Japansk ostkaka: det ursprungliga receptet och varianten med tre ingredienser för den fluffiga souffléostkakan

Den lätta och fluffiga japanska cheesecaken är en riktig godbit för alla cheesecakeälskare. Smält-i-munnen-kombinationen av krämig ostkaka och luftig soufflé är det som gör denna efterrätt så speciell. En japansk ostkaka är inte så svår att göra hemma om du kan grunderna. Här hittar du det ursprungliga receptet på den lätta souffléostkakan från Japan samt en enklare version med endast 3 ingredienser. Prova dessa recept själv och unna dig en riktig smakupplevelse.

Japansk ostkaka – originalet

Japansk ostkaka original en berömd efterrätt

Den japanska ostkakan blev viral på sociala nätverk för några år sedan. Många videor av den fluffiga souffléostkakan har fångat våra flöden och fått oss att drömma om en tårta. Men måste du verkligen åka till Japan för att smaka på den otroligt fluffiga efterrätten? Vi säger nej! För med följande recept kan du också förbereda den ursprungliga japanska ostkakan hemma.

Nödvändiga ingredienser och köksredskap

Ingredienserna för fluffig japansk souffle cheesecake

Ingredienserna till den ursprungliga japanska cheesecaken:

 • 15 g osaltat smör (för smörjning av formen & av bakplåtspappret)
 • 6 stora ägg, separerade
 • 300 g färskost
 • 60 g osaltat smör
 • 200 ml vispad grädde
 • 60 g socker
 • 80 g kakmjöl
 • skalet av 1/2 citron
 • 30 ml citronsaft (från ca 1/2 stor citron)
 • 100 g socker (för vispning av äggvitorna)
 • valfritt: 2 msk aprikossylt och 2 tsk varmt vatten (till glasyren)

Du behöver fortfarande:

 • Tårtform (en 26 cm bakform med en 10 cm kant används för detta recept, en 26 cm springform fungerar också)
 • Bakplåtspapper
 • 3 stora blandningsskålar
 • Finmaskad kökssikt
 • Vispa
 • Stativblandare eller elektrisk stavmixer för äggvitorna
 • stort bakplåt med kant

Förbered bakformen

Förbered bakform för japansk ostkaka Smörj bakpapper

Skär bakplåtspapper för kakformens botten och sidor. Du behöver ett 26 cm runt papper i botten, en 10 x 76 cm bit på kakformens sida och två pappersremsor på 5 x 76 cm som ska användas för att ta bort kakan från formen.

Smörj kakformen och bakpappret (för botten och sidorna) med smör (15 g). Du behöver inte använda hela beloppet.

Lägg de 2 pappersremsorna kors och tvärs på kakformens botten. Klä sedan botten och kanten med bakplåtspapper. Fettsidan på 26 cm -papperet ska vara vänd uppåt och papperet på 10 x 76 cm ska vända inåt.

Förvärm ugnen och förbered alla ingredienser

Förvärm ugnen till 180 ° C. Du kommer att baka vid 160 ° C, men när du öppnar ugnen för att placera ostkakan tappar du lite värme, så börja lite högre.

Observera att det är mycket viktigt att alla ingredienser mäts upp innan du börjar. Dela de 6 äggen i äggulor och vita. Förvara äggvitorna i kylen.

Blanda färskostblandningen i ett vattenbad

Blanda färskostblandningen för japansk ostkaka i ett vattenbad

Fyll en medelstor kastrull med två centimeter vatten och låt det koka upp. Tillsätt färskost, smör, vispad grädde och strösocker i en stor skål. Lägg skålen över kastrullen.

Blanda färskosten och smöret med en silikonspatel. Så snart de har smält, rör om allt tillsammans med vispen. Ta av spisen.

Blanda på bänkskivan

Tillsätt äggulorna gradvis och vänd ner

Tillsätt gradvis de 6 äggulorna i den varma färskostblandningen genom att röra i varje äggula med vispen. Se till att varje äggula är väl blandad innan du lägger till nästa.

Sikta sedan kakmjölet genom en finmaskig sil i degen och rör om ordentligt. För sedan degen genom samma finmaskiga sil i en ren, stor skål så att den får en silkeslen konsistens.

Lägg i skalet av en halv citron i smeten. Se till att du bara skalar av den gula delen av skalet, inte den bittra vita delen. Pressa sedan en halv citron i en liten skål. Mät citronsaften (30 ml) och tillsätt den i smeten. Blanda väl med en visp och lägg åt sidan.

Förbered ett vattenbad för bakning

En japansk ostkaka bakas i ett vattenbad. För att göra detta, placera bakplåten i ugnen och häll varmt vatten upp till en halv eller 2 cm djup. Stäng ugnen.

Vispa ner äggvitorna och vänd ner

Vispa äggvitorna och vänd ner i färskostblandningen

Lägg den kalla äggviten i en stor, ren blandningsskål (t.ex. stativblandaren). Se till att det inte finns olja eller vatten i skålen. Börja vispa på medelhastighet tills äggvitorna blir ogenomskinliga och skummande, ca 2 minuter. Tillsätt sedan långsamt 100 g strösocker, en tredje portion i taget, medan mixern är igång.

När allt socker har tillsatts, öka hastigheten på mixern till hög och vispa äggvitorna till “mjuka” till “medelstora” toppar. Vänder du vispen upp och ner ska äggvitorna hålla sig till vispen och hålla formen några sekunder, men sedan börja falla av.

Rör en tredjedel av äggvitorna i färskostblandningen med en visp tills den är inkorporerad. Vik sedan försiktigt ytterligare en tredjedel under massan. Häll slutligen tillbaka blandningen i blandningsskålen (med en tredjedel av äggvitorna kvar i den) och vänd in mycket försiktigt.

Häll blandningen i bakformen på en gång, undvik luftfickor. Knacka på kakformen på köksbänken några gånger för att lossa eventuella luftbubblor i smeten.

Baka japansk ostkaka

Baka japansk ostkaka i en dubbelpanna

Lägg kakformen på bakplåten som redan finns i ugnen. Sänk ugnstemperaturen till 160 ° C och grädda i 70-75 minuter. Sänk sedan ugnstemperaturen till 150 ° C och grädda i ytterligare 10 minuter, eller tills toppen är gyllenbrun och det insatta spetten kommer ut rent. För en varmluftsugn, minska baktemperaturen med 15 ° C.

Se till att låta kakan svalna

Låt ostkakan svalna i ugnen med luckan på glänt

Stäng av ugnen och låt ugnsluckan stå på glänt i 15-20 minuter medan kakan är i ugnen. Om du tar bort kakan direkt kan den plötsliga temperaturförändringen få din japanska ostkaka att krympa eller kollapsa. Du vill att kakan långsamt ska krympa till halva höjden, säg från 10 cm till 5 cm. Ta sedan formen ur ugnen. Dra försiktigt ut kakan med de 2 remsorna bakplåtspapper.

Ta bort den japanska ostkakan med pappersremsor

Ta bort bakplåtspappret runt kakan (låt den nedre ligga där). Rör aprikosmarmeladen och hett vatten i en liten skål och sprid aprikosblandningen över toppen av ostkakan. Låt svalna till rumstemperatur.

Tjäna

Hemlagad japansk ostkaka originalrecept

Du kan servera den japanska ostkakan i rumstemperatur (det är det fluffigaste sättet!) Eller ställ kakan i kylen i 1 till 2 timmar innan servering.

Servera souffelostkakan med aprikossylt

Japanskt ostkaka recept med endast 3 ingredienser

Japansk ostkaka med bara 3 ingredienser gör det

Du har redan sett det ursprungliga receptet på en japansk ostkaka. Men vad händer om vi säger att du kan baka en liknande kaka med tre ingredienser? Följande recept är enkelt och resultatet är en japansk ostkaka som liknar originalet mycket.

Ingredienser:

 • 5 stora ägg i rumstemperatur
 • 225 g färskost vid rumstemperatur
 • 1 burk sötad kondenserad mjölk

Förvärm ugnen till 160 ° C.

Hur man förbereder formen: Du behöver en springform som är 20 cm i diameter och minst 6 cm djup. Skär en 9 cm remsa och en 20 cm cirkel av bakplåtspapper. Klä sidorna och botten av springformen med det förberedda bakpappret. Lägg åtsidan.

För att förbereda degen: separera först äggvitorna och äggulorna som du skulle göra för att göra japanska pannkakor. Vispa färskosten i en mixerskål med en visp eller en elektrisk stavmixer i cirka 1 minut tills den är slät och skummig. Tillsätt kondenserad mjölk och vispa i ytterligare en minut. Tillsätt sedan äggulorna och fortsätt vispa tills allt är väl blandat (2-3 minuter).

I en separat skål, vispa äggvitorna tills hårda toppar bildas. Se till att skålen och klubborna är gnisslande rena, torra och fria från fett.

Vik ner hälften av den uppvispade äggviten i färskostblandningen. Tillsätt sedan resterande äggvita och vänd försiktigt in det tills det är väl blandat och inga vita ränder syns.

Häll smeten i den förberedda formen och knacka på arbetsytan några gånger för att ta bort eventuella luftbubblor.

För bakning: lägg en bakplåt på ugnens nedre galler och häll cirka 500 milliliter kokande vatten. Lägg ostkakformen på mittgaller ovanför galler med en dubbelpanna. Grädda i 45 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt kakan svalna i ugnen i 40 minuter.

Ta sedan ut ostkakan ur ugnen. Ta bort springformens sidor och skala försiktigt bakplåtspappret från sidorna. Låt kakan svalna helt på arbetsytan, ställ den sedan i kylen i minst 2 till 3 timmar, eller helst över natten. Detta påverkar smaken och konsistensen hos den färdiga ostkakan.

När du är redo att servera, ta försiktigt bort bakplåtspappret från botten. Se till att cheesecaken är helt sval och fast. Överför ostkakan till ett serveringsfat. Om så önskas, pudra med strösocker och toppa med färsk frukt.

Japansk ostkaka med strösocker och jordgubbar