Gör ringblomma salva själv: Hur man gör den fördelaktiga calendula salvan själv!

Ringblomma (Calendula officinalis) imponerar inte bara med sina vackra gula och orange blommor, utan har också en läkande effekt. Ringblommans salva är en mirakelkur som på grund av dess många egenskaper inte får saknas i något medicinskåp. I den här artikeln kommer vi att visa dig hur du gör en ringblomma salva själv med olika ingredienser.

Vad är ringblomma salva bra för??

Vad är ringblommans salva bra för?

Marigold salva är mycket populär inom naturläkemedel och naturkosmetika på grund av sin lugnande och omtänksamma effekt. Marigold salva har många olika användningsområden – den kan hjälpa till med olika skador och nötningar, lindra brännskador och ta hand om torr eller sprucken hud. Det erbjuder också ett bra vindskydd för ansiktshuden och är också lämpligt för den ömma bebisen.

Gör ringblomma salva själv – det behöver du

Gör ringblomma salva själv av torkade blommor

Du kan hitta ringblomma salvor och krämer i alla apotek och apotek. Men visste du att du kan göra ringblommans salva själv med bara några ingredienser? Här är en lista över allt du behöver för de olika recepten.

 • Ringblommor – Beroende på receptet kan du använda torkade blommor eller blomhuvuden. Alternativt kan ringblomma salva göras med en guldfärg olja eller tinktur
 • Bärarmaterial – Förutom blommorna behöver du också en ingrediens som ger salvan dess konsistens. De bästa alternativen är bivax (eller carnaubavax om salvan ska vara vegan), kokosfett, mjölkfett, vaselin, ister, lanolin
 • Bärolja – I vissa recept läggs blommorna först i en bärolja eller värms upp så att de bättre kan släppa ut sina oljor. Till exempel är kokosolja, olivolja, söt mandelolja, jojobaolja och andra lämpliga.
 • Valfritt: eteriska oljor – ringblomman har en mild, jordig doft, men är inte särskilt aromatisk eller blommig på egen hand. Du kan därför lägga till några droppar av en eterisk olja efter eget val, såsom lavendel, eukalyptus, tea tree, pepparmynta, rosmarin, etc. till ringblommans salva
 • Valfritt: sheasmör, propolis, honung, kakaosmör, vitaminer
 • Lämpliga rätter för ett vattenbad
 • Små glas eller burkar för förvaring

Gör ringblomma olja själv

Gör kalendulaoljextrakt själv från torkade blommor

Om du har ringblommor i trädgården kan du använda dem för att göra ditt eget oljextrakt! Du använder sedan detta för att göra ringblommans salva. Så är det gjort!

1. Skaffa torkade ringblommor. Använd antingen dina egna, hemodlade blommor som du skördar och torkar själv, eller köp några.

2. Fyll en ren glasburk med minst 3/4 av de torkade blomkålshuvudena eller ungefär hälften av de torra blombladen. En murad burk fungerar perfekt.

3. Häll kallpressad bärolja efter eget val över de torkade ringblommblommorna tills behållaren är full och blommorna helt nedsänkta.

Instruktioner för att göra ringblomma olja för calendula salva själv

4. Lägg ett lock på behållaren och förvara på en solig, varm plats för att underlätta infusionen. En ljus fönsterbräda är perfekt för detta. Låt oljan och blommorna branta i minst tre veckor eller upp till några månader. Skaka blandningen då och då för att förhindra att mögel bildas.

Eller: Om du vill göra ringblommans olja snabbare kan du prova följande metod. Blanda blomhuvudena med den valda bäroljan och värm dem försiktigt i cirka 15 minuter. Var försiktig så att oljan inte blir för varm, annars stekas blommorna. Du kan också använda Thermomix för denna metod.

5. När oljan infunderas silar du blommorna från oljan med en trasa eller sil.

Du kan också applicera calendulaoljextraktet direkt på de drabbade områdena.

Recept på hemlagad ringblomma salva

Ingredienser för recept på ringblomma salva bivaxbärarolja

De fördelaktiga effekterna av denna växt bör inte underskattas. Ringblomman kan se vacker och känslig ut, men den är extremt effektiv och hjälper verkligen till att påskynda läkning. Det gör detta genom att stimulera cellförnyelse och återväxt av huden snabbare. Det är också mycket lugnande när huden är blåmärken eller irriterad. Här är några recept på en mycket enkel salva som du kan göra själv hemma.

Gör ringblomma salva själv med bivax

Gör ringblomma salva själv med sheasmör och bivax

För att göra salvan, ta det beredda oljextraktet och väg det. För 100 g salva behöver du:

 • 80 g ringblomma olja (hemlagad eller köpt)
 • 20 g bivax
 • 5 droppar eterisk olja av lavendel eller rosmarin
 • Valfritt: 2 msk sheasmör

Gör ringblomma salva själv med kokosolja

Smält bivax, olja och sheasmör i en dubbelpanna på medelvärme. Ta kastrullen från spisen och tillsätt eterisk olja. Häll sedan i små burkar eller burkar och låt dem svalna. När salvan svalnar stelnar den till en fin, smörig konsistens.

DIY ringblomma salva med vitamin E.

Hur man gör ringblomma salva själv tips metoder

Du kan förfina den grundläggande ringblommansalvan med andra ingredienser som vitaminer och eteriska oljor. Citrusolja, särskilt den eteriska oljan av citron, är antibakteriell och antiviral, vilket kan hjälpa till att förhindra infektion. Tillsatsen av vitamin E hjälper till att reparera skadad hud, minska ärr och förlänga också salvans hållbarhet. Du behöver dessa ingredienser:

 • 180 ml ringblomma olja
 • 70 g bivax
 • 1/4 tsk flytande vitamin E.
 • 10 droppar eterisk citronolja

Gnid bivaxet och smält det tillsammans med oljan i ett vattenbad på svag värme, rör om då och då.

När bivaxet har smält, ta av det från spisen och rör i vitamin E och citronolja tills det har kombinerats.

Häll salvan i en liten täckt metall- eller glasbehållare och låt den svalna.

Gör ringblomma salva själv med honung

Calendula salva recept med honung och bivax

Förutom att den är god och näringsrik är rå honung otroligt fördelaktig för huden. Den har antibakteriella och antiinflammatoriska effekter, är rik på enzymer, antioxidanter och mineraler, vilket gör den till en idealisk naturlig läkare. Att tillsätta denna ingrediens gör ringblommans salva ännu mer effektiv. Nedan hittar du ingredienserna och instruktionerna för denna fördelaktiga salva.

 • 2 msk bivaxpellets
 • 3 msk ringblomma olja (extrakt)
 • 2 msk kokosolja
 • 2 msk sheasmör
 • 10 droppar apelsin eterisk olja
 • 1 1/2 msk rå honung

Blanda ringblommoljan med bivax, kokosolja och sheasmör. Lägg blandningen i vattenbadet och låt den smälta försiktigt. Vänta tills blandningen svalnat. Tillsätt den orange eteriska oljan eller andra eteriska oljor du väljer. När blandningen har svalnat tillräckligt, tillsätt honungen. Blanda allt väl, häll blandningen i en glasburk tills den fortfarande är flytande och låt den stå i 2 timmar.

Recept på calendula salva med propolis

Gör ringblomma salva själv med propolis

Du kan också göra en enkel men mycket effektiv ringblomma salva själv med propolis. Här är ingredienserna:

 • 100 ml ringblommolja (extrakt)
 • 1 1/2 tsk bivax
 • 10 g propolis

Smält först bivaxet i ett vattenbad, tillsätt sedan calendulaoljextraktet och rör om väl. Låt svalna till ca 40 grader och tillsätt propolis, rör om väl och fyll i en lämplig behållare.