Πώς να αντιμετωπίσετε τα σπυράκια λιπαρού δέρματος στο σπίτι; – Αιτίες και θεραπείες!

Τα σπυράκια είναι ο χειρότερος εφιάλτης ενός κοριτσιού. Ένα μικρό φλύκταινα μπορεί να μας τρομοκρατήσει με διάφορους τρόπους, κάνοντάς μας να κάνουμε τα πάντα κάτω από τον ήλιο για να απαλλαγούμε από αυτόν τον εχθρό. Αν και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που προκαλούν σπυράκια, το υπερβολικό λίπος στο δέρμα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες. Η καλύτερη θεραπεία σπυριών για λιπαρό δέρμα είναι με απλά φυσικά συστατικά που διατίθενται στο σπίτι. Οι σύγχρονες θεραπείες και προϊόντα δεν είναι μόνο ακριβά, αλλά μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητη βλάβη στο δέρμα.

Θεραπεία σπυριών για λιπαρό δέρμα

Τα σπυράκια είναι στην πραγματικότητα η πιο κοινή κατάσταση του δέρματος στον κόσμο. Τα σπυράκια κάποια στιγμή στη ζωή μας επηρεάζουν σχεδόν όλους μας. Οι πιο συχνές αιτίες για τα σπυράκια είναι οι ορμονικές αλλαγές, η γενετική, η ανθυγιεινή διατροφή, το στρες και ορισμένα φάρμακα. Αν και τα σπυράκια μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, οι έφηβοι, τα άτομα που υποβάλλονται σε εφηβεία και οι γυναίκες γύρω από την έμμηνο ρύση επηρεάζονται περισσότερο. Ας καταλάβουμε περισσότερα για αυτήν την κατάσταση και επίσης να μάθουμε μερικές οικιακές θεραπείες για λιπαρό δέρμα με τάση ακμής.

Το λιπαρό δέρμα προκαλεί σπυράκια?

Τα σπυράκια, που ονομάζονται επίσης muhase στα Χίντι, είναι εκρήξεις γεμάτες πύον στην επιφάνεια του δέρματος που σχηματίστηκαν λόγω των επιδράσεων του λιπαρού δέρματος. Οι πόροι του δέρματός μας συνδέονται με σμηγματογόνους αδένες, τους αδένες που είναι υπεύθυνοι για την έκκριση φυσικών ελαίων για την προστασία και ενυδάτωση του δέρματος. Μερικές φορές, λόγω ορισμένων παραγόντων, αυτοί οι αδένες εκκρίνουν περίσσεια λιπαρότητας που φράζει τους πόρους του δέρματος, προσελκύοντας βρωμιά. Αυτό το φράξιμο παρέχει ένα τέλειο περιβάλλον για την αναπαραγωγή ενός βακτηρίου που ονομάζεται P.acne. Τα σπυράκια είναι το αποτέλεσμα της φλεγμονής που προκαλείται όταν το σώμα αμύνεται από αυτή τη βακτηριακή λοίμωξη. Σε υγιές δέρμα, ένα σπυράκι μερικές φορές δεν είναι ασυνήθιστο, το οποίο επουλώνεται μόνο του, αλλά σε χρόνιες περιπτώσεις, το δέρμα χρειάζεται θεραπεία με σπιτικές θεραπείες ή άλλες λύσεις.

Φυσικές θεραπείες για τη θεραπεία των σπυριών στο λιπαρό δέρμα:

Τα σπυράκια είναι ένα από τα πολλά συμπτώματα μιας πάθησης του δέρματος που ονομάζεται ακμή, όπου οι θύλακες των τριχών και οι πόροι φράζουν από βρωμιά. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της ακμής, τα συμπτώματα ποικίλλουν. Τα μαύρα στίγματα, τα λευκά στίγματα, τα θηλώματα, οι κύστεις και τα οζίδια είναι άλλα συμπτώματα της ακμής. Τα σπυράκια σπάνια αφήνουν ουλές και μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με φυσικές θεραπείες. Ας δούμε μερικές σπιτικές θεραπείες για την εξάλειψη των σπυριών:

1. Πακέτο μελιού:

Το μέλι είναι μια από τις καλύτερες θεραπείες της φύσης για τη φροντίδα του δέρματος και της ακμής. Είναι πολύ χρήσιμο στη θεραπεία του λιπαρού δέρματος. Το μέλι βοηθά στον καθαρισμό της περίσσειας λίπους και βρωμιάς από τους θύλακες και τους πόρους των μαλλιών. Είναι μια εξαιρετική ενυδατική κρέμα και βοηθά στην εξισορρόπηση της περιεκτικότητας σε λιπαρότητα στο δέρμα. Το μέλι έχει υψηλές αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες που θεραπεύουν τη βακτηριακή ανάπτυξη στο δέρμα. Η τακτική χρήση μελιού είναι η καλύτερη λύση για τα σπυράκια και μπορεί να θεραπεύσει την ακμή μέσα σε λίγες μέρες.

Συστατικά:

 • Απαιτούμενη ποσότητα αγνού βιολογικού μελιού.

Ωρα προετοιμασίας: 10 λεπτά.

Οδηγίες χρήσης:

 • Πάρτε την απαιτούμενη ποσότητα αγνού βιολογικού μελιού σε ένα μπολ.
 • Εφαρμόστε αυτό το μέλι στις πληγείσες περιοχές, κατά προτίμηση με ένα βαμβάκι.
 • Αφήστε το για τουλάχιστον 30 λεπτά.
 • Ξεπλύνετε με ζεστό νερό.

Συχνότητα χρήσης: Κάθε μέρα.

2. Aloe Vera Gel:

Το φυσικό τζελ αλόης βέρα είναι πολύ αποτελεσματικό στη θεραπεία των σπυριών και της ακμής στο λιπαρό δέρμα. Οι αντιβακτηριακές/αντιμυκητιασικές ιδιότητες της αλόης βέρα βοηθούν στην εκκαθάριση της βακτηριακής ανάπτυξης που προκαλεί τα σπυράκια. Βοηθά στην εξάλειψη της περίσσειας λίπους και βρωμιάς από τους πόρους του δέρματος και τους θύλακες των τριχών. θεραπεύει επίσης τη φλεγμονή πολύ αποτελεσματικά. Η αλόη βέρα είναι επίσης μια από τις καλύτερες θεραπείες ουλής ακμής. Βοηθάει να καθαρίσουν τα σημάδια και τα σημάδια που αφήνουν τα σπυράκια. Η αλόη βέρα είναι πολύ αποτελεσματική στην καταπραϋντική επιδερμίδα και βοηθά στην ταχύτερη εκκαθάριση των σπυριών. Βοηθά στην εξισορρόπηση της παραγωγής σμήγματος, επομένως είναι πολύ αποτελεσματική στη θεραπεία της ακμής.

Συστατικά:

 • Φρέσκο ​​τζελ αλόης βέρα που εξάγεται από το φύλλο της αλόης βέρα.

Ωρα προετοιμασίας: 20 λεπτά.

Οδηγίες χρήσης:

 • Εξαγάγετε το τζελ αλόης βέρα από το φύλλο.
 • Εφαρμόστε αυτό το τζελ στις πληγείσες περιοχές.
 • Αφήστε το για μια νύχτα.

Συχνότητα χρήσης: Κάθε μέρα.

Προφυλάξεις: Ενώ βγάζετε τζελ αλόης βέρα από το φύλλο αλόης βέρα, φροντίστε να αφαιρέσετε το εξωτερικό πράσινο στρώμα με ένα μαχαίρι, καθώς είναι τοξικό στη φύση.

3. Πακέτο Neem and Lemon:

Το Need είναι ένα από τα καλύτερα συστατικά για την περιποίηση του δέρματος και είναι ένα πολύ αποτελεσματικό φάρμακο για τα σπυράκια. Οι αντιβακτηριακές και αντιμυκητιασικές του ιδιότητες βοηθούν στον καθαρισμό των πόρων του δέρματος και καθαρίζουν τις λοιμώξεις στα σπυράκια. Αφαιρεί επίσης το υπερβολικό λίπος από τους πόρους και βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας του σμήγματος στο δέρμα. Ο χυμός λεμονιού είναι ένα από τα καλύτερα στυπτικά της φύσης. Είναι πολύ καλό καθαριστικό και απομακρύνει το περιττό λίπος από το δέρμα. Έτσι, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των σπυριών και της ακμής.

Συστατικά:

 • Δύο κουταλάκια του γλυκού σκόνη αποξηραμένων φύλλων neem.
 • Δύο κουταλάκια ροδόνερο.
 • Ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού.

Ωρα προετοιμασίας: 20 λεπτά.

Οδηγίες χρήσης:

 • Ανακατέψτε καλά τα παραπάνω συστατικά για να σχηματίσετε μια λεία πάστα.
 • Εφαρμόστε αυτήν την πάστα στις πληγείσες περιοχές.
 • Αφήστε το στο δέρμα για 20 λεπτά.
 • Ξεπλύνετε με ζεστό νερό.

Συχνότητα χρήσης: Τρεις φορές την εβδομάδα.

4. Πακέτο αλεύρι και τυρόπηγμα:

Το αλεύρι γραμμαρίου που χρησιμοποιείται στην αρχαία ινδική ιατρική για τη φροντίδα του δέρματος είναι μία από τις καλύτερες θεραπείες για το λιπαρό πρόσωπο με σπυράκια. Είναι πολύ θρεπτικό για το δέρμα καθώς παρέχει όλες τις απαραίτητες πρωτεΐνες και βιταμίνες για το δέρμα. Βοηθά στην απορρόφηση της περίσσειας λιπαρών και στη διατήρηση της ισορροπίας του σμήγματος. Το τυρόπηγμα έχει επίσης θρεπτικές ιδιότητες. Είναι μια πολύ καλή ενυδατική κρέμα και βοηθά στον καθαρισμό του υπερβολικού λιπαρού και της βρωμιάς από τους πόρους του δέρματος. Οι βιταμίνες που υπάρχουν στο τυρόπηγμα βοηθούν στη θεραπεία του δέρματος και το κάνουν απαλό και λείο. Ο κουρκουμάς βοηθά στην αναζωογόνηση του δέρματος και του χαρίζει φυσική λάμψη. Αυτό το πακέτο είναι πολύ αποτελεσματικό στη θεραπεία του λιπαρού δέρματος και της ακμής.

Συστατικά:

 • Δύο κουταλάκια του γλυκού αλεύρι.
 • Ένα κουταλάκι του γλυκού τυρόπηγμα.
 • Μια πρέζα κουρκουμά.

Ωρα προετοιμασίας: 20 λεπτά.

Οδηγίες χρήσης:

 • Ανακατέψτε όλα τα παραπάνω συστατικά για να σχηματίσετε μια λεία πάστα.
 • Εφαρμόστε το μείγμα στο πρόσωπο και τις πληγείσες περιοχές.
 • Αφήστε το να δράσει για 30 λεπτά.
 • Ξεπλύνετε με ζεστό νερό.

Συχνότητα χρήσης: Τρεις φορές την εβδομάδα.

Πρόσθετες συμβουλές για τη θεραπεία των σπυριών στο λιπαρό δέρμα:

Μαζί με τις φυσικές θεραπείες, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε επιπλέον προφυλάξεις και μέτρα για την καταπολέμηση της ακμής και του λιπαρού δέρματος.

 • Ποτέ μην πιέζετε ή μαζεύετε το σπυράκι γιατί μπορεί να χειροτερέψει ή να αφήσει σημάδια.
 • Πλύνετε το πρόσωπό σας τρεις φορές την ημέρα.
 • Περιποιηθείτε το δέρμα σας με στυπτικές λοσιόν, κατά προτίμηση φυτικά στυπτικά.
 • Η τακτική απολέπιση βοηθά το δέρμα να νικήσει τη λιπαρότητα. Φροντίστε να είστε πολύ απαλός ενώ κάνετε απολέπιση στο δέρμα.
 • Μην τρίβετε ή τρίβετε υπερβολικά τα σπυράκια ή το δέρμα, θα οδηγήσει σε περισσότερη έκκριση λιπαρότητας και θα κάνει την ακμή χειρότερη.
 • Τρώτε υγιεινά τρόφιμα πλούσια σε ωμά λαχανικά και φρούτα που βοηθούν στην αποβολή των τοξινών. Περιορίστε τα κακά λίπη και συμπεριλάβετε τα καλά λίπη στη διατροφή σας.
 • Το άγχος και η έλλειψη ύπνου αυξάνουν την ακμή. Κοιμηθείτε αρκετά και χαλαρώστε το μυαλό σας με τεχνικές κατά του στρες όπως ο διαλογισμός.
 • Εντάξτε την άσκηση και τη γιόγκα στο καθημερινό σας πρόγραμμα, καθώς η σωματική δραστηριότητα βοηθά στην αναζωογόνηση των οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος.

Τα απλά φυτικά συστατικά είναι τα καλύτερα διαλύματα ακμής για λιπαρό δέρμα. Δεν θεραπεύουν μόνο την ακμή και τη λιπαρότητα αλλά βελτιώνουν τη συνολική υγεία του δέρματος και κάνουν το άτομο να δείχνει νεότερο και λαμπερό. Είναι επίσης σοφό να δείτε ποιο συστατικό σας ταιριάζει καλύτερα για να συμπεριλάβετε στην κανονική σας θεραπεία. Τις περισσότερες φορές είναι επίσης τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας όπως λοσιόν κ.λπ. που κάνουν το δέρμα λιπαρό και επιρρεπές σε ακμή. Η μετάβαση σε προϊόντα χωρίς λάδι είναι απαραίτητη. Με τη σωστή φυσική φροντίδα, μπορείτε να νικήσετε πολύ αποτελεσματικά τα σπυράκια και το λιπαρό δέρμα.