Den bulgariska Svarta havskusten erbjuder många semesteralternativ

Den bulgariska Svarta havskusten erbjuder många semesteralternativ

Bulgarien är känt för sina kurorter med de oändligt långa finkorniga sandstränderna. Turismen blomstrar, det finns något för alla – familjer med barn, unga människor på festhumör, liksom naturälskare som föredrar en avslappnad och avkopplande semester. Men den bulgariska Svarta havskusten har mycket mer att erbjuda turister och är samtidigt känt för en mängd olika och varierade semester- och nöjesalternativ. Kusten är cirka 380 km lång och med över 70 stränder och många vikar representerar den en underbar kombination av havs- och bergsklimat. Här kommer vi att försöka presentera dig för de olika möjligheterna för en perfekt semester vid Svarta havskusten i Bulgarien, din Bäst passar dina behov.

Bulgariens svarta havskust: hur du bäst tar dig till din semestermål?

flyga till Bulgarien för sommarlov

Först och främst mycket viktigt för dig bra semester i Bulgarien är transporten och resan. Varje bra semester börjar med en felfri resa. Eventuella besvär under resan sätter en dålig ton för hela semestern. Därför måste du från början ha en klar uppfattning om hur du bäst når ditt semestermål, för från Tyskland (t.ex. München) till Burgas måste du köra 2000 km.

Om du vill flyga till Bulgarien för ditt sommarsemester har du två flygplatser till ditt förfogande – Burgas flygplats och Varna flygplats. Varna ligger på norra Svarta havskusten och Burgas täcker följaktligen södra kusten. Det här är de två knutpunkterna som förser hela Bulgariens kust med turister och därför händer det mycket under sommarsäsongen. En tredje destinationsflygplats på sökandet efter Bulgariens svarta havskust finns i huvudstaden Sofia. Därifrån på motorvägen Trakia (A1) är det lite mindre än 400 km eller 3,5 timmar med bil till Burgas.

Motorvägen Trakia leder från Sofia till Bulgariens svarta havskust

Det är också möjligt att resa med ditt eget fordon, om än lite långsammare. Kostnaderna för resan är ganska uthålliga, även om minst en övernattning måste planeras. De som kommer med sin egen bil har då möjlighet att röra sig fritt runt landet under sin semester och att se mycket mer och besöka fler platser.

Det finns två huvudvägar till Bulgarien (till exempel igen från München). Den första leder via München, Wien, Budapest, Belgrad, Niš, Sofia och består av mer än 90% av motorvägen. Att köra genom Serbien är inte farligt och EU -medborgare får bara komma in och lämna landet med ett ID -kort. Den andra rutten är lite kortare och leder genom Österrike, Slovenien, Kroatien, Belgrad, Niš, Sofia. En tredje rutt via Rumänien finns också fortfarande, men rekommenderas inte på grund av de dåliga vägförhållandena, bristen på motorvägar och långa väntetider vid gränserna, särskilt vid de två broarna med Rumänien i Vidin och Ruse. EU -medborgare kan komma in i Bulgarien med ett identitetskort eller pass under en period av tre månader.

Bulgariens norra och södra Svarta havet

Bulgariens svarta havskust i norr är pittoresk med branta klippor

Paketturismens centrum ligger i närheten av kuststäderna Varna (i norr) och Burgas (i söder).

Svarta havskusten i norr är pittoresk med branta klippor och smala vikar och hisnande vyer, men sandstränderna är lite mindre och havsvattentemperaturen är alltid några grader kallare än i söder. De viktigaste semesterplatserna här är – Sveti Konstantin i Elena, Golden Sands, Albena och Rusalka (geografiskt klassificerat från Varna till den rumänska gränsen).

Södra Svarta havskusten i Bulgariens sandstränder med kristallklart vatten

Å andra sidan finns det i den södra regionen de välkända och stora orterna som Sunny Beach, Elenite, Djuni etc. Där kan du hitta vackra sandstränder med kristallklart vatten. Båda regionerna har sin enorma charm och det är helt upp till dig vilket alternativ du föredrar. Bulgarien har så mycket att erbjuda att du enkelt hittar det du letar efter.

De mest kända platserna med det högsta antalet besökare är Desperate Sun Position i söder och Golden Sands i norra Bulgarien. De är kända för sitt nattliv och många olika festlokaler samt för aktiviteterna som äger rum dygnet runt, där du kan njuta av dig själv. Även om dessa orter är kända för sitt vilda nattliv och fest, är 70% av gästerna där barnfamiljer. Platserna är ganska stora och så fort du inte har ett hotell bredvid diskoteket är det faktiskt inte så högt. Men även om du är till fest och nattliv kommer du definitivt att njuta av de stora orterna mycket!

Boka resan som ett paket eller individuellt?

Hyr ett privat fritidshus även med en pool nära de större orterna

Frågan uppstår bara för människor som hoppas på ett lägre pris. Individualisterna kommer knappast att vara intresserade av en paketresa. Kostnadsjämförelsen är inte ointressant och är mestadels till förmån för den semester du sätter ihop själv.

Om du letar efter mer familjevänliga alternativ kan du organisera din semester individuellt genom att gå till några av de mindre orterna eller till och med hyra ett privat fritidshus med pool nära de större orterna. Att hyra ett privat fritidshus eller lägenhet är verkligen praktiskt, eftersom de vanligtvis är bättre utrustade än ett hotellrum och oftast har ett eget kök. Det finns många olika alternativ online och många val och erbjudanden och med lite tålamod och forskning kan du hitta och boka ditt drömhem. Detta gör att du och din familj får den vila och avkoppling de i slutändan förtjänar.

Kostnadsjämförelsen (engångsbelopp kontra individ) är inte ointressant och är mestadels till förmån för den semester du sätter ihop själv.

Gamla stan Nessebar kyrka XII - IX årtiondet f.Kr.

Bortsett från sommarlovet vid Svarta havet finns det också många andra möjligheter i Bulgarien för familjesemester, sightseeing och sightseeing, kulturturism, spa och friskvård, stadsturism, etc..

För kulturintresserade

Kulturturism är mycket väl utvecklad i Bulgarien. Det finns så mycket att se och utforska överallt här. Forntida artefakter, byggnader och landmärken finns överallt. Bulgariens svarta havskust är ett uråldrigt bosättningsområde som har varit hem för många människor och civilisationer. Trakier, greker, romare och turkar har satt sina spår här. Det finns historiska museer i Varna och Burgas och det finns också ett mycket trevligt arkeologiskt museum i Nessebars gamla stad. De äldsta utställningarna där är från XII – IX årtionden f.Kr. Dessutom är de gamla städerna som Nessebar och Sozopol, som bara finns i Bulgarien, en kulturell attraktion i sig. Staden Varna kommer från en gammal trakisk bosättning som senare föredrogs som en utväg av den romerska och bysantinska adeln. Burgas är också en stad med en 2000-årig historia som kan ses på många museer och kyrkor.

Stadsturism Burgas pir landningsstadium

Stadsturism

En annan populär typ av turism är stadsturism. Det praktiseras vanligtvis i större städer som Varna och Burgas. Många väljer dessa destinationer eftersom de är väldigt lätta att ta sig till, väldigt multifunktionella och ibland ännu bättre än mindre orter. En av de främsta anledningarna till att dessa städer är så populära bland turister är tillgänglighet. Det är mycket lättare att ta sig till Burgas än till exempel Nessebar. Många vägar leder till dessa stora städer och de två största flygplatserna som ligger där.

De blomstrande hamnstäderna har också nattlivet i en äkta europeisk metropol.

Semester i Bulgarien fin sand och blått hav

Som du säkert redan kan se har Bulgarien några riktigt annorlunda och unika semester- och turismalternativ att erbjuda. Det stora utbudet av bulgariska semesterorter har mycket att erbjuda. Enskilda resenärer hittar billiga men bra alternativ för en sommarsemester i Bulgarien här.

Tveka inte och hitta den perfekta semestern i Bulgarien, vi är helt säkra på att du hittar exakt det du behöver där.

Sommarlov i Bulgarien ett privat fritidshus med pool