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

8. Μην κάνετε υπερβολική εργασία:

Αποφύγετε να κουραστείτε πολύ για οποιονδήποτε λόγο. Ξαπλώστε στην αριστερή πλευρά για να βελτιώσετε την κυκλοφορία προς και από τα πόδια σας. Μην αγχώνεστε με τις δουλειές του σπιτιού ή οποιαδήποτε άλλη σωματική εργασία.

9. Σωστά υποδήματα:

Επιλέξτε παπούτσια που γράφουν άνεση, υποστήριξη και χρησιμότητα. Θα είναι επωφελές εάν φοράτε παπούτσια με σταθερό πάγκο τακουνιών. Το μέρος του παπουτσιού που περιβάλλει τη φτέρνα και βοηθά το κλείσιμο του ποδιού στο παπούτσι ονομάζεται πάγκος. Αποφύγετε τα τακούνια και τα παπούτσια που δεν ταιριάζουν σωστά.

σπιτικές θεραπείες για κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Αρχική θεραπεία για κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Οι ακόλουθες εύκολες θεραπείες στο σπίτι μπορούν να σας βοηθήσουν να αναζητήσετε άνεση ανάμεσα στις κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εγκυμοσύνης.

A. Τέντωμα:

Οι πρώτες και κυριότερες κράμπες στα πόδια στη θεραπεία της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν διατάσεις. Όπως και η τεχνική πρόληψης, μπορείτε επίσης να κάνετε διατάσεις για να αναζητήσετε ανακούφιση από κράμπες στα πόδια. Σταθείτε στραμμένοι στον τοίχο και τοποθετήστε τα χέρια στον τοίχο μπροστά σας. Τοποθετήστε το δεξί σας πόδι πίσω, τα τακούνια στο πάτωμα και λυγίστε αργά το αριστερό σας γόνατο. Βεβαιωθείτε ότι το δεξί σας πόδι είναι σε ευθεία στάση. Νιώστε το τέντωμα με την κάμψη στους μυς της γάμπας.

Β. Συνολική άσκηση:

Ακριβώς όπως το τέντωμα, οι τακτικές μικρές δραστηριότητες και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν να διατηρηθεί το σώμα ενεργό για κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είτε πρόκειται για γιόγκα είτε για περπάτημα, είτε για κολύμπι, θα ωφελήσει σημαντικά τη συνολική υγεία σας και το μωρό. Επίσης, με τη σειρά του, προάγει την κυκλοφορία του αίματος, οδηγεί σε υγιές βάρος και χαλαρώνει τις μυϊκές κράμπες.

Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει ότι τονίζουμε να μην καθόμαστε αδρανείς και να είμαστε αδρανείς. Να είστε δραστήριοι για λίγες ώρες την ημέρα και να ακούτε το σώμα σας. Μην υπερβάλλετε σε οποιαδήποτε άσκηση ή δραστηριότητα, αλλά μην καθίσετε και αδρανείς. Γνωρίστε τις μετρήσεις και θα είστε στο καλύτερο της υγείας σας.

Γ. Μείνετε ενυδατωμένοι:

Όπως επαναλαμβάνεται, πιείτε πολύ νερό. Τίποτα δεν είναι τόσο σημαντικό όσο η ενυδάτωση στη διαδικασία αποφυγής κράμπων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των κράμπες και η καλή ενυδάτωση μπορεί μόνο να μειώσει το αποτέλεσμα.

Δ. Μασάζ:

Κάντε ένα αυτο-μασάζ για να απαλύνει τον πόνο και τις κράμπες. Κάντε μασάζ στην περιοχή της γάμπας και των ποδιών σας, που προκαλεί πόνο για περίπου 1 λεπτό. Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε έναν θεραπευτή και ένα κέντρο μασάζ πριν τον τοκετό για ανακούφιση. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποφυγή και τη διαχείριση των κράμπων στα πόδια τη νύχτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ε. Εφαρμογή θερμότητας:

Χρησιμοποιήστε ένα ζεστό πανί ή μια σακούλα θερμότητας για να εφαρμόσετε θερμότητα κοντά στους μυς και τις κράμπες. Κάντε απαλό μασάζ και αφήστε το να παραμείνει για λίγα δευτερόλεπτα και επαναλάβετε τη διαδικασία για καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει πολύ στη διαχείριση σοβαρών και συχνών κράμπων στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

F. Epsom Salt:

Ένα ζεστό συχνά βοηθάει στις κράμπες και τον πόνο, αλλά δοκιμάστε ένα ζεστό μπάνιο με αλάτι Epsom. Συνήθως είναι λίγο πιο πρακτικό. Το ζεστό μπάνιο με αυτό το αλάτι σας βοηθά να χαλαρώσετε συνολικά και μειώνει την ένταση στους μυς σας.

G. Ginger:

Το τζίντζερ είναι σχεδόν απαραίτητο. Η περιεκτικότητα σε μαγνήσιο βοηθά στην αντιμετώπιση των κράμπες στα πόδια. Δοκιμάστε αυτήν τη μέθοδο παρασκευής τσαγιού τζίντζερ:

 • Τρίψτε μια κουταλιά της σούπας φρέσκο ​​τζίντζερ.
 • Προσθέστε το σε δύο φλιτζάνια νερό και αφήστε το να βράσει.
 • Αφήστε το στο τηγάνι με ένα καπάκι για περίπου 10 λεπτά.
 • Σουρώνουμε το τσάι.
 • Προσθέστε μια κουταλιά μέλι και πιέστε το χυμό μισού λεμονιού και απολαύστε αυτό το τσάι.

Αυτό το σπιτικό τσάι τζίντζερ όχι μόνο απαλύνει τις κράμπες αλλά βοηθά στην πέψη, τη γρίπη, το βήχα κ.λπ.

Πότε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό?

Παρόλο που οι κράμπες στα πόδια είναι συχνές κατά τη διάρκεια και στη δεύτερη και όψιμη εγκυμοσύνη, δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν. Εάν οι κράμπες στα πόδια σας είναι πολύ συχνές, επίμονες και πολύ οδυνηρές, δεν φαίνεται να μειώνουν ή να ελέγχουν για κάποιο χρονικό διάστημα, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και τον γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστείτε φάρμακα και θεραπεία εάν προκαλεί πολύ πόνο και ανησυχία. Ακόμα κι αν εμφανίσετε έντονο πρήξιμο ή διευρυμένες φλέβες κατά τη διάρκεια κράμπες, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για θεραπεία.

Οι κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα διαδεδομένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μέλλουσες μητέρες και οι έγκυες γυναίκες. Ωστόσο, μπορούν να ελεγχθούν και να διαχειριστούν με οικιακή θεραπεία και θεραπείες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνουν σοβαρά με πρήξιμο και ερυθρότητα, οπότε πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ελπίζουμε ότι έχετε μάθει πώς να διαχειρίζεστε τις κράμπες στα πόδια και την εγκυμοσύνη. Πείτε μας τις σκέψεις σας. Χαιρόμαστε να μαθαίνουμε νέα σου!

Αποποίηση ευθυνών:

Οι παραπάνω πληροφορίες είναι μόνο για ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Συμβουλευτείτε πάντα τον γιατρό και τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για καλύτερες πληροφορίες και εξατομικευμένες πληροφορίες, ανάλογα με τις συνθήκες υγείας και τον τύπο του σώματός σας. Δεν είμαστε υπεύθυνοι για τυχόν λάθη.