Svart tvål – vad är det och vad ligger bakom mirakelkuren?

Svart tvål fördelar använder vilken naturlig kosmetika

Svart tvål har vunnit enorm popularitet de senaste åren, och av goda skäl. Den kombinerar peeling, vårdtvål, återfuktande kräm, anti-finnlösning och mycket mer i ett. Det säkerställer slät och glödande hud för bara några cent om dagen och är som en liten magi för många människor med olika hudproblem. Underdroget produceras och säljs i Afrika, särskilt i regionerna runt Ghana, Nigeria och Togo. Där är det känt under namnet “dudu osun”, där “osun” betyder tvål och “dudu” – svart. Vad är det egentligen som ligger bakom och lever den svarta tvålen upp till sitt rykte? Vad är den gjord av och vad är fördelarna för huden? Vi kommer att berätta allt detta och mycket mer i den här artikeln!

Vad är ingredienserna i den svarta tvålen?

Black Soap Benefits Skin Face Scrub Hemmedicin Kakaobönor

Till skillnad från de konventionella vårdprodukterna från apoteket består den svarta tvålen endast av naturprodukter. Receptet kan variera lite beroende på ursprungsland, men de ingredienser som definitivt inte bör saknas är: palmkärnolja, kakaosmör, sheasmör, afrikanskt sandelträ och aska från brända kakaopulver och plantainskal.

 • palmkärnolja kommer från fruktfröna på den afrikanska handflatan och är känd för sina anti-aging effekter. Den innehåller en mycket hög andel av den mättade fettsyran laurinsyra, som skyddar huden mot bakterier, svampar och bakterier. Det är också mycket rikt på vitamin E, som används för att bekämpa akne. Palmkärnolja ger din hud en naturlig lyster utan att se för fet ut och är mycket populär i Asien och Afrika.
 • sheasmör, eller också kallat sheasmör, är gjord av nötterna på shea -trädet och har använts av människor i Afrika för kroppsvård i århundraden. Den är full av vitaminer och passar alla hudtyper. Sheasmör används också för att läka olika ärr eller brännskador. Eftersom det är mycket fuktgivande, faller särskilt personer med känslig hud tillbaka på mirakelkuren. Det lämnar en skyddande film och säkerställer på så sätt en mjuk och smidig hud.

Svart tvål kakaobönor kakaosmör hälsosam palmolja ansiktsvård

 • Den svarta tvålen innehåller också Kakaosmör – ett naturligt fett från kakaobönor. Det absorberas mycket lätt av huden och rekommenderas för behandling av eksem eller akne.
 • Det afrikanska sandelträet är ett träd som bara växer i de afrikanska regnskogarna. Det säkerställer slät hud, tar bort döda hudceller och bekämpar framgångsrikt rynkor. Det lyser också upp mörka fläckar och har en uppfriskande effekt på huden.
 • Askan från kakaopulver, palmdelar och plantainskal ger den svarta tvålen sin mörka färg. Sammansättningen av dessa ingredienser hjälper till med torr hud, säkerställer snabbare regenerering av celler och förhindrar olika hudproblem.
 • Tvålen tillverkas i tillverkningsprocessen naturligt glycerin, som återfuktar huden och gör den smidig och blank.

Hur är den svarta tvålen gjord?

Svart tvål Ingredienser Kakaobönor Sheasmör Hudvård Sommarhemmedel

Tillverkningen av den svarta tvålen är en komplex process som består av flera faser. Först torkar plantanskal, palmblad och kakaopulver i den heta solen tills de når en speciell konsistens och rostas sedan i en lerugn och görs till aska. Det är mycket viktigt att hålla stektemperaturen konstant för att uppnå rätt konsistens och färg. Nästa dag tillsätts vatten och det hela filtreras sedan. I nästa steg upphettas de andra ingredienserna som palmolja, sheasmör och kakaosmör och tillsätts också. Hela blandningen måste sedan omröras kontinuerligt i minst 24 timmar tills den svarta tvålen stelnar och stiger upp till ytan – först då kan den skummas bort. Det måste torka i ytterligare 2 veckor tills det äntligen är klart.

Fördelar med svart tvål för huden

Gör svart tvålskalande ansiktshudvård själv

 • Det är antibakteriellt: Den svarta tvålen innehåller många oljor från växter och så kallade fytokemikalier, vilket gör den till ett utmärkt alternativ till konventionella tvättmedel från apoteket. Tack vare de naturliga ingredienserna är den rik på alkaloider, flavonoider och andra bioaktiva föreningar som hjälper till att bekämpa olika bakterieinfektioner och förhindrar att ytterligare infektioner sprids.
 • Den är lämplig för alla hudtyper: Som regel är de flesta syntetiska tvålar fulla av kemikalier och konstgjorda dofter som förstör hudens skyddande syramantel och därmed ansvarar för olika problem. Av denna anledning är sådana produkter olämpliga för personer med torr eller känslig hud. Den svarta tvålen är en naturlig produkt som är extremt skonsam och naturligt doftfri. Det hjälper också till att balansera pH och lugnar huden, oavsett om det är torrt eller har några hudproblem.

Svart tvål Fördelar Ingredienser Kakaobönor Hälsosam hudvård Sommar

 • Det är återfuktande: Eftersom den svarta tvålen innehåller en blandning av sheasmör och andra vegetabiliska oljor är den idealisk för torra och kombinerade hudtyper. Sheasmöret binder fukt, berikar din hud och håller den fuktig och fast.
 • Svart tvål har antioxidantegenskaper – Koncentrationen av antioxidanter i kakaobönor är upp till 10, vilket är tre gånger mängden i grönt te och dubbelt så mycket antioxidanter i rött vin. Dessa skyddar kroppen från cellskador och även från olika typer av cancer.
 • Det lugnar irritation och är antiinflammatoriskt: Underläkemedlet från Afrika är rikt på vitamin A och E. Det kan också lindra klåda och olika utslag orsakade av eksem och olika hudallergier.

Svart tvål kakaobönor frisk palmolja ansiktsmask hudvård

 • Svart tvål hjälper mot akne: I den meningen kan vårdprodukten från Afrika också hjälpa till att bekämpa akne. Det tränger in i de övre lagren av huden under tvätt och tar på detta sätt bort orenheterna. Detta eliminerar dock inte akne direkt. Den svarta tvålen förhindrar snarare överskott av talg och fettproduktion och bakterietillväxt på huden. Detta rengör huden från grunden. Under de första 1-2 veckorna kan det tyckas att din huds hudfärg försämras tills föroreningar och bakterier tvättas ut och din hud ser levande och frisk ut.
 • Det minskar rynkor: Shea- och kakaosmör kan bidra till att minska kollagenförlusten, vilket i sin tur hjälper till att fylla ut fina linjer och rynkor.

Svart tvål hudvård Hyperpigmentering sommarhemmedel

 • Den svarta tvålen är full av naturliga ingredienser och burk Förbättra din hudstruktur. Den grova strukturen exfolierar huden mycket försiktigt och tar bort smuts. Det tar också bort framgångsrikt döda hudceller och förhindrar tecken på åldrande.
 • Det förhindrar hudskador vid rakning: För att hålla huden fin och slät efter rakning eller vaxning rekommenderas en bra peeling. Detta förhindrar att de döda hudcellerna täpper till porerna. Den svarta tvålen hjälper till att förhindra infektioner och stötar som orsakas av hårborttagning.
 • Tack vare det höga innehållet av sheasmör och E -vitamin kan den svarta tvålen hjälpa till att minska rodnad och generellt utseende Bristningar och andra ärr att reducera.

Ansiktsvård Sommarsolskydd Svart Tvål Ingredienser Hudvård Peeling

 • Det minskar hyperpigmentering: Om du använder den svarta tvålen regelbundet kommer de mörka områdena och de olika hudfläckarna som orsakas av solens strålar och andra yttre faktorer att helt försvinna med tiden. Kakaobönorna kan reglera aktiviteten hos enzymet tyrosinas, vilket hjälper till att kontrollera produktionen av melanin i kroppen.
 • En studie av effekterna av svart tvål fann att det var ett kraftfullt svampdödande medel. Det är mycket effektivt mot 7 typer av svampar, inklusive candida albicans, som är ansvariga för klåda, fotsvamp och andra hudinfektioner.

Använda svart tvål korrekt – användbara tips

Svart tvålhudskalning själv gör hemmetoder hudvård sommar

Även om det inte är så mycket som kan göras fel med att använda vanlig tvål, så är det inte riktigt fallet med den afrikanska mirakelkuren. Med våra tips visar vi dig hur du använder dem på rätt sätt för att få glänsande hud.

 • När du använder tvålen i rått tillstånd du bör först ta små bitar och knåda dem till bollar. Se till att det inte finns några grova kanter. Gnid händerna med tvålen och applicera den sedan på ansiktet. Om du vill använda den svarta tvålen direkt på huden, bör du använda den mycket försiktigt och försiktigt. Börja inte bara skrubba; försök gnugga det försiktigt över ansiktet med händerna eller med en handduk. På grund av askan är det möjligt att känna en lätt stickande känsla i början, men oroa dig inte – det är helt normalt och försvinner efter 3-4 användningar.
 • Om du kan använda den till din tvätta hela kroppen du bör först suga tvålen i renat vatten och låt den lösa sig.

Svart tvål Ingredienser Kakaobönor Hudvård Sommarhemmedel Palmolja Frisk

 • Om du har en Kroppsskalning vill göra, blanda den svarta tvålen med lite farinsocker. Applicera sedan blandningen och börja gnugga försiktigt och försiktigt.
 • Du kan också få en från mirakelkuren Munskydd gör det själv. För att göra detta, ta små bitar och lös dem i varmt vatten. Tillsätt 1 tsk honung, 2 tsk bakpulver och några droppar tea tree -olja. Blanda väl, applicera och låt torka. Massera sedan försiktigt och tvätta av med ljummet vatten.

Svart tvål är lämplig för håret?

Svart tvålschampo Hemmedicin Sommarsolskyddsmedel Hårmask Kakaosmör

Om du föredrar att tvätta håret med naturliga produkter, bör du definitivt prova den svarta tvålen. Det rengör håret ordentligt och ger det en vacker glans. En annan fördel är att det lindrar irritation i hårbotten och motverkar olika typer av inflammation. Allt du behöver för detta är:

 • 100 gram svart tvål (fint riven, till exempel med köksrist)
 • 50 gram bakpulver
 • 200 ml ljummet vatten

Och så här går det till:

 • Koka vattnet kort i en kastrull och tillsätt tvålen. Blanda allt väl med en visp tills allt löst sig. Låt svalna.
 • Tillsätt bakpulver och rör om allt igen ordentligt. Låt vila i ca 1 timme.

Även om blandningen är lite mer flytande än ett normalt schampo, kan den doseras på ett liknande sätt. Se till att det höga vatteninnehållet begränsar hållbarheten. Det är bäst att förvara ditt svarta tvålschampo i kylskåpet och försöka använda det inom 10 dagar.

Vilka är de möjliga biverkningarna?

Afrikansk svart tvål ingredienser kakaobönor ansiktsvård hudvård sommar

Tvålen är väldigt snäll mot huden och det finns nästan inga kända biverkningar. Men på grund av de kakaopulver som den innehåller bör du undvika den om du har chokladallergi och koffeinkänslighet. Eftersom Sheasmör innehåller små mängder naturlig latex bör du först testa tvålen på insidan av armen om du är allergisk mot den.

Förvara det afrikanska mirakelmedicinet korrekt

Svart tvål palmolja frisk hudvård sommar hem rättsmedel

Eftersom tvålen innehåller en stor mängd glycerin och är något smulig tenderar den att absorbera fukt från luften. Tyvärr, medan det är därför det gör din hud så smidig, påverkar det också produktens livslängd. För att förvara den ordentligt, lämna aldrig tvålen nära diskbänken efter användning. Vid exponering för luft bildas ofta en mycket tunn vit film på ytan. Det bästa sättet att undvika detta är att lägga dem i en plastpåse eller i en lufttät träskål.

Var hittar du svart tvål och vad kostar det??

Ingredienser svart tvål kakaobönor ansiktsmask hemmetoder bananskal

Produkten är inte längre lika okänd som för några år sedan. Numera kan du köpa det i olika onlinebutiker samt i större apotek och ekologiska butiker. Beroende på skick kan priserna naturligtvis variera lite, men de ligger i genomsnitt på cirka 10 euro. Det låga priset och det faktum att det kan göra mycket mer än bara en tvål är en klar köprekommendation!

Afrikansk svart tvål exfolierande hemhjälp sommar hudvård kakaobönor