Burgerrecept och matlagningstips – utsökt och enkelt, hemlagad

Burgerrecept-klassiskt-traditionellt-nötkött-grönsaksrätt

Om någon kallar de hemlagade hamburgarna för snabbmat, då har de helt fel. Köttets kvalitet, liksom bullarna och naturligtvis såsen är avgörande för den utsökta smaken. Du kan inte kompromissa med det så att du kan njuta av en riktigt god bit. Bland de många recepten på internet har vi ett Burgerrecept utvalda som garanterar god smak och fullständig framgång.

Burgerrecept enkelt – förbered bullar och patties själv

Burgerrecept-kött-ost-hemlagad-hemlagad-instruktioner

Burgerbullar, bullarna ovanför och under köttet, spelar en viktig roll i en riktigt bra burgare. Du kan göra dessa själv så att de är mjuka nog för att absorbera köttets juice ordentligt utan att mjukna. Eftersom rullarna behöver lite mer tid för att jäsa och baka, är det vettigt att börja med tillagningen.

Klassiskt burgerrecept och bra matlagningstips

Burgerrecept - garnering - tillbehör - brödrullar - pommes matlagningstips

För att göra rullarna friskare kan du byta ut mjölet mot ett av spelt. Till exempel, istället för 500 g vetemjöl typ 550 – 200 g speltmjöl typ 1050 + 100 g speltmjöl typ 630 + 100 g grovt speltmjöl. För att göra detta, tillsätt bakmalt för att underlätta jäsning av degen. Det ger också en speciell, rustik smak som definitivt tillhör den hemlagade hamburgarbullen.

Burgerrecept med hemlagade rullar

Burgerrecept -bunns-rolls-sesam-bake-toast

Ingredienser för 10 rullar:

 • Ersätt 500 g mjöl typ 550 eller valfritt med speltmjöl
 • 1/2 kub färsk jäst / 2 tsk torr jäst
 • 200 ml varmt vatten
 • 40 g socker
 • 1 tsk salt
 • 4 matskedar mjölk
 • 80 g flytande smör
 • 1 ägg

 Blanda varmt vatten med mjölk och socker, rör om och låt stå i ca 10 minuter. Lägg sedan jästbuljongen med de andra ingredienserna i en nyckel tills du får en kladdig deg. Detta fungerar för hand, men också ganska bra med en stavmixer. Täck med folie och låt degen jäsa i cirka 1 timme på en varm plats (20-30 grader rumstemperatur) tills dess volym fördubblas.

Burgerrecept – hamburgerbullar på ett enkelt sätt

burger-recept-bröd-bullar-knådning-förberedelse

Knåda degen igen kort och kraftigt. Strö bänkskivan prydligt med mjöl och börja forma burgerbullarna. Den resulterande blandningen ska göra cirka 10 rullar av samma storlek, 80 gram vardera. Forma för hand i runda degark med en diameter på cirka 10-12 cm. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper med tillräckligt utrymme mellan dem, täck med en trasa och låt jäsa ytterligare 15-20 minuter.

Burgerrecept – knåda bullarna till hamburgare själv och baka dem i ugnen

burger-recept-broetschen-bunns-preparera-deg-sesam

Förvärm ugnen till 180 ° över- och undervärme (160 ° konvektion) och förbered en kopp vatten åt sidan. Om du vill kan du pensla rullarna med en blandning av vatten, ägg och mjölk och strö över sesamfrön eller havregryn. Skjut in bakplåten i mittskenan och skaka vattenglaset på botten av den förvärmda ugnen strax innan du stänger ugnen. Detta lilla trick uppnår bakning vid hög luftfuktighet och resulterar i en tunn, fin skorpa.

Burgerrecept – läckra bullar med en fin skorpa

burger-recept-bröd-bullar-sesam-deg-knåda

Efter en gräddningstid på 10 minuter, öppna ugnen kort så att ångan släpper ut och grädda sedan i ytterligare 10-12 minuter. Hamburgerbullarna kan förvaras i 1-2 dagar efter kylning eller också kan de frysas. Om du vill kan du rosta gränssnitten kort före konsumtion.

Burgerrecept – det goda nötköttet 

burger-recept-kött-nöt-patty-hamburgare-malet kött

Hjärtat i hamburgaren är utan tvekan det goda köttet, som fortfarande kallas “patty”. Det ska vara rent, färskt köttfärs, som antingen tillagas på grillen eller i formen, även bakat i ugnen om du vill. Ett bra kött till en patty har cirka 20% fetthalt. Använd inte den dyra oxfilén, annars blir pannan alldeles för torr. Det bästa du kan göra är att lita på din slaktare och be honom att fräscha köttbiten.

Burgerrecept på läckra pajer

burger-recept-patty-förbered-smak-peppar-köttfärs

Efter att färskt nötkött erhållits kryddas det. Blanda 2 msk god balsamvinäger, 2 msk finhackad rosmarin eller timjan, 2-3 finhackade vitlöksklyftor, salt och peppar med köttet och det formas till patties. Nyligen finns det en speciell burgerpress som formar alla bitar lika tjocka och stora. Om ett sådant hjälpmedel inte är tillgängligt bör man sträva efter denna enhetliga form. En köksvåg kan också användas för att stödja detta och dela köttfärsen i lika stora bitar.

Burgerrecept för grill eller panna

burger-recept-patty-pan-bränning-förberedande-tips

Stek den formade patty i pannan på medelvärme i ca 2-4 minuter på varje sida. Täck den nu med en bit ost och grädda i den förvärmda ugnen tills osten smälter. Den exakta tiden beror på storleken på patty och värmen. Det är dock generellt sant för nötkött att det ska vara rosa i mitten så att det smakar utsökt saftigt.

Vilken ost smakar bäst med en god burgare?

burger-recept-ost-smält-chedder-matlagning-tips-hemlagad

Inte bara variationen av smaker spelar en roll vid valet av rätt ost till den hemlagade hamburgaren. Pattan toppas oftast med cheddar. En liten Rochford -sked ger en helt annan, oförglömlig smak. Garnerad med camambert och karamelliserad lök är burgaren oemotståndligt förfinad.

Garnera till en hemlagad hamburgare

burger-recept-garnering-sås-karamelliserad-lök-ost

Det finns inga gränser för garnering för hemlagade hamburgare och det är en smaksak. En sak som inte bör saknas är den karamelliserade löken. Det är ett rejält ackompanjemang till biffar, smörgåsar, korv och etc. Dess tillagning är mycket enkel och tar inte mer än 10 minuter.

Ingredienser:

 • 4 rödlök skärs i 5 mm ringar
 • 80 ml balsamvinäger
 • 2 msk farinsocker
 • salt-
 • peppar
 • Olja och smör till stekning

Karamelliserad lök till burgerrecept

burger-recept-garnering-sidorätt-karamelliserad-lök-förberedelse

Tillsätt olja och smör i pannan, anslut löken och fräs på medelvärme tills den är genomskinlig. Rör ihop balsamvinäger och socker och skaka i. Låt karamellisera på låg värme i 30 minuter och rör om emellan.

Rejäl sås och burgerrecept

burger-recept-förbered-sås-utsökt-chili-kryddig

En färdig sås kan förstöra den perfekta hemlagade hamburgaren. Det är också lämpligt att förbereda detta själv, eftersom det är mycket snabbt och enkelt. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda på medelvärme tills konsistensen blir tjock och krämig. Sedan är den läckra såsen klar. Här är ingredienserna:

 • 1 tsk Worcestersås
 • 250 ml ketchup
 • 4 msk senap
 • 65 g socker
 • 60 ml äppelcidervinäger eller balsamvinäger
 • 1-2 droppar Tabasco

Enkelt garnering och burgerrecept med rätt matlagningstips

burger-recept-kött-patty-grill-sås-ketchup